You are here

MAGNAT RX 44

17 posts / 0 new
Last post
mpisti
mpisti picture

Szervusztok!
Egy autóhifi gondom akadt, mégpedig egy MAGNAT RX 44 erősítővel akadtam el. A gond az,hogy a bekapcsolás után a tiltás LED világítani kezd. A végfoktranzisztorokat leellenőriztem, minden darab jó. Ha a kapcsolóüzemű táp részét önállóan működtetem, (szekunder egyenirányítók nélkül)hiba nélkül megy. A szekunder puffer kondikat leellenőriztem, minden darabja jó.A szekunder kettős diódákat kiforrasztva, egyenként tesztelve hibátlanok. Hangszórók nélkül bemenőjel nélkül az akkuról 45A-t vesz fel az erősítő! Sehol egy hibás vagy megmelegedett alkatrész, a végfokokat ellenállásmérővel mérve szakadást mutat a műszer(panelzárlatra gyanakodtam). Kapcsolási rajzot sehol nem találok hozzá,teljesen tanácstalan vagyok, már csak a ti tapasztalatotok segíthet ki a pácból.
A válaszokat előre köszönöm.

Comments
gulyas82
gulyas82 picture

Azt mondod a táp külön jó. Akkor a helyedben kiforrasztanám a végfok tranyókat és ugy indítanám el végfok tranyók nélkül.Ha az üzem led zöldre vált akkor a végfok tranyók körül kell keresned a hibát.Emitter ellenálások jók?

0

mpisti
mpisti picture

Szia!
A kiforrasztott végfok tranyók mellett is fennáll a hiba.Van vagy 40-50db TO92)" tokozású tranyó is benne, azokat nem szívesen forrasztanám ki,de végszükség esetén megteszem.Az erősítőt kipróbáltam úgy,hogy a szekunder szűrőkondikat cserélgettem, de az eredmény nem változott.Ma délután megpróbálom egy külső tápról csak az erősítőt megtáplálni,talán előbb eredményre jutok mint a saját tápjáról.

0

dav53
dav53 picture
*****

Szia.

Ilyen esetben a legcélszerűbb lépésről lépésre végigmenni a részegységeken.
Leválasztani a végfokokat, és egyesével, külső tápról indítva ellenőrizni.
A táprészt is külön ellenőrizni valami alkalmas külső terheléssel (izzók vagy ellenállások).
"Ha a kapcsolóüzemű táp részét önállóan működtetem, (szekunder egyenirányítók nélkül)hiba nélkül megy." - és azokkal együtt, de a végfokok leválasztása után mi a helyzet? Sajna a "hidegen" való méricskélés nem mindig vezet eredményre.

Dávid.

0

mpisti
mpisti picture

Szia!
Sajnos a leválasztás csak a panel vezetősáv szétfűrészelésével menne, ezt pedig nem szívesen végezném el.A táp +/-50V-ot csinál,lehet hogy megpróbálom a kettőstápról külön-külön a csatornákat. A meglepő a dologban,hogy minden csatorna egyformán viselkedik,tehát nem mondható el,hogy egyik,vagy a másik csatorna feküdt ki.Az összes számításba jöhető alkatrészt kiforrasztottam és kimértem, csak To92 tokozású tranzisztorok maradtak a nyákban, azok szétnyíltak volna ilyen magas áram hatására(gondolom).

0

Reuter
Reuter picture

Szia!
Nem kell fűrészelni semmit, hanem egyszerűen rákötsz +/- 20 V feszültséget egy külső tápról, és azzal ellenőrzöd a végfokok stb. működőképességét. Ha itt nyugalmi áram értéke rendben van, akkor következne a kapcsoló üzemű táp.
De valószínűsíthetem, hogy onnan ered a hiba. Ezért viselkednek egyformán a csatornák, mert a közös bennük csak a tápegység. a próbálás előtt szedd ki a kapcs.táp egyenirányítóit, mert azok is szoktak tréfálkozni :yes: Én már jártam így, de szerencsére ezek a végfokok kicsit túlméretesek, úgyhogy elég sokat bírnak, de mindenképpen a külső tápot javaslom először...evidens.
üdv Reuter

0

mpisti
mpisti picture

Bingó!
Szervusztok Fiuk!
Megoldódott az RX44 probléma.
A hiba valóban banális volt, és én pedig nem voltam eléggé körültekintő. Ahogy hazaértem az volt az első dolgom,hogy külső táppal tápláltam meg az erősítő részt,miután az összes ikerdiódát kiforrasztottam. És láss csodát,- a végfok nem terheli le a tápot, az áramfelvétele mindössze 0,15A. Tehát ha végfok jó, akkor csak a táp lehet a rossz. Mint már korábban írtam, ez a szuper jószág két táppal rendelkezik. A meggyőződésem volt,hogy azért tettek bele két tápot,hogy a hidalás egyszerűbb legyen, -de nem. A viszonylag magas kimeneti teljesítmény(600W 4 csatornán) egy táppal nem volt megoldható,ezért két tápot építettek bele két kapcsolófokozattal és egy meghajtóval. Azt hittem,hogy a két trafó kimenete a két-két csatornát külön látja el,de ma délután-miután a nyákot alaposabban átnéztem-akkor találtam meg a két átkötést,amivel a két szekunder egyenirányított feszültségét lepárhuzamosították. Amikor a kimeneti egyenirányítók ki voltak forrasztva,a táp hiba nélkül ment. De mihelyt beforrasztottam őket, azonnal letiltott. A diódák-mint korábban írtam-jók. A trafókat ellenőrizve tapasztaltam némi aszimmetriát a két trafó jelalakjai között,de elenyészőnek tűnt. A kimeneti feszültség is egyforma, kitöltési tényező közti különbség 0,6% ez nem lehet gond. Következett a kapcsolófokozat. A gate elektródákat ellenőrizve azt tapasztaltam,hogy egyik trafó fetjei közül 2 nem kap vezérlőjelet!Mint ez imént írtam,a trafók kimeneti jelalakja nagyon minimális különbséget mutatott. Elvileg ekkora jelalakbeli különbség semmilyen zavart nem okozhat. De ebben az alkalmazásban igen, ugyanis hiába volt külön-külön hibátlan a két táp,49% környékén mozgott a trafóra jutó jelek kitöltési tényezője, és mivel a két trafó fetjei nem azonos időpillanatban kapcsoltak a hiányzó két fet miatt egyik pár kapcsolási idői megrövidültek. Ebből a két végfok kimeneti jelei között fázisbeli különbség lépett fel,ez az aszimmetria a kimeneti egyenirányítókon akart kiegyenlítődni. Ez a fázis eltolódás hajtott át ekkora áramot a tápon. Az ok pedig az egyik megható tranzisztorral ellenpárhuzamos 1N4148 dióda hibája volt. Mindenkinek nagyon köszönöm a segítséget és az ötleteket.

0

Reuter
Reuter picture

Szia mpisti!
Ezt mondtam én is :) , hogy külső táp a megoldás, aztán jöhet minden más.
Amúgy gratulálok! az ember mindig nagy levegőt vesz amikor valami értékes gépet, készüléket megjavít. Én mást is veszek :rohog: :beer: a kezembe ilyenkor.
üdv Reuter

0

mpisti
mpisti picture

Szia Reuter!
"Én mást is veszek :rohog: :beer: a kezembe ilyenkor."
Megtörtént. :oke:
Egyébként nagyon köszönöm a segítséget.

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz mpisti!
Korrekt munka , és a megoldás leírása is.
Gratulálok:
exGelkás

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv: szép okfejtés, mocsok hiba, gratulálok.

Bálint

0

mpisti
mpisti picture

A végfok ilyen tesztelésére gondoltam, de eddig a megvalósítása elmaradt. Ha hazaérek délután, meg fogom próbálni. A tápegysége két önálló egységet képező végfokkal; trafóval; szekunderkörrel van szerelve, egyik-egyik táprész 2-2 csatornát visz. Ezek hidalhatók. Igy a kimeneti teljesítmény 2x250W lesz.A kimeneti egyenirányítókat kiforrasztva a táprész hibátlanul megy, nyugalmi áramfelvétele 0,25A.A kimeneti egyenirányítókat mérve azok hibátlannak tűnnek.A diódákon eső feszültség is egyforma.
A táp önálló terhelésével még nem próbálkoztam, de azt is ki fogom próbálni. Köszönöm az ötleteket.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:érdemes lenne a tranyókat kiforrasztva megmérni visszáramra és bétára.

Bálint

0

Öreg Tom
Öreg Tom picture

Üdv Mesterek!Igen-sok autóerőssítő rajz van, de sajna egyik sincs.Viszont ez mindenképp végfok hiba vagy valami gerlyedés ami szinte max vezérlésnek felel .Esetleg a végfok szigetelése átütött, vagy ,alá került valami fém reszelék ami kilukasztotta és az okozza a galibát. Az igen nagy mono erősítők nyugalmi árama 1-3A. Az átlag , a többség nyugalmi állapota 800mA max.Esetleg a végfok típust ha megadnátok, hasonlót keresnék.Scannerem még nincs, de vagy már fentvan a tanyán vagy megvan lemezen és elküldöm. Öreg Tom

0

mpisti
mpisti picture

Szervusz Öreg Tom!
A fémreszelék kizárva, mert a panel ki van véve a hűtőházból, az egész felülete nagyítós lámpával átellenőrizve,pont az ilyen jellegű zárlatok miatt.A gerjedés kérdése bennem is felmerült, pont emiatt forrasztottam ki a végfokozat FET-tranzisztorait az egyik oldalon.A kiforrasztott oldalt megtáplálva a hiba ugyan az-immár fetek nélkül!Nálam megállt a tudomány, pont ezért keresem az olyan szakemberek segítségét mint amilyenek ti vagytok,hátha valamelyikőtök a munkája során már belefutott ilyen problémába.
A rajz mindenképpen segítene, de sajnos ez az összes információ az erőlködőről.Esetleg a nyákon lehet valamilyen típusazonosító-de azt csak délután tudom megnézni,miután hazaértem.

0

dav53
dav53 picture
*****

Szia.
Pedig csak meg kellene nézni, hogy a táprész kompletten, pufferekkel együtt, de csak magában, külső terheléssel mit művel.

Dávid.

0

pisti70
pisti70 picture

Szia!
Én ugyanijen szituban vagyok egy MACAUDIO ZX-1000-eserősítővel.Nekem vezérlés nélkül "csak " kb 10A vesz fel.Ledek normál üzemi állapot szerint működnek.Rajzom nekem sincs,nemtudom mi lesz vele.

0

Sponsored links