You are here

Nullázás, védőföldelés

56 posts / 0 new
Last post
ityvity
ityvity picture
*

Üdv. Mindenkinek . Ide az iskolapadba írók mert úgy elméleti szinten érdeklődnék mert nem az én tevékenységi köröm és nem alkarok villanyt szerelni .
Történt , hogy egy mosógép helyszíni javításnál sikerült zárlatot csinálni és kioldott a háromfázisú hálózatban egy kismegszakító , és arra lettem figyelmes , hogy az égő a fürdőszobában nem aludt el csak elhalványult és maradt vagy 70V a konnektorba . Na akkor nálam is elszállt a biztosíték és mondtam a tulajnak , hogy ez így életveszélyes és gyorsan hívjon szakembert , de azért kíváncsiságból megnéztem a villanyóra szekrényt és ott nem láttam semmilyen védőföldelést .
Egyébként vissza kapcsolva a kismegszakítót a nulla meg a védőföld és a fázis között világit a próba lámpa , de akkor miért van villany a konnektorban lekapcsolt biztosítéknál ?

Comments
uniman
uniman picture
***

Hello!
Egy "kalocsa" szekrényt kellene villanyórával ellátnom... Rajz van...meg a lecsípett drótvégek is az órában vannak.
Tehát a nulla is átmeg az órán..a védőföldet érintetlenül hagyom. De láttam olyat, hogy az efféle vasszekrényeket, még egy levert vasrúddal is "leföldelik"  a telepítés hején. De ez betonalzaton, beltérben lesz használva...de a hozzzá vezető sok tíz méter kábel csak úgy le lesz dobva a sáros földbe.
A szekrényben szűkös a hely...tehetném a mérőt akár egy külön dobozba is, talán a kábel másik végén is jó helye lenne... Csak belső elszámoláshoz használnák, hogy tudják, hogy mennyi az annyi.
Észrevételeket kérnék ez ügyben, köszönöm.:Uniman 
 

File csatolás: 

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
1. A védővezetőt feltétlenül kösd össze a helyszíni földeléssel.
2. 300mA-as RCD nélkül semmiképpen ne helyezd feszültség alá.
3. A mérőt tegyed a Kalocsa hátuljára egy IP54-es dobozba. Legjobb, ha egy HB3000-es tokozatot használsz tömszelencékkel.
Kalex

1

uniman
uniman picture
***

Szia Kalex! Köszönöm!
 1.) Az épületben nincs áram...bontás alatt van (a vezetékek szét vannak "barmolva"), csak ebbe lesznek bedugva a fogyasztók (kizárólag 230V-os készülékek: rezsó, fűtőtest, lámpák, stb), max. 4 hónapig használnák. 
 2.) 3 db "fí"-relé be van építve a szekrénybe (nem tudom hány mA-sek)
 3.) A "büdzsé"-ből nem telne egy ilyen 20 ezres dobozra...(de van más típusú bontottam)

U.I.: Egyenlőre elhalasztva a dolog ("költségkímélő" okokból), lehet sima hosszabító lesz belőle...+ kWh "saccolás".

0

nyaki
nyaki picture

Üdv!
Az MSZ HD 60364-7-704:2018 szabvány értelmében, Magyarországon a felvonulási területen max. 100mA-es ÁVK használható! A legfeljebb 32A-es végáramkörökhöz (jellemzően dugaljak) pedig kötelező a 30mA-es ÁVK, ráadásul minden munkakezdéskor a próbagombbal ellenőrizni kell működését, valamint havonta műszeresen ellenőrizni és bizonylatolni is szükséges.
A 300mA-es ÁVK legfeljebb előfokozatú védelemként használható, de ezt és az ennél nagyobb értékűeket elvileg már beépíteni sem szabad.
Vezetékként pedig min. H07RN-F vagy hasonló minőségű kábel használható különösen akkor, ha talajszinten van a nyomvonala.

1

csakyt
csakyt picture

Ez az üzenet át lett helyezve ide.

0

Atis57
Atis57 picture

Sziasztok Urak!
Végig olvastam a válaszokat , a mai szabványokból való kimásolások ugyan jók-DE a lényeget nem mutatják !
Ha megengeditek egy kis történelem ;
Az Msz 172 és az 1600 szabványok 1972 ből már majdnem a mai helyzetet kérik , de az előtte lévő 1953 és 1964 es szabványok még minden ponton földeletlen hálózattal számolnak Az olvadó biztositókat a "meleg" (ma fázis ) pontba kéri . de a kapcsolókat a "hideg" (ma nullának )számitó ágba ! 1969-70 ig a fogyasztásmérők is a nulla ágba voltak betéve -két olvadó huzalos biztivel. A hideg ág szürke (ma kék) a meleg barna ,fekete szinnel volt szerelve .
Aki 1967 előtt végzett egy szakmunkásképzőben az egész munkássága alatt ezeket az elveket követte ! Jó ma már biztosan nyugdijas - de mennyi ilyen szerelés lappang még átépitésre várva ?!!!
Nemrég találkoztam egy épület alagsorában az 1911- ben felszerelt vezetékekkel és szerelvényeivel ami ma is működött! sajna nem tudtam kikapcsolni , mert hála a"karbantartó" kollégának szépen összekötötte, a mai hálózattal , s néhány konnektor ( az össz 224db ---s ami erről ment 41db !) még ma is erről ment .
A másik lehetőség ; a Ferenc József korabeli tüzér laktanyából átépitett autószalonban , a pincében rákötöttek a régi hálózatra mert azt nem méri az új fogyasztásmérő!S én ne akadékoskodjak már!
Vajon miért nincs védővezető? Pedig kiépitették!
S mennyi olyan épület van amit 1972-75 s átadása óta nem újitottak fel?
Sajna ez is itt van , s még kisért de meddig ?
S az a még dolgozgató 70 éves villanyszerelő bácsika vajon mit tud a mai elvárásokról? (Szabványról ?)
Nagyapám aki a "vellanyszerelő " mesterségre is tanitott 1890 ben kapott papirt . Mennyit vitatkoztam vele ilyenekról - s nem értette miért "cicózok" annyit -Mikor milyen egyszerű az egész!
Üdv;
Atis

0

robit64
robit64 picture

Szia!
Teljesen egyetértek veled! Ez így van. A klész-t még hozzá tenném a szabványok mellé amit 1981 -ben adtak ki. Ez a nulázásra való áttérésre türelmi időt adott, de anyagi hozzájárulást nem. Az átállás van ahol megvalósult, van ahol nem.
Mellékesen fel teszem a klészt ha valakit érdekelne miként is kellett volna a nullázásra áttérni hajdanán a nyolcvanas évek elején.
üdvözlettel .. robit
Kommunális- és lakóépületek érintésvédelmi szabályzata (KLÉSZ)

File csatolás: 

0

DINO54
DINO54 picture

Sziasztok !
Azt hiszem nem túlzok ha azt állítom hogy az Atis57 által leírtak, ( a régi szabványoknak megfelelő szerelés) az ország lakásainak/házainak 40-50 %-ra biztosan elmondható. Anyámék, apósomék akkori, (1972-ben átadott) panel lakásában is a nullát kapcsolták a kapcsolók. Az áram szolgáltatók abszolút nem foglalkoznak a már meglévő, a mért oldal szerelési módjával. épület felújítás kapcsán nem az előre sorolt feladatok közé kerül a villanyszerelés felújítása. Ez inkább akkor jellemző ha jelentősen növelni kell az igénybe vehető teljesítményt vagy eleve a csupasz falakig szét lett szedve a ház/lakás.
Egy megjegyzés még: Tinédzser koromtól dolgozok feszültség alatt lévő készülékekben de ennek ellenére ha egy foglalatot vagy dugaljat vagy kapcsolót szerelek az óránál megszüntetem a bejövő feszültséget.
Üdv. Laci

1

Edmundson
Edmundson picture
*

Sziasztok!

Nem vagyok jártas az erősáramú témában ezért kérdezem, hogy a régi lakásokba miért nem volt földelt konnektor? Akkor még nem voltak földelt berendezések, vagy nem tudták, hogy a mosógépet és a rezsót földelni kell? Vagy egyszerűen megspóroltak 1 vezetéket? Azt elfogadom, hogy az akkori szabvány ezt nem írta elő, de attól még nem kell kivégezni a lakosságot. Vagy miért nem teszik kötelezővé? Gázkonvektort sem lehet telepíteni ha nem megfelelő a szellőzés és a kémény. A legtöbb földelt kapcsolóüzemű tápegységgel rendelkező berendezés (pl. az összes PC) földelésén fél táp (és fázis is) van ha nincs leföldelve. Ez életveszélyes. Még nem haltak bele elegen? Nyilván ez nem olyan látványos mint egy gázrobanás...

Üdv.

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

Nem vagyok benne biztos, de azt hiszem a következő a magyarázat:

- Parkettás lakások voltak, ahol az áramkör nem tudott záródni az ember testén keresztül. Legfeljebb szórt tér alakult ki, ami kicsit bizsergett. A kövezett padlóburkolat a nappaliban később terjedt el nyugati hatásra. De azt hiszem, a hidegpadlós helyiségekben (konyha, fürdőszoba) már akkor is kötelező volt a védőföldeléses konnektor.
- A legtöbb készülék kettős szigetelésű volt (fadobozos rádió, éjjeli lámpa)

Üdv, lcsaszar

Ezt nem értem:

"A legtöbb földelt kapcsolóüzemű tápegységgel rendelkező berendezés (pl. az összes PC) földelésén fél táp (és fázis is) van ha nincs leföldelve"- a bemeneti zavarszűrőre gondolsz? Az a fél tápfeszültség tipikusan pár nF kondenzátoron jön, nem direktben.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

" Az a fél tápfeszültség tipikusan pár nF kondenzátoron jön, nem direktben."
De hogy tud csípni! Mindig utáltam bedugni a TV-be az antennát.

Üdv: Jácint

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Ezaz! Ráadásul egy gyerekben sokkal nagyobb kért tehet mint egy felnőttben. Azért az a pár nF akár 10-47nF is lehet.

Üdv.

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

Ez arra jó, hogy a gyerek megtanulja: az áram nem játék. Pavlovi reflex, onnan kezdve ösztönösen óvatos lesz, ha elektromos készülékhez, szerelvényhez nyúl.

Üdv, lcsaszar

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Nem csak a gyerek. Csak az a baj, hogy felnőtt fejjel, szakemberként TUDOD, hogy nyugodtan megfoghatod, aztán mégis váratlanul úgy megb@sz, hogy csillagokat látsz, na akkor küldöd el a halálba a kitalálóját...

Üdv: Jácint

0

Csaba1002
Csaba1002 picture

Szevasztok!
Nálunk úgy bukott le a frissen épült társasház bekötése,(1986-ban) hogy egy orosz szenzoros fényerő szabályozót akartam a kapcsoló helyére telepíteni. Ami az istennek sem működött. Az összes villanykapcsoló a nullát szakította meg.
A garanciális villanyszerelő mester többszöri fenyegetés hatására, (fogyasztó védelem, Kermi) átkötötte a lakást, közben szidta az anyját, annak aki csinálta. Szenvedett egy teljes napig, mindenesetre a szabályozó elkezdett működni.
Csaba

0

csakyt
csakyt picture

Sziasztok
Nem vagyok erősáramú szakember, de ennek ellenére tegnap a lakótelepi panelunkba a konyhámban a plafonon lévő lámpa elöregedett, így állandóan kontakt hibás volt. Gondoltam kicserélem a foglalatot. Lekapcsoltam a kapcsolót, majd egy fázis ceruzával megnéztem, hogy maradt.e benne valami feszültség. Meglepetésemre a fázis jelen volt. Gondoltam a fali kapcsoló rosszul van bekötve, így szétszedtem, de meglepetésemre csak két vezeték volt ami a nulla volt. Azt jelentette számomra, hogy falban lévő vezeték aminek az én ismereteim szerint nullának kellene lennie. az a fázis volt. és a kapcsolók az egész lakásban a nullát szakítják meg. Helyes ez így?
Tibi

0

edezoltan
edezoltan picture

A kapcsolonak mindig a fazist kell megszakitanija EU szabvany

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
"lakótelepi panel"...ez netán az előre gyártott vasbeton elemekből készült lakás lenne?
Azokban nem még a "házgyárban", a betonba lettek beöntve a vezetékek? ...és a sarkok közelében a bekötődobozokban összekötözgetve?

Üdv.: Uniman

0

Csaba1002
Csaba1002 picture

Szia!
Nálunk pont így van, a beöntött fázisvezető megszakadt a saroknál, a fürdőszoba felé.
Egy külső kábellel pótoltam, a bekötődobozból.
Csaba

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

Nézd meg, hogy csak az az egy, vagy az összes kapcsoló a nullát szakítja meg? Ha az összes, akkor tényleg az lehet, hogy az órától bejövő fázis és nulla meg van cserélve :jajj: De vigyázz, hogy a védőföld azért a helyén legyen, ezt a csatlakozó aljzatokon tudod kimérni.

Tapasztalatom szerint előfordul, hogy a falba beraknak 3-erű lapos vezetéket, aztán nem foglalkoznak a színekkel. A kismegszakítóknál is azzal kábeleznek, ami kéznél van. Kék, fekete, piros mindegy. Talán a zöld-sárga a helyén szokott lenni, de ne vegyél rá mérget.

Üdv, lcsaszar

0

Kari
Kari picture
*****

Szia Tibi!
Többször kitargyalt tema, de logikus is: ez igy ELETVESZELYES! Gondold meg, ha hozzaersz a "lekapcsolt" vezetekedhez, s egy földdel is erintkezel (pl. radiator/vizcsap...) màn "meg is csapott a 220" :-(
Sztem az ora utan, a biztositekok elött, felkellene cserelned az egesz lakas vezetekezeset _ahogy mondod=> akkor helyreallna a rendszered...
Kari

0

csakyt
csakyt picture

Szia
Végignéztem a lakásban lévő biztosítékokat, és ott még jó a bejövő és az elmenő fázis-nulla. Ezek szerint valószínűleg a falakon lévő elosztó dobozban vannak rosszul kötve. Ez még egy régi típusú 10 emeletes panel ahol még régi alu vezetékek vannak. Még szerencse, hogy ha erősáramhoz nyúok, előtte mindig kihúzok mindent a konnektorokból és megnézem fázisceruzával, azt amit ébb szerelni szeretnék. Most marhára átnézek mindent, mert ez így nem oké.

Tibi

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
"fázis-nulla" az meg micsoda? Kipróbáltam...összekötöttem a fázist a nullával...és kiderült: Nem ráz! :szetver: :falfej:
Üdv.: Uniman

0

csakyt
csakyt picture

szia
Hiányzott az előző beírásomból az "és" szócska. ( fázis és a nulla) Szóval a biztosítékok után az elmenő rész még helyesen van kötve, csak a konnektoroknál, valamint a falból kijövő vezetékeknél már nem.
Tibi

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Akkor az első kötődoboznál fordul meg a dolog.
Üdv

0

sasa11
sasa11 picture
*

Szia Uniman /
Tudod a fázis alatt lévő és a nulla vezető közötti különbség ?
Más a fogása !! :D
Szép napot mindenkinek !

Padra Sándor
Alias :sasa11

0

uniman
uniman picture
***

Hello Sasa.
Én gyakran "fogok kezet" a fázissal, mondok egy cifrát, oszt annyi!
Nade az összekötött "fázis-nulla" az veszélytelen...ha jó a "nulla" !
:D
Üdv.: Uniman

0

proba
proba picture

Egyik tanárom mondta, Nem az a szerencsétlen akit agyon üt az áram ,az törvényszerű, az a szerencsés aki túléli a "kézfogást".

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia Uniman!

Ne kukacoskodj,a kötőjel helyére gondolj egy és-t és minden rendben.

Üdv: Jácint

0

gbenyov
gbenyov picture

Hello,
Az nagyon jó, hogy ezt a hibát felfedezted.
Hogy megnyugtassalak: KÖZVETLEN ÉLETVESZÉLY ÁLL FENN!!!
Így nem maradhat.
Valami ilyesminek kell(ene) lennie:

Biztos, hogy az elektromos hálózatod NEM így van felépítve, jelenleg!
_
gbenyov
0 Hz és az UV fény frekvenciája között minden érdekel...vagy tovább is, mindkét irányba?

File csatolás: 

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Egy probléma van: a rajzon föld vezetőnek nevezett vezeték hivatalos neve nullázó vezeték.
A különbség abban áll, hogy a nullázó vezető egyaránt vezet üzemi- és hibaáramot, míg a nulla vezető, csak üzemi áramot. A hibaáramot itt a védővezető vezeti le.
A földelt oszlop nem szükséges része a rendszernek. Lehet faoszlop is.

Üdv! Kalex

1

gbenyov
gbenyov picture

Szervusz Kalex!
Egyet is értek Veled. Nevezzük "nullázó" vezetőnek. A házba bevezetésnek-, és a belső hálózat kialakításnak így KELL KINÉZNIE. (Kijavítottam a "móricka-rajzom is", de már nem tudom kicserélni.)

Az eredeti leírásból viszont kiolvasható, hogy ott viszont nagy b-megek vannak...
_
gbenyov
0 Hz és az UV fény frekvenciája között minden érdekel...vagy tovább is, mindkét irányba?

0

Transzduktor
Transzduktor picture

Sziasztok!
Nekem is van egy kérdésem a témában. Kábé tisztában vagyok a kisfeszültségű hálózatok helyes szerelésének alapelveivel, de azért akad néhány részlet amit nem árt tisztázni. A volt Csehszlovákia területén szinte minden elosztószekrény részeként ott volt a képeken látható nulla vagy védővezeték közösítő cucc. Amint látható, kényelmes bontási lehetőséget iktat a szerelvénybe, ráadásul elérhetővé van téve mérőcsúcsok részére a szerelvény két pólusa letakart állapotban is. Mi ennek az alkatrésznek a lényege és hogyan kell helyesen használni?

0

uniman
uniman picture
***

Hello Transzduktor.
https://shop.elektro-sychra.cz/kategorie/svorky-a-svorkovnice/nulove-mus...
Nevezhetnék akár "nullázósín"-nek beépített "nullbontó"-val...ez utóbbiról infók.

Üdv.: Uniman

0

Transzduktor
Transzduktor picture

Szia,
tehát megpróbálom leírni, hogy mire jutottam:

Mivel nincs nekem itthon új kiadású villanyszerelési szakirodalmam és az általam lakott épületben elég trehányul van szerelve a villany, nincs igazán honnan megnézni milyen a tisztességes és/vagy modern szerelés.
:-?
Kb. úgy fogom fel a dolgot, hogy a képen látható nullbontót a PEN vezeték PE és N-re választásánál kell (vagy érdemes) alkalmazni. A funkciója pedig az N vezetékrendszer leválasztása teljes áramtalanításnál vagy ellenőrző méréshez. A rövid felére megy a PEN vezeték a TN-C ellátórendszerből. A sokcsavaros felére pedig mennek az N vezetékek a helyi szétosztóhálózatba, mely értelemszerűen így TN-S rendszerű. (Vagyis az egész TN-C-S rendszer így együtt.) A PE vezeték még a nullbontó előtt csatlakozik a bejövő PEN vezetékhez. Ugyanebben pontban van csatlakoztatva a helyi védőföldelés is. Nem teljesen tisztázott számomra, hogy erre a helyi földelésre köteleznek-e az érvényes előírások (tudom hogy önálló épületnél kell, de ez még nem az összes lehetőség). Ha igen, milyen fizikai kialakítású legyen a földelőelektróda egy családi ház esetén? Ha pl. a főbiztosítékok 63 amperesek, akkor mekkora lehet maximálisan a helyi földelés ellenállása? (Pl. 15 ohm, de minden esetben?)
:hmmm:
Na, hát kb. ezekkel a dolgokkal kéne tisztába lennem. Nagyon trehány szerelésekkel találkoztam már. Nálam is rendbe kell majd tenni a villanyt - szabvány szerint. Kellene egy normális néhány oldalnyi anyag, melyben tisztázva vannak a szabványok által megkövetelt legfontosabb részletek.
:help:

0

robit64
robit64 picture

Védőföldelés közvetlenül földelt rendszerben, (TT rendszer)
A közműhálózati kisfeszültségű rendszereket (Európában mindenütt) a tápláló transzformátor csillagponti kivezetésénél, üzemi okokból, közvetlenül (impedancia beiktatása nélkül) TT leföldelik. Ezt mutatja a kétbetűs rendszerjelölés első T betűje (T=terra, földelés). Ha a fogyasztó-berendezések testjeit védővezetőn át ugyancsak földelik, akkor ezt a földelést mutatja a jelölés második T betűje. Ha a készülék testzárlatos lesz, akkor a fázisvezetőn, a hibahelyen, az Ra védőföldelésen, és a rendszer Rcs csillagponti földelésén át testzárlati áram lép fel. Ha ennek a testzárlatnak az áramerőssége kicsi, akkor ez a védiföldelés R ellenállásán aránylag kis (a megengedheti UL= A 50 V-nál kisebb) feszültségemelkedést okoz. Ha az áramerisség nagy, úgy - az előírt rövid időn belül, a túláramvédelm kioldja azt (az ehhez tartozó áramerisséget jelöljük Ia -val).

A méretezési a képlet: Ra*Ia < = 50 V

Ha a túláramvédelem kioldóárama, a rajta keresztül folyó üzemi áram miatt nem választható az előző összefüggést kielégítő kis értékre, akkor az érintésvédelmi kioldást áramvédőkapcsolóval lehet megoldani.

http://users.atw.hu/ketvillbt/epitoipari_portal_villamos_rendszerek.html

File csatolás: 

1

Digitalfish
Digitalfish picture

Még annyit tehát a mostani megnevezéssel a szolgáltatói hálózat TN-C A fogyasztónál pedig TN-C-S azaz szeparált az érintésvédelem. Ez látszik pl, hogy szolgáltatói hálózat 4 vezetékes a fogyasztói pedig 5 vezetős.

0

Digitalfish
Digitalfish picture

Pontosítás végett, Magyarországon a kisfeszültségű hálózat nem TT hanem TN azaz nullázásos az érintés védelem! Pont azért , hogy a megfelelő kioldási idők és az ehhez szükséges áramok biztosíthatóak legyenek. Magyarul a védőföld vezető össze van kötve a hálózat csillagpontjával ami nem nulla vezető hanem PEN vezető. Fogyasztási helyen ezen PEN vezető egy helyi földelő szondával kötődik össze NEFH nullával egyesített földelő hálózat. Majd ezután választódik külön PE és N vezetőre! Belátható, hogy a hibaáramok a nulla felé folynak főként mert ez kissebb impedancia. Pusztán TT rendszerrel nem biztosítható kisfeszültségen a megfelelően alacsony földelési ellenállás és igy a kialakuló érintési feszültség és a kioldási idők kedvezőtlenűl magasak lennének

1

robit64
robit64 picture

Teljesen igaz amit írsz, tehát az áramszolgáltatói hálózat nullázásos. A szolgáltatói 20/0,4kV-os, vagy kábel hálózat esetén 10/0,4kV os transzformátornál NFH van kialakítva. A fogyasztónál pedig egy ponton a villanyóra után közvetlenül a földelés és a nullavezető egyesítve van. Majd három fázis esetén 5 vezeték megy tovább és a nullát és a földelést még egyszer tilos összekötni!!!!
TT rendszer van minden régi szerelésű házban hazánkban, bár olyan hely is sok van ahol nincs földelés.
Nulla vezető azon szakadáskor amit Uniman rajza kiválóan szemléltet a földelésen folyik az áram. Az hogy milyen fénnyel ég a lámpa a földelésen keresztül egy fázis esetén a földelés ellenállásától függ.
Három fázis esetén ha nulla szakadás van akkor több esélyes, ha nincs bekapcsolva másik fázisra fogyasztó, akkor ugyan az mint egy fázis esetén. Ha be van akkor a két fogyasztónak az ellenállásán keresztül folyhat áram két fázis között, ha a nulla szakadása úgy esik hogy mind két fogyasztó előtt elszakadt, de ha máshol akkor folyhat a földelés felé is, ugyan olyan esetben mint Uniman rajza, csak három fázisra.
Köszönöm a javításod, én úgy gondoltam a linken minden benne van, tömören.
Üdvözlettel....

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
"A szolgáltatói 20/0,4kV-os, vagy kábel hálózat esetén 10/0,4kV os transzformátornál NFH van kialakítva. A fogyasztónál pedig egy ponton a villanyóra után közvetlenül a földelés és a nullavezető egyesítve van."

1. NEFH mint fogalom már nem létezik. A használandó kifejezés TN-C
2. Rég rossz, ha az óra után akarod összekötni a bejövő nullát és a helyi földelést. Az áramszolgáltatói előírás szerint a betáplálási ponton, tehát a mérő előtt kell a kötést kialakítani. Lásd csatolmány.
"TT rendszer van minden régi szerelésű házban hazánkban, bár olyan hely is sok van ahol nincs földelés."
3. Ez ebben a formában nem igaz. A lakások döntő többségében nullázás van kialakítva. A minősége már más kérdés.

Üdv! Kalex

File csatolás: 

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
A bemásolás megfelel a valóságnak, csupán a kérdésre nem ad magyarázatot. Ezzel az erővel az Ohm törvényt is bemásolhattad volna.

Üdv! Kalex

0

robit64
robit64 picture

Kedves Kalex a kedvedért az ide vágó Omh törvényt is bemásolom még egyszer:
A méretezési a képlet: Ra*Ia < = 50 V
Szívélyes üdvözlettel....

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Egy kicsit kisebb arcot!
Akkor a gyengébbek kedvéért: A beírás azért született, mert a témaindítóhoz semmi köze nem volt a bemásolt részletnek.
Amennyiben viszont képletről beszélsz, akkor használd helyesen: Rf*Iz=Ué (Ué<=50V)

Üdv! Kalex

1

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Hogy a kérdésre is válaszoljak, a nyelvtan mellett: valószínűleg, valamelyik nagytudású, a nullába tett biztosítót (kisautomatát). Így amikor a zárlat miatt leoldott, a fázis vidáman rohangált a vezetéken, és egy másik fogyasztón keresztül tudott áram folyni egy másik fázis felé. A mérhető feszültség nagyságát, a két fogyasztó teljesítményének az aránya határozza meg.

Üdv! Kalex

0

pluto63
pluto63 picture

Szia!
Volt rajta egy 3 fázisú gép aminek a tekercsén visszajött egy másik fázis.
Szerintem ennek a földeléshez nem sok köze van.
Üdv

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
Ha már az iskolapadban ülünk, olvasgassunk...!:
http://www.villanyszaklap.hu/index.php?option=com_content&id=813
...nézegessünk!:

De jó lenne ott kezdeni, hogy a mondatok NAGYBETŰVEL kezdődnek ...legalábbis mifelénk! Ja, persze, nem is mondat a topik címe...de sántít! Vesszővel elválasztva már jobban "teccene":
Nullázás, védőföldelés.
Üdv.: Uniman

1

Digitalfish
Digitalfish picture

Nem Nulla vezető! Az PEN vezető. TN-C a hálózat C mint Common , azaz a Nulla és a PE vezető közös vezetőn fut.  A mérőhelyen lesz szétválasztva N és PE vezetővé ekkor a hálózat már TN-S az S mint Separate . 

Üdv: Imre

1

uniman
uniman picture
***

Ez miért csak 5 év után jutott eszedbe? smileydevil

0

Digitalfish
Digitalfish picture

Rapszodikusan fórumozok. 
Annyi sok érdekes téma amiben azt hiszem tudok segíteni. De ez teljes embert kíván. Sajnos nem tudom naprakészen követni a topicokat.

0

Transzduktor
Transzduktor picture

Micsoda érdekes rövidítések, pl. "EPH"! Megnéztem mi az. Még leplombálható fedele is van! Az meg minek? Érti ezt valaki? Egyszerű dolgok elbonyolódnak a világunkban.

0

Tropfehérke
Tropfehérke picture

Szia uniman!

Ilyen kioktatásnál szokott becsusszanni az 'Írásvesző'. A másik nyelvtani szabály pedig, hogy a cím végén nincs pont. Az nem mondat. :-) De nem kukacoskodom, csak a pontosság kedvéért...

üdv.
Tropfehérke

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
:oke: ...megkérem Kalex-et, hogy korrigálja "vessző"-re.
Üdv.: Uniman

0

ityvity
ityvity picture
*

Köszönöm az észrevételt , javítottam .

0

Gépklinika
Gépklinika picture

Szia!
Ó! Mérted is vagy LED lámpa volt ott?
A múlt nevei alapján ítéled meg a jelen történéseit. Hát ne tedd!

0

ityvity
ityvity picture
*

Nem led égő , volt hanem sima izzó a tükör főlőt parázs vörös volt , de a kompakt fénycső is halványan világított.

0

Sponsored links