You are here

Planar PL1911M/LG M227WDP-PC LCD monitor konfig. menü megjelenik véletlenszerűen

9 posts / 0 new
Last post
GeorgeL
GeorgeL picture

Sziasztok!

A téma címében két monitortípust adtam meg: Planar PL1911M és LG M227WDP-PC azért, mert a kérdéses monitor a Planar, de legjobb tudomásom szerint ezt sohasem árulták itthon csak az USA-ban (persze lehet, hogy tévedek), viszont megtudtam pár évvel ezelőtt, hogy ez a Planar monitor nem más mint a megjelölt LG monitor egy kicsit más köntösben, de belül ugyanaz.

Tehát a probléma a következő: A monitornak a konfigurációs menüjét a bal szélső gombbal lehet bekapcsolni, de ennél a monitornál ez véletlenszerűen és naponta többször is megjelenik komputer használata közben anélkül, hogy a gombokhoz hozzáérnék.

Ha már egyszer megjelent, akkor vagy az alapállapotban jelenik meg vagy úgy mintha a kiválasztó gombot benyomva tartanám és a kiválasztó szín elkezd körbe-körbe szaladni az összes ikonon.

Ha a bal szélső gombot benyomva tartom akkor kb. 10 másodperc múlva eltűnik a menü a képernyőről de ha elengedem a gombot akkor rögtön megjelenik.

Akkor tudom csak eltüntetni egy kicsit hosszabb ideig a menüt ha a monitor választóval átkapcsolok a nagy LCD TV-re anélkül hogy a TV bekapcsolva lenne, ugyanis akkor ahogy mindenki előtt ismert, a monitorod elsötétül kb 10-15 másodpercre és arra vár a komputered, hogy klikkeljél az IGEN gombra a másik monitoron, ha nem klikkelsz akkor visszakapcsol az előző monitorra. Tehát ezt naponta 5-10-szer kell megcsinálnom ahhoz, hogy dolgozni tudjak a gépemen.

A javítási kézikönyve az LG monitornak megvan, azt hiszem innen töltöttem le még 2013-ban, de halvány fogalmam sincs, hogy mi lehet a probléma és ami rejtélyessé teszi számomra a dolgot, hogyha a menü választó gombot 10 másodpercig benyomva tartom akkor eltűnik a konfig menü, de ha elengedem akkor visszajön.

Comments
Hjoco
Hjoco picture

Szia!

Ez nyomógomb átvezetés lesz. Valószínűleg nem az a gomb aminek a funkcióját látod bejönni, csak a hiba miatti átvezetés ellenállása módosítja a gomb funkcióját.
A megoldás az összes gomb cseréje, vagy szigetelésvizsgálóval megmérve kell kikeresni a hibás gombot. Kézi multiméterrel nem szokott sikerülni a mérés mert túl kicsi feszültséggel vizsgál.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a gombok cseréjekor alkohollal mosd le alaposan a panelt is.

Bálint

0

GeorgeL
GeorgeL picture

Szia!

A kézi multiméterem egy Fluke 87-es (True RMS) műszer, van rajta 400 mV-os méréstartomány, ez sem lenne jó szigetelés vizsgálatra?

Csatoltam egy fotót a kapcsolók nyáklapjáról, ahol látszik az 5 kapcsoló 5 lábai, hol kellene szigetelést mérnem? Vegyem elő a kapcsolási rajzot és minden két pont között ami között nem kellene, hogy legyen vezetés vagy van valami logika ami alapján hamarább megtalálhatom az átvezetést?

File csatolás: 

0

Gyula83
Gyula83 picture

Szia,
Szerintem ha az lesz a hiba cseréld mind az 5db ot. Ugyan annyi idő méregetni mint cserélni. És akkor tuti jó lesz minden gombod és egy hét múlva nem szeded szét megint hasonló hibáért egy másik gomb miatt.
Üdv.:
Gy

0

GeorgeL
GeorgeL picture

Srácok, Köszi mindenkinek a hasznos válaszait, majd pár napon belül visszajelzek az eredményről.

0

Gyula83
Gyula83 picture

Szia,
Csatlakozni tudok Hjoco-hoz.
Ha biztos akarsz magadban lenni, hogy ez a hiba akkor bekapcsolt monitornál húzd le a kezelőgombok kábelét.
És használd így. Ha nem jön elő a hiba akkor nyertél.
Üdv.:
Gy

0

GeorgeL
GeorgeL picture

Köszi a jó tippet, ezzel fogom kezdeni, a nyákon két szalagkábel csatlakozónak is látom a forrasztásait, majd a kapcsolási rajzon megnézem melyik megy a kapcsolókhoz, lehet, hogy mindkettő.

0

GeorgeL
GeorgeL picture

A probléma egyelőre megoldódott, a vezérlőgombok nyákját kivettem és a monitor hibátlanul működik. Alkalomadtán az öt mikrokapcsolót is kifogom cserélni de egyelőre minden OK most.
Köszi mégegyszer mindenkinek a hasznos hozzászólásokat!

0

Sponsored links