You are here

Négyszög jel szinuszosítása, hogyan

27 posts / 0 new
Last post
jakyg
jakyg picture

Sziasztok!

Arra gondoltam, hogy beszereznék egy VHF/UHF (10-300/500MHz) szinusz generátort, amivel analóg áramköröket vizsgálnék. Jelenleg egy EMG 12563 (300MHz) pulzusgenerátort használok erre a célra, ami a nagyfrekvenciás viselkedés vizsgálatára jó, de nehéz belőle a frekvenciamenet simaságát kihámozni. Lényegében wobbblereznék, de nem akarnék emiatt wobblerszkópot venni, se nem szignálgenerátort, mert a mellékes funkciók (AM/FM moduláció, oszcilloszkóp) nem kellenek és amúgy is az az elvárásom, hogy a kimeneti jelszint legalább 1V legyen a lezáráson, ezek az eszközök általában erre amúgy sem képesek.
HP-nek volt egy 3200B nevű generátora ami a célnak pont megfelelne, E-bayen lehetne is kapni, de az (USA) postaköltség miatt túl sokba kerülne, és amúgy is egy 50 éves (elektroncsöves) konstrukció.
Ilyen eszközt nulláról építeni elég nagy munka lenne, viszont az EMG generátornak van trigger kimenete, ami 1V-os, 50% kitöltésű négyszögjelet ad 1ns körüli felfutással, arra gondoltam, hogy volna-e esetleg valami frappáns megoldás amivel a négyszög jelet szinuszosítani lehet, ez volna a legkézenfekvőbb megoldás. Fix frekvencián ez nyilván nem nagy kunszt, de itt viszonylag széles frekvenciaátfogásról lenne szó.

Comments
om3bc
om3bc picture

En epitettem egy egyszeru RF-generatort Si570 tipusu Silab IC-vel. Ha erdekel nezd meg a honlapomon http://www.om3bc.com/docs/rfgen/rfgenerator.html Akar az egesz is megepitheto, vagy inspiraciokent is hasznalhatoak az ott levo megoldasok.

om3bc

0

josef.48
josef.48 picture
*

Szia om3bc !Szép munka,gratulálok.Én is készitettm egy HF PLL azinthétizátoros generátort 43-999,9MHz-ig,a 80´-as évek elején.Generátor 100khz-es lépésekben,külön szélessávú kapcsoló üzemü(-40dB)HF dB mérö,külön 1000-es HF elöosztó és a legtöbbet használt frekvenciákat(körzeti adók frek.sávjait)epromba égettem ,igy gomnyomásal tudtam léptettni a sávokban.üdv.Jóska

0

Kumi
Kumi picture

Szia!
Itt van egy eladó wobbler (1-1250MHz) szerintem megfizethető áron:
http://elektronika.vatera.hu/muszerek_alkatreszek/merestechnika/sweep_ge...
Ilyen műszert használtam a régi munkahelyemen 27 éven át, illetve az itthoni műhelyemben ennek az egyik későbbi változatát használom immár 24 éve.
Van hozzá eredeti gépkönyvem kapcsolási rajzokkal, ha szükséges.
Üdv.: Kumi

0

zus
zus picture

Kumi bátyám, a H1-42, ami a vaterán van, az tök jó, csak sajnos spéci kábel kell hozzá, ahogy tudom. Az orosz koaxos banándugó.

0

Kumi
Kumi picture

Szia!
A csatlakozások valóban gondot jelenthetnek, de szerintem nem megoldhatatlant.
A műszerhez új korában komplett csatlakozó készlet volt több mérőfejjel, átmenetekkel és egyéb kábelekkel.
Nem teljesen értem, hogy ez a készlet hogyan válik külön a műszertől, hiszen más célra nem igazán lehet használni.
De lehet, hogy ezt csak én látom így.
Kumi

0

jakyg
jakyg picture

Sziasztok!

Közben én is agyaltam. Ha a négyszög jelet integrálom a bemenő jel középértékéhez képest, akkor háromszög jelet kapunk. Az EMG 1257 függvénygenerátorban pedig pont háromszög jelből állítanak elő szinuszt egy ravasz diódás JFET-es kapcsolással. Ezzel viszont több kérdés is felmerül, vajon a szinuszosító működne-e 300MHz-en, másrészt ha az integrálási időállandót nem akarom váltogatni (márpedig nem akarom :)) akkor a kimenő háromszög jel cs-cs értéke arányosan csökken a frekvencia növekedésével ami valami amplitúdó stabilizációt tesz szükségessé (AGC). Ebből meg egyenesen következik, hogy vajon mekkora amplitúdó ingadozást lehet érdemben lefedni, ami visszavezethető az egy integrálási idővel lefedhető frekvenciasáv szélességére. Az alsó határfrekvencia amit én becéloznék magamnak az 5-10MHz, a felső pedig amit az EMG 12563 tud (300MHz), ebben az esetben.

0

ty
ty picture

Matematikailag helyes a kiindulás. Az első integrálás háromszöget csinál a négyszögből, a második integrálás szinuszt a háromszögből.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Integrálással tízszeres frekvencián tized akkora feszültség lesz. Szerintem már audiósávban belebukna minden áramkör. bár a 10M-től 300-ig szűkebb sáv.

Üdv: Jácint

0

Ferenc.P
Ferenc.P picture
*

Szia Jakyg!

"... Az EMG 1257 függvénygenerátorban pedig pont háromszög jelből állítanak elő szinuszt egy ravasz diódás JFET-es kapcsolással. Ezzel viszont több kérdés is felmerül, vajon a szinuszosító működne-e..."

Nagyon egyszerű kapcsolás, kíváncsi lettem. A FET-nek nem gond a magas frekvencia, a diódáknak sem kéne de csakis 10MHz-nél már jelentősen torzak a jel negatív csúcsai...
Üdv. Feri

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
A FET-es megoldásnál nagyságrenddel jobb a szimmetrikusan megépített ellenállás láncról előfeszített diódás vágóáramkör. Egy hajdan megépített funkciógenerátorom is ilyen volt amit analóg szintetizátor építése/fejlesztése során alkalmaztam 6-6 db diódával. Ez komoly műszer célra is megfelelőbb és stabilabb. De ez és hasonló megoldások csak a hangfrekvenciás és az a fölötti pár Mhz-es tartományban terjedtek el. Jelen esetben a topik nyitója szerint 200-300 Mhz -ig szeretne szinusz kimenőjelet nyerni/elő állítani.Ezt nem így szokás mert akkor a gyárak is így csinálnák s nem "szenvednének" minden féle bonyolultabbnál bonyolultabb megoldásokkal.
A nagy sávátfogás (10-300 Mhz) előállításának a legpraktikusabb módja két, egy fix és egy változtatható frekvenciájú kb. az 1 Ghz környékén üzemelő oszcillátor keverésével a különbségi jel kimenőjelként való felhasználása. Ez akár két-három tranzisztorral már megvalósítható persze ez még csak az elvet reprezentálja de működik. ki lehet egészíteni PLL áramkörökkel a jó frekvencia stabilitás érdekében és egyéb finomságok. Kábé a műszergyártók is így csinálják. Egy elfogadható minőségű ilyen szignál egy komoly projekt, csak annak ajánlható akinek szívós kitartása van az ilyesmihez no meg nagyfrekvenciás áramkörökben tapasztalata/tudása.
Üdv. Laci

0

jakyg
jakyg picture

Szia

Nos igen, de a jelen elképzelés szerint az frekvencia generálást nem nekem kellene megoldani, csak a jelalak formálást, ez volna a könnyítés (?), mert hát 300MHz-es négyszög jelet sem könnyű előállítani, de ezt az EMG mérnökei megoldották. :)

0

Ferenc.P
Ferenc.P picture
*

Szia!
Köszönöm!
Valóban! Kerestem a diódás-jelformáló megoldásokat de kb. tucatnyi kózül csak pl. a Philips PM5167 érte a 10MHz-es sávot.
Próbálkozom a két osszcillátoros - heterodin - generátorral...
Üdv. Feri.

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Bár mennyire is azt hiszed hogy a wobblerszkóp nem a jelenlegi igényed megoldása de szerintem pedig igen. A közel múltban még hirdettek is a HTSz-nek az UHF sávban is üzemelő tipusát és ezek ma már barátságos áron megvehetők. Ezt legfeljebb egy szélessávú erősítővel kellene megtoldani hogy a Te általad elvárt kimenő szintet tudja. Egy átviteli görbe felvételére alkalmas generátort ebben a frekvencia tartományban "házi" körülmények között össze hozni szinte lehetetlen a hagyományos analóg kapcsolás technikával de minden képen azt a műszerezettséget igényli amire éppen szükséged lenne.
Ami házilag kivitelezhető lenne az pl. a MAX038 -al megépített funkció generátor de ez is csak kb. 40 Mhz-ig megy el. Szóba jöhet még a klf. DDS-rendszerű generátorok de az igényeid szerinti freki tartományt azok sem tudják legalább is az én ismereteim szerint vagy az arra alkalmas eszközök a nagyobb nyilvánosság számára nem hozzá férhetőek.
Tehát a meglátásom szerint a legpraktikusabb megoldás egy gyári wobbler(szkóp) beszerzése. De így is csak félmegoldás mert ezek a műszerek a TV technika számára születtek és nem tudnak akkora löketet hogy az egész sávot egyben lefedjék.
Lehetne még azt a megoldást választani hogy pár célszerűen megválasztott fix. frekvenciára csinálsz szűrőket és az impulzus generátoroddal hajtod meg de itt is a szinteket egyszer az elején valami spéci műszerparkkal mérésre alkalmas ingadozásúra be kell lőni.(sajnos)
Üdv. Laci

0

jakyg
jakyg picture

Szia!
A legnagyobb bajom a wobbler szkópokkal az, hogy nagyok, és alapvetően a szkóp részére nincs szükségem (mivel van 500MHz-es szkópom) tehát egy sweep generátor is megtenné, ami egy cipős dobozban is elférne a fél asztal méretű wobbler helyett -nincs sok helyem. Az egyébként nem baj, ha nem nagy a sweepelés átfogása, sőt az se baj, ha ezt kézzel kell megtenni. A munkahelyemen amúgy viszonylag jó műszerezettség van (pl. 3GHz hálózat analizátor) szóval az építendő elektornika beállításához lényegében minden rendelkezésre áll, csak az mégsem járja ha oda viszem minden otthoni áramköröm.

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Egy jó szkóp és jó négyszögjel forrás is megteszi egyébként s ha igaz ez a rendelkezésedre áll. Egy négyszögjel alakhű átviteléhez az ismereteim szeint az alapfrekvenciájának legalább a tízszeresét illik átvinni korrekt amplitúdó és fázismenet mellett. A "szép" kimeneti négyszögjelet egyszerű indikálni s a hozzá tartozó átviteli görbe bizonyosan jól fog "teljesíteni". Valószínűsítem hogy a dolog egyébként egy másik topikod( gamma korrektor) kapcsán született. Végül is ott sem a tényleges görbe kinézete az érdekes hanem az alapjában véve impulzus jellegű jelek alakhű átvitele.
Ami még szóba jöhetne mint jelforrás ha igazából inkább szignálra és nem wobbler generátorra volna igényed, hogy építesz egyet. Lehetne "szabadon futó" folyamatos hangolással vagy diszkrét frekvencia lépésekkel PLL stabilizálással. Megpróbálok párat előásni az "arhivumomból". Vannak jó és használható megépített készülékek. A szint stabilizálásuk ami a sarkalatos pontjuk a kihívás a jó megvalósításban.

Üdv. Laci

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Az ígéretemnek megfelelően egy igen komolynak mondható műszer egy szlovén rádióamatőrtől MEGÉPÍTVE !
A terjedelme miatt csak a linkjét küldöm.
http://lea.hamradio.si/~s53mv/spectana/vco.html
Üdv. Laci

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Ha egy dekádot át tudsz fogni egy szűrővel, akkor csak egy automata átkapcsoló kell, ami ezt a frekvencia függvényében megteszi.Esetleg manuális átkapcsolót, de akkor többször kell nekiállni a mérésnek. Amivel finomítani lehet, hogy a frekvenciával arányosan csinálsz DC feszültséget, és varikap diódával tudod változtatni a szűrőtag értékét.

Üdv: Jácint

0

jakyg
jakyg picture

Szia!

Ha lehet úgy szeretném megoldani, hogy frekvenciát, ill. amplitúdót csak egy-egy helyen kelljen állítani. Tehát vagy utánállítás mentes vagy teljesen automata követő kell. Persze lehet az is, hogy kiderül az alap elképzelés sem stimmel és mégis egy komplett oszcillátor lenne a legjobb választás.
A szűrőkkel viszont fenntartásaim vannak, a négyszög spektruma elég széles tehát nagy jóságú szűrő kell, azt viszont állandóan hangolni kell, amire a varicap csak kis mértékben alkalmas, valószínűleg nem lehet megúszni tekercsek kapcsolgatását, de pont ezért nem gondolkodok önálló oszcillátor építésében.

0

agressiv
agressiv picture
*

Üdv

Igazából meg is indokoltad, hogy miért is kellene elfelejteni ezt és venni egy generátort.

0

jakyg
jakyg picture

Szia!

Vennék is, ha volna olyan, ami nincs tele -számomra- fölösleges funkciókkal.
Autót Te sem vennél csak azért mert van benne motor. :)

0

agressiv
agressiv picture
*

Ezesetben marad az építés, más lehetőség egyszerűen nincs.

0

varga jano
varga jano picture
*****

Sziasztok!
Az EMG funkciógenerátorokban van diódás szinuszositó , áramkör . Esetleg egy ilyen ? Üdv jano

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: nem fordítva?
szinuszból négyszöget?

Bálint

0

varga jano
varga jano picture
*****

Szia Bálint!
Nem. Kérem,hogy olvasd el a fönti hozzászólást! ID:345536 Üdv jano

0

Szadista
Szadista picture

Szia jakyg,

A számítógépek szünetmentes tápjai is négyszögből csinálnak szinuszt .

Üdvözlettel :Laci

0

Joe
Joe picture

Üdv!
Igen, kondenzátorra,tekercsre dolgozva, egy adott frekire méretezve (50, vagy 60 Hzre.) A mikrokontroller azt is több impulzusból pakolja össze a fél hullámon belül. Széles határok közt változó frekvenciára érdekes munka, bár előző cégemnél volt váltóáramú tápom DC-1 kHz 0-400V. Nem 100 EFt kategória, és valóban hasonló módon csinált szinuszt mint a szünet mentesek, szélesedő-csökkenő négyszögekből rakta össze a szinuszt IGBT híddal, a fesz nagyságár a DC buster fesz állításával szabályozta. Mikor elszállt két napig néztem, (ez túlzás) hogy működik. Pár voltra, otthoni körülményekre nagy munka ilyet építeni, igen széles, magas szakmai színvonal.

0

Sponsored links