You are here

plazma I2C

15 posts / 0 new
Last post
mdecsi
mdecsi picture

Üdv!

Van nálam egy plazma. Típus, márka lényegtelen. Van benne két azonos videoprocesszor IC (a PIP miatt kettő), ami digitalizál, fésűszűr, korrekciókat végez el. A hiba ezek környékén van, a bemenetükön még ott a kompozit, a kimenetén már nincs digitális forgalom.

Teljes véletlenségből az I2C data/clock vonaluk tápra került (egymás mellett van a 3.3V és az IC, a mérőcsatim megszúszott) és a készülék kikapcsolt, majd bekapcsolás után tökéletesen működik. Teszi mindezt kb. 2-3 óráig, utána megint kakukk. Változó, hogy az egész készülék, vagy csak a két videoprocesszor IC közül először csak az egyik döglik meg, de idővel mindkettő feladja a harcot. A jelenség reprodukálható, most éppen halott, de ha ráadom a 3.3V-ot az I2C-re, megint működik pár óráig.

Forgalmat és órajelent mérek működő és halott állapotban is i2c-n, bár az órajel nekem nem tetszik, nem igazán szép négyszögjel, de a készülék működik vele.

Kopogtatásra/fűtésre nem reagál, nem gyorsul, nem lassul a folyamat.

És ez így hogy?

DM

Comments
mdecsi
mdecsi picture

Sziasztok!

Sikerült megjavítani a problémát. Időszakos megjelenése eléggé megkeserítette az életemet, de kiderült, hogy semmi gond nem volt az I2C-vel. A reset áramkör működött bizonytalanul, néha beragadt és folyamatosan meghúzta az IC-t, de az is előfordult, hogy a H és L közötti értéket szolgáltatott meghülyítve ezzel szegény processzort. Elkócsere után rendben van.

Viszont van most egy másik hibám, amit nem igazán értek megint.

A készülék remekül működik egészen csatornaváltásig. Akkor a hang megjön, de a kép kék színű marad, mintha nem lenne jel. Párszor be-bevillan a kék helyett a fekete, mintha próbálna indulni, de aztán már az sem.

A kábeltv-t kihúzva majd visszadugva bejön a kép. A képarányt átváltva 4:3 és 16:9 között visszajön a kép, de önmagától sehogy sem.

Az a video processzor amiről szó van: VPC 3230D
http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/86372/MICRONAS/VPC3230D....

A működése kifogástalan, a bemenetén megmarad a jel csatornaváltás után is. Megcsapoltam és külső monitoron tökéletesen működik.

Mivel a készülék kéttuneres PIP-es, ezért mindenből kettő van, ebből a proc.-ból is. A másik tökéletesen működik. Méregettem a dolgokat, de nem találtam eltérést a két proc. között.

A biztonság kedvéért átkondiztam a környéket, nem segített. Végigmértem mindent, nem találtam semmi problémát. Végső elkeseredésemben kicseréltem a processzort (80 lábas PQFP tok), semmi nem változott.

Kissé tanácstalan vagyok, van valakinek tippje?

DM

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:mute problémára hasonlít.Arra ne vegyél mérget,hogy két azonos számú IC-nek azonos paraméterei vannak.

Bálint

0

mdecsi
mdecsi picture

Szia!

Köszönöm, és azt hol keressem? Hogy van ez megoldva? Én mindig azt hittem, a kék képernyőt szoftveresen oldják meg. Ezek szerint van rá külön valamilyen kapcsoló elem, amit vezérel valami (a tuner?) és bizonyos jelszint alatt lekapcsolja az RGB-t és a B-re fixen rákapcsol valamit?

A menüből egyébként ki lehet kapcsolni a 'Blue screen' opcionál. Kikapcsolt állapotban tökéletesen működik.

DM

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia mdecsi!
Windózos a lelkem, dobálja a kékhalált...de legalább kikapcsolható.
:rohog:
AV-ról is csinálja? Ha igen, akkor video jelszint, vagy DC-ben mászkál.

Üdv: Jácint

0

Buhera01
Buhera01 picture
*****

Szia Mdecsi!

Valami "kapcsoló" valóban lehet, mert ez a kékség jelszinttől (érzékenységtől) függ de, hogy a konkrét esetben mi kapcsol azt nem tudom.
Van viszont egy elképzelésem, mivel ezt írtad:
"ki lehet kapcsolni a 'Blue screen' opcionál. Kikapcsolt állapotban tökéletesen működik."
Nem lehet, hogy nincs tökéletesen állomáson, és az AFC kavar be?
Vagy valami más egy picit elhúzza a frekiről, illetve egy picit alul vagy túlvezérelt?
Hűtés, melegítés hogyan hat rá?
(A szétcsvargatott Saba videóm is ezt csinálta addig, míg meg nem lett a kapcsolási rajz, amin a munkapontok beállítása is szerepelt. Helyre húzva a potikat megszűnt a hiba!)

Üdv: Laci

0

mdecsi
mdecsi picture

Üdv!

Ebben egy I2C vezérelt tuner van, a tuner kimenetén hibátlan a jel. Rákapcsoltam egy külső monitort párhuzamosan működés közben és azon a csatornaváltás után is minden működött.

Ettől függetlenül lehet amit írtál, de rajzom nincs a készülékhez, végigtúrtam a netet, de hiába, anélkül meg elég nehéz.
Már fújtam hőlégfúvóval is, hátha valamelyik kondi pihent meg, de nem érdekelte különösebben. Hűteni még nem próbáltam, nincs itthon freeze spray.

Igazából az a legnagyobb gondom, hogy fogalmam sincs, hogy van megoldva a kék képernyő, mi váltja ki.

AV-n nincs vele gond.

Ja és tegnap vettem észre, hogy nem megy rajta a TXT. Rámérek szkóppal, hátha csak valamelyik ellenállás megnyúlt és annyira gyenge a jel, hogy szegény IC-nek betegre kell erősítenie. Bár már végigmértem mindent és névleges volt, de ki tudja...

DM

0

Buhera01
Buhera01 picture
*****

Szia Mdecsi!

Igazából én is csak tippelgetek, mert a plazmával is úgy vagyok, mint az LCD-vel. (15 éve még nem nagyon létezett egyik sem!)
Szerintem a proci generálja a kék színt akkor ha nincs vagy kicsi a jelszint a bemenetén.
Esetleg nincs valami IC a SCART csati és a proci között, ami kapcsolgatja a jelet?
(A ROVEX alaplapos Videotonokban volt ilyen a CD 4053, ami kapcsolta az RGB-t a proci és a csatlakozó között. Az is produkált hasonló hibát! Igaz ott nem volt kék háttér, de ha pl antenna nélkül kapcsoltad be a TV-t és utána dugtad rá az antennát akkor maradt a hangyaháború, és csak ki/be kapcsolás után jött elő a kép és hang!)
Tudom az más, az analóg jel, de mint írtam én csak megpróbálok tippeket adni, mert rajzom nekem sincs, de én még a sasszit se látom!

Üdv: Laci

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:havan kétsugaras szkópod,nézd meg,hogy azonos frekvencián megy.
A tunerekből kijövő jelek nagyságát is nézd meg, az IC-k bemenetén is.
Az IC-k felcserélését meg sem említem.

Bálint

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:még egy ötlet.
Nézz körül a kvarcoknál,ha lehet, cseréld meg,hátha az egyik nem pontos .
Azt nem tudom,hogy van megoldva a némítás.

Bálint

0

mdecsi
mdecsi picture

Szia!

20.25 Mhz-es SMD kavicsok vannak benne, megpróbálom megcserélni a fő és a PIP kvarcát, hátha. Kösz.

DM

0

george
george picture

ok probald kicserelni a i2c taplalo elenalasokat kicserelni vagy atnezni nincse hidegkotes rajtuk sarkacska eltorve sok sikert

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz mdecsi!
Nagyon kicsi az esély arra, hogy az adatforgalmat tápra zárva, tönkremenjen az ic. Ellene szól az is, hogy újraindítva működik rendesen.
Hogy a táprazáráskor megállt a forgalom, az okozhatta, a készülék kikapcsolását. Szoftveres hibára gyanakodnék.
Üdv:
exGelkás

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia exGelkás,

Azért nem olyan kicsi az esély. Az adat vonalon lévő IC-k kimenetei open collector ill. open drain meghajtásúak. Ezeket nem illik közvetlenül tápra kötni, mert rövidre zárják azt! De abban igazad van, hogy ritkán szoktak tönkre menni és ennek az az oka, hogy ha az ic a kimenetére kiküld egy adatot, azt vissza is ellenőrzi azonnal és ha nem egyezik a kettő egymással ijedtében lekapcsolja a kimenetet, így védve magát, de ezt azért nem illik kipróbálni.
A memória ic-k elég érzékenyek, és egy áramszünet is be tud tenni nekik, meg kellene próbálni egy csere darabbal, hátha az kuszálja össze a buszt egy idő után. Ha elő lehet idézni a hibát a tápot lehetne még megnézni szkóppal. nem-e valamelyik zavarszűrő kerámia kondi lehúzza egy pillanatra a tápot.

Üdv,
Oszi

0

mdecsi
mdecsi picture

Üdv!

Nem attól féltem én, hogy bármi bajt okozott a tápfesz az I2C vonalon, inkább azt nem értettem, hogy ennek hatására miért javul meg egy időre.

Kösz a tippet, kipróbálom amit mondtál.

DM

0

Sponsored links