You are here

Behringer PMP3000 keverőerősítő végfok moduljának javítás utáni problémája (modul típus: Behringer HCA2400)

16 posts / 0 new
Last post
mihi12345
mihi12345 picture

Sziasztok!

Javítok egy ilyen masinát (ráadásul saját :( ), el volt benne szállva a B oldalban a (1+2) 3db(!!! hogy miért páratlan ha valaki tudja az is érdekel !!!) végFET. Kicseréltem, indítottam és azt csinálja hogy mint ha limiter megszólalna benne minimális kivezérlés mellet is, de ott minden jó mérve. Valakinek ötlet a problémáról? A tanyán fent van a rajza.

Még infó az R69 R70 R72 R73 T9 és T11 gyárilag nincs beültetve.

Legközelebb ne nyiss új topikot, hanem a régit szerkeszd át, mert különben törlésre kerül mind a kettő!

Comments
DINO54
DINO54 picture

Szia !
Először is csatolom az IXDD404 adatlapját. Kicsit nehezen adták ide a szokásoshoz képest. :) A túlterhelés védelem (OL) ezen IC-k enable bemenetét vezérli. Újra leírom. Ez egy PWM végfok még hozzá nem önrezgő, hanem külső oszcillátorral működő PWM modulátorral megoldott kapcsolás. A végfokozat kapcsoló FET-jei komplementer FET-ek a filléres fajtából. Ezekből, de a drágábbak is a P-s példányoknak lényegesen nagyobb az Rds on ellenállása. Ezt próbálják kompenzálni két darab párhuzamosan kötött FET-el. Ezt a megoldás sok gyártó alkalmazza a JBL-től a Behringerig.
Szkóp nélkül nehéz lesz boldogulni. Első körben meghajtó jel és terhelés nélkül végig kellene "menni" a fokozatokon szkóppal s nézni ott van e a kb. 100-300 khz nagyságrendű közelítőleg 50% kitöltésű négyszögjel. Ezen vizsgálat ennél a kapcsolásnál FET-ek nélkül is kivitelezhető sőt vezérelve a bemenetet figyelheted a kitöltési tényező változását.
Egyelőre talán ennyit.
Üdv. Laci

File csatolás: 

0

Udvaros
Udvaros picture

Sziasztok !!

Javaslom mérjed meg a kimeneteknél lévő nyákon a triakokat. Nekem volt már rá példa, hogy zárlatosvolt.
Még, ha kimetre teszel konektoron valamijen mérőműszert akkor az egyik fele fordítva van bekötve.

Jó munkát Udvaros.

0

mihi12345
mihi12345 picture

Szia!

Köszi az infót, valóban az egyik triak zárlatos volt. De basszzus a rajzon mért nincs rajta...

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Ne tán kimaradtam valamiből. Hol, milyen triakok? valószínűleg elnézted a topikot melyhez hozzá szerettél volna szólni.
Üdv. Laci

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Mivel ez egy nem önrezgő PWM végfokozat relatíve könnyebb a helyzeted. Bár tartalmaz visszacsatolást (tegyük hozzá eléggé "nyakatekert módon) de az elejétől, értsd háromszög oszcillátor, PWM modulátor, dead time áramkör (ezek mind a meghajtó IC-ben minkét csatornáé) szkóppal szépen végig követhető a működésük még kivett FET-ekkel is. E kapcsolástechnika hajnalán így konstruáltam meg a magam hasonló kapcsolástechnikájú PWM végfokát. Ennek a kapcsolásnak melyet nyugodtan nevezhetünk primitívnek az a nagy előnye hogy szinte "szemétnek" számító olcsó alkatrészekből szériában gond nélkűl gyártható. A gyártók zöme max.150-200 W kimenő teljesítményig így tesz.
Behringernél a spec. csak nekik gyártott vezérlő IC esetlegesen szükségessé váló beszerzése okozhat nem kis problémát.
Üdv. Laci

0

DINO54
DINO54 picture

Szevasztok !
Ugye az mindenkinek tiszta hogy egy D-osztályú végfokozatról van szó még hozzá arról a fajtáról amelyben komplementer FET-eket használnak végtranzisztorként.Vagy nem? Ezen kapcsolások melyek nem önrezgőek közös jellemzője az ezen kapcsolásban is tapasztalható "anomália". Legyen szó JBL és sok egyéb márka kapcsolásáról. Az N-es FET-ek Rds on ellenállása általában 0,1ohm alatti általános esetben is mig a P-sek 0,2-0,4 ohm Rds on értékkel rendelkeznek. Ezt próbálják korrigálni a két párhuzamosan járatott P-s FET-el.
Üdv. Laci

0

l.pozsgai
l.pozsgai picture

Hi!

Igaz, ezert duplazzak a P-s feteket. Mas gyartok is egyeb, talan anyagi?, /nem, kapcsolastechnikai/ megfontolasbol hasznaljak. Ezzel megvalaszoltad az elso kerdest. Most talan a masodik felevel kell foglalkozni, mert nem elvi problema az hogy az erosito elromlott, es a kerdezo meg szeretne javitani.

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Csókoltatlak. A kérdező volt kíváncsi a FET trió miértjére.
Csak hát egy hozzászóló kivételével olyan válaszok, hozzászólások születtek mint ha analóg, pontosabban AB osztályú erősítőről lenne szó. Innentől szabad a pálya számodra is. Engem ugyan kóstolgathatsz de csak az időd pazarlod.
A legjobbakat.

0

balage
balage picture

Általában.

File csatolás: 

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Azt hiszem nem vagy tisztában a probléma lényegével. Ugyan is nem az abszolút érték ez esetben a lényeg hanem a komplementer "párhoz" viszonyított arány. Hiába ragadsz ki egy kis Rds on értékű P-s FET-et ha az N-es párja durván 0,1 ohm alatt van. Egyébként pedig szinte márkától függetlenül az e kategóriáju végfokokat a lehető legolcsóbb FET-ekkel szerelik. A profit mindenek felett!
Üdv. Laci

File csatolás: 

0

balage
balage picture

Helló! Valószínű nem találtak az IRFP250N-nek megfelelő teljesítményű P-s párt, ezért kettő kisebbet tettek bele.(legalább is a rajzból ítélve) A meghajtás alkatrészei, rövid ohm-ok, zénerek jók?

0

mihi12345
mihi12345 picture

Szia!

De akkor mért nem használtak az IRFP250N helyett IRF640-et 2db-ot... Érdekes. Köszi a választ.

0

l.pozsgai
l.pozsgai picture

Hi a Gate korbe levo diodakat meres nelkul csereld ki! Az D_S kozotti zenereket ugy szinten. A 330u 100V okat egyesevel kivenni, megmerni. A PWM tapban is az elkokat megmerni, ellenorizni a tap szimmetriat 100W os izzokkal. sok sikert

0

mihi12345
mihi12345 picture

Köszi az infót, mérés közben fel is robbant az egyik ELKÓ, pont amikor belemértem, azt hittem besz*****k.

0

balage
balage picture

Vagy esetleg IRF9250-et. Biztos ez volt több ezer raktáron.

0

Sponsored links