You are here

MY64 multiméter kalibrálásához , beállitásához kellene egy kis segitség !

52 posts / 0 new
Last post
dddemeter
dddemeter picture

Szervusztok,A fent nevezett müszer jo 10 évvel ezelött megbetegedett ,5-10 voltokat csalt az elemet percek alatt lemeritette ,Mivel akkoriban még csak kivülröl láttam multimétert nem mertem hozzáfogni a javitáshoz , odaadtam egy ismerösömnek , aki elvitte egy "szakihoz" ,aki állitása szerint megjavitotta a müszert .Az R55 ellenállásra ráforrasztott egy 6k8 ellenállást és visszaadta,A változás csak annyi volr hogy kevesebbet csalt de még mindig elfogadhatatlan volt igy mérgemben eltettem hogy ne is lássam.Idöközben tanulgattam ezt azt töletek és most ujra elövettem , az icl7106 természetesen "fekete pötty" formájában csücsült benne , ezt óvatosan kiköszörültem és bedrotoztam hellyette egy normál ICL 7106-ot , mivel még mindig nagyon sokat fogyasztott 9 voltrol 45 ma ,tovább kutattam , és kiderült hogy az IC8 7555 ic nagyon zabálja az áramot igy azt is kicseréltem NE 555 re mert más nem volt.Igy most a multiméter fogyasztása 5.3 miliamper,Váltofeszültséget normálisan mér,viszont egyenfeszültség mérésnél nem tudom hogy hogyan járjak el azért, hogy minden méréshatáron megfelelöen pontos legyen .Ehhez kellene egy kis utmutató , mi a kalibrálás menete , hogyan kell csinálnom hogy jo legyen minden méréshatáron? Ugyanis nagyon valöszinü hogy az illetö kisérletezett a trimmer potméterekkel is , igy azokat is ujra be kellene állitanom .Jo lenne egy kis felvilágositás hogy melyik potméterrel mit és hogyan kell beállitani.Köszöntem elöre is mindenkinek a joindulatát , üdvözlettel dddemeter,

File attachment: 
Comments
proba
proba picture

Szerintem a 7106-nál igazából nem féltáp a közös, hanem talán a pozitív táphoz képest állít be egy néhány V feszültséget. Az 1 lábra menő poti szerintem csak tranzisztor állásban hatásos, így csak ott lehet valamiféle mérési hibát kiegyenlíteni vele.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: legelőször a 100 mV referenciafeszültséget kell beállítani a 35 és 36 lábak között, az oda csatlakozó potméterrel.
Műszer legkisebb DC méréshatáron, rövidrezárt bemenettel.

Adatlap 12, 13. oldal

File csatolás: 

0

proba
proba picture

Amit legpontosabban úgy érhet el ha a bemenetre a lehető legpontosabb ~199.9 mV ot köt és ezt beállítja a kijelzőn 200mv állásban. Magán az ic-n mérni nehézkesebb, eleve dupla pontosságú ha a bemeneti 200mV ot állítja. Valamint az ic bemenetére tett feszültségmérő bármilyen jó is , meghamisítja a mérést.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a házat az alapoktól kell építeni, legalábbis régen még úgy volt.

Bálint

0

welding alt
welding alt picture

Szia proba!

Közel jársz a valósághoz. Igaz, elsőre a soros zajelnyomási tényező beállítását ( 50Hz )kellene ellenőrizni. Hozzátartozó elemek a 38-39-40 pin-hez csatlakoznak.
Eljárás: 200mVDC állásban 1-2mikroF kondin keresztül 100mV 50Hz torzítatlan feszültséget adunk. Kijelzett érték 00,0+/-2(3)D. Sajnos, sok esetben a 39-es pinre trimpot helyett ellenállás van kötve. Ez a kijelzett érték ha OK, akkor 190mVDC-t adva a műszer bemenetére, a VR1-el ( ha kell) beállítjuk a kijelzett értéket. Ugyancsak 190mV-ot kell mutasson. Ezzel az alaprész rendben. Más méréshatáron, vagy mit akarunk mérni ( de valami nem OK.) ott azon a részen kell keresgélni hibát. Röviden ennyi.

Üdv. welding alt

0

dddemeter
dddemeter picture

Szia welding alt! Köszönöm az észrevételt ,Itt tényleg fix ellenállás csatlakozik a 39 pinre ezeknek az értékét leellenörzöm ha majd megless a 7555 akkor meglátom hogy azzal hogy viselkedik a müszer Torzitattlan szinuszt nem tudom honnan vegyek , meg aztán ott van az ICL 7106 IC 1 es lábán is a VR5 trimmer azzal vajon mit kell állitani?.A kondenzátor és hömérséklet trimmereket , VR3/VR4 sikerült azonositani , de a többiek szerepe még kérdéses üdv dddemeter,

0

welding alt
welding alt picture

Szia !

A soros zajelnyomás ellenörzését más hiányában, a hálózati frekvenciát veheted alapul. Eljárást már leírtam.
VR1- A/D átalakító kalibrálása.
VR2- U-I/AC ( egyenirányító) kal.
VR3- kondenzátor kal.
VR4- hőmérséklet kal.
VR5-
VR6- frekvencia kalibrálása.
( VR5 szerepét - mivel nincs kapcsoló állás jelölve- nehéz így megmondanom. Az MM 2003-as műszernél a ref. feszültség az 1-es pinről indult osztóról volt beállítható).

Üdv! welding alt

0

dddemeter
dddemeter picture

Üdv Mindenkinek.Elöször is bocsánat hogy nem reagáltam idáig , vártam az ic "eljövetelét" mert ugy gondoltam nem piszkálom a müszert addig amig nem lessz belevalo alkatrész .Nos utolag kiderült hogy jol gondoltam ,:-) ugyanis szerencsésen hozzájutottam 2 darab ICM 7555 IPAS jelzésü IC hez , és amikor kicseréltem az NE555 -öt erre az ic re, drasztikusan megváltozott a helyzet,Elsösorban a müszer fogyasztása 3.5 miliamperre csökkent , ha nincs bekapcsolva akkor is "fogyaszt" 6 mikroampert gondolom a kondi a kapcsolonál.Másodszor meg a kijelzés stabilan beáll zérora minden méréshatáron . és minimális eltérésekkel müködik minden funkcio normálisan.Azt hiszem most már kijelenthetjük hogy fizikailag rendben van csak a "finomitások" vannak hátra.Nagyon köszönöm az eddigi segitséget , türelmet , Most el kell napoljam egy kicsit az ügyet mert , tv vel kell dolgozzak , a tulajdonosa nagyon sürgeti, igy a sajátom marad késöbbre addig is amig folytatodik az ügy köszönet mégegyszer mindenkinek üdv dddemeter. UI:János neked külön köszi az összefoglalot , a régi tanácsaidra emlékezve beépitettem ic foglalatot , igy könnyü volt most az ic csere .ezért külön lessz egy sör amikor eljön az ideje :-)

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: nem a 32.-es láb féltápfeszt állítja be?

Bálint

0

welding alt
welding alt picture

Szia!

Szinte így is mondhatni. 26.-Vcc, 1.+Vcc, 32 Com.(Lásd az adatlapot, MY kapcsolási rajzot).

Üdv. János

0

formasu
formasu picture
*

Szia!
Gondolom, van még trimmer áram mérés hitelesítésre, és a váltakozó fesz., esetleg áram mérés hitelesítésére is.
Az IC 1-es lába tápot kap! Ott látom, van egy poti, ezzel én a 9 V-ot állítanám be.... Az IC gyári rajzán ezt a potit nem látom. Nálam ez nincs, mert én 9V-os elemről járatom.
A 36-os lábra menővel a 200 mV-ot.
Úgy emlékszem, hogy van nekem SMD-s ICL7106-om is, ha szükség lenne rá a méret miatt.

Üdv: formasu

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Elnézést, hogy kissé offtopic leszek. Gyakran írjátok tévesen a "hitelesítés" szót. Hitelesítést Magyarországon csak az Országos Mérésügyi Hivatal végezhet, a nemzetközi etalonokra visszavezethető eszközökkel. A hitelesített eszközöket hitelesítő pecséttel látja el, amelyen rajta van a lejárat ideje. Minden más pontosítás neve helyesen kalibrálás.

Üdv, lcsaszar

0

formasu
formasu picture
*

Szia!
Itt és most talán ez lényegtelen! Mindegy, hogy miről írunk, csak közel "hiteles", vagy kalibrált legyen a műszer, hogy azt mutassa, amit kell. Talán nem a legjobb szó, és valójában szó szerint nem is hitelesítünk!

Üdv: formasu

0

uniman
uniman picture
***

Hello Lcsaszar.
Akkor az én műszerem - amelyet ők kalibráltak annak idején, és lejárati időt is tartalmazó hitelesítő pecséttel ellátták - amint átlépte a magyar határt, máris "hiteltelenné" vált volna!? ...NEMÁáá !!! :falfej: :szetver:
Üdv.: Uniman

0

Kari
Kari picture
*****

Szia!
Sztem sem igy van, EU-szinten törvenyesen elfogadottak az un. "akreditalt" (minösitett) laborok is_ a "kiadott" CE jelzeshez hasonloan...
Kari

0

dddemeter
dddemeter picture

Üdv formasu.Nagyon köszi a felajánlást és a tippeket is , sajnos ennél a tipusnál egy fekete pötty volt csak az ICL 7106, és nem volt körülötte kialakitva semmilyen más tokozásnak csatlakozási pont ,sem PLC sem semmi más, igy aztán egy hagyományost forrasztottam be helyette drotokkal.Mindenképp kösz a joindulatot , de nem Magyaroszágrol vagyok ugyhogy nehéz lenne hozzájutnom .Üdv dddemeter,

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: akkor meg kell nézni a VR1 potméter ellenállását,hogy viszonyul a mérő műszer belső ellenállásához.
A mérés elve így téves.
A többi funkcióban és méréshatárokon kezelhetetlen lesz a beállítás.

Bálint

0

formasu
formasu picture
*

Szia!
Én úgy gondolom, hogy a referencia pontos beállításától függ a 200 mV pontos mérése. Igaz, már elég régen készítettem a két multimétert, de még most is pontosan mérnek minden méréshatárban, áramban, feszültségben, ellenállásban is, és egyen, valamint váltakozó fesz, és áram mérésnél is., és nem állítottam külön 100 mV referencia feszültséget. Lehet, hogy rosszul csináltam?

Üdv: formasu

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: ha jól követem a rajzot, a 200mV-os méréshatárban nem közvetlenül csatlakozik az IC-re. Mindegyik adatlapon első lépésként a 100 mV beállítását említik

Bálint

0

proba
proba picture

A 100 mV állítod be így is, hiszen ha a 200 mV pontos, az indirekt azt jelenti a 100 mV is pontos. ( természetesen csak akkor ha a műszer egyébként jó, és csak az IC bemenettel soros ellenállás befolyásolhatja a mérést.Szerintem ebben a fokozatban még nincs osztó, ami hamisíthatná a mérést, a bemeneti plusz terhelés nem számít, mert párhuzamos a bemenettel tehát csak plusz terhelés,de nem befolyásolja a mérést)
De tételezzük fel, előbb a potenciométeren beállítom a 100 mV ot . A műszer pontosságát hogyan ellenőrzöd ? Rákötsz 200mV ot és megméred, akkor nem látom be fordítva miért nem igaz.( természetesen a fenti feltételekkel.)

0

formasu
formasu picture
*

Szia proba!
Én is így csinálnám, sőt készítettem nulláról, /tehát nem javítás volt/ már ICL 7106-al, és ICL 7107-el is működő, pontos multimétert, és én is így állítottam be a referenciát! Ezzel valójában a referencia feszültséget állítjuk be pontosan, de ekkor nem fog "csalni" a mérő műszer belső ellenállása miatt.

Üdv: formasu

0

proba
proba picture

A műszer 200mV állásban a vr1 potival 200mV pontos beállítása után, hacsak nem cserélgetett ellenállásokat , az egyenfeszültséget már jól kell mérnie.Az 555 öt tovább cserélném 7555 re ( az 555 cmos változata) mivel ez az ic referencia tápját terheli, így beleszólhat a mérésbe ( hosszútávon az elemköltségen amúgy is megtérül) Elvileg a kondenzátorméréssel tették tönkre, de látványosan kisebb árammérés esetén a bemeneti védődiódák is tönkre szoktak menni,

0

dddemeter
dddemeter picture

Üdv proba ! Köszi az észrevételeket, akkor utánanézek honnan tudnám beszerezni a 7555 , és majd az után probálom beállitani. Ha a jelenlegi BE555 be van téve akkor a 200 mvDC méréshatáron ha rövidrezárom a mérözsinorokat , akkor 001 és 000 közt ingadozik a mutatott érték ,és a frekvencia és HFE mérés kapcsolo poziciojában nem áll pontosan zérora , ha viszont kiveszem az NE555 ict-t , akkor minden méréshatáron stabill 000 ra áll be.Kondenzátormérés müködik rendesen ,Nem tudom hogy a 555 3as lábára csatlakozó VR6 trimmerrel mit kell állitani? és még ott van az ICL7106 1-es lábán VR5 ,valamint a 1/2 tl062 környezetében a VR2 ...ezeknek a szerepét nem tudom üdv dddemeter

0

Kari
Kari picture
*****

Szia DD!
Digitalis müszerek utolso szamjegyenek ugralasa a meresi elvböl következöen abszolut normalis(meresi bizonytalansaguk elvböl +/-0,5 digit); epp ezert lenne a legjobb müszer speckojaban is x.xx[%] ès +/- 1 digit megadas talalhato...
Ezzel együtt ha leblokkolod/hidegited az 555 es az ADC(7106) tapfeszeit közvetlen az IC-ken 1-1 47-100nF-al, s a 7106-ra tennek mèg egy nehany uF-os tantalt is = alighanem megszünik majd ez a bizonytalansagod_esetleg a Ref bemenetet is szürni kell hozza. _Eredmenyest!
Kari

0

dddemeter
dddemeter picture

Szia Kari, köszi ezt is, ha meglessz a 7555 ic ezeket is kiprobálom , Van egy UT61E multiméterem és azon érdekes modon ha labortápbol adok neki egy voltot akkor stabilan 1.0000 voltot mutat és nem ugrál az utolso digit sem egyáltalán , igaz a dokuja szerint 0.1% pontosságu

0

Kari
Kari picture
*****

Hali!
Ezeket a hidegiteseket igy is- ugy is beepitheted, csak hasznalnak!
A nyàkokon altalaban nem optimalisak a földrendszerek, s igy fokozottan zavarerzekenyek az effele rendszerek. Különben meg nem a pontossag szamit ez ügyben, hanem a feloldott kvantumok, bitek_ ha csak 1-el is kevesebbet jelenitesz meg mint a bizonytalankodasok tömege=> holt nyugodt lesz a kijelzöd :-) Ehhez segitenek eljutni a taphidegitesek, ill. a bemeneti jelek (Uref + merendö DC) soros RC-tagon törtenö (alulateresztöszürö-integralas) 7106-ba vezetese. Az, hogy a fejlesztök ettöl eltekintettek ne zavarjon, nekik a fillereket is kikellett sporolni a megbizojuk nyeresege erdekeben!
Kari
ui; most neztem, a 36-os labon aref szürese meg is törtenne a 100n/10K-val, de az IC labon direkt elhelyezett 100nF ettöl meg segithet_rövid földre vezetessel, ja s ennek a VR1-evel kellene rövidrezart bemenet mellett beallitani a kijelzèst....

0

dddemeter
dddemeter picture

Szia Kari .Hogy érted azt hogy rövidrezárt bemenettel beálitani a kijelzést? DC 200mv -os méréshatárban zárjam rövidre a mérökábeleket és a VR1 el probáljak 000 kijelzést beállitani?

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

Nem láttam a kapcsolási rajzát, ezek szerint több trimmer is van benne? Ezen csodálkozok, mert az ilyen egyszerű DMM-ekben csak egy szokott lenni a 200 mV beállítására.

Üdv, lcsaszar

0

vargaf
vargaf picture

Szia!

A kapcsolási rajza ott van a kérdésnél. Ebben az "egyszerű" műszerben 6 ( hat ) trimmer potméter van.

Üdv.:
Feri

0

uniman
uniman picture
***

Hello.

Sejtelmünk sincs arról, hogy a topiknyitónk műsszere melyik "MY64"-es lehet...
Ő bizonyára csak egy példányt ismer, de a mi "gugli bahátunk" többtucatnyi kivitelről tud !
Ezért kell MINDIG fotó a portékáról...pl. a MASTECH MY-64-esből sem csak egyféle létezik manapság!:

Tíz évvel ezelőtt valószínűleg kevesebb...

Üdv.: Uniman

0

dddemeter
dddemeter picture

Üdv uniman.Arrol van szo amelyik a képeden a második balrol , kék betükkel amelyiken ott van alul a Mastech felirat és nincsenek benne SMD alkatrészek csak "hagyományosak a topik elején a rajz amit csatoltam tökéletesen passzol hozzá . üdv dddemeter.

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
OK...szóval kék a felirat...csak azon töprengem, hogy kalibráláskor mihez akarod viszonyítani a kijelzett értékeket.

Üdv.: Uniman

0

dddemeter
dddemeter picture

Üdv uniman, Nem bonyolitanám el nagyon a dolgokat , az egész müveletet igy képzeltem el:Van egy labortápom , amit igaz hogy magam készitettem de szépen teszi a dolgát , gyakorlatilag 0 volt-tol 45 voltig bármilyen feszültséget be tudok állitani rajta , akár ezred pontossággal is, és azt stabilan is tartja.Ezenkivül van az UT61E multiméterem , ami még uj , és a specifikácioja szerint Dc mérésnél 0.1% pontosan mér , a többiek ennél mind pontatlanabbak , ezért ezt tekintem " hitelesnek".Szoval beállitanék valamilyen feszültséget a táppal, rákötném az UT61E -t, és a MY64 -et is , és addig állitgatnám amig a két érték megegyezik egymással,Jelenleg össze van rakva de egy képet készitettem rola , de szerintem nem az a fontos hogy hogy néz ki , hanem az hogy a rajzal amit feltettem talál végülis a bele mér , nem a külseje :-)

File csatolás: 

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
Ha van "etalon" műszer, akkor OK. Nagyon hasonlít ez a MY64-es az DT 9205A típusra.
Üdv.: Uniman

0

Gépklinika
Gépklinika picture

Szia!
Szerez egy normál elemet... Neem dráágaaa...
A múlt nevei alapján ítéled meg a jelen történéseit. Hát ne tedd!

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
Az én vadi új 9V-os kínai "normál" elemem feszültsége 10V fölötti...kalibrált DMM-mel mérve !
Weston elemem nincs ! ...de ha jól sejtem a topiknyitónknak sincs.
http://elektrotanya.com/?q=hu/content/feszueltseg-referencia-otthoni-elo...
Üdv.: Uniman

0

Kari
Kari picture
*****

Hello!
Ez a Weston hirdetes sztem nem is draga (különben öregszenek), DE NEM illene POSTAzni, elettartam megörzes vegett nem lenne szabad (hosszabb ideig) maskent mint függölegesen leteznie...Viszont kisse dragabb, de hasznalhatobb egy AD584-el realizalt kalibracios (multi)referencia forras :-)
Maskülönben a 431-t nemigen vennem referencianak, a +/- 30mV környeki alapjel elterese(+ höfügges) nem kalibralasi celokra valonak minösiti, a beallitasahoz meg akkor is kell kölcsönözni egy jobb merö lehetöseget, s a kinlodas :-(
Kari

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: ezekkel az a baj, hogy csak egyetlen (feszültségmérés)méréshatárban használhatóak.
Legjobb egy márkás műszerrel összehasonlítani.
Az árammérés, kapacitásmérés, induktivitásmérés kalibrálása külön művelet.
Itt méréshatáronként, mérésfajtánként alkatrészeket (1%-os, hőstabil, öregedésálló)is kell cserélni

Más kérdés, milyen a szükséges pontosság.
Köznapi használatban a 2-5% pontosség több, mint elég.
Ezek az univerzális műszerek nem nagypontosságú mérésekre készülnek.
Pontos (labor)méréshez lehet kapni kalibrált műszereket is, amelyek egy-egy mérésfajtára készülnek,

Bálint

0

Kari
Kari picture
*****

Szia Balint!
Nem egszen ertselek; a linkelt 584-es epitmenyek= "4-Channel 2.5v/7.5v/5v/10v High Prec.Voltage Ref. Module" -ra vonatkoztak. Egyebkent meg ha a müszered 1 mereshatarban jol ismered=azzal mar hàzi körülmenyek közt priman hasonlithatod a többi mereshatart is! A Tanyasi taborban meg illuzio nagypontossagu kalibratorok/müszerek beszerzeseröl beszelni-mèg kölcsönzesi szinten is...
Tisztaban vagyok vele, hogy atlagos meresekhez megfelel az 1-3%-os pontossag, itt a kollega azonban ~DC 0,1%-t celzott meg, s az I/L/C meresröl senki sem beszelt_noha U-kalibralt merövel, s egy ismert/<1%-os sönttel man azt is letudhatjuk.
Labormeresekhez kapsz pl. HP ~0,01% 61/2-digites univerzalis DMM-t is-csak fizesd meg, kalibraltatasa pedig nekünk illuzio mertekü kiadas...
Kari

0

formasu
formasu picture
*

Szia!
Kicsit túldimenzionáljátok, úgy látom! A kérdező azt írta, hogy van neki egy 0,1%-os műszere, és nem azt, hogy ezt akarja 0,1%-osra hitelesíteni, ha jól emlékszem. Tehát: szerintem "bőven elég" neki a meglévő műszere a hitelesítésre, nincs szüksége másikra! Inkább abban kellene segíteni, - annak, aki ismeri a kapcsolást pontosan-, hogy hogyan hitelesítsen! Az egyértelműnek tűnik, hogy a nem oda való IC cserével, majd a 200 mV-os állással kellene kezdeni, de ezt melyik potival tudja, és utána mit tud beállítani a maradék 5 potival! Bocs!

Üdv: formasu

0

dddemeter
dddemeter picture

Üdv formasu.Pontosan erröl van szo , nem vagyok nagyravágyo csak szeretném beállitani ugy hogy a lehetö legjobbat hozzam ki belöle üdv dddemeter

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:
természetesen minden megolható, de mennyiért.

Arra akartam rávilágítani, hogy ezt a műszert csak sokszoros ráfordítással lehet rábírni az 1% százaléknál nagyobb pontosságra.
A konstrukciója, alkatrészkészlete erre alkalmatlan.

Itt legalább 0,1%-os öregbített alkatrészek kellenek, nem csak a feszültségosztókba, valamint egy 0,01% pontosságú kalibráló műszer, mivel kalibráláshoz egy osztálypontossággal jobb műszer kell
Mérlegelni kell, szükség van-e ilyen pontosságra

Bálint

0

dddemeter
dddemeter picture

Sziasztok.Nos nem vagyok azért ennyire pretencios , nem szándékozok laborpontosságu méréseket végezni mert egyrészt erre nincs is szükségem , másrészt nincsenek meg az eszközeim se hozzá. Egyszerüen csak annyit akarok hogy az általam legpontosabnak itélt mérömöüszer segitségével ujra beállitsam a lehetö legjobban , legpontosabban az MY 64 multimétert a készülékban lévö potméterek segitségével , Ezért lenne szükséges hogy tudjam melyik trimmerrel mit/ hogyan kell elvégezni a beállitást csupán csak ennyit szeretnék . üdv dddemeter.

0

Gépklinika
Gépklinika picture

Szia!
Csinálj! Recept: https://hu.wikipedia.org/wiki/Weston-elem
A múlt nevei alapján ítéled meg a jelen történéseit. Hát ne tedd!

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
Dehogy vegyészkedem...számold már össze az alaplanyagok árát, a legkisebb beszerezhető kereskedelmi csomagolási egységekkel számolj. A "fuvardíjat" már nem is említem...
Az én DMM-em hitelesítése is lejárt 2015-ben.
:(
Van egy topik a precíz feszültség-etalon Ic-kről...
Üdv.: Uniman

0

Jaca
Jaca picture
****

Sziasztok!

Szerintem 5 db TL431-el simán kalibrálható egy ilyen műszertől elvárható pontosságra. De mintha a kolléga írt volna egy nagyon jó műszeréről is.

Üdv: Jácint

0

Kari
Kari picture
*****

Szia!
Ha nem lenne meg a kezelesi, EZ esetleg megfelelö_több valtozatban forgalmaztak, de azonos tipusszammal...
Magaval a 7106-os IC-vel kezdenem; amig ez nem vegkiteresre jelzi a 200mV DC-t= nincs ertelme massal foglalkozni...Egy hasonlo temaju topik es egy jo epitesi leiras.
Kari

0

dddemeter
dddemeter picture

Üdv Kari. Köszi hogy utánanéztél , tanulmányozom a dokumentáciot nagyon jol jöttek a leirások , mert egy másik kapcsolásssal is van gondom és abban 7107 dolgozik . A 7106 nem hibás mert most cseréltem ujra , sajnos utolag kiderült hogy feleslegesen,,,:-) üdv dddemeter,Megépittettem amit csatoltál az akárhány voltos feszméröt, de azzal is gondom van , lehet majd lessz belöle egy másik topik , de egyszer ezt befejezem

0

dankasan
dankasan picture

Szia!
Ha kész vagy,az enyémet is megcsinálhatnád,nekem is ilyen bajom van... ;)

0

Jaca
Jaca picture
****

Sziasztok!

Az akárhányvoltos feszmérőnél a mérőműszer tápellátásának teljesen függetlennek kell lennie a mérendő feszültségtől! Tehát egy tápegység saját feszültségét csak úgy lehet vele mérni, ha külön transzformátort építünk be a mérőműszernek!

Üdv: Jácint

0

dddemeter
dddemeter picture

Üdv Jácint.Az akárhány voltos feszmérönél figyelembe vettem ezt a követelményt már az elején , és külön 8 volt AC röl megy, amit egy trafo különálló szekundere szolgáltat számára ,ha nem boldogulok vele akkor külön topik lessz belöle ,itt nem akarom összekeverni a két pronlémát s üdv dddemeter,

0

Sponsored links