You are here

Beko ZX8.190-11 Duraband TV képernyőn nagy statikus fesz

17 posts / 0 new
Last post
kojot
kojot picture

Sziasztok. Van nekem egy tárgy beli tv-m. Pár alkalommal már javitottam, de az a hiba olyan, hogy nem is tudom hova nyúljak.

A hiba jelenség. Tv 220-ba kapcsoló bekapcsolva. Stand by majd pár másodpercre rá elindul magától. A csatornákat automatikusan lépteti felfelé. Nem kellene! (HA leveszem a külső vezérlő gombjairól a szalagkábelt.. akkor persze semmi, de akkor nincs távirányitó sem). Ahogy látom, a kép rendben van.
A képernyőn megjelenő nagyfesz miatt hallani a statikus fesz pattogását induláskor... kikapcsolás után szintén. Nem szokványos mértékben, hanem sokkal erősebb! Még a testre kötött hűtőborda is pattog 2mm -ről áramtalanitás után! ILYET!
A műanyag kasztni is feltöltődik, jobban mint a normális állapot.

Szóval úgy tűnik, hogy elindulást is ennek az előálló statikus fesznek lehet köszönni, de gőzöm sincs, hogy hol és miért állhat elő már stdby alatt! A képcsövön megvan a föld, G2 kondi is kimérve, szakadás nem látszik. Ez egyik pillanatról a másikra állt elő.

Ötletek? Találkozott már valaki egyáltalán hasonlóval?

Comments
kojot
kojot picture

Örömhír!

Az eeprom tartalmának kimásolása egy újba, és rendesen működik! Üres eeprommal bár elindul de nincs semmiféle képtartalom. Az eprom tartalmát feltöltöttem, hátha még valakinek szüksége lesz rá. Ha nem tudtam volna kiolvasni lettem volna bajban!
A statikus feltöltődéssel még nem tudom mit kezdjek, semmit nem találtam. A levezetők működnek, ha stb_by-ban van, akkor nincs gond. Csak, ha kapcsolóval van áramtalanítva, akkor ciki, hogy nincs igazán hova szaladnia a fesznek, tehát belül sül ki. Megoldásnak annyit tettem, hogy antenna kábel bedug, akkor is ha nincs használatban.

0

Pityesz
Pityesz picture

Hali!
Esetleg annyi jutott még eszembe, hogy a hangszórórács az maga a műanyag káva, vagy van fém rácsos hangszóróelőlap. Mert lehet az van megszakadva, le szokták egy ellenállással testelni :)

Üdv:
Pityesz

0

kojot
kojot picture

Pityesz! Miért van olyan érzésem, hogy Te bekenetnéd velem a poti csúszkáját grafitos zsírral, hogy jól csússzon! ? :)

0

Pityesz
Pityesz picture

Ezt most nem értem :)
Én komolyan írtam amit írtam, lehet leszakadt az oda menő kábel vagy akármi, szóval ha van fém hangszórórács, nézd meg :)

0

kojot
kojot picture

No, talán végre fogtam valamit!
Van benne egy eprom 24c16. Aminek az egyik lábikója rajta lóg a kezelőszerv Program+ gombján. Ez a pont 3.3V helyett 0,45V-on van, tehát azt érzékeli a proci a legkisebb zavarra is, hogy megnyomtam a gombot. Elég hozzá érni ehhez a lábhoz és elindul a kütyű!
Szóval nem teljesen vacak az eprom, csak _félig_(!) , mert a benne levő csatornákat olvassa, és lépteti! Egyem a kisszivéét!

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Beko C7/C8 sasszi

Rajzot találsz az adattárban.

Nézd a CRT áramkör rajzát!

A képcső aquadag (külső vizes kolloidgrafit bevonat) leszedő érintkezője (harisnya és rugó) ép? Kapcsolódik fémesen a készülék sasszijához, a tápegység (SMPS) AQUA feliratú pontjához?

A tápban a C616, R610 ép? A CRT panelon az R717 ép?

Üdv:
Fülesmester

0

kojot
kojot picture

Köszönöm a tippet.
Már ellenőriztem őket, még mielőtt itt feltettem a kérdést. Rendben vannak, mérés és csere szerint is. Az R717 viszont ebben a verzióban nincs beépitve, csak a helyét találtam meg a képcsövön a video modulon.

Annyi előrehaladás van, hogy elmentem vettem memória IC-t (tiszta szégyen, csak ez a tipus nem volt itthon), igy már nem indul el automatikusan, helyére került a feszültség is csere után. Most jól ki kell olvasnom az előzőnek a tartalmát ahhoz, hogy legyen kép tartalom is, mert most csak fekete képernyőt kapok.
De a feszültségre még nincs tippem. Valszeg az ölhette meg a memória ic-t, kapott egy pofást.... :) 6-8000V statikus fesz van kb áramtalanitás után pár másodpercig, ami szépen kisül (onnan tudom, mert kb 3-4mm-es szikrát tudok levenni róla egy pár másodpercig.) Lehet, az alsó árnyékoló serleget ki kell hosszabbitanom az eprom fölé.

0

öreg_rutinos
öreg_rutinos picture
*****

Szia.
A lemágnesező tekercs nem került túl közel a nagyfesz papucshoz, esetleg már át is ütött?
Képcső földeket tüzetesen nézd át. Képcső panelen nincs megszakadva a föld, folytonos a nagy panelig?
Laci

0

Attee
Attee picture
*

Üdv!

Két külön dolog lesz ez. Ahogy Pityesz írta, cseréld ki a membránkapcsolókat, átvezetnek. A nagyfesz anomáliát vagy a képcsőföldelés leszakadása, (bér ezt írtad, hogy ok) esetleg a sorkimenő átütése okohatja még.

0

Pityesz
Pityesz picture

Szia!
A mikrokapcsolókat cseréld ki!

A nagyfeszcuppancs alatt nem szökik a nagyfesz?
Vedd le a tappancsot, süsd ki a csövet és alaposan takarítsd ki alatta.
Üdv:
Pityesz

0

kojot
kojot picture

Ez volt az első amit elkövettem. Nagyfesz cumi körüli takaritás, lemágnesező lehúz.
Kapcsolók mérve sem vezetnek, de kiforrasztottam, ...akkor is elindul. Csak akkor nem indul automatikusan, ha az előlapi konzol kábelét leveszem. Ott is kondiztam, de akkor is elindul.
Táp ic-k hidegitve, kondizva, akkor is elindul.
Ha az előlapi konzol nélkül is indulna, akkor oké táp, ill vezérlési hiba, de nem!
Tippem sincs rá egyelőre, csak körbe körbe szaladgálok. Ilyen még nem volt, hogy legalább egy fokozatot tudjak okkal megvádolni :) !

0

öreg_rutinos
öreg_rutinos picture
*****

Szia.
Össze dugva minden! Távirányítóval készenlétre teszed és úgy a főkapcsolóval áramtalanítod, a következő bekapcsolás majd hálózatba dugásnál is egyből indul?

0

kojot
kojot picture

Pontosan! A távszabályzó a fiókban van!

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Várjávárjávárjá!

Nem az a lényeg, hol van a távpiszka. Sok Tv megjegyzi, milyen állapotban lett áramtalanítva. Nekem is elindul, ha működés közben kihúzom a konnektorból, majd visszadugom. Ha viszont stby-ben áramtalanítom, akkor oda is tér vissza.

Üdv: Jácint

0

Pityesz
Pityesz picture

Szió!
A mikrokapcsolókat ne mérd, csere és punktum! :)

Üdv:
Pityesz

0

kojot
kojot picture

Kiforrasztottam, most üres a helyük. Ennél jobban nem lehet valami megszakitásnak tekinteni! :)

0

Sponsored links