You are here

Multi SSID beállítási probléma. Megoldva.

10 posts / 0 new
Last post
peat25
peat25 picture

Üdv!

A segítségeteket szeretném kérni Multi SSID beállításával kapcsolatban. Van egy Cisco Linksys e900-as router Tomato firmware-el erre csatlakozik egy TP-link TL-WA801N ap router. A Cisco routeren működik a multi ssid, de a TP-linken a guest nem kap ip-t. A beállításokról csatolom a képeket.

Köszönöm, Péter

Köszönöm a segítséget.

File attachment: 
Comments
marypoppins
marypoppins picture

Hali!

Szerintem a TPLINK nem jo modban hasznalod. MULTI-SSID azt jelenti, h o a Wifi network 'letrehozoja', vagyis a ciscohoz nem csatlakozik, hanem egy ujat kreal.
Nem tudom pontosan mit szeretnel, de ha a modokrol itt van egy leiras:
http://www.tp-link.com/en/products/details/cat-12_TL-WA801ND.html
http://www.tp-link.com/hu/faq-719.html

Ha azt szeretned, ha a cisco altal WIFI-n szort LAN1- (192.168.2.x) halozatot akarod fogni a TPLINKEN es ez utobbi routeredre kabelen csatlakozol a kliensekkel, akkor a AP CLIENT MODE, sztem nalad a client mode kell. esetleg Bridge mode nem vagyok benne biztos?

Ha wifi ketyerekkel is akarsz ehhez a halohoz csatlakozni, akkor Bridge with AP kell.

Repeater mode-ot ne probald, az semmikep nem jo neked.

remelem segitettem
minden jot

0

peat25
peat25 picture

Hi!

Csináltam egy képet. Az a lényeg, hogy a két eszköz vezetéken csatlakozik, wifin pedig két külön SSID-t szeretnék használni.

Köszönettel, Péter

File csatolás: 

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Nem igazán értem a problémád. A két router vezetéken csatlakozik a bejövő internethez. Mindkét routert úgy szeretnéd használni, hogy a wifit két két SSID-n sugározza ki?
Tehát a cisco is sugároz SSID1 és SSID2-t és a TP-link is?

Üdv: Jácint

0

peat25
peat25 picture

Szia!

Pontosan így szeretném. Az SSID1-en max sávszélességgel, az SSID2-n korlátozott sávszélességgel. A ciscon működik, de a tp-link csak az SSID1 ip címeit osztja (192.168.1.x), az SSID2 címeit (192.168.2.x) nem osztja ki. A tp linken ki van kapcsolva a DHCP, a ciscon keresztül kapják az eszközök az ip-t.

0

marypoppins
marypoppins picture

Nem igazan fogom ezt a tomato firmware-t, de:
a ciscon a 2.x-es halozatodat hozzadrotoztad a vlan3-hoz. cisco 4 portjahoz viszont csak a vlan1-et rendelted hozza.
'Normalis' switchek kozott, ha tobb vlan-t szeretnel egy vezeteken atjutattani, akkot a trunk portokat alakitunk ki, vagyis lehetove teszuk, h egy porton tobb vlan kozlekedhessen. Es lehet egy jeloleltlen vlan-od, amit minden switchnel ugyanugy kell beallitani (ez a te cisco-dnal a vlan1 -> default)
Na most itt gozom sincs, h kell ezt megvalositani, de en a kovetkezoket probalnam ki:
1) mentsd le mindket konfigot, ha elszurnal vmt v. kizarnad magad, reset utan vissza tudd allitani
2) a 900-on probald meg az egyik portot (pl port4) a vlan1-hez is es vlan3-hoz is hozzarendelni egyszerre! Es a vlan3-hoz ugyanezen porthoz allitsd be a tagged -et. (ha ez nem megy, mert a bogyok csak egyik vlan-hoz allithatoak, akkor a
3) a 2es kepen a lap aljan epphogy lathato trunk vlan override-nal probalj meg valami hasonlot
4) es ezen a porton keresztul kosd ossze az eszkozoket

Igy elvileg en arra szamitok, h azt kapnad, h lesz a vlan-1ed ami tagolatlan (default), es egy tagolt vlan3-ad.
A tplinkben az ssid1-en bejovo dhcp/egyeb csomagokat a tplink megjeleli vlan1-el. A cisco latja h jon egy jelolt vlan1 csomag a port4-en es orul neki. (ez ugye most is igy van). A valasz csomagokat elvileg jeloletlenul kuldi default es untagged, bar nem ertem, h a tplink ezt hogy jutattja vissza az ssid1-hez, de ez ugye most is mukodik.
A tplinkben az ssid2-en bejovo csomagokat a tplink megjeleli vlan3-al. A ciscoban ez bejon ugyanezen a port4-en es azt latja, h ez is meg van jelolve, de ez vlan3-nak. A valasz csomagnak pedig vlan3 jeloltkent (tagged) kellene kimennie szinten a port4-en vissza a tplinkhez, aki az ssid2-hoz kellene, h jutassa azt.

a tplink beallitasa sutabb, ott nem nagyon lattam vlan beallitasai lehetosegeket, csak a multi-ssid-nel, tehat az szerintem csak annyit csinal, h a megfelelo ssid-ju wifi-bol erkezo csomagokat megtagolja a beallitott vlan -nak megfeleloen. Remeljuk, h ez visszafele is mukodik es megerti az erkezo tagolt csomagokat merrefele tovabbitsa....

udv

0

peat25
peat25 picture

A Trunk beállítást már az elején is próbáltam, de csak a vlan3-nál jelöltem be a tagged mezőt. Most, hogy a vlan1-nél is bejelöltem már működik.

Köszönöm a segítséget.

File csatolás: 

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia!

Ennek így is kell lennie. Ez az access point csak egy ip tartományt kezel. A multi-ssid lényegében csak egy tűzfal beállítás, hogy melyik ssid-k láthatják egymást. Neked két access point kellene a két ssid-hez külön-külön.

Üdv,
Oszi

0

bekeipeter
bekeipeter picture

A második képen te magad fényképezted le a hiba okát!

0

marypoppins
marypoppins picture

Kedves Peter! Nem akarom megbantani, se kotozkodni, de megis: On szerint mi lehet a gond a valaszaval? :)

0

Sponsored links