You are here

Kültéri WiFi kiépítésében szeretnék tanácsot kérni -MEGOLDVA-

31 posts / 0 new
Last post
atka148
atka148 picture

Üdv!
Úgy alakult, hogy szükségem lenne az udvaromban WiFi-re mégpedig több okból. Lenne rajta 3-4 Wifi IP kamera, és persze 1-2 okostelefon is.
Jelenleg egy gigabites modemből kábelen Internetezünk, 6 gép van, ezért van egy gigabites switch is. A tervem az lenne, hogy ehhez a switch-hez kapcsolnék egy access point-ot, ami a tetőn lenne.
Az udvar 8-9 épületből áll, és középen nagy üres tér van.
A WiFinek 100-150m-re kellene eljutni.
Néztem egy kültéri access pointot, név szerint ez: CP210
Azt viszont nem tudom eldönteni, lévén, hogy a wifi terjedésekkel nem vagyok teljesen tisztába, hogy ez elég-e nekem, illetve, hogy nem-e túl erős?
Olvastam olyat is róla, hogy adott irányban sugároz, nekem pedig kör szerűen kellene sugározni.
Nem feltétlen kellene kültéri wifi vevő, egy router, és egy kültéri antenna is jó, ha stabil, de a jelenlegi router képtelen folyamatos, megbízható jelet szolgáltatni ilyen módszerrel.(Antenna ebay gazdaságos kínai, de elég nagy a hatótáv, csak stabilitással van gond. el-el megyeget a hálózat)

Tanácsot szeretnék kérni új eszköz vásárlásához, vagy a megvalósításhoz.

u.i: Kábeles internet nem lehetséges a kameráknak, mert túl messze vannak, és minden le van betonozva, és nem is szeretném!

Comments
atka148
atka148 picture

Üdv!
Sikerült, köszönöm a segítséget!
Végül a NETIS WF-2301-as access point lett, és hozzá egy TL-ANT2412D-01 antenna. Felszereltük a középső épület tetejére, és van mindenhol hálózat, kamerák üzemelnek!
Ennek a kis access pointnak nagy előnye, hogy egész konkrétan 3 másodperc alatt újraindul. Kipróbáltam, a kamerák képe pillanatnyi áramszünet esetén 3 másodpercre fagynak meg.

Köszönöm a segítséget!

0

ata2k6
ata2k6 picture

Gratula, jó választás volt, a 12dB-es omnival simán elég a 100mW, még gondolom a területen kivül is kilóg... A titkositást vedd komolyra, főleg ha kamerákat futtatsz, esetleg MAC szűrést se árt betenni....

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
"esetleg MAC szűrést se árt betenni"
Lássuk be, az annyit ér, mint halottnak a langyos kamillás beöntés.
128/256 bites AES és egy darabig rendben lesz.

Üdv! Kalex

0

ata2k6
ata2k6 picture

Igazad van, ha leklónozzák vmelyik eszköz mac-jét... a legjobb egy jó titkosítás, ha ez a sebesség csökkenésével is jár.

0

kovacsit
kovacsit picture

Ha azonos fázison vannak az épületek az óra után, akkor még ez a PowerLine is jó lehet, így több AP/repeater lesz a területen azonos SSID-n. Nekem - ugyan lakásban - de stabil 290Mbps sebességet ad az AV500 (adnak hozzá szoftvert, amivel a vezetékes kapcsolatok sebessége folyamatosan mérhető)

http://www.tp-link.com/hu/products/list-18.html

és ha mégis lefedettségi gondok akadnak telepítés közben, akkor könnyen áttehetőek az AP-k, csak konnektor kell neki..

0

atka148
atka148 picture

Hali!
Ezzel kezdtem, lévén, hogy itthon is működnek, de sajnos nem vált be. A jelerőssége ingadozik, ha esik az eső, vagy nagyobb a szél, az egész hálózat lekönyököl..
Azért köszi!

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Ezt nem egészen értem. Mi köze van a szélnek, esőnek, a PowerLine átvitelhez? Részleteznéd? Nekem így megy otthon a hosszú parasztház hátuljában a router, PowerLine előre, ott rátéve egy Netis repeater, és az az egész házban korrekt a jel, az udvar bármely pontját is beleértve.

Üdv! Kalex

0

atka148
atka148 picture

Üdv!
Nálam emeletes ház, földszint legtávolabbi pontján a router. Powerlinenal fejon emeletre, majd wifi router és így van net. De amint rosszra fordul az idő a net szakadozik és teljesen használhatatlan lesz, miközben a bejövö szálról powerline előttről simán használható a net. Fogalmam sincs mi okozza, de nekem a powerline nem segített.

Üdv!

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
"Udvaromban WiFi"...akkor a wifi routernek is "kint" kellene lennie, vagy legalábbis a külső antennájának (Ami, ha jól sejtem nincsen a "powerline" készülékeknek !
Üdv.: Uniman

0

kovacsit
kovacsit picture

3. emeleti panelházban lévő Powerline repeater jelét remekül használtam az udvaron autószerelés közben.... Pedig ott van vasbeton rendesen..

Ha csendben maradtál volna......stb

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Nem feltétlenül. Egy padláson elhelyezett antenna(router) képes besugározni jelentős területet. Kipróbálva.

Üdv! Kalex

0

uniman
uniman picture
***

Hello.

Az lehet...de itt mintha emeletes házról lenne szó, amelynek akár vasbeton födémszerkezete is lehet. Ráadásul a falak anyagáról sem tudnunk semmit...én már láttam azt is olyat, amely falazóelemeibe bőven került a betonvasból!
Ha vannak még fák is, akkor azok lombja gyengítheti a wifi jelet, ezért a wifi router elhelyezése a lombkoronák alatti szinten lenne kevésbé problémás...
A mostani antenna típusa is relytély előtünk, ráadásul az a speckó router három antennás. Ezenkívül az IP kamerákra is jobbfajta antennát kellene szerelni, mert mindig "kettőn áll a vásár"...ha csak valami aprócska beépített kisnyereségű antennája volna, az is egy komoly hátrány.

Szerintem, jobb lett volna topiknyitás helyett inkább profi szakemberekre bízni a feladatot...akik a helyszínen minden körülményt figyelembe véve, kiépíthetik a jól működő rendszert.

Üdv.:Uniman

0

Jaca
Jaca picture
****

Sziasztok!

Szerintem sorban kellene haladni. Először azt kellene megvizsgálni, hogy miért akadozik a netkapcsolat rossz időben. Aztán ha az megoldott, a legmagasabb ponton csatlakoztatni a hálózathoz egy wifi-routert egy nagy nyereségű körsugárzó antennával, és megvizsgálni, elég-e. Eddig a pontig még semmi felesleges beruházás nem lenne.
http://www.gemmicrowave.com/hu/hasznos-informaciok/technikai-informaciok...

Üdv: Jácint

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Szerintem az egész dolog egy jó antennán múlik. Én első körben azt cserélném le a meglévő rendszeren.

Üdv: Jácint

0

ata2k6
ata2k6 picture

Szia!

Egy TL-WA7210N egy omni antennával pl ez
Betéve a terület közepére.
Elég kell hogy legyen s occsó is.
Ne zavarjon h csak 150Mbps, az olcsóbb 300Mbps-es csodák ha nincs elég térerő 10 - 15m-en túl jó ha 15-20Mbps-t tudnak...
Amúgy egy HD stream nem lesz több 2000kbps-nél, főleg megfigyelő kamerák esetében.
Tehát egy stabil 100Mbps half duplexbe még simán belefér

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
"Szerintem az egész dolog egy jó antennán múlik."
Azért ez ennél bonyolultabb. 150m hatótáv nagy sávszélességgel több egyidejű klienssel nem alapkiépítés!

Üdv! Kalex

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia Kalex!

Nálunk 1200m van átlőve rádiós nettel, irányított 14dB-s antennával. Ha egy körsugárzó antenna ennek a negyedét tudja, akkor bőven jónak kell lennie. Ha megy a jelenlegi alaprendszer, de bizonytalan, akkor szerintem első körben egy izmos antennával kellene megnézni, mit tud. Ha úgy is kevés, akkor az az izmos antenna akkor is kell, csak másik router kell alá.

Üdv: Jácint

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

A linkelt cucc, nem alkalmas a feladatra közvetlenül. Arra való, hogy két pont között létesítsen stabil átvitelt. Kibővítve egy(két) repeaterrel megoldható a dolog. Ezt a készüléket a legtávolabbi pontra telepíted, csatlakoztatsz hozzá egy bármilyen Wi-Fi elérési pontot, valamint a switchhez egy másikat és a területed le lesz fedve. Egy viszonylag olcsó és jó teljesítményű berendezés: link
Még egy lehetőség, egy másik eszközről: link

Üdv! Kalex

0

miklós
miklós picture

Üdv , maradok az olvasótáborban ... :miklós

0

atka148
atka148 picture

Hali!
Ennek a nagyobb testvére is alkalmas lehet?(300mb/s miatt, mert FULL HD kamerák lesznek)
Link nem működik amit én illesztek be, nem tudom miért, úgyhogy a neve: NETIS WF-2322
Köszi!

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Persze, hogy jó. Csak drágább.

Üdv! Kalex

0

atka148
atka148 picture

Jelen esetben, nem az ár dönt, hanem az, hogy legalább 6-7 évig ne kelljen hozzáérni!! :D

0

Inhouse
Inhouse picture

Szia!

Ha UTP kábellel akarod csatolni a mostani rendszerhez, akkor van egy kis bibi, 10/100-as Ethernet csatlakozási pont van rajta, nem gigabites. Nem jó előjel az sem, hogy a gyártó oldalán ennek a típusnak nem elérhető a manualja.

0

atka148
atka148 picture

A 10/100 nem volna még baj szerintem de a manuált én is hiányolom erősen! Jövő hét végéig valami be kell szerezzek, mert akkor jönnek a kamerák.

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Itt megtalálod a manualt, és a legutolsó firmware-t. Ha valami nem a google első oldalán jön, akkor az már nincs is?

Üdv! Kalex

0

miklós
miklós picture

Üdv Kalex !
amit kiolvasok a levelezéseitekből Te foglalkozol legrégebben ezzel a témával , nekem most kell belemerülnöm , nálam egy USB -wifi enyhén hajlított ráccsal irányítva szolgáltatta az internetet 50 m-es kert elejétől a végéig , amióta erősebben zöldelnek a fák , ez már nem elegendő , még olvasgatok hozzá...
kérdésem : a talált képen látható "antenna"
miféle összeállítás , amit használok hasonló , csak nincs rajta tölcsérszerű sugárzó,
kösz : miklós

File csatolás: 

0

Inhouse
Inhouse picture

Szia!

A Quick installation guide több helyen fenn van, a user manual hiányzik (hiába hívják annak a legtöbb helyen), épp a gyártó oldaláról is. A gyors leírás pdf-e meg kiterjesztés nélkül ugyan, de fent van a gyártónál is, hozzá kell írni, hogy .pdf, ahhoz, hogy megnézhesse a felhasználó.
Nem ismerem a Netis gyártmányokat, még nem találkoztam velük.

0

atka148
atka148 picture

Mindezek mellett elég szimpatikus kis ketyerék! Kicsit utánakérdezek nagykereknél, aztán meglátjuk!

0

atka148
atka148 picture

Dede, csak a típusra nem hozott fel semmi ilyesmit nekem a google. Este nyilván a saját gépemen rákerestem volna bármire..

0

atka148
atka148 picture

Hali!
Köszi a gyors választ, sejtettem, hogy ez nem nekem készült. A linkelt készülék úgy látom, pont erre lett kitalálva, ami nekem kell.
Köszönöm!

0

Sponsored links