You are here

Black & decker sarokcsiszoló: BD 1825 időnként nem pörög fel.

12 posts / 0 new
Last post
Billentyűs
Billentyűs picture

Üdvözlet a Fórumos Kollégáknak!

Egy idősb' flexről van szó. Körülbelül 25 éves lehet. a hibajelenség az, van úgy, hogy csak kis fordulatszámon forog, nincs ereje, a következő indításkor pedig tökéletesen működik. A szénkefék nem kopottak. Szétszedtem a kapcsoló környékét, levegővel átfúvattam alaposan az egész gépet, a narancs színű rész össze van forrasztva 1 " hibrid " áramkörrel. Ki van öntve műgyantával, nem lehet tudni mi van benne. Valószínűleg ez felelős az indításért. A NET-en nem találtam többet 1 " robbantási " ábrán kívül, kifutott termék. Ha esetleg a kollégák közül valaki ismeri az áramkör kapcsolási rajzát, szívesen fogadnám, esetleg elfekvőben van ilyen kapcsoló áramör, amit meg lehet vásárolni, várom a segítséget.

Válaszukat várva,

üdv.

File attachment: 
Comments
stevepapa
stevepapa picture

Szia!

Úgynevezett "lágy indítóval " ellátott gép. Valószínű az ment tönkre, végső soron kiköthető. Régen hasznos volt, a 6-10A-s kismegszakítók leoldottak, ha nem ilyen géped volt.

Üdv Stevepapa

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Azért még kell nézni, forgó részén nincs-e mágnes. Gyakori, hogy méri az elektronika a fordulatszámot, ha leesik, nagy terhelés miatt, akkor ad még kakaót a motornak. Ilyen esetben gyakori, hogy a motor nem 230V-ra van tekerve. Ha ilyen motornak direkt villanyt adsz, nem bírja sokáig.

Ha van mágnes a forgón, nézd még, hátha csak lötyög... :)

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
Ha jól látom ezen a (nem túl jó minőségű) képen, csupán két szál drót vezet a motorhoz...

Mellesleg érdekelne, hogy egy műgyantával kiöntött egység javításában mennyire segíthetne egy rajz...a "narancs színű rész" meg csak a kapcsoló nyomókarja.

Üdv.: Uniman

0

Billentyűs
Billentyűs picture

Üdv. Uniman!

A kép közepén lévő függőleges alkatrész 1 ellenállásnak néz ki. A többi nem látszik. Föltételezem, 1 triac-os áramkört rejthet az a rész, de mivel nem találtam semmi anyagot erről a gépről, feltettem a kérdést a fórumus kollégáknak, hátha a javítások során valaki belebotlott ebbe, vagy hasonló áramkörbe. A narancs színű ki-be kapcsoló össze van forrasztva ezzel a kiöntött résszel, onnan megy a szénkefékre a jel. Mekkora felbontású képet lehet az oldalra feltölteni? Jócskán lebutítottam a képeket, nehogy a mérete miatt ne lehessen feltöltni őket.

üdv.

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
Igazából válasz kellett volna arra feltételezésre, hogy valóban csak két szál drót vezet a motorhoz a beöntött "kockából" ? De, ha onnan tényleg csak a "szénkefékre megy a jel" , akkor valami sántít a leírásodban...mert ott vannak még az állórész tekercsei is.
Sarokcsiszolók lágyindítóival több topic is foglalkozik...de eredménytelenül.
Persze ki lehetne "vésni" a kiöntőanyagot (sok fáradságos munkával), akkor talán kiderülhetne, hogy hol a probléma...akár rajz nélkül is.
Üdv.: Uniman

0

Billentyűs
Billentyűs picture

Üdv. Uniman!

Ma a próba során előjött a hiba. A nyomógombot kiiktattam, ráforrasztottam a kiöntött áramkör bemenetére. 10-15 alkalommal nem jött elő a hiba. befújtam a kapcsolóba kontact sprayt. Elképzelhető, a kapcsoló pogácsái váltak bizonytalanná. 2 vezeték megy a lágyindítóból a kefék felé. Ott találkozik az állórész vezetékekkel. Kipróbáltam 10A-es megszakítóról is a gépet, de azonnal levágja az automatát. A lágyindító nem segít. A feliraton 8,7 A szerepel, de indításkor több. Elképzelhető, a lágyindító hibás, vagy érzékeny az automata. Ennél többet nem érdemes foglalkozni a géppel.
Köszönöm a segítséget, kellemes ünnepeket

üdv.

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Én, ha a 2.4kW sarokcsiszlóm kell, hogy használjam idegen helyen, jobb megoldás nem lévén 20m fűnyíró hosszabbítóba dugom be... A gagyi narancssárgába...

Sosem veri le a kismegszakítót.. Olyan vékony a réz benne.. :)

egyszer találkoztam olyan magnóhoz való hálózati kábellel, ami rövidzárban a végén nem verte lé a 16A kismegszakítót... De szépen füstölt, meg világított

0

Gépklinika
Gépklinika picture

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
A Dewalt "nagyflex" sima kapcsolója hogy "rímel" a BD1825-tel...sehogyan!?
B&D/DeWALT szervizt ismerjük ?

Azt kellene végre kideríteni, hogy kiköthető-e az a beöntött "hibrid", és ha igen, akkor rendesen működik-e a motor...
Üdv.: Uniman

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: pár rajz, talán segít, testre kell szabni.
Ha kell még, keresek

Bálint

0

Billentyűs
Billentyűs picture

Hello Bálint!

Köszönöm a rajzokat. Az elsőt érdemes megcsinálni. Még nem derült ki, a ki-be kapcsoló vagy más a hibás, a kapcsoló kapott kontakt sprayt, azóta mindig jól indul, az idő bizonyít majd.

üdv.

0

Sponsored links