You are here

Arduino Ethernet POE átalakítás - gond

56 posts / 0 new
Last post
kojot
kojot picture

Sziasztok!

Hátha valaki tud benne segíteni, elakadtam.
Van egy vezérlési áramköröm, amit arduinóval oldottam meg, ez viszont oda vissza adatot is termel. A kézenfekvő módszer, hogy ethernet panelt rakok rá, és így eléri a távoli telephelyen levő szervert is akármelyik eszköz. Ez idáig meg is van, ideiglenesen külső tápról hajtva működik is a dolog.
Ez ugye csak félmegoldás, ezért átalakítottam az ethernet modult. Kapott egy másik, láb kompatibilis csatlakozót, és POE "A" szerint vagyis aktív meghajtással távtáplált lett a dolog. Persze csak sima PD lett belőle, 25k + 100nf + dcdc táp segítségével. El is indul, működik, lehet pingelni is, dolgozik.
DE ! Most tesztelgetem és egyszercsak leállt az eszköz, és egy másik is! Valamiért mintha a w5100 tx kimenete lezárlatosodna (csatlakozó kiforrasztása után elindulni látszik). (A poe tápláló swicth okosan visszafogja az áramot, így mondjam azt rendben is lenne.) De csak az ethernet modul száll el. A megtáplálása (3.3V) az arduinó lapról érkezik, de annak semmi baja, sem az egyéb külső moduloknak. Tehát nem táp oldalról kapja a pofást, hanem az ethernet hálózati oldaláról.
Nem találok rá anyagot, hogy kell-e valamiféle egyéb védelem vagy bármi más az rj-45 oldaláról, hogy védjem az ethernet ic-t. Mindenütt csak azt látom, hogy a csatlakozóban van egy trafó, primer a hálózaton, szekunder közvetlenül az ic-n. Túlfesz szerűségű levezetés az ágakon 2x49ohm, plusz kondi. A csatlakozóban nem mérek rövidzárat primer és szekunder között.
A primer közép kivezetéséről pedig elveszem a tápot.
A tévedés elkerülése végett aktív, és nem passzív poe-ról beszélünk. A poe táp meghajtó korrekt. Nincs eszközcsere lehetőség opció.
Mi a fene ölheti meg az ethernet ic-t, és hogyan lehetne ettől megvédeni?

Comments
kojot
kojot picture

Megjött a srv05-4, most tesztelgetem... eddig még nem ment tönkre úgy tűnik.

0

Jaca
Jaca picture
*****

Szia!

Konkrét kapcsolási rajzod van arról, amit építettél? A POE hány volton megy?

Üdv: Jácint

0

kojot
kojot picture

No most van gond!
Így is tönkrement. Nincs tippem sem, hogy mi lehet még! Egyáltalán hogyan tovább... :(
Szépen működött.... Az ethernet csati kihúz, bedug, és vége. Tehát egy kh esetén ebben a formában képes saját erőből tönkremenni. :(

0

Jaca
Jaca picture
*****

Szia!

Szerintem mindenképp válaszd le galvanikusan a tápot. Akár az az IC-d is tudja, amit most használsz, csak rá kell illeszteni egy trafót meg egy optót.
Mivel csinálod meg a tápot?

Üdv: Jácint

0

kojot
kojot picture

LM5007 - Texas.
Több helyen láttam használatban. Gond nélkül üzemelnek pár éve mióta felraktam azokat az eszközöket. De ezek szerint valamit variáltak rajta, ha leválasztást is csináltak vele. Akkoriban nem gondoltam, hogy érdemes lenne visszafejteni a megoldást. :( ehh

0

proba
proba picture

A gyári ajánlás független tápleválasztást ajánl,ha függetlenül használod,akkor a transzformátor középen menő áramkör nem független Hogy ez baj vagy nem,nem tudom, mindenesetre a két oldal földpontja már nem független, tehát bármi kapcsolata a végeknek akár a hálózati földdel veszélyes lehet. Azt sem értem, ha az egyik TX vagy RX szál megszakad (pl itt mozgatod a dugót), akkor a transzformátor egyik felén folyik csak a tápáram, ami már a kimeneten veszélyes jeleket produkálhat,ha éppen megszakad, vagy záródik ( oda a szimmetria). Ez ellen már tényleg a zeneres diódás védelem segíthet.

0

varga jano
varga jano picture
*****

A fold pontok kozott kiegyenlito aram folyhat (?) jano

0

kojot
kojot picture

Háát nem igazán. Nincs semmi máshoz kapcsolva az áramkör galvanikusan, csak a switch-hez.
De ezek szerint valahol mégis folyik valami. De nem jövök rá az útvonalra, mert akkor meglenne a megoldás.

0

proba
proba picture

Mint már írtam az illesztő transzformátor féloldalasan már indukál feszültséget az eszközöd oldalán is. Pl TX egyik ága transzformátor közép dc/dc egyik oldala dc/dc másik oldala RX közép szétágazás kétfelé 2 RX vezeték. Ebben az esetben a TX oldali félágasság a veszélyes, mert ott transzformátorként működik aminél a bemenő oldal 50V (esetleg szaggatva) a kimenet meg gondolom a duplája az ic felé, és ráadásul terhelhető módon.
Ugyan ez igaz az RX féloldali szakadására is, csak az másik portot fog hazavágni.

0

kojot
kojot picture

Értem, értem...
Ha az adó oldalon van szakadás, akkor nincs külső táp esetén kommunikáció. Van.
Igen, indukálhat feszt a TX akár az RX irányába is. De akkor nem értelmezhető, hogy mégis hogyan működik, a midspan poe? Mert akkor külső táp használata esetén is probléma lenne. Nem?
Szóval a szakadás kilőve. Egyrészt mert újak a csatik, és mérve jók, és kommunikálnak egyébként. Több is van, nem csak 1 db-ot szaladgálok körbe. Szóval ezt nem hinném, hogy mind rossz.
Ezek után nagyobb esélyt látok arra, hogy elválasszam a tápot galvanikusan. Épp most teketem át hozzá egy tekrencét. Az LM 34925 közel ugyanezt csinálja... A blokk vázlatokat,és a javasolt kapcs rajzot összehasonlítva azon sem nagyon csodálkoznék, ha belül ugyan az lenne, csak más a felirat kívül .. :)
Egy próbát megér.

De a kérdés még mindig fennáll ha ez bejön;
Hogyan lehetséges az, miféle úton módon kap túlfeszt a TX oldal... tehát föld zárlatosodik?
Hol és miért áll elő ekkora tranziens?

0

proba
proba picture

Mint írtad, nem működés közben, hanem mikor ki/be dugtad, akkor halt meg. Abban az esetben teljesen állhat , hogy RX mindkét láb TX egyik láb érintkezik. Abban a pillanatban mikor a TX egyik lába érintkezik, érintkező RX mellett, megszületik a mindent tönkretevő tüskéd. (ja és hiába új minden csatid, ha a foglalatban egyik láb egy picit később érintkezik. A bedugás pillanatában létre jövő tranzienseknek semmi köze a későbbi működéshez. Ha unod a károkat, rakj a LAN ic lábai helyére egy egy 100* fényerejű ledet, azon látszani fog a tönkretevő impulzus.

0

Jaca
Jaca picture
*****

Szia kojot!

Egy rajzot mutass már légyszíves!!!

Üdv: Jácint

0

kojot
kojot picture

http://www.ti.com.cn/cn/lit/ds/symlink/lm5007.pdf

Nem sokkal vagy beljebb! Ezután van egy LDO 5-ről 3.3V-ra, és csak eztán bármi más az áramkörben.
Bocs, de egységes rajzot nem tudok prezentálni. Egységes rajzot mint olyat már raktam ki az ethernet modulról. Ennek a tápnak a kimeneti feszültsége megy rá az ethernet LDO-ra.
Ennek a bemenete, az RJ45 trafós csatlakozó. Értsd, ez a táp külön panelon van megvalósítva.

0

ty
ty picture

Ezek szerint pár hete olyasvalamiben keresünk hibát aminek nem ismert az elvi kapcsolási rajza??
Egy komplex problémát nehéz lesz úgy megoldani, hogy egyszerre mindig csak két négyzetcentiméternyi részt elemezgetünk.
Ebben a formában kár másokat is bevonni a kérdésbe.

0

kojot
kojot picture

... :) minden része ismert, hogy kint van a táp ic is... Nem egy akkora falat ze mint egy TV kf része, ahol az átviteli jelleggörbékre kérdeznék rá! :)

0

Jaca
Jaca picture
*****

Szia!

Azért egy jó rajzot össze lehetne dobni hozzá, hogy lássuk.
Ilyen?

Üdv: Jácint

File csatolás: 

0

kojot
kojot picture

pontosan... de ez azért már túlzás ez a precízség! :)
A világ ennél egyszerűbb! :)

0

ty
ty picture

Kapcsrajz?

0

kojot
kojot picture

57V

0

Jaca
Jaca picture
*****

Szia!

Galvanikus kapcsolatban van a paneloddal?

Üdv: Jácint

0

kojot
kojot picture

Igen, a dcdc tápon keresztül. a negatív közvetlenül (diódán keresztül).

0

Joe
Joe picture

Üdv!
Nem írtad milyen kábellel van kikábelozva az arduig. Lehet STP-re, árnyékoltra kéne cserélni ott szed össze valamit. Mi Microtichez ilyesmi tápfeladót használtunk, Kültéren STP kábel az eszközig, a PoE táp szigorúan földet konnektorból, gyakorlatilag a statikus feltöltődésből származó problémák megszűntek.
(Az okot kéne megszüntetni, ha lehet a tüneti kezelés nem mindig hoz tartós eredményt.)

0

varga jano
varga jano picture
*****

Szia Joe !
A link nálam nem működik .
Üdv jano

0

Jaca
Jaca picture
*****

0

varga jano
varga jano picture
*****

Szia!
Köszönöm szépen.
Üdv jano

0

kojot
kojot picture

Joe,és Janó!

Nem olvastátok el a topicot!
Vannak peremfeltételek, amiket nem lehet áthágni!

Egyrészt. Műhelyben van még a cucc... tehát 2m kábel végén lóg az eszköz. Hogy jön ide az STP ... még????
Másrészt nincs eszközcsere lehetőség és főleg nem passzív poe feladási lehetőség lenne a cél! Megvannak az aktív switchek, gyáriak, garanciásak, bevizsgáltak, nem összetákolt cuccok!

0

varga jano
varga jano picture
*****

Szia !
Bocs ! Azt hittem , hogy te írod a szabályokat . Akkor ez fejlesztés ? Tervcél szerint ? Köszönöm . Üdv jano

0

Jaca
Jaca picture
*****

Szia!

A mi routerünkön így van bekötve a lan csatlakozó.

Üdv: Jácint

File csatolás: 

0

kojot
kojot picture

Hmm... érdekes !
Van hozzá valami típus számod is esetleg? Ui így önállóan nem akadtam ilyen alkatrészere. Külön megépíteni pedig eléggé babrás.

0

Jaca
Jaca picture
*****

0

kojot
kojot picture

Váóóóóóó!
Tetszik! kifffffejezetten tetszik! Köszi a tippet feltétlenül beszerzek legalább tesztre néhányat. Valószínűsítem, ha jó az elméleti fejtegetésem akkor ez megoldja a problémámat. Ui nagysebességű tárolós digit szkópom nincs, és ezt másként nem lehet nagy biztonsággal megcsípni!
Talán megér még egy .1 ohmot is előtétnek, hogy ilyen esetben az szakadjon el!

0

Jaca
Jaca picture
*****

Szia!

Van bemenő trafód is? Vagy maga a csatlakozó trafós?

Üdv: Jácint

0

kojot
kojot picture

Természetesen trafós a csatlakozó.
De ennek ellenére megjelenhet akár kV-os tűimpulzus a switch tápja felől. Másra nem tudok gondolni csak erre, hogy miért veri agyon az IC bemenetét. Egy C(ir)mos áramkörnek pedig az elég lehet!

0

proba
proba picture

Azért ha van egy kis terhelés több kV nem igazán alakul ki. Biztos jól van az bekötve ? Esetleg az adó oldali tápszűrés már nem megfelelő, és az ad kicsit több váltót. Azt gondolom a táp beadásnál igyekeznek mindent szimmetrikusra készíteni, magára a jelvezetékre ne lehessen hatással az innét jövő változás.Lehet csak a csatlakozó bekötésénél gondolsz erősen félre valamit.

0

kojot
kojot picture

Nem váltót adnak ki.. az gázos lenne, hanem szűrt egyent... de ezt meg is mértem. Elvileg lehetne az is, de ahhoz precíz illesztés kellene, és egész biztosan zajt jelentene.
Azért gondolom, h ott lehet a bibi, mert impulzus táp van a switchben is. Amikor detektálja, hogy van eszköz, akkor nem finoman teszi ki a szuflát, hanem szinte koppan a fet :) !
Korrekt tápvezérlés, rendes PD meghajtók vannak a cuccban. Bár garis, de szétszedtem, nem érdekel a gari, de tudni akarom mivel állok szemben! Szóval belül teljesen korrekt, csináltam fényképeket is.
Szóval a táp kimenet az lökés szerűen jön ki. Ilyenkor lehet tranziens, főleg, hogy induktivitás is van a mondjuk úgy primer körben. Ezt azt jelentheti okoskodásom szerint, hogy azért a TX ág ment tönkre, mert egy pillanatig túlfesz van, ill a TX re érkezik a pozitív. Ha a trafók illesztetlenek, ami előfordulhat -pl menetszám és induktivitás eltérés-, akkor meg pláne, a TX-en nagyobb fesz jelenik meg mint 2,8V normál vonali feszültség.
De adj más tippet, hátha jobb ötleted van mi fordulhat még elő. Nekem ez a meglátásom, de lehet, hogy tévedek... bár remélem nem. Vagy nem nagyon.
HA belegondolok abba, hogy a tanyalakókból mindössze 3-an szóltatok hozzá, ez ezt jelenti fogós a kérdés! A szakirodalom sem ír túl sok mindent, de tranziensek kivédésére TVS diode array-t ajánlanak, mint amit Jaca is feldobott. Én csak USB re láttam ilyet, ő viszont hazai forrást is mutatott, nagyfrekire ethernetre!

0

proba
proba picture

A tápról jövő zavarnak először a tápellátást kellene tönkretenni, a transzformátor középen vezetett jelet régen a távközlésben is használták, ott hangfrekvenciát vittek át transzformátorközépen ( úgy hogy a transzformátoron egyébként egy másik beszélgetés is ment).Tehát ha jó transzformátort választottál, jó bekötéssel ( beleértve a kábelt is, egyik ér szakadt,cserés stb ...) a tápon lévő semmiféle változás nem juthat a transzformátor túloldalára.

0

kojot
kojot picture

A pupin csévére tetszik gondolni? :)
Igen, ismerem a megoldást, sőt még élőben is láttam használat közben!

A tekrence jó, és nem szakadt, mert különben nem működne külső tápmeghajtásról sem. Bármely ágának felcserélése a kommuniáció végét jelentené, kivétel az azonos funciójút. Tehát ez a rész kilőve!
A probléma csak midspan/aktív poe esetén jelentkezik, tehát teszi tönkre esetlegesen az ic-t. Nincs átvezetés... mértem már azt is.
Mivel semmi más nem megy tönkre, a dcdc táp környékén sincs mit keresni.

0

proba
proba picture

Én mikor szellemeket kergettem, mindig alapvető hibát hagytam figyelmen kívül. Ha ez a megoldás másoknál működik, ha ez egy gyári szerkezet, amire mások nem panaszkodnak, úgy gondolom te követtél el alapvető hibát. Az is lehet már az alap feltételezésed is téves, hogy jól működik helyi táppal. Lehet a transzformátorod menetzárlatos / vagy vele kapcsolatban rosszul gondolsz valamit. A hibát csak a tűrések eltakarják. ( kedvenc tapasztalatom, halk a bemondó, az öregek mondták, el van szakadva a vezeték valahol. mondom én nem lehet, akkor nem szólna. Mi volt a hiba ? Természetesen vezeték szakadás.) Másik kérdés bekapcsolásnál romlott el, vagy működött és egyszer csak befejezte a pályafutását? ( ebben az esetben azért a táp tranziens kevéssé valószínű ) Általában egy jól működő valami védelmek nélkül asztalon elvan hetekig, hónapokig, csak a körülmények szerencsétlen összessége esetén megy tönkre. Az is lehet minden jó, csak az ethernet modulnak most jött el a végórája.

0

kojot
kojot picture

Próba!
olvasd el légyszi téma indító első pár hozzászólásomat, és képbe kerülsz! :)
Olyan kérdést feszegetsz, amit már fentebb leírtam, remélem elég részletesen.

Bekapcsoláskor hal meg. És a terv az lenne, hogy mivel vezérelni tud, pl áramtalanítani is, ezért fontos, hogy a saját kibekapcs is mindig tökéletesen működjön, ne kelljen finomkodni.

A halk szavú öreg mérnököktől én sokat tanultam, és nem szégyellenék tanulni most sem. Azért kérdezek itt, fórumon keresztül, mert én sem tudhatok mindent, lehetnek hiányosságaim, pedig elég sokat tudok arról , hogy mi, mitől, és miért működik.
Valamit nem látok meg, nem veszek észre, és nem tudom mit. A jelenség egyértelmű.

0

Jaca
Jaca picture
*****

Szia kojot!

Amit gyártunk routert, ott az egyik csatlakozó sima aljzat, nincs benne trafó, hanem külön van a nyákon. Lehet, itt is célravezető lenne? Mert ha jól rémlik, azt írtad, a csatlakozóban van a trafó is.
Vagy pedig ez a megoldás van nálad is:
http://www.bb-elec.com/Images/POE_alt1.aspx
Nekem ez szimpatikusabb:
https://www.maximintegrated.com/en/images/appnotes/4091/4091Fig01.gif
Illetve még egy kérdés:
Az ethernetről lejövő tápból a végső tápot izolálva csinálod, vagy galvanikusan leválasztva?
(Bocs, ha a válaszok fele már le volt írva)

Üdv: Jácint

0

varga jano
varga jano picture
*****

Sziasztok! Bocsánat,hogy bele beszélek!
De,analóg táp,nem jöhet szóba?
Üdv varga jano

0

kojot
kojot picture

hol? hova? hogyan?

0

varga jano
varga jano picture
*****

Ez már részemről passz . Üdv jano
A dcdc táplálás milyen is ?

0

Jaca
Jaca picture
*****

Szia!
Diódák a táp és a föld felé, mint egy audiovégfok kimenetén, meg 3.6-os szupresszor. Van egy tokban is ilyen.

Üdv: Jácint

0

ty
ty picture

Egy rajz sokat segítene.
Elolvashatnám még párszor, lehet hogy jobban átlátnám de inkább kérdezek.
Most lefagyott az ethernet vezérlő IC-d, vagy meghalt és ki kellett cserélned?
Trafós ethernet csatlakozót használsz, vagy simát?
Csak kéne egy bekötési rajz; átláthatóbbá tenné.
Egyébként Microchipnek van ethernet vezérlős processzora, ott van komplett bekötési rajz DC leválasztott RJ, ferrit bead, szűrő kondi, 49.9R alkatrészekkel.

0

kojot
kojot picture

Szia!

Bármilyen rajz félrevezető lehet ezért nem tetem bele ilyet. Ha ránézel bármely aruino ethernet shield rajzra, az mind egyezik, legfeljebb több kevesebb csicsa van rajta (led, vagy annak a hiánya stb.)

- természetesen trafós illesztő került bele.. olvasd el megint:) primer és szekunder oldalról beszélek
- örülök, hogy a microchipnek van ilyen megoldása, az arduinónak is van és külön poe megoldása is ami teljesen zárt infó, hogy ki hogyan oldja meg bele a dcdc átalakítást, pedig nem kunszt, és az csak passzív poe megoldás ráadásul, szóval kakát sem ér a mostani normális aktív L3 switchekhez képest.
- az ic-t félig megöli valahogy. Tehát belül lesz valami rövidzár, ami miatt az ic tx ág lezárlatosodik a trafó szekunder oldalán keresztül. Csatlakozó kivétele után látszólag működik a lapka, villognak a ledek stb.

A nagy kérdés a poe(switch)táp felőli védelem vagy egyéb megoldás. Mi okozhat olyat, ami megöli az ic-t a lapomon, és mi a megoldás, hogy ez ne forduljon elő?
Ismétlem magam ... nem poe paszív fesz betáplálós elosztó a megoldást keresek, az nem kivitelezhető a meglévő hálózaton. Tehát vannak korlátok, amihez nem lehet hozzáérni. Ezért van olyan aktív L3 switch alkalmazva, ami ...

0

kojot
kojot picture

0

ty
ty picture

Ami tönkreteszi a processzort az túlterhelés, túlfesz vagy traziens.
Arduinos tapasztalatom nem sok, PIC-es annál több.
PIC-nél nem találkoztam olyannal amit leírtál, hogy a csatlakozó kivételével megjavul az áramkör.
Ilyen esetben méregetni kezdenék és 90+ százalék, hogy a csatlakozó körében lenne a hiba, nem a processzorban.
De ezt csak zárójelben írtam, induljunk ki abból amit írtál.

Ha tudni véled, hogy melyik lábon keresztül ment tönkre a proci akkor abszolút igazat adok Jacának;
azt a lábat kell megvédeni. Mivel nem látom a konkrét bekötést marad az általános elv: soros ellenállás, suppressor dióda.
Ilyenkor számít az áramköri elrendezés, a megfelelő layout, anélkül nem sokat ér a suppressor sem.

ps.: csatoltam a PIC-re vonatkozó ajánlást, bár ez standard ETH, nem POE.

File csatolás: 

0

kojot
kojot picture

Érdekes a rajz, most olvasgatom az alján a feliratokat!
A TX ágban POE esetén ki kell venni a megtápló tekrencét és a kondit. Ugyan mi az oka hogy olyankor nem kell???

0

kojot
kojot picture

Ld feljebb a pdf- filet!
Bal felső sarokban van az ethernet csatlakozó, trafós kialakítású.
Ha felveszem a CT lábat, akkor elindul. Ha lent van akkor rövidzár szerűség. A kondik mérve, nincs rövidzár.
Illetve ha az ic 8-as lábát, a tx op-t felveszem megint csak elindul, de természetesen hálózat nincs...

0

ty
ty picture

"A TX ágban POE esetén ki kell venni a megtápláló tekercsét és a kondit."

- "may require their removal" - ezt én feltételes módnak értelmezem; kb. "lehet hogy ki kell venni őket".
Amit te írsz az inkább "should require their removal" lenne.

"Bal felső sarokban van az ethernet csatlakozó, trafós kialakítású."
Úgy tudtam az ethernet csatlakozónak 8 lába van. Ez inkább valami komplex ethernet csatlakozós áramkör lenne?

A TXOP lábra direktben megy az R5/TD+ láb. Ha ezt a lábat felhajtod akkor is elindul a kontrollered?

0

kojot
kojot picture

"A TXOP lábra direktben megy az R5/TD+ láb. Ha ezt a lábat felhajtod akkor is elindul a kontrollered?"

Igen, pontosan! Ha csak azt felveszem akkor már elindul. Valószínűsítem az ic ezen lába belül ledöglött. De mitől???

0

varga jano
varga jano picture
*****

Szia Kojot !
Önként a " magyar-magyar tolmács "-od voltam . Egy kollégám a mellékelt választ adta . Köszönöm . Üdv jano

File csatolás: 

0

kojot
kojot picture

Ez nem nyert...
Ui jelenleg még csak itt a műhelyben van a cucc, és az aktív switch re próbáltam rá az eszközt.

0

varga jano
varga jano picture
*****

Szia Kojot !
Akkor , " vissza a feladóhoz " . Köszönöm . üdv jano

0

Sponsored links