You are here

Inverteres vagy hagyományos hegesztőgépre érdemes beruházni?

6 posts / 0 new
Last post
torokj
torokj picture

Tisztelt Kolléga Urak!

Hobby célra szeretnék egy hegesztőt venni,ki mit ajánlana?
Inverteres pro és kontra? Ha igen,milyen típussal érdemes foglalkozni?
Köszönöm a válaszokat!
TJ

Comments
mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Van pár gépem, tapasztalatok:

Van egy ESAB Caddy, ami inverteres, ezzel nem nyúlsz mellé, drága, de agyonverni sem lehet. Megállt benne a propeller, de zajban használtuk 10 órát ment egyhuzamban, hűtés nélkül. A burkolat megolvadt, de a gép ment rendületlenül. Szerintem ha vascölöp kalapálására használod, azt is bírja :)

van egy ilyenem is:
http://www.emag.hu/varstroj-varko-1205-inverteres-hegesztogep-12159/pd/D...

Megbízható gép, de nem Esab. Cserébe jóval olcsóbb. Folyamatos üzemet bírja, dobálva van, nem bánok vele kesztyűs kézzel, 5 éve van használatban. Viszont ha egyhuzamban kell, akkor gyenge, 1-1,5 óra üzem után pihenni akar pár percet, melegszik.

Xenta 100: Hibásként vettem. Megcsináltam. 2,5 elektródát viszi szépen. De állandóan rinyál, hogy melege van. 3,5-ös elektródához már nagyon határeset..

Van egy Hetra 3F trafós is. 160A. Meg sem közelíti az invertereket. ívet fogni nehezebb, mert nem DC. Letapadásgétló értelemszerűen nincs benne. Ha tudsz hegeszteni, ezzel is tudsz, de az ESAB inverter össze sem mérhető vele.

A letapadás gátlás nagy kincs gyakorlatlan kézben.

Az Einhell, meg Güde, meg kínai társak viccek. Alul vannak méretezve. Ami rá van írva, hogy 130-160A azt még a hálózati kábele sem tudja :) Ne vegyél ilyet. Bohóckodni jó, de rendes munkára nem.

Mindenképp inverterest javaslok, mert a porckorong sérv nem játék. Ha trafós, akkor csakis régi Hetra... Barkácsmultis vacak trafósból még rézben sem ér semmit, mert aluból van tekerve :) De a 160A hetra 2 emberes..

És vegyél egy JÓ FAJTA! autómata pajzsot. Az többet ér, mint a trafós-inverteres kérdés. Ha nem vagy gyakorlott, legalább látod, mit csinálsz :)

0

zoli710802
zoli710802 picture

Szia Mindigehes!

Zseniális ajánlani az automata pajzsot! Mivel ha váratlanul fog ívet, akkor is fog látni utána. Több szemorvosi kezeléstől mentheti meg.
Egy üzletet tudok ajánlani, ahol használható gépeket lehet kapni: http://www.hegesztestechnikabolt.hu/kapcsolatfelvetel
Amit innen használtam: I-weld AWI csak dc és Alfaweld CO.
Az árakról döntsön a Kérdező, megfelelő neki vagy sem.
Amit én javaslok: kipróbálni megvétel előtt.

A Te HETRA-d 2 fázisról megy ha AC. Ahhoz gyárilag kellett volna mellékelni két harkályt.
Az egyiket ívgyújtáshoz, a másikat meg a salakos hegesztés takarításához.
Még egy gondolat: elektróda sem mindegy milyen. Amit ismerek a FOX KE jól gyújtható, de szeret besalakolni. Az OK4616 nehezebben gyújt viszont jobban hegeszthető.

Üdv: Zoli

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Meg valami lényeges.. mi, hol kell megvarrni.. mert ha mondjuk fejjel lefele, vagy spéci anyagot, akkor a trafós Hetra nagy hátrányokkal indul... :)

Nekem van automata pajzsból 3 is. Noname, egy iweld, meg egy esab. A Noname napelemes. Szivat, ha napfényben, nyáron kell dolgozni. Van, hogy ok nélkül sötét, van, hogy vibrál. Viszont ugyan olyan gyors, mint az esab. Praktikeres vacak. Azért vettem, ha valaki segít, ne bámuljon az ívbe. Az Esab akkus. Mint ha tudná, előre hogy mi a dolga. Baromira szeretem. De egy jobb inverter ára ez a pajzs...

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Azt is vedd figyelembe, hogy a hegesztési varrat minősége (egyenletesség, salakzárvány mentesség, átolvadási mélység, átkristályosodott zóna szélessége stb.) egyenáramú hegesztésnél sokkal jobb, mint a váltakozó áramú (trafós) megoldásoknál. (Persze igen sok múlik a hegesztést végző személyén is.)
A trafós + egyenirányítós megoldások rossz hatásfokúak és robusztus kivitelűek. (Gondolom, hogy háromfázisú hálózati táplálás lehetőségével nem rendelkezel.)

Az inverteres megoldás mindezen hátrányokra megoldást ad, de ugyanakkor jóval kényesebb, nagyobb a meghibásodás valószínűsége, főleg az olcsóbb változatoknál, amikre nem igazán jellemző a megbízhatósági túlméretezés, hanem inkább az ellenkezője. Kényesek a poros, nedves, olajos környezetre is, és jóval nagyobb a karbantartás igényük.

Üdv:
Fülesmester

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Egy outsider szavait olvasod: Valahogy nem jellemző vagy nagyon ritka hogy a hagyományos, 50Hz-es transzformátoros hegesztő berendezésekkel sok probléma lenne. Ha otthon, nagyjából helyhez kötötten használnád valószínűleg a súlya a trafósnak nem okozna problémát. Ha viszont változó helyszíneken szeretnéd használni már fontossá válik a könnyen mozgathatóság. Inverteresnél igyekeznék olyat beszerezni akár magasabb ár árán is hogy a terhelhetősége bő tartalékokkal rendelkezzen a minden napos igényhez viszonyítva.
Üdv. Laci

0