You are here

[Keresem] ismeretlen wobblerscope (azonosítása)

16 posts / 0 new
Last post
lipi
lipi picture

Sziasztok
Hozzám került hagyatékból egy wobblerscope.
Szerintem "home made" mivel gyártó stb infót nem találtam.
Ha esetleg ráismer valaki( Rádiótechnikában , vagy akárhol megjelent leírás sokat segítene)
Elektroncsöves, de sikerült egy-két anódköri ellenállás cseréje után sugarat csalni az ernyőre.

Köszi az infókat.
Üdv

Esetleg, ha befejezted volna a címet, nagy tragédia lenne?

File attachment: 
Comments
DINO54
DINO54 picture

Szia !
Ez így édes kevés lesz ráismerni. biztosra veszem hogy házi készítésű. Ha kapcsolás "ollózott" is valahonnan aki egy ilyen műszer építésébe bele fogott az meglehet változtatott a kezelő szervek elhelyezésén vagy akár a kapcsoláson is helyenként klf. ok(ok) miatt.
Mivel csöves készülékről van szó szerintem némi türelemmel könnyen vissza rajzolható a kapcsolás. Ha több fényképet csatolsz (a belsejéről is) nem hiszem hogy előbbre leszünk. De azért a továbbiak során még jól jöhet a gondolatok egyeztetésénél.
Üdv. Laci

0

lipi
lipi picture

Szia Laci

Köszi, megpróbálok pár fotót készíteni. Valószínű, hogy ollózta a kapcsolást valahonnét.
Még azt is megkockáztatom, hogy valami gyári koppintása. Vagy amatőr készülék. Sajnos aki készítette, már nem lehet közöttünk. Minden esetre le a kalappal, hogy vállalkozott egy ilyen szerkezet összerakására a nulláról.Vagy talán "csak" a szocreál kényszer vitte rá...
Köszi

Üdv

A csövek : ECC82 2db , EZ80 2db, PY88, VR150 2db, EL84, EF80 2db

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Ha az a hagyaték általad hozzá férhető, elképzelhető hogy maradt róla valami papír alapú feljegyzés vagy rajz. Egy wobbler a szkóppal szemben nem támaszt különösebb igényt. A vízszintes eltérítés gondolom fix.50Hz fűrész. A függőleges eltérítés sávszélességének is a hangfrekvenciás tartomány elégséges. Ehhez akár 2-4 elektroncső elégséges. A műszered szempontjából a lényeg a 0015 sz. képen van. Ez a hengeres "valami" valószínűleg öntött házat rejt melyben a nagyfrekvenciás rész helyezkedik el. Első körben ezt az egységet egy gyári műszer megfelelő egységének nézem a kimeneti Preh gyártmányú Pi osztó jól felismerhető. Az előlapi feliratokból nem egyértelmű hány és milyen terjedelmű frekvencia tartományokban dolgozik és milyen lökettel. Szerintem ez egy szignál generátor NF része volt ahol az eredeti forgós hangolást varikappal váltották ki lehetővé téve egy úttal a wobbulálás lehetőségét. Ezt a megállapítást erősíti a skálaként alkalmazott deprez műszer is. Ezek alapján egészen használható üzemi szintű műszernek tűnik számomra amely megérdemli a működő képessé tételét.
Üdv. Laci

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: elkók, kondik, csövek milyen gyártmányúak?

Bálint

0

Attee
Attee picture
*

Üdv!

Az 100%, hogy magyar gépről van szó, a 60-as évekből. De nem tűnik gyári műszernek. Esetleg valami kisipari, vagy egy gyárban "házon belül", belső használatra gyártott egyedi készülék. Esetleg egy ügyes amatőr készítmény. A szükség nagy úr volt akkoriban is.

0

uniman
uniman picture
***

Hello Bálint.
TESLA, Ducati, REMIX, Tungsram...(tudjuk, hogy a te kisméretű képernyődön ezt nem láthatod)
Üdv.: Uniman

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Ahogy nézem: Szín tiszta magyar a 60'-as évekből.
Most komolyan : Nem olvasod végig a topikot, nem nézed meg a képeket? Nem én vagyok a műszer tulajdonosa.
Üdv. Laci

0

lipi
lipi picture

Igen 100 százalék magyar.
A hengeres doboz maga a sweep /oszcillátor lehet, biza varikappal hangolva. Sajnos a cucc vagy 10 évet! pincében pihent. A papírok már ki tudja hol vannak.
Az RF generátor része valószínű, nem megy, mert jel nem jön ki jel belőle. Ki kell bányásznom a fém kupak alatti csöveket is, lehet szakadt a fűtőszál. Egyébként ha volna ötlet, hogy melyik EMG, (stb) műszerben lakik ilyen "lábas" az is segítség lenne. Nem hinném, hogy házilagosan ilyet csinált volna a konstruktőr. Valószínüsítem, hogy valamelyik honi műszerünk , esetleg KGST-s műszer részegysége lehetett.
Köszönöm a fáradozást.
Üdv
Szabi

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
"100 százalék magyar"... a TESLA ?! :jajj: :falfej: ...meg a "Ducati" ...

Üdv.: Uniman

0

DINO54
DINO54 picture

Szia ! az "aprólom" az bíz magyar. Káka. Csomó. Folytassam? Esetleg átkutathatnád Lhanzi oldalát, hát ha valamelyik generátor belső fotóján meglenne ez a "lábas".
Üdv. Laci

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
Már rég megbíztam a "guglit", hogy kutattasa fel a világháló "szkóp+/wobbler" cimszavakra "rímelő" apró-lom fotóit...de eredmény nélkül!
De tessék, itt a spec. "felhozatal".
Üdv.: Uniman

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Először is: Boccs!
Az "aprólom"-on az RC elemeket értettem. Min ha a fater vagy az én hajdani dobozaiba néztem volna bele. Remix ellenállások,olajszigetelésű papírkondik,epoyi gyantás kondik,stb. A kereséssel nincs problémám csak sok időbe telik végignyálazni a találatokat. Lhanzi oldalán fordulnak elő azok a készülékek melyek részegység szinten donorként szolgálhattak és az oldalon sok belső fotó is található róluk. Leginkább hasonló egységet (pofára) egyet találtam de az is csak a felfogató rész átmunkálása esetén hasonlít a keresettre. Gyanúm szerint valamelyik URH szignál nagyfrekvenciás része lehetett felhasználva.
Üdv. Laci
Persze a csatolt fotó egy AM szignál része de mint mechanika minden további nélkül alkalmas lehetett a célra feltéve ha ő volt a donor

File csatolás: 

0

lipi
lipi picture

Szia Laci

Köszi a képeket. Jó kis orosz BM nemtommi szignál ... dobváltóval... annó volt egy ilyenem, túladtam rajta...hi.

Mégha nem lenne varikappal hangolt az egész...hmmm

Üdv
Szabi

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
A külső kinézetéröl egy kép. A típusa (latin betükkel) G4-42 Standard Signal Generator Jól láttad, orosz a "lelkem"
A másik lom az enyém. A kép az nem! (by Lhanzi)
Üdv. Laci

0

lipi
lipi picture

ok.

csak az maradt meg ebből a generátorból az emlékeimben, hogy gyerekként két kézzel váltottam hullámsávot a dobváltóval... :)

0

Sponsored links