You are here

Sony ST-D 709 es Sharp CD-C900 tunerben FM sztereo veteli problema(Sharp megoldva, Sony felig-meddig)

30 posts / 0 new
Last post
pika75
pika75 picture

Sziasztok. Szuksegem van egy nehany tanacsra (vagy inkabb iskolaztatasra). Akar az "iskolapad" c. forumban is nyithattam volna a topikot, de 2 konkret radiorol van szo. Az egyik egy Sharp CD-C900 mini hifi. Automata keresovel nem talal egy adot sem, kezi keresessel szepen bejon mindegyik ado, megfelelo hangerovel. Ha megnyomom a sztereo gombot, azonnal eltunik a hang, ha mono-ra valtok ujbol visszajon a hang. AM mukodik rendesen, keresi, megtalalja es menti a memoriaba az adokat. Sajnos szervizkonyvet sehol a neten letoltheto formaban nem talaltam. Keszitettem fenykepeket a tuner panelrol. A masik keszulek egy Sony ST-D709 ami hasonlo jelenseget produkal, vagyis automata keresovel egyetlen adot sem talal, kezi keresessel bejonnek, de nagyon halkan. AM ezen is mukodik rendesen es sokkal hangosabb mint az fm. Ennek a manualja fenn van a tanyan, ennek a belsejerol is keszitettem kepeket. Elore is koszonom a segito szendeku tanacsokat. Udv.

Comments
pika75
pika75 picture

Sziasztok. A Sharpban sikerult megoldanom a problemat. Rahangoltam egy ado frekvenciajara, es egy kis tekercset csavargattam, amig megszolalt a sztereo mod is. A Sonynal egy kicsit mas a helyzet, azt a bizonyos kekkarikas tekercset izgattam amig a meropontokon a 0-hoz kozeli erteket mertem. (A manual 2 oldalan talalhato beallitasi procedura szerint jartam el - muszerezettseg hianya miatt csak az elso pont.) A javulas a kovetkezo: kezi hangolasnal jol hallhatoak az adok, nemelyiknel megjelenik a sztereo felirat is. (vasbeton panelban lakok - ez is kozrejatszik). Automata modban csak 3 adonal all meg, ennyire jutottam eddig.Udv.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:

Kéretik nem röhögni.
Mivel már nincs FM-szignálom, a hangolást úgy oldottam meg, hogy egy autós transzmitterre rákötöttem a hanggenerátorból 1 kHz-et, betettem egy fémlábosba, a fedőt addig variáltam, mig a túlvezérlés megszűnt.
Ezen a transzmitteren 5 klf frekvenciát lehet beállitani.

Késöbb beépitettem a hanggenerátor dobozába, leárnyékolva.
A hanggenerátor helyett lehet kis 1 kHz-es oszcillátort rákötni

Bálint

8késő

0

pika75
pika75 picture

Szia, az autos transzmitter nagyon jo otlet, van olyan amelyiknek jack bemenete is van, es mar csak egy lepes a pc-rol 1KHz-t belevinni. Na de ha lehet, keretik kep az alkotasodrol. Udv.

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
Nekem még a tablettemben is van beépített FM transzmitter...az 1 KHz-es mp3-as "nóta" meg letölthető, pl. innen is. :D
Üdv.: Uniman

File csatolás: 

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: ügyes!
De hogy adod ki?

Bálint

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
Hogy?...hát a levegőben...de akár (ahogy az a képemen olvasható) a tápkábele helyére dugható az FM antenna... Ennek még nem az USB a töltőbemenete, hanem külön DC aljzat van rajta e célra. :D
Üdv.: Uniman

0

isoram
isoram picture

Szia! Okos, jó szükségmegoldást találtál! Gratulálok! Ha nincs szignál, nem sok megoldás van. Én már használtam URH rádió oszcira tekert 1 menetet, az egyik véget testre, a másikat egy kb: 1 méteres madzagra forrasztottam, és egy jó, a térerőt analóg kijelzővel mutató rádióval le húztam az oszcit a CCIR sávról az OIRT-ra (tekercscsere+1,5-3menet+25-60pFtrimmer) és megvolt a szignálom amit a másik rádióval (SU katonai megigyelő vevő az R-326-hoz hasonlító valamilyen változat volt-) folyamatosan ellenőriztem. Szegény ember vízzel főzi a kő levest. Annak idején amikor iparszerűen hangoltuk át OIRT-ra a becsempészett rádiókat, gyakran sikerült a két normásítást is megvalósítani ha konstrukció megengedte, illetve ha a tulaj kérte. A konjuktúra végén már az egyszerűbb vevőket símán letekertük fülre.

0

Lala
Lala picture

Üdv. Próbáld meg tovább finomítani a tekercs vasmaggal. Amennyire csak tudod a mérőponton közelítsd meg a nulla voltot.
Majd a P24 trimmerrel próbáld meg kigyújtani a TUNING Ledet. Az automata kereső csak akkor talál meg ha kellően nagy szintet érzékel.

Üdv.: Lala

0

pika75
pika75 picture

Szia, ha jol emlekszem, 0.03V-ig volt turelmem jatszadozni vele, utana a P24-et jobbra is es balra is vegallasig tekertem, de semmi valtozas. Udv.

0

Lala
Lala picture

Szia. Az általad leírt hiba akkor (is) jelentkezik ha az FM demoduláror nem a névleges frekire van hangolva. Vagy mivel ezek a gépek mér nem egy mai évjárat elhangolódtak. Öregszik a vasmag stb... Én megpróbálnám nagyon óvatosan utána hangolni. Tényleg nagyon finoman mert a vasmag hamar törik. Ráhangold kézzel egy ismert frekire majd óvatosan tekered a vasmagot.
Ha tényleg mell volt hangolva akkor növekedni fog a hangerő. Eléd lehet egy fél fordulat is a vasmagon. Majd kapcsolj sztereó állásba és ha minden OK akkor már a sztereo üzemet is tudni fogja. Ha nem akkor még lehet finomítani. Ez a tekercs mind a két készüléknél egy kis méretű kb.5X5mm es tekercs kicsi maggal. Sok sikert.

Üdv.: Lala

0

city217
city217 picture

Szia.
Rajzot csak fizetőset találni, de ha az IC-k adatlapját megnézed és aszerint elindulsz, az sokat segíthet.
Ja és sztereóban azért nem hallod a zenekart mert szanaszét vannak, monóban összerántod őket. :)
Milyen adókat lehet felétek fogni?

Üdv.

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Üdv! Ezeknek elég jó antennajel szükséges, hogy kikapcsoljon a némítás/zajzár, ezért szólhat valamennyire manuális/mono kereséskor, mert akkor amúgy sem aktív ez a funkció. Körbekéne nézni a környéken, nincs-e a közelében valamilyen SMPS tápegységű készülék, töltő, cordless telefon, energiatakarékos, esetleg ledes égő.
DVD lejátszóval és ledes égővel is jártam úgy, hogy akkora széles spektrumu zajt bocsájtott ki az SMPS tápjuk, hogy totál elnyomta/zavarta az FM sávot pár méteres környezetében. Az első rádióra még azt mondtam, biztos szar, érzéketlen a tunerje, de amikor ugyanaznap még 3 készülék ugyanezt prdukálta a szervizasztalon, kezdett fura lenni a dolog...

0

pika75
pika75 picture

Sziasztok. A keszulekek frissen voltak "importalva" nyugat-europabol, igy a norma-csavargatas kizart. Az antenna normalis rendes fm antenna, mas keszulek rendesen mukodik vele.

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
"igy a norma-csavargatas kizart" ez most komoly??? Azokon a képeken én látok olyan tekercseket, amik tuti nem "gyári" helyzetben vannak, vagy csak én nem találkoztam még olyannal ahol teljesen betekerik. Elég rossz fényt vetne a kapcsolás tervezőjére... persze ez csupán egy zöldfülű véleménye.
Üdv,Z.

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Én arra gyanakodnék, hogy anno OIRT normára volt hangolva és sikeresen el lettek tekergetve a tekercsek... engem legalábbis erre enged következtetni amit a képeken látok. Üdv,Z.

0

uniman
uniman picture
***

Hello Zoltán.
Ezen a nem működő Sony ST-D709 tuneremről készült fotón mit látsz? Itt meg van egy eredeti...
Pika75-nek: (A típusszámokat jó lenne a topikcímbe is beírva látni...)
Üdv.: Uniman

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Látok sok mindent, de nem értem a találós kérdés lényegét.
Üdv,Z.

0

uniman
uniman picture
***

Hello Zoltán.
A "találós kérdésem lényege": Mért nem talál adót? (Ebbe nem hinném, hogy belepiszkált bárki is...vagy talán mégis?)
Azaz azt akarod mondani, hogy az IC21 feletti "kékkarikás" vasmag túl mélyen lenne "betekerve"?
Üdv.: Uniman

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Még ha az asztalomon lenne sem biztos, hogy tudnám a választ, pláne nem így a távolból...
Üdv,Z.

0

uniman
uniman picture
***

Hello Zoltán.
"Azokon a képeken én látok olyan tekercseket, amik tuti nem gyári helyzetben"
Akkor valószínűleg ez a mondatod nem a Sony-ra vonatkozhatott... :falfej:
A "kézi keresést" kipróbáltam...és szól ! A hangerejét nem tudom eldönteni, hogy mennyire elégséges.
Ezért remek ötlet több különböző készüléket egy topikba betenni! :szetver:
Üdv.: Uniman

0

pika75
pika75 picture

Szia. Koszonom a fotokat, legalabb biztos, hogy a tekercsek nem lettek elcsavargatva. Ha jol ertettem a tiednek is ugyanaz a hibaja - automata modban nem talal adokat, kezi keresovel viszont befogja. Lehet hogy tipushiba? Amugy a 2 keszuleket azert tettem egy topikba, mert mindkettonek ugyanolyan jellegu a hibaja, es nem arra gondoltam, hogy valaki rahibaz: xy tranzisztort csereld ki, hanem esetleg felvilagosit, hogy az fm radioknak milyen fokozatai vannak, es hogy melyikben lehet a hiba. Nagyon reg volt amikor a suliban ezt tanitottak, es nem sokat ragodtunk ezen a teman. A Sharp tunerjeben tenyleg van 2 tekercs egymas mellett, az egyikbol a vasmag nagyon ki van tekerve, a masikba meg be. Probaltam kicsit jobra-baltra csavarni, de semmi hatasa az fm vetelre. Tulajdonkeppen azt sem tudom melyik sav melyik fokozatahoz tartoznak. Udv.

0

uniman
uniman picture
***

Hello Pika!
Igen, a Sony ST-D709 tuneremnek ugyanaz a hibája: automata kereséssel nem talál adókat, viszont manuálisan "befogja"...
Viszont a Stereo/Mono/Mute kapcsoló mintha csak a "Mute"-t tudná...
MW és LW sávokon sem talál adókat...igaz antenna nélkül. A tiédből hiányoznak az LW tekercsek...
Végül is használható így is, ha "memorizálom" a manuálisan befogott adókat...
Topikodnak, hála újra elővettem a totál hibásnak vélt tuneremet...s kiderült, hogy mégis van benne "élet".
Ha majd visszakerül az eredeti helyére, akkor fog kiderülni, hogy a kimeneti szintje mennyire OK...

Üdv.: Uniman

0

pika75
pika75 picture

Szia. Mivel ennek csak rendszercsatlakozoi vannak, megkerestem azt a csatit, amelyiken a jel jon ki es racineztem az rca kabelt. Igy a jelet mar at tudtam vinni egy erositobe. Igy derult ki, hogy az AM sokkal hangosabban szol mint az FM, a jelszint megis tul keves egy erosito kivezerlesehez. De talan a Sony rendszererositonek ez a jelszint kell...? Az AM antenna nelkul semmit nem fog, en a Sharp antennajat hasznaltam. Ezt a stereo/mono/mute dolgot megvizslatom en is. Udv.

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
"rácíneztem az rca kábelt"...most én is, csak hirtelenjében egy REVOX aktív hangdobozra kötöttem.
A ("kékkarikás") vasmag kitekerésével halkul, azt az eredetinél "mélyebbre" tekerve sem növekszik a hangerő...
Üdv.: Uniman

File csatolás: 

0

pika75
pika75 picture

Szia. Ujbol kezbe vettem a Sonyt es a kovetkezo felfedezest tettem: Ha 0.15MHz-el fennebb hangolom, mint az adok frekvenciaja, joval hangosabb lesz (kb ugy mint az AM), de torzit. Ezt probald ki te is. Amugy az st/mute gomb lehet, hogy tenyleg csak a sztereo/nemitas funkcioval van megbizva, es a mono uzemmod az automata kereso kikapcsolasaval lesz aktiv. Van egy Kenwood mini hifim is, es azon igy mukodik. Udv.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

sziasztok: nem az AFC és AGC működését kellene legelőször ellenőrizni?
(nem új a készülék, a trimmereket-megjelölve az állást-kellene megtekergetni, kis Kontaktsprayval öntözve
Utána jöhet a hibakeresés.

Bálint

0

city217
city217 picture

Szia.
Nem akarom hogy újra végig olvasd, ezért csak a lényeg.
"kezi keresessel szepen bejon mindegyik ado, megfelelo hangerovel. Ha megnyomom a sztereo gombot, azonnal eltunik a hang, ha mono-ra valtok ujbol visszajon a hang." Ez a Sharp. :)
Üdv.

0

city217
city217 picture

Szia.
Fura módon fényképezel egyébként jók a képek, de áruld el te dőlsz vagy az alanynak mondod. :)
Milyen antennával próbáltad a kereséseket? Mert az is fontos.
Üdv.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: meg az is, hogyan van állítva az antenna, mekkora ott a térerő.

Más, hasonló készülék megfelelően működik?

Bálint

0

Sponsored links