You are here

Dk City futópad E1 hibakód kérdése....

12 posts / 0 new
Last post
Lengyel József
Lengyel József picture

Sziasztok !

Adott egy DK City márkájú futópad amely az E1 hibakódot jeleníti meg a bekapcsolás után . Utána olvastam ,hogy mit is jelent az E1-es hibakód .Ez a sebesség érzékelési problémára utal. Ez eddig rendben van. A sebesség érzékelés ,egy Reed relén alapul.

A lényeg : amikor nyítva van a Reed relé tehát nincs mágnes a közelében akkor a Reed relé kapcsain 9,42 Voltot mértem sajnos.

A motor természetesen csak egy pillanatra mozdul meg csak. Érdeklődnék ,hogy ez a 9,42V a Reed relén szerintetek természetes ? (mert szerintem sehogy sem "illik a képben" az 5V tápfeszültségű digitális rendszer miatt).Rá adásul ez a 9,42V rá kerül a mikrokontrollerek megfelelő portjaira ?! A motor vezérlő panel DCMD77 "Endex". Ezen is van egy mikrokontroller gyanítom ez állítja elő a PWM-et a motor számára. És a Reed relé jelét "felhasználja" a kezelő konzol mikrokontrollere is.

A másik a motor vezérlő panelon van a tápegység is amely a kezelő konzolt táplálja. Ennek a tápegységnek van egy zöld kontroll LED diódája is amely csak "parázslik" mind amellet ,hogy a kijelzőn minden rendben van, látszolag. Olyan mintha a kezelő konzol "beterhelné " az említett tápegységet !

A kérdésem tehát az ,hogy teljesen megszokott az ,hogy a sebesség érzékelő Reed relén 9,42V mérek olyankor amikor nincs mágnes a közelében ? (5 Voltos digitális rendszerről van szó).

Előre is köszönöm mindenkinek a fáradozását ,a segítségét !

Üdv : Lengyel József

Comments
Lengyel József
Lengyel József picture

Sziasztok !

Szeretném mindenkinek megköszönni a segítségét ,a fáradozást !

Amit lehetett a kedves forumozók javaslatai alapján megtettem ,meg egyéb dolgokat is megpróbáltam amit korábban írtam is.

Ennek ellenére sajnos a fitness gép sajnos nem működőképes . A tulajdonos különösen erre a gépre nagy figyelmet nem valószínű ,hogy fog fordítani.

Mindenkinek még egyszer Nagyon Szépen Köszönök minden segítséget és fáradozást !

Üdv : Lengyel József

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Nincs ott valahol 12V is? És akkor lehet, azért nem megy, mert a 12 csak 9?

Üdv: Jácint

0

Lengyel József
Lengyel József picture

Szia,Jaca !

Ebben a gépben 5 Voltos digitális rendszer van az tutti . Az a 9,42 Voltos feszültség sehogy sem "illik bele " ami a rendszer működését illeti. Sőt a 9,42V miatt valamelyik mikrokontroller megfelelő portja (Speed sensor bemenet) sérülhetett ,és elképzelhető ,hogy emiatt működésképtelen a futópad.

Nagyon szépen köszönöm a segítségedet !

Üdv : Lengyel József

0

otto54M
otto54M picture

Szia! Szerintem célszerű a 9,42V "forrását" megkeresni és megnézni,hogy logikailag lehet-e ott ekkora feszültség.Általában az ilyen jellegű hibával a kérdéses résznek a visszarajzolásával szoktam megbirkózni.Nagyon ritka,hogy nem külső elemekkel korlátozzák az MC-re kerülő feszültséget,hanem az MC belső védődiódáira bízzák ezt a feladatot.
Üdv. Ottó

0

Lengyel József
Lengyel József picture

Szia,otto54M !

Megfogadom a tanácsodat és visszakövetem eszt az áramköri részletet a forrásáig. Mivel a digitális rendszer 5V-os nagyon zavaros a szenzoron a 9,42V jelenléte. Hangosan gondolkodva arra gondolok ,hogy valamilyen feszültség sztabilizátor rész hibás lehet ,zárlatos lehet például egy soros áteresztő és emiatt jelenik meg a Reed csatlakozóján a 9,42 V . Persze ez az elméleti kiinduló pontom. A többit természetesen lekövettem ahogy javasoltad.

Nagyon szépen köszönöm a kedves segítségedet !

Üdv : Lengyel József

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: szkóppal is nézd meg a 9,42 V-ot
Véletlenül nem négyszögjel?

Bálint

0

Lengyel József
Lengyel József picture

Szia SzBálint !

Köszönöm szépen a javaslatodat !

A 9.42 Volt egyenfeszűltég ,mert meg van honnan jön. A motor panelon van a vezérlés tápegysége is.Innen jön a 9.42 Volt és felmegy a kezelő konzolra is (gondolom ez lehet a tápfesz a konzolnak) . Érdekes módom ezt a 9,42 Voltot rá küldik egy optócsatolóra (P521) amely a kezelő konzolban van. Tehát a Reed relé egy optócsatoló (P521) "kapcsolgat" .

Tehát a 9,42 Volt ezek szerint megfelelő.

A gond az ,hogy a fitness gépen amikor meg van nyomva a start gomb a motor egy pillanatra megmozdul tesz kb 2 fordulatot majd le áll . Majd a kezelő konzolon megjelenik az "E1" hiba amely a fordulat jeladóra utal ,de utalhat arra is ha a trénner elmulasztotta olajozni a gépet . (Ezt nem tudom ,hogyan csinálják a fitness trénnerek).

Gondoltam arra is ,hogy a motor vezérlő panelon lévő mikrokontroller hibás lehet mert érdekes módon előttem valaki itt cserélt egy 7805 stabilizátort. Már pedig ,ha a 7805 el száll akkor nagy baj van.

A motort természetesen ellenőriztem ,a szénkefék rendeben vannak . valamint ohmérővel mértem a motort úgy ,hogy kézzel mindig egy picit hajtottam rajta ,annak érdekében ,hogy ugyan azt az ohmos ellenállás értéket mérem . A forgórész vizsgálata miatt.

Utolsó dobókártyám az ,hogy ezen a motor vezérlő panelon a mikrokontrollerrel valami gond lehet.Nem tudom...

Még egyszer nagyon szépen köszönöm a fáradozásodat ,javaslatodat !

Üdv : Lengyel József

0

thomas123
thomas123 picture

Üdv!
Nézd meg, nem zárlatos-e a motor sebességét szabályzó IGBT. Én már jártam így egy másik típussal. Nem csak az IGBT kapcsolta, hanem egy relé is. Indításkor meghúz a relé, majd az IGBT szabályozná. Érzékelte a max feszültséget és tiltotta a relét egy másodperc után. Ez is E1 hibát írt. Itt a reed relés érzékelő rendben volt. Esetleg nézd meg a reed melletti tárcsát, ha több mágnesnek van hely, lehet egyik hiányzik.

0

Lengyel József
Lengyel József picture

Szia,thomas123!

Nagyon szépen köszönöm a tippet elöszőr is !

Meg fogom nézni az IGBT-t még egyszer bár rá mértem az IGBT kollekor emiterére és nem találtam zárlatot .Persze lehet ,hogy a multiméter tüskéivel lehet ,hogy átmenetileg gond volt. Mindenképp megmérem még egyszer és követtem a gondolat menetedet !

Ami a mágnest illeti ellenőriztem egy darab van belőle. Tőle 180°-ra egy egyensúly van. gondolom a jeladó tárcsa ily módon van
ki centirozva. Kerestem még helyet a jeladó tárcsán ahol mágnes lehetett . De ennél a típusnál mint említettem egy darab henger alakú mágnes van ,kb 4mm átmérőjű.

Nagyon szépen köszönöm a tippet még egyszer !

Üdv : Lengyel József

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Az optocsatoló is kapcsol rendesen? A 9,42V viszont gyanús, még ha egyen is, nézd meg, mi állítja elő.
Az olajozás pedig a futószőnyeg alatti csúszófelületre vonatkozik, arra kell valami spéci kence, hogy mikor ráállsz, ne tapadjon le a deszkára.

Üdv: Jácint

0

Lengyel József
Lengyel József picture

Szia,Jaca !

Rendben ,megnézem ,hogy az optó kapcsol-e rendesen.Még ez tehát vissza van az optó ellenőrzése.Bár a gyakorlatban ez nem éppen egyszerű dolog. Szét bontott konzollal a helyszínen tudom leellenőrizni ennek működését. Magára a panelokra nagyon vigyáznom kell mert ezek nem olcsó dolgok. Nem hibázhatok és szimplán nem "nyúlhatok mellé" a dolgoknak pont amiatt ,hogy ezek mint Te is tudod spéci drága cuccok.

A falubelim kért meg rá ,hogy megnézzem , de ez még a szerviznek sem egyszerű dolog ,ezt pedig biztos forrásból tudom nevezetesen egy erre a célra szakosodott szerviztől.Magát ezt a Maláj gyártmányú fitness gépet itt Magyarországon biztosan ügyes profi szerelők szervizelik de még nem találtuk meg őket sajnos...

Üdv : Lengyel Jozsef

0

Sponsored links