You are here

Samsung PS42S5H Y Buffer hiba

11 posts / 0 new
Last post
apatig
apatig picture

Sziasztok!

Került hozzám egy a címben szereplő pasmaTV. Szinte az egész kép vízszintesen csíkos, kivéve a felső kb. 10cm-t. Egy másik TVből áttéve az Y buffer paneleket a hiba megszűnik. Azt szeretném kérdezni, hogy miként lehetne a jó és a hibás paneleket "összemérni", hogy melly IC-k lehetnek rosszak. A test és az ICk kimenete közt nyitófeszt (kb 0,764V)tudok mérni minden lábon a jó és a rossz paneleken egyaránt, ezért ez nem visz előbre. Lehetséges hogy minden IC halott? A panelen van még pár SMD kondi, és ellenállás, gondolom azokkal nem szokott gond lenni (a 100mF-s kondikat cseréltem).

Előre is köszönöm a segítséget!

File attachment: 
Comments
purke
purke picture

Szia.
Feltehettel volna egy kepet a buffer panelokrol is, 8 vagy 12 csip van rajta?
Nem neztem utanna konkretan ennek a modelnek de ha jol emlekszem 12 ic van 6+6 es ha 12 van akkor full hd-s tv es 90 vonalat vezerel 1 ic...12x90=1080.
Irtad hogy cserelted a buffer paneleket...egyszerre vagy kulon kulon mivel ket reszbol all, egyenkent csereld es mendjart felere csokented a hibalehetoseget es ha jol tudom akkor a cimzes fentrol lefele tortenik.
Kimerni csak a zarletot lehet test es kijelzo csatik kozt es megegy info, ha egy kicsit is megvan egve valamelyik baffer csip alatt a panel amikor a szilikont altavolitod , akkor azon nem erdemes ic-t cserelni mert az ujbol elfog szalni. Udv

0

apatig
apatig picture

Sziasztok!

6-6 csippesek a panelek. A felső panelen ezek szerint 2db jó csip van, az alsó panelen pedig mind elszállt. Mivel ismerősömé a tv, nem mondhatom, hogy...Jobban örültem volna ha azt írjátok, hogy a döglött IC után címzéshiba miatt áll le az egész dolog. Köszönöm szépen a segítséget, nekilátok az IC-k cseréjének!

Üdv: gapati

0

purke
purke picture

Szia!
Probaltad felezni mivel azt irtad hogy probaltal bele masikat...akkor van csere baffer lapjaid...csereld csk az also lapot es meglatod...vagy csak a felsot...

0

apatig
apatig picture

Szia!

Cserélgettem a paneleket (ahogy írtátok) és abból jöttem rá, hogy csak a felső panel "felső" két IC-je hajlandó rendesen működni. Az ezekhez menő szalagkábel területe mutat csak rendes képet. Tettem fel róla fotókat is. A jó paneleket kölcsön kaptam pár napra, a saját paneljét meg kell javítani. Sajna sok IC-t kell cserélni.

Köszönöm a segítséget!
Üdv: gapati

0

Vasmacska
Vasmacska picture

Én egy ilyenben 2 kivételével az összeset cseréltem. Szép meló! Megfizetik?

0

apatig
apatig picture

Sziasztok!

Kicseréltem az alsó panelen mind a 6 ICt, de semmi változás. Kicsit elbizonytalanodtam, lehet hogy a palelen lévő smd kondik lehetnek rosszak?
Van Valakinek ötlete, mit kellene megnézni még?

Köszönettel: gapati

0

apatig
apatig picture

Sziasztok!

Azt szeretném kérdezni, hogy az IC csere után mivel szoktátok kitölteni az IC lábakat? Én a neutrális sziloplasztra gondoltam mivel az nem tartalmaz ecetsavat. De a youtube-on meleg ragasztóval nyomták körbe a lábakat. Ki kell tölteni ezt egyáltalán, ha szabadon maradnak a lábak mi történik?
A másik kérdésem, hogy a panel lehet-e rossz? (Nem az elszenesedett, elégett fóliasávokra gondolok.)

Köszönettel: apatig

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Az a ragasztó csak a bordát tarja. Gondolom ragasztva van az IC tetejére, és hogy ha felmelegszik és elgyengül a ragacs, akkor védi lecsúszás ellen a bordát.
A melegragasztó felejtős itt, pont a célját nem érné el.

Üdv: Jácint

0

apatig
apatig picture

Szia!

Igen, ez több mint logikus. Ezért gondoltam én is a sziloplasztra, az 300 fokC-ig hőálló és talán nem bántja az IC lábakat.

Üdv: gapati

0

stevepapa
stevepapa picture

Szia!

Ha megvizsgálod a bufferra menő "kábeleket" a kijelzőn. Látni fogod, hogy 1 ic kb mekkora területet fed le.

Üdv Stevepapa

0

Sponsored links