You are here

LED lámpa - Mennyi az annyi?

76 posts / 0 new
Last post
diófa
diófa picture

Hali,

ma vettünk vásárban egy LED lámpát. 19 LED van párhuzamosan kötve, 3 V-ról működnek. Az egész egy szép nagy villanykörte formájú dobozban van és a 220-as lámpa foglalatba lehet betekerni. A dobozban van egy aksi is.

Otthon szétszedtem és nem találtam benne trafót! Csak dióda meg kondi, meg egy tranyo van benne! Ez még nem lenne nagy baj, mert az egyen irányított 220-t rávezetve egy zener diódára meglenne a 3 volt. De zener sincs benne!! CSak 6 1n4007-es dióda. Ebből 4 gondolom a greatz-híd. Létezik olyan diódás kapcsolás ami 220V egyenből 3-t csinál??

A tranyo kapcsolóként müködik. A lápma oldalán levő kapcsolót lehet DC-AC állásba tenni. AC -ban az villanykapcsoló ellentétesen müködik (tehát ha felkapcsolód - normál égő ég- ez akkor kapcsol ki). Szerintem ezt a forditott kapcsolást csinálja a tranyó.

Van valakinek ötlete, hogy hogy lesz a 220-ból 3??

Comments
istvan770
istvan770 picture

Üdv!
A 19 led-es verziódban a 330nF kondi majdnem 3-szor annyi teljesítménnyel fűt, mint amit a ledek világításra használnak.
A hagyományos ízzók hatásfoka is hasonló, és nem 3 homogén frekvencia keveréke, lassabban teszi tönkre a szemet.
István

0

gbenyov
gbenyov picture

A spektrális színek szemrontó hatásáról magam is beszámoltam nemrég a DUNA-TV-ben.
Az biztos, hogy nem használ.

gbenyov
0 Hz és az UV fény frekvenciája között minden érdekel...vagy tovább is?

0

perlaci
perlaci picture

Üdv!
Kedves Szőke. Valóban a képen egy 19db-os verzió van de csak te tetted szóvá.
Cserébe a Pistike találós kérdésedet megfúrom.
Az igazi megoldás: Kb 1/2órát játszhat pistike mivel ekkorra a hőmérséklet eléri a processzor belső védelmi küszöbét és az lekapcsol. Tehát nem pistike öngyilkossági hajlama fogja a játszma végét jelenteni.
Ezt szoktam a gyerekeknek is mondani, tessék a kérdést jól átgondolni mert lehet, hogy hibás útra vezet.
Tudjátok a gyakorlati kresz vizsgán hangzik el, kanyarodjon be a legelső lehetőségnél!
Ami nem az egyirányú utca hanem a következő.
Laci

0

perlaci
perlaci picture

Üdv!
Csináltam pár ledes fényforrást. A képen 2,3w-os látható ami 21 led soros kötése. Az elektronika 330nF 4 dióda és egy 10mfarád elkó a ledekkel párhuzamosan. A fürdőbe borotválkozáshoz két 36 ledes készült ott 470nFarád kondi kellett. A fényűk szép egyenletes nem vibrál mivel egyenáramot kapnak. Nem kell félni a stroboszkóp hatástól és az egyéb ma olyan divatos vibráló fény okozta problémáktól. Na és persze a fogyasztás is kellemes. Nyáron nem fűti tovább a lakást. Persze ha vásárolni kéne ezeket a ledeket nem lenne olcsó. Minden alkatrészt bontottam. Így egy nap alatt két lámpát építettem.
Na itt jön majd az alumínium forrasztása mert elfogyott a réz menetes házikóm.
Laci

0

szoke
szoke picture

Szia Laci!
Csak én vettem észre, hogy ez a 21 LED-es lámpa csak 19 LED-et tartalmaz?
Üdv: Szőke

0

diófa
diófa picture

1 LED -re: 230/21 = ~11V, 230/36 = ~6.4V.

Az áramot mire és mivel lőtted be?

Roland

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

diofa, ezt nagyon elnezted:

"A képen 2,3w-os látható ami 21 led soros kötése. Az elektronika 330nF 4 dióda és egy 10mfarád elkó a ledekkel párhuzamosan." vagyis nem ahogy te irod, hogy: "1 LED -re: 230/21 = ~11V" mivel a 330nF-os kondi a ledekkel sorosan van kotve, azon esik a halozati 220V valto, mert a kapacitas valtoaramon ellenallaskent mukodik. Tehat nem 220V/21 LED hanem ami a 220V-bol marad a 330nF kondi utan az osztva 21-el. Ez az aramkor amugyis aramban dolgozik es nem feszultsegben. A kondival szepen be lehet allitani a fogyasztott aramot. Ha meg finomabb hangolas kell, akkor lehet tenni soros ellenallast, ami par tiz ohm.

Ennek a kapcsolasnak a gunyneve a "trafo nelkuli trafo", csak kis aramokra hasznalhato, max 100mA altalaban, de ekkor mar uF-os kondi kell bele. Hatranya, hogy terheles nelkul megugrik a feszultsege 220V koruli ertekre es TILOS olyan helyen hasznalni ahol a vezetek megerintheto !
(Ugyanis nincs galvanikusan levalasztva a halozattol).
Jelen esetben idealis :super:

Remelem mostmar vilagos, hogyan oldotta meg a kollega. :oke:

Üdv: Dénes István

0

perlaci
perlaci picture

Köszi István a kisegítést.
Úgy látszik nem teljesen egyértelműen írtam. Néha elfelejtem, hogy nem mindenki szaki itt és az alapvető elektró tudásuk hiányos.
Viszont egy érdekességet is megmagyarázhatnátok szakszerűen mielőtt furcsa kérdések jönnének.
Ha valaki megméri egy ilyen kondis fogyasztónak az áramfelvételét 20mA mér. Ez 230x0,02=4,6W A ledeknél is 20mA folyik 70v mellett ez 1,4w No most hol mérjük az igazságot?
Vajon a kapható digitális fogyasztásmérők mit mérnek ebben az esetben. Ha van valakinek ledes lámpája és efféle szerkezete nézze már meg.
Köszi Laci

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia Laci,

Na nézzük meg akkor ennek a LED-es lámpának az adatait. Ehhez kell némi csúnya matematika.
Kiindulási adatok: Soros RC kapcsolás ahol C=330nF, és az ellenálláson eső feszültség ha egy LED-en 3,4 V esik és sorba vannak kötve, akkor 21*3,4 V= 71.4 V ill a Greatz két diódáján eső kb. 1,2 V azaz összesen 72,6 V. Valamint tudjuk, hogy a hálózatra van kötve, effektív feszültség 230V és a frekvencia 50Hz.
Határozzuk meg a kondenzátor reaktanciáját: Xc=1/(2*pi*f*C)=1/(2*3,1415*50*330*10^-9)ohm= 9646 ohm
A LED-ek eredő ellenállása: U/Z=Ur/R innen R=Xc* Ur/négyzetgyök(U^2-Ur^2)= 9646*72,6/négyzetgyök(230^2-72,6^2)= 3208,8 ohm
A LED-ek árama így: I=72,6/3208,8 A= 22,63 mA
A kapcsolás impedanciája így Z= 3208,8 - j 9646 ohm aminek abszolút értéke z=négyzetgyök(3208,8^2+9646^2)= 10165,7 ohm, szöge fi=arctg(-9646/3208,8)= -71,6 fok
A látszólagos teljesítmény S=230^2/10165,7= 5,2 VA
A hatásos teljesítmény P=S * cos fi= 5,2* cos(-71,6) W= 1,64 W
A meddő teljesítmény Q=S * sin fi= 5,2* sin(-71,6) VAr= -4,93 VAr

Itt egy kis súgó!

Üdv,
Oszi

0

szoke
szoke picture

Szia Oszi!
Gratulálok! Ez tényleg szép levezetés és számolás volt!
Tudom, hogy nem ide illik, de a következő feladvány és megfejtés jutott eszembe:
"Ha egy Dual Core processzor *250 W*-ot eszik átlagosan, Pistikének *4 processzoros* alaplapja van (és 400 FPS-el DOOM3-azik), akkor bootolás (20 másodperc az asztalig) előtti 18°C-os, 20 m^3-es szobában mennyi idő után hal meg Pistike (65 kg), ha a a bútorok, a számítógép és Pistike térfogata, valamint Pistike hődisszipációja elhanyagolható, valamint a falak ideális hőszigetelők?
Pistike fasza gyerek, DOOM3-azást semmiképp se hagyja abba, a fulladás sem akadály, így halála csak akkor áll be, miután teljesen kiszáradt.
A kérdés tehát: a power gomb megnyomása után mennyi idővel áll be Pistike halála?
*Válaszát kérjük indokolja!"

Válasz:
"A feladat csak akkor oldható meg, ha ismerjük azt a nedvességtartalom-százalékot, mely alatt Pistike kiszáradtnak tekinthető.

Tekintettel arra, hogy a a levegő fajhője állandó nyomáson ~1004J/kgK állandó térfogaton ~724 J/kgK, valamint fajsúlya 1,22 Kg/m3, egy köbméter levegő 1 °C-al történő melegítéséhez 1225 J azaz 0,34 Wh munka szükséges. Amennyiben a falak ideális hőszigetelők, 1 óra alatt a szoba hőmérséklete 1*1000W/20m3*0,34 = 147°C-al emelkedik, közelítőleg lineárisan.
Konyhai tapasztalatok alapján a sülthús, ha két óránál tovább sül, kiszárad.
Ezt a tapasztalati tényt Pistikére extrapolálva: úgy tekinthetjük, hogy amennyiben Pistike hőmérséklete két órán át tartósan meghaladja a 100 °C-t, Pistike nemcsak megsül (ebben az állapotában a feladat kritériumai szerint még Doom-kompatibilis), de ki is szárad. Mivel a környezeti hőmérséklet kb. 35 perc alatt éri el a 100 °C-ot, Pistike előreláthatólag 2 óra 40 percen át Doomozhat.
Azonban, ha a szoba falai nemcsak hőszigetelőek, de hermetikusan zártak is, a rendszer állandó térfogatúnak tekinthető, és ennek megfelelően Pistike 10 perccel hamarabb, 2 óra 25 perc múlva adja fel a Doomozást.
Legyünk azonban tekintettel arra, hogy miután a környezeti hőmérséklet 15 perc után 50 fok fölé emelkedik, Az így képződő szauna előnytelenül befolyásolja Pistike játékteljesítményét, melynek értéke a hőmérséklet emelkedésével exponenciálisan romlik tovább.
Tehát hozzávetőlegesen 30 perc után Pistike nem lesz már számottevő ellenfél, gond nélkül kilőhetjük egy
cseresznyemaggal is."

Üdv: Szőke

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia Szőke,

Ilyent tudok én is:

Mitől zakatol a vonat?

Ahhoz, hogy erre a kérdésre válaszolni tudjunk meg kell vizsgálnunk egy vonatot. Miből is áll, egy vonat?

Van egy mozdony, és van sok, vagy csak egy – kocsi. Namármost a mozdony ugyanúgy zakatol, mint a vagonok, így elég csak a vagonokat vizsgálnunk, a mozdonyt el is hagyhatjuk.

Ha megnézzük a kocsikat, akkor ugye zakatolás szempontjából, mindegyik egyforma, így elég, egy kocsit megnézni, a többit elhagyhatjuk.

De miből is áll egy vagon? Van egy felső (utas, vagy rakodó) rész, és van egy alsó rész, azaz az alváz. De a felső rész nem zakatol, így azt is elhagyhatjuk, elegendő az alsó részt vizsgálni.

Az alsó rész felépítését tekintve, áll egy alvázból, és kerekekből. Innen az alváz ugye megint nem zakatol, tehát azzal sem kell foglalkoznunk, elég megnézni a kerekeket.

Kerékből is van azonban egy vagon alatt általában 4 pár, tehát elegendő egyet vizsgálni, a többit elhagyhatjuk.

Egy pár kerék felépítését nézzük meg! áll magából a kerékből, és van a tengely. A tengely viszont nem zakatol, tehát elhagyható. Marad két darab kerék ami azonban teljesen egyforma, így az egyiket elhagyhatjuk.

A továbbiakhoz kell egy kis matematika, hiszen nézzük meg a kereket! KÖR ALAKÚ!!

A kör területét, úgy számoljuk ki, hogy r négyzet szer pí. A képletből Pí=3.14, ami nem zakatol, tehát nem foglalkozunk vele tovább

Az r a sugár, ami mivel állandó megint csak nem zakatol.

Mi marad meg? HÁT A NÉGYZET!! és ahogy ez a négyzet billen egyik oldaláról a másikra, NA ATTÓL zakatol a vonat kereke!

:rohog:

Üdv,
Oszi

0

szoke
szoke picture

áááááááááá, csak a vonatot ne!!
:rohog: :rohog:

0

perlaci
perlaci picture

Üdv Oszi!
Ez szép gratulálok megvan a 2-es. Mondta volt elektro tanárom. :taps:
Na de most akkor mennyi energiát is használunk el?
Mennyi szenet is rakjanak az erőmű kazánjába hogy olvashasd este a szexlapot?
Bizony ez itt a nagy kérdés, mert, hogy lökdössük a fázist ide oda azt senkit nem érdekel a szolgáltatón kívül. De az előállítása az lényeg. :hmmm: :hmmm: :hmmm:
Az most nem kérdés az óra mit mér mert az típusra válogatja.
Laci

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia Laci,

Hát igen ez egy egy fogós ravasz kérdés! :fun:
Arra a kérdésre, hogy mennyi energiát használunk fel, egyszerű a válasz annyit amennyi a hatásos teljesítmény ill. annak idő arányos része (hisz ez energia). Na de a szénnel már van egy kis bibi! Nekünk kell meddő teljesítmény is, amit meg kell termelni, de mivel ez a teljesítmény nem végez munkát nálunk visszaadjuk a hálózatnak, ha jelen esetben a kondenzátorba már nem kell elektromos tér. Ez az energia oda vissza áramlik a fogyasztónk és az erőmű között és kellemetlen veszteségeket, melegedéseket okoz a vezetékekben és a generátorban, így lényegében kell a szén a hatásos teljesítményhez és kell a szén a meddő teljesítményhez is. Ezért mind a vezetékeket, mind a generátort a látszólagos teljesítményre kell méretezni, ami a hatásos- és a meddő teljesítmény vektori eredője.
Tehát a látszólagos teljesítményhez szükséges szénmennyiség kell, a szexlap elolvasásához! :villa:

Üdv,
Oszi

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Előállítanod a látszólagos teljesítményt kell! (5,2VA) Ebből látsz 1,64W-ot, a többi a meddő, (-4,93VAr - mivel kapacitív) ami csak a hálózatot terheli, melegíti a vezetéket, stb.
Üdv! Kalex

0

diófa
diófa picture

Ja, most már igen. Kösz a felvilágosítást.

0

perlaci
perlaci picture

Üdv!
Ez a jegyzet nagyon jó. A tungsram oldalán is van hasonló de ez szemléletesebb.
Köszönjük.
A mellékelt összehasonlító táblázat engem dícsér :taps2:
Sima izzó/led 1.10
Halogén/led 1:7
Sima izzó/kompaktcső 1:5
Persze ez csak nagyon közelítő adat, de a fogyasztás kalkulálásához és megtérüléshez való számításokhoz jól jöhet. Asok kiguberált ledeket csokorba kötve olcsó éjszakai irányfényeket lehet csinálni. De gyereknek virrasztó lámpa is jó belőle, nem kell aggódni az egész éjjel világító lámpa pénztárcára való hatása miatt.
Laci

0

djlatino
djlatino picture

érti itt valaki az össze-vissza haznált mértékegységeket? mert hol lux, hol lumen, vagy mcd, ccd meg a joisten sem tudja mit lehet találni még fényerö gyanánt. valaki tegyen már rendet ha tud.

0

lizakl
lizakl picture
*****

Szia djlatino!
Ezt a kis jegyzetet tanulmányozd át és ebből megérted:
http://www.sasovits.hu/cnc/irodalom/Fenytan.pdf
Üdv: lizakl

0

djlatino
djlatino picture

ha már menny az annyi. meg tudná mondani nekem azt valaki hogy egy 12v 150w-os halogénnek hány vattos power led felelne meg fényeröre?

0

Oszi11
Oszi11 picture

Sziasztok,

kisebb teljesítményre itt van egy táblázat. 35W halogén = 2,5 LED.

Üdv,
Oszi

0

perlaci
perlaci picture

Üdv!
Nagyon dúrván számolva a ledek és halogének átszámítása 1:7
De nézd meg az adott halogén fényteljesítményét és ez alapján válassz ledet. De nagy a ledek közötti hatásfok differencia. A lent belinkelt kínai 10w-os led például egy 3 csipből álló kókány. Sajnos ez a gyártó kidob egy szériát és utána mást kezd gyártani és az előzőt már le is veszi a honlapjáról. Mostanság elég sokat foglalkoztam ledekel. A komolyabb ledekhez gyári hűtőbordák vannak kb akkorák mint a régi P1-es prociké. De a legtöbb kör alakú és így beszerelhetők a hidegtükrös halogének helyére. a hűtőborda forgalmazók is adnak kész ajánlásokat powwer ledekhez.
Szóval a fenti kérdésre a válasz a mellékelt modul már képes erre, bár nem olcsó de rendkívül jó hatásfok és élettartam.
Laci

File csatolás: 

0

city217
city217 picture

Egy se, de ha azt kérdezed hány darab........na azt nem tudom!
Üdv.

0

kferi
kferi picture

0

Kalex
Kalex picture
*****

Remélem kiszámoltad a lámpa eredő teljesítményét. Cca 50V x 12mA = 0,6W. Az ellenálláson eldisszipál 0,08W. Ehhez a teljesítményhez nem kell hűtőborda. Számold ki 10W-ra ugyanezt az áramkört. :hmmm:
Csatoltam egy leírást az egyik legelismertebb LED-es szakembertől. Ez egy rövidített változat, mivel a teljes anyag több mint 4MB. Szerintem mégis csak bonyolultabb ez mint gondolnád! :jajj:
Üdv! Kalex

File csatolás: 

0

sniper888
sniper888 picture

Sziasztok

előszöris elnézést hogy ide írok, de ezért nem nyitok egy újat a táma ide tartozik...!

szóval most vettem egy ledet 10w -osat és azt írják hogy ugye hűteni kell... a nagyobbakat. valaki esetleg nem tudja hogy ezt a hűtőfelületet hogyan kell kiszámolni?

esetleg valaki egy ajánlást mekkora borda?
a led adatai:
- Teljesítmény: 10W
- Feszültség: 11-12V
- Áramfelvétel: 1000-1500mA
- 500-600lm

0

Kalex
Kalex picture
*****

A típust ne titkold, hacsak nem államtitok. A hűtés számítása olyan mint minden félvezetőé. Célszerű az adatlapból kiindulni, de ökölszabályként elfogadható, hogy wattonként 1cm2-t számolsz.
Üdv! Kalex

0

sniper888
sniper888 picture

a típusát nem tudom de ha rákeresel googleban hogy 10W High Power LED akkor kidobja..

seholsem találtam normális típuszámot. de egy képet mellékelek..

valahogy így nézne ki!

0

Tranzix
Tranzix picture

0

Kalex
Kalex picture
*****

Én már letöltöttem az adatlapot is. Nem lesz egyszerű az életed. :hmmm:
Ez ugyan a 4W-os, de a 10Wos sokkal kutyább. Más gyártótól van az is részletes.

Üdv! Kalex

File csatolás: 

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia Kalex!
Ez a hűtőfelület (egyszerű ökölszabályszerű)számítása engem is mindig érdekelt, ezért hirtelen meg örültem az írásodnak, viszont a Wattonkénti 1cm2-t roppant kevésnek tartom (nem 10cm2 akarna az lenni?).
Üdv Tibi.

0

Kalex
Kalex picture
*****

Tényleg elírtam 1=10. :jajj: Bár a szám a veszteségi teljesítmény eldisszipálásáról szól és a 10W-os LED nem 10W-ot disszipál, csak olyan 6-8-at. Viszont mégis igazad van, mert elfelejtkeztem arról, hogy a LED-ek rohadtul nem szeretnek 80C fok felett dolgozni. Így aztán a hűtőfelület jóval nagyobb kell legyen. 1=20-25
Ezen házilagosan csak úgy lehet segíteni, ha a névleges teljesítményt nem használod ki csak mintegy a feléig. Akkor emberileg kezelhető méretet kapsz.
Üdv! Kalex

0

gbenyov
gbenyov picture

Gondoltatok arra, hogy a 19 LED párhuzamosan kapcsolva, DC 3V-on éppen 1A áramot fogyaszt? (Ezért, ez egy 3W-os fényforrás!)
És arra, hogy ezt kapacitív osztóval egy darab 13 mikroFarados, 230VAC-t tűrő kondival lehet "leosztani"?
Ez 4 db. "fénycsőkondi" lenne.

Biztosan nem ez van benne, hanem egy kapcsolóüzemű tépegység.

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia gbenyov!
Éppen a nagy áramfelvétel miatt oldották meg így, hogy a LED-ek az akkuról mennek.

A lámpán lévő kis kapcsoló AC állásában ha kap 230Voltot, akkor LED-ek elalszanak (csak az aksikat tölti), ha megszűnik a betáp(le kapcsolod a villanykapcsolót, áramszünet van) akkor a tranzisztoron keresztül áramot ad a LED-ek nek (az akkuról).

A kis kapcsoló DC állásában fixen ráakasztja a LED-et az akkura (látszik is, hogy fényesebben virítanak a LED-ek), és addig virít, míg le nem merül az akksi, vagy ki nem kapcsolod :) (természetesen, ha van be táp 230, akkor a töltés eközben is megyen -még ha kevesebb is, mint a kisütő áram-)

A kis kapcsoló OFF állásában csak a töltés lehetséges.

Bár Én sem rajzoltam még vissza a kapcsolást, de ezek alapján talán egy picit átláthatóbb ennek a -primitív, mégis jópofa- lámpának a működése.

Üdv Tibi.

0

Kalex
Kalex picture
*****

Ahogy mondod. Ez egy minősítés nélküli vészvilágítási lámpa, occón. :p
Üdv! Kalex

0

diófa
diófa picture

Köszönöm a hozászolásokat! Amint lesz időm igyekszem visszafejteni a kapcsolási rajzot! Úgy érzem talán a kérdésemre a kapacitiv feszültség osztó volt a válasz, de azért kíváncsi lennék a kapcsolás működésére.

Roland

0

diófa
diófa picture

Hali,

ma vettünk vásárban egy LED lámpát. 19 LED van párhuzamosan kötve, 3 V-ról működnek. Az egész egy szép nagy villanykörte formájú dobozban van és a 220-as lámpa foglalatba lehet betekerni. A dobozban van egy aksi is.

Otthon szétszedtem és nem találtam benne trafót! Csak dióda meg kondi, meg egy tranyo van benne! Ez még nem lenne nagy baj, mert az egyen irányított 220-t rávezetve egy zener diódára meglenne a 3 volt. De zener sincs benne!! CSak 6 1n4007-es dióda. Ebből 4 gondolom a greatz-híd. Létezik olyan diódás kapcsolás ami 220V egyenből 3-t csinál??

A tranyo kapcsolóként müködik. A lápma oldalán levő kapcsolót lehet DC-AC állásba tenni. AC -ban az villanykapcsoló ellentétesen müködik (tehát ha felkapcsolód - normál égő ég- ez akkor kapcsol ki). Szerintem ezt a forditott kapcsolást csinálja a tranyó.

Van valakinek ötlete, hogy hogy lesz a 220-ból 3??

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia diófa!

"AC -ban az villanykapcsoló ellentétesen müködik (tehát ha felkapcsolód - normál égő ég- ez akkor kapcsol ki)"

Ezt valahogy nem értem. Tehát ha lekapcsolod a lámpát megszakítva ezzel az áramkört, akkor ez a LED-es szerkezet világít. Ilyen nekem is kell. :)

Ha én készíteném, akkor sorba kötném a LED-eket. Sokkal kevesebbet fogyasztana...

Mennyiért adnak egy ilyet?

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia diófa!
Először is csatolom az izzó képét (amit te elfelejtettél...)

Aztán igaza van Kalexnek, mert egy soros kondin ejti a feszültséget. :oke:
Valamint az aksi nem 3Voltos, hanem 4Voltos, vagyis zselés ólom akku van benne (2db két cellás párhuzamosan(az enyémben legalábbis)).
Tranzix!
...közben látom te is hozzá szóltál.
12Voltos LED nics! (mint elemi alkatrész)
Ha van, az már kiegészítőkel -soros előtét, áramgenerátor, stb...- van ellátva. :villa:

Üdv Tibi.

File csatolás: 

0

Tranzix
Tranzix picture

Szia!
"12Voltos LED nics! (mint elemi alkatrész)"
Pedig van :oke:
http://cgi.ebay.co.uk/10-X-12-VOLT-WHITE-7000mcd-led-5mm-led-leds-leds-/...

Nekem speciel 10 mm -es nagyfényerejű hidegfehér jumbó, kb 4 éve vettem 10 db -ot billentyűzetmegvilágitás céljából, azóta is itt lepi a por jórészét, a többit elajándékoztam.
Nah meg is találtam: :beee: :beer:
http://cgi.ebay.co.uk/10-X-12-VOLT-WHITE-12000mcd-led-10mm-led-leds-leds...
Üdv: Tranzix

0

mdecsi
mdecsi picture

Üdv!

http://hutira.hu/hirek/1-frisshirek/6-ujdonsag-csak-nalunk-10-w-os-led.html

Ok, ez sem elemi alkatrész, hanem több sorbakötött powerled, ráadásul meg van támogatva elektronikával, így a feszültségtől függően kapcsol sorba többet-kevesebbet.

DM

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia mdecsi!
Emmán egy IC, egy világító IC. :)
Na jó... volt már a kezeim között világító IC, de abból a füst is jött közben kifele... :rohog: :beer:
Üdv Tibi.

0

Kalex
Kalex picture
*****

Tibi azt írta: "12V-os LED nincs, mint elemi alkatrész". Stop A többi csak szövegelés, mert unatkozunk. :roll:
Üdv! Kalex

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusztok!
Aki ennyire unatkozik, az osztályban, az nekieshet egy jókiállású
Orion T2025-nek! :rohog:
Üdv:
exGelkás

0

Kalex
Kalex picture
*****

Többet, nem unatkozom. Többet nem unatkozom. Többet, nem unatkozom. Többet nem unatkozom.
Többet, nem unatkozom. Többet nem unatkozom. Többet, nem unatkozom. Többet nem unatkozom.
Többet, nem unatkozom. Többet nem unatkozom. Többet, nem unatkozom. Többet nem unatkozom.
Többet, nem unatkozom. Többet nem unatkozom. Többet, nem unatkozom. Többet nem unatkozom.
Ennyi elég lesz tantó bácsi?
:shock:

Üdv! Kalex

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz Kalex!
Jól van fiam a helyére mehet! :rohog:
Üdv:
exGelkás

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Sziasztok!
Sehová fiam, azt mondtam százszor írd le :evil: (le ne írd, mert addig nem tudok elszámolni!!!) :rohog:
Üdv Tibi.

0

Buhera01
Buhera01 picture
*****

:rohog:

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Szerintem aki feltette az eladó LED-eket, annak fogalma sincs arról, hogy mi a LED. Ezért írt butaságot. 12V-os LED nincs.

0

Tranzix
Tranzix picture

A belinkelt oldalon alul nézd:
"THESE LEDS WORK FROM 12 VOLTS NO RESISTOR REQUIRED"
Üdv: Tranzix

0

lizakl
lizakl picture
*****

Szerintem meg nem butaság! Ugyanis ha három fehér LED-et(LED-morzsát) sorbakötsz és még vele sorban egy akkora értékű ellenállást, hogy 12V-ról éppen a megfelelő nagyságú áram folyjon a LED-eken, máris kész a 12V-os LED. Mindezt meg lehet csinálni gyári technológiai szinten és kívülről úgy néz ki mint egy közönséges(vagy mezei) LED! :D

0

Reuter
Reuter picture

Sziasztok!
Pontosan így van!
4 morzsa van sorbakötve, ezért nincs külső ellenállás. Nekem is hasonlóak vannak,de ott láthatóak az ellenállások. Van olyan is, hogy 3x 4 morzsásat kötöttem sorba, így kapott 12 V-ot, megmértem az áramfelvételét, ami 810 mA volt. Mit mondjak... mintha vaku lenne,de azért hőt is termel elég szépen.A hátulsó felét hűtik egy ilyen 4-esnek, egy 3 cm-es fémlemezzel,ez a hűtés :hmmm: Mértem, hány fokos a lemez. Ez normál állapotban 75 fokra megy fel, a kezem alig bírja, de ott megáll a hőmérséklet. Nekem egy E-bike első lámpájában van, és bizony elég jól látok vele :D ,de a szembejövők nem szeretik....nem is értem miért :rohog:
Üdv R.

0

perlaci
perlaci picture

Üdv Reuter!
A négyledest hol és mennyiért vetted? Ebből jó lámpákat lehetne gyártani udvarra. Télen is rögtön felkapcsol és keveset fogyaszt.
Az olcsóbb csip ledekkel az a bajom, hogy nem tudom hogyan kéne jó hűtést csinálni nekik. Nincs leszorítási lehetőség és házilag a hűtő tönkjét nem lehet felforrasztani.
Valami vékony teflon nyák kéne. de effélét nem kapni.
Laci

0

Reuter
Reuter picture

Üdv perlaci!
3 napja vettem ezt az E-scootert, és ebben vannak ilyenek.A volt gazdája nem tudom hol kapta, de volt még neki ilyen kb 6 db. Na most én ebből kértem még tartalékba, mert ebben a rollerben van 3 db az eső lámpában, egy-egy az első index-ben, és egyet szeretnék betenni a féklámpába. De ami a képen látszik az semmi, már ami a fényt illeti. Ha szemből belenéz az ember, akkor mint a vaku úgy elvakít.Elképesztő fényereje van. :shock: Esetleg írhatok neki, hogy nem e akarna eladni ezekből.
üdv Reuter

0

perlaci
perlaci picture

Üdv!
Köszi, azt hittem üzleti. Nekem olyan kellene ami rendszeresen beszerezhető és könnyen szerelhető. Persze az ár is fontos.
Laci

0

Reuter
Reuter picture

Szia Laci!
De éppen ma vettem két típust is, ezek is nagyon jók.
Adom a linket.
http://bolthely.hu/infotechkft/oldal/fooldal
Ezek is nagyon jól teljesítenek, és ráadásul olcsón is adják.
Nagyon jó kis bolt, mindenkinek tudom ajánlani. Én akkut vettem itt, eléggé nevetséges áron.
üdv Reuter

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia lizakl!

Ezzel a kpacsolással az a baj, hogy nagyon érzékeny lenne a feszültségingadozásra. Ha pl a maradék 2V-ra méretezel 50mA áramhoz egy 40 Ohmos ellenállást, akkor 13V-on már 75mA fog folyni, ami akár a halála is lehet. Akkor inkább egy egyszerű áramgenerátort célszerű beleintegrálni, ami ha 5%-ot is ingadozik, még nem gond.
Ezen már annyit gondolkodtam, a nicked első betüje L, vagy i?

Üdv: Jácint

0

lizakl
lizakl picture
*****

Igazad van! Valóban, vagy stabilizált tápfesz vagy áramgenerátor ajánlatos neki! Az első betű az "L". :yes:

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz Edmundson!
12V-s LED van! nagy fényerővel, igen rövid ideig világít. :rohog:
Üdv:
exGelkás

0

Tranzix
Tranzix picture

Igazatok van! A belinkelt oldalon hülyeséget irnak, én pedig vettem 10 db félig kiégett LED -et, ami már csak 12 voltról világit... :bow: :izom:
Ha valaki fölhomályositana, mit értünk elemi alkatrészen, (én azt, ami önmagában teljesiti az adatlapján álló paramétereket), talán okulhatnék belőle! :hmmm:
Üdv: Tranzix

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia Tranzix!
Az, hogy Én "elemi alkatrésznek" neveztem, nem szentírás. :)
Az Én értelmezésemben az elemi alkatrész alatt azt értem, hogy pl.:
- ellenállás
- dióda
- tranzisztor
- stb...
mint diszkrét alkatrész van egymagában be tokozva.

Ezeket aztán a fejlesztők, a -fantáziájuknak szabad utat engedve- össze integrálják egy tokba. (villogó LED)
Természetesen, ha nagyon ki akarnánk élezni a kérdést, akkor már egy darlington tranzisztort is nevezhetnénk IC-nek. :shock:(főleg, amelybe egy egész ellenállás temető is bele van integrálva).
Üdv Tibi.

0

Tranzix
Tranzix picture

Szia Tibi!
Világos! :bow:
Üdv: Tranzix

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia Tranzix!
:oke: :beer:
Üdv Tibi.

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz Tranzix!
Jelen esetben, a LED-ről, mint fényt kibocsájtó diodáról van szó.
Ez az eszköz, az elemi alkatrész. Minden dióda nyitóirányban elektronokat is bocsájt ki magából, ha meghajtják, csak nem mindeggyik esik a látható tartományba. Ez az elem, mint olyan a rajta átfolyó áram hatására válik az egyik irányban vezetőképessé, ennek mértékét a konstrukciója határozza meg.
Kb. dióhéjban erről.
Üdv:
exGelkás
Bocs: az adatlapokról.
A gyártók ezekből a félvezetőkből, sok célorientált elemet állítanak elő, itt a legegyszerűbb eset az, hogy az elemi LED-el sorba köt egy ellenállást, ami az átfolyó áramot meghatározza, pl.12V.on, és egy tokba rakják. Ez a 12V.s LED nevet kapja.

0

Tranzix
Tranzix picture

Szia exGelkás!
Igy már értem, hol volt a fogalomzavar, köszi!
Üdv: Tranzix

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz Tranzix!
Nagyon szívesen. Kissé megkomplikálja a fogalmazást, hogy az új fejlesztésű eszközök már önmagukban kevernek félvezető technikákat,(IGBT-stb)ahol nem igazán lehet már a tiszta elemi félvezetőről beszélni (P-N átmenet).A félvezetőgyártás, mind jobban célirányos alkatrészeket állít elő, egyre kissebb méretben, egyre nagyobb teljesítményre.
Üdv:
exGelkás

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Tokeletes a leirasod ! :oke:

Udv: Denes Istvan
alias Istvan-lab

0

Buhera01
Buhera01 picture
*****

Az a "LEDvaku"! :rohog: :jajj:

Üdv: Laci

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Mondhatnánk, egyszer használatos vaku... :super:

0

Buhera01
Buhera01 picture
*****

Szia Tibi!

Már megint? :rohog:
(Egyre gondoltunk.)
:beer:

Üdv: Laci

0

Kalex
Kalex picture
*****

Mondhatnánk, de nem mondjuk, mert tudjuk, hogy az a blitz izzó. :beee:
Üdv! Kalex

0

Kalex
Kalex picture
*****

Igazad van, de! Az egyszerű gyarló halandó keveri a Gizikét a gőzekével: 12V-os led. Integrált előtét ellenállás, az adatlapon már csak a működtetőfeszültség jelenik meg: 12V
Üdv! Kalex

0

Tranzix
Tranzix picture

Biztos, hogy 3 voltosak azok a LED -ek? Van 12 voltos is! 19 x 12 = 228V ;)
Bár, ha párhuzamosan vannak kötve...
Üdv: Tranzix

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia,

Szerintem, ebben a kapcsolásban az akku a zenert helyettesítő feszültség korlátozó elem, mivel az is tartja a feszültségét a töltöttségi szintnek megfelelően. A többi elem csak "állandó" árammal tölti az akkut. A hálózati feszültséget a kondenzátor látszólagos ellenállása "emészti" fel. Ez ellenállás is lehetne csak nagyon melegedne. Hasonlóan működhet, mint a Sokol-403 eredeti orosz töltője (2 ellenállás 1 feszültségátkapcsoló + 1 dióda), amit nálunk nem lehetett használni életvédelmi okokból.
Mondjuk, ha kíváncsi vagy hogy működik rajzold le a kapcsolást egy papírra, nem olyan sok alkatrész!

Üdv,
Oszi

0

Kalex
Kalex picture
*****

Kapacitív feszültségosztó, ha mond ez neked valamit.
Üdv! Kalex

0

Sponsored links