You are here

Fűnyíró traktor önindító relé

16 posts / 0 new
Last post
set79
set79 picture

Sziasztok!
Tanácsotokat kérném!
Van egy briggs 13hp-s motorom, aminek nem volt kábelezése, hanem csak bikakábel az önindítóhoz, így indult.
Mi lenne a legegyszerűbb, ill. legolcsóbb megoldása annak, hogy egy kapcsolóval indíthassam?
Jól gondolom, hogy egy indító relét kell bekötni? Vagy van más megoldás?
Ha relé, akkor hány amoeres kellene? Sajnos az önindítón nincs rajta.
Illetve tudtok mondjuk pesten olyan boltot, ahol nem kérnek érte horror árat?
Köszönöm a válaszokat!

Üdv

Comments
set79
set79 picture

Köszönöm mindenkinek a hozzászólását, egy nagyáramú kapcsolóval oldottam meg, eddig jól müködik. Ha nem bírja, jön relé!
Szép napot!

0

Barnapili
Barnapili picture

Hello!
Mi a Seco gépeket forgalmazzuk.Ezekben 13-21 Le-s motorok vannak.Az indítót egy nagyáramú relé kapcsolja,amit agyújtáskapcsoló vezérel.A csatlakozásai 6 mm átmérőjű réz menetes csapok,szemes saruval.
István

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Relé helyett, egy árammegszakító kapcsoló. Olyant, mint amilyet a versenyautókon is használnak.

Üdv! Kalex

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
2500, de nem "pesten"...
Üdv.: Uniman

0

csakyt
csakyt picture

Szia
Ezek közűl? De nem kell oda olyan nagy áramú mert csak a blendix teljesítményét kell figyelembe venni. Azt meg letudod mérni szerintem mert nem hiszem, hogy nagyobb 10A.-nál
Tibi

0

lujzika82
lujzika82 picture

Zoli
Szia!
A bendix az a motor tengelyén lévő cucc ami kapcsolódik a motor fogaskoszorújához.
Az írás szerint a bikakábelhez lehet csatlakozni ott pedig az indítóáram szaladgál.
Valami nem tiszta
Üdv!

0

cssztivi
cssztivi picture

Szia mindenki.
A bendix valóban az egyik irányba szabadon futó fogaskerék, az áram meg az ezt működtető elektromágnesben szaladgál. Egy fényszórórelé elég a működéshez a hagyományos megoldásnál, de itt nincs behúzómágnes, itt közvetlenül a főáramkör van megszakítva. Én egy combosabb nyomó gombot tennék. Így is úgy is szabálytalan, mert azért van behúzómágnes, hogy csak akkor lehessen indítani, ha fenn ül a masiniszta, és benyomta a tengelykapcsolót, amik szintén a biztonsági áramkörbe vannak kötve.(üléskapcsoló,pedálkapcsoló)Pont ma vacakolt a gépem, és egy csavarhúzóval indult, mert valamelyik érintkező kezd nem érintkezni.
István

0

csakyt
csakyt picture

Szia
Milyen önindító az olyan, aminek nincs bendix behúzókapcsolója? Nem értem. Az önindító állandóan kapcsolódik a motorhoz, és ha a motor elindul, akkor állandóan kapcsolódva van hozzá? Segítsetek megérteni, hogy milyen lehet ez az önindító.
Tibi

0

cssztivi
cssztivi picture

Szia!
Attól, hogy az ember nem látott valamit, az még létezhet. Az utánam szóló tudja a megoldást. Egy nagy menetemelkedésű tengelyen van a fogaskerék, és amint a tengely pörögni kezd, fölnyomja a fogakereket a lendkeréken lévő nagy fogaskerék fogai közé. Amikor a motor többet pörög, mint az önindító, értelem szerűen a nagy emelkedésű meneten ellenkező irányba kényszeríti a kis kereket, és szétkapcsol.A rugó csak azért van, hogy fékezze a kis kereket, és ezáltal biztos legyen a kapcsolódás.Ez volna a csoda.

0

thomas123
thomas123 picture

Pl: egy ilyen:
https://www.google.hu/search?q=tecumseh+%C3%B6nind%C3%ADt%C3%B3&biw=1440...
Ez nem autó, hanem egy briggs motoros fűnyíró, de a tecumseh is hasonló. Csak a tengely menetes, forgáskor ki-(vagy be-)húzza a fogaskereket, amit utána egy rugó nyom vissza alaphelyzetbe. Az és régi önjáró fűnyírómon simán egy kulcsos kapcsoló kapcsolta direktben.

0

csakyt
csakyt picture

Szia
Köszi. Már értem a problémát. Egy nagyáramú nyomógomb segíthet
pl ilyen
Tibi

0

lujzika82
lujzika82 picture

Zoli
Szia!
Ilyen teljesítményű relét használnak a 12 voltos csörlőkhöz autómentőknél ill szgk terepjáróknál. Autóvillamossági boltokban vettük régen a cégnek, sajnos tipusra nem emlékszem de 50A nál nagyobb teljesítményű volt
Üdv!

0

Csatilaci1
Csatilaci1 picture

Szia! Én már javítottam ilyen gépet, hatalmas áram van az indítórelén, semmiképpen nem javaslom a nyomógombot, akár 100A feletti áram is van főleg ha hűvösebb az idő... :) Ez az alkatrész az ami indítja ezeket az önindítókat: http://www.agrooroszi.hu/termek.php?pid=1029

0

cssztivi
cssztivi picture

A hatalmas áram tág fogalom. A szomszédom most vett egy Mc Culloh-ot 13 Le-vel, és egy zselés motorakku van benne max 40 A indítóárammal. Amivel én dolgozom abba is kb 25 Ah aksi van, ami 60 A-nál többet nem tud.A csörlő meg az indító teljesen más dolog. Ha jó a motor, max 3 mp amíg indítasz. A csörlő meg huzamosabb ideg megy általában.

0

lujzika82
lujzika82 picture

Zoli
Szia!
igazad van ezért kell a nagyáramú relé, amit ajánlottak is fentebb.
Üdv!

0

Sponsored links