You are here

Tablet töltés induktív csatolással.

87 posts / 0 new
Last post
Kumi
Kumi picture

Sziasztok!
Egy TABLET-nél kellene kialakítanom induktív csatolással az akkutöltést.
A TABLET bele lenne szerelve egy mechanikába, a töltést az USB csatlakozón keresztül kapja.
Az egyetlen USB aljzatra csatlakozik még egy vonalkód olvasó is.
Az USB csatlakozó vezérlését már megoldottam.
Az induktív csatolás a mechanika és egy valamilyen kialakítású töltő között kell létrehozni, hogy ne keljen semmilyen csatlakozóhoz nyúlni az akku töltésekor.
Az induktív csatolással kapcsolatban van-e valakinek tapasztalata?
Esetleg bevált kapcsolása?
Most kísérletezek, méregetek.
Üdv.: Kumi

A topik elágazó témái okán átkerül az iskolapadba. Tanulni soha sem késő!

Comments
Jaca
Jaca picture
****

Sziasztok!

Volt időm. Skori kapcsolása nem győzött meg, igaz, nem a saját oszcillátorát használtam, hanem egy 15MHz-es szignálgenerátort (10Vpp Agilent 33120A). Aztán próbáltam 10 menet 4cm átmérőre, gyenge volt. Végül 30 menet 4cm átmérőre, és 27nF-os kondenzátor. A meghajtáshoz nem kellett a rezonáns kondenzátor, és négyszögjellel meghajtható. 3 cm-ről már tökéletesen világított a led. A leddel sorba van kötve egy dióda, ennek a sebességére kényes. A fenti paraméterekkel (d=4cm, 30 menet, C=27nF) 116kHz jött ki, ami kényelmesen előállítható.

Üdv: Jácint

0

Kari
Kari picture
*****

Szia Jaca!
Nos, mi lett a megoldasod- vagy meg tart a fejlesztes?
Kari

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia Kari!

Épp most jutottam el a megoldásig. Nézegetve a netet találtam egy érdekes dolgot. Ott úgy kezdte, hogy volt egy meghajtótekercs, amire rászabadította az adott frekvenciát, mellette csatolásban egy másik tekercs, rezonanciafrekvencián. A vevő ugyan ez volt, visszafelé. Nosza, egy vastag műanyag csőre tekertem 4 egyforma menetet, a két középsőre tettem ugyanolyan kondit, a szélsőt meghajtottam jelgenerátorról, és megkerestem a rezonanciát. Egész jól működött, de még nem volt az igazi, nem terhelhető. A jelgenerátorról meghajtottam egy FET-et, az adótekercs egyik fele 12V, a másik felét rángattam földre. (Fet Source földön, Drainon a tekercs, a drain és a föld közé pedig egy dióda). Alakult. Aztán erre a tekercsre is rátettem egy kondenzátort. Az első rezonáns tekercsen 300Vpp színusz volt. Aztán addig-addig próbálkoztam, méregettem, hogy a vevőtekercsnél el lehet hagyni a rezonáns tekercset. 9V 100mA-rel stabilan terhelhető.
A cső, amire a meneteket tekertem (és jó volt, mert tudtam mozgatni őket egymáshoz képest) 50mm, a vezeték 0,7mm 30 menet, a kondenzátor 27nF 600V. Arra figyelni kell, hogy a rezonáló tekercs nagyon tud melegedni! Próbáltam 10 menettel, nagyobb frekvencián, de a huzal beleolvadt a csőbe...

Üdv: Jácint

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: vékonyabb huzallal próbáltad?

Bálint

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Igen is, meg nem is. Vékonyabb huzallal az elején kísérleteztem, de akkor még csak a hanggenerátorról járattam.

Üdv: Jácint

0

Kari
Kari picture
*****

Szia Jaca-köszi a reszletes hiradast!
"a rezonáló tekercs nagyon tud melegedni! " Nem a csö (PVC?) nem megfelelö valasztasa miatt -az abban keletkezö RF vestesegre- melegedett maga a csö? En nem tapasztaltam 13,5M-an sem tekercs melegedest, bar kisse alacsonyabb teljesitmenyen jart a rendszer. Ha a gond tenylegesen rezveszteseg lenne_hasznalj esetleg Litzet...
A lebegtetes is müködik mar, kb. komplett "teherrel a hatan"? Nekem fontos volt hangolt vevöt hasznalni, s a tavolsag valtozasa sajna a kicsatolhato energiara is hat; eza lebeges miatti mozgaskor is okzhat majd gondot, avagy pl. 5-6V-ra kell stabilizalnia a tapjelet... A fojtos meghajtast indukcios kemencek epitöi kedvelik_kicsit hitvitaznak is.
Gratula, s tovabbi eredmenyest! Kari

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Elég alacsony, 100kHz a frekvencia. Lehet, azért melegszik.
Viszont a hangolt vevőtekerccsel mégiscsak jobb a nyereség, ha a vevő vékony huzal. Vastagnál nem volt kényes.

Üdv: Jácint

0

Kari
Kari picture
*****

Hali!
A vevö tekercsnek nem szokott eleg hely jusson= vekony a huzala. :-( Nalam legtöbbször maga a nyak egyik oldalan volt, pl D=5cm, masik oldalon az egesz SMD elektronika, de volt kicsi, kb 5x12-15mm-es asszem 30 menetes kezi tekercselesü 0,1-es CuL-bol keszült kivitelü is_ mind hangoltak.
Kari

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Adónak nem tudom, melyik lehet jobb, most kb 5cm-es belső átmérőjű és 2mm "magas" a tekercs, vagyis lapos. De elehet, inkább hosszában, menet-menet mellé kellene tekerni?

Üdv: Jácint

0

Kari
Kari picture
*****

Hali!
Passz-nekem hely adott leven csak PCB_lapos tekercsü_ lehetett az ado is, altalaban pl. D=35-50mm közt elhelyezett "menetekkel", de velemenyem szerint ez elönyösebb is lenne...
Kari

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Közben rábukkantam, nagyban is külön van a meghajtó, és a rezonáns adó-tekercs:
http://powerelectronics.com/charger-ics/ev-wireless-power-transfer-syste...
(Akkor viszont kell szereznem a roncstelepről egy olyan igazi nagy elektromágnest, hogy egy egész autót meg tudjak lebegtetni felette :) )

Üdv: Jácint

0

Kari
Kari picture
*****

Szia Jaca!
Ez is erdekelhet teged :-) ...

Kari

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia Kari!

A BMW is tud repülni :)
https://youtu.be/mvFCqVj4G4o

Üdv: Jácint

0

Kari
Kari picture
*****

Szia!
Na, akkor a helyebe tehetned a földgömbötöket-elvegre ez màr körbe is forog :-), igaz nem epp esztetikus a megoldasuk...
Ez viszont nem rosz ötlet(?), de legalabb szemely jelenlètet erzekel, s ha valaki az"ado antenna" es a töltendö ketyere közt leledzik= lekapcsolja az "energia sugarzast"...

Kari

0

Kari
Kari picture
*****

Hallo Jaca!
Itt egy cikk 13-15mW, 1-3 cm-re törtenö atvitelenek megoldasara.
Kari

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia Kari!

Elég nagy frekvenciával dolgoznak ott. Mint fentebb írtam, némi kísérletezgetés után összejött, és sima négyszögjellel is működik. Amit még próbáltam, hogy két vevőtekercset egymás mellé raktam, az egyiken 27, a másikon 12nF volt. A cél az lett volna, hogy a frekvencia változtatásával másik led világítson, de sajna mivel csatolásban volt a két tekercs, így nem működött a dolog, de ez már csak hab lett volna a tortára. Lehet, az adótekercs menetszámának változtatásával a távolságot is lehetne növelni.

Üdv: Jácint

0

DINO54
DINO54 picture

Szia Jácint !
Korábban árultak (lehet hogy most is ) olyan mécsest melynek az aljában egy 3V-os Litium elemmel táplált színeit váltó kis LED-es panel volt egy kb.5 Forintos méretében. A bekapcsolását a lángtól az elektronikához vezetett üvegszállal oldották meg egy fotodióda vagy tranyó segítségével. Hasonlót Te is kreálhatsz persze az induktív táplálást használva. Egy ilyen vackot postázhatok is ha úgy gondolod.
Üdv. Laci

1

Kari
Kari picture
*****

Szia Jaca!
A cikknel az elv, a kidolgozas a lenyeg, nem a freki, azt Te valasztod meg.
Persze, hogy viseli a negyszöget is, de mint az RFID-t is; az alapfrekire, nem a harmonikusra, kell lehangolni...
A klf szinek kapcsolasara hasznalj modulaciot, s eleg egyszerüen megoldhatod.
A jobb hatasfokhoz hasznalj nagyobb atmeröjü tekercseket (föleg a vevön), s az adoban esetleg vastagabb/tegla keresztmetszetü huzalt, a tengellyel parhuzamosan allitott hosszabb ellel. Ezeknek a tekercseknek meglehetösen kicsi a josaguk, igy rosz a rendszered szelektivitasa- jelentösen elterö, de nem harmonikus frekik, avagy modulacio kellene! En inkabb kettö/több tekercset-frekit hasznalnek, igy usztatni is lehetne a szineket.
Kari

0

city217
city217 picture

Befejeznétek már!
Tényleg nem veszitek észre hogy rossz helyen vagytok?
J.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Miért lennénk rossz helyen? Mint a címben is van, ugyanarról az elvről beszélgetünk, hogy lehet galvanikus kontaktus nélkül energiát átvinni minél jobb hatásfokkal. Ha nem tetszik, ne járj ide.

Üdv: Jácint

0

city217
city217 picture

Szia.
A TV-k és más is egyformák elvben, de jobb lenne benneteket külön látni, és akkor talán nem olvasnám. :)
Üdv.

0

Jaca
Jaca picture
****

Sziasztok!

Végül valaki épített ilyen töltőt? Nekem promóciós célra kellene átvinnem 1-2W energiát 3 centiméter távolságra ledek begyújtására. (Még mielőtt valaki összefüggést keresne az elektromágnessel, van összefüggés.)

Üdv: Jácint

0

josef.48
josef.48 picture
*

Szia Jácint!Egy ötlet.Már beszerzhetö folia fényellem ,nagyon jó hatásfokkal és led is a megvilágitására ,igy nem probléma a pár cm távolság és 1-2w teljesitmény átvitele.üdv.Jóska

0

SzBálint
SzBálint picture
****

0

DINO54
DINO54 picture

Szia Bálint !
"valahogy csak megoldható
"

Na persze. Ha magán telken/házban élsz. Valószínűleg az S 500 -ast jellemzően nem lakótelepiek vásárolják.
De. már ne haragudj, de ezeket a bulvár szintű, sőt kifejezetten az - cikkeket messziről el kellene kerülni! A valóság tartalmuk sokszor a "nyomokban mogyorót is tartalmazhat" kitételt idézi bennem.
2006 óta használunk egy Toyota Pryust (adatai csatolva) A gyártó 4-5 literes fogyasztást ad meg melyet trükközés és megalkuvás nélkül el is lehet vele érni. Máig ez a hybrid hajtások etalonja, ezt próbálják másolni több kevesebb sikerrel. Az újabb generáció a nagyobb teljesítmény nagyrészt a nagyobb beépített belső égésű motornak köszönheti.
Más márkák hibridjeinek nem kis részére honosodott meg a "kamuhybrid" elnevezés.
Az általad linkelt MB-hez hasonló teljesítmény összetételű és tömegű Lexus RX400 van még használatban a családban.
A hybrid hajtási rendszere lényegében megegyezik a Pryus-al, az eltérés a 3300-as motor alkalmazásából adódik.
Ez a járgány a nagy tömege miatt minimális távolságot képes tisztán elektromos hajtással megtenni, azt is kb. 40 km/h -ra bekorlátozott sebességgel. Ez a táv úgy 1-2 km között lehet. A Pryusnál ez kb.5 km.
Az MB-re megadott fogyasztás pedig a röhej kategória. Szinte biztos hogy a minden napi használattól teljesen elszakadt mérési metódus alapján adják meg. Lesz az 10-12 l is. A Lexus nem botlábbal vezetve 10 l körül eszik.
Az MB elektromos hatótávjánál egy szó sincs: milyen sebességgel, teheléssel, útviszonyokkal értendő. Azért ha valakit jobban érdekel ez a dolog, ugyan már számolja ki hogy egy ilyen tömegű jármű 100 km-en mondjuk 90 km/h sebességgel mozgatása hány kWh energiát igényel nettó? (se szél se emelkedő)
Ez a töltési mód azoknál számít nyerő megoldásnak akik közül sokan lefednek egy másik nagy csoportot, nevezetesen akik a falban lévő hálózati vezetékekben is a KÁROS elektroszmog forrását látják. E vezeték nélküli töltés xxx khz frekvencián történhet a kis tömeg és méret érdelében. A 16A-nek megfelelő töltési áram fogyasztás sok helyen igen csak megbolygatja a háztartás fogyasztási struktúráját. Valamint ha tömegessé válik az elektromos hajtás használata a Paks II. sem ördögtől való dolog lesz. :) Ez a töltési mód szerintem csak akkor jelenthet alternatívát a vezetékkel szemben ha a csatoló transzformátor a lakatfogók módjára a lehető legjobb csatolású létesíti mechanikus mozgatású automata tájolással.

Üdv. Laci

File csatolás: 

1

Kari
Kari picture
*****

Szia Jaca!
Atkellene nezned az "RFID Handbookban" leirtakat-a link alja fele van... Addig is ; ez (RFID frequency ranges)is jo.
Kikell totoznod a teljesiztmenyt/atviteli frekit amennyiben femes dolgok (pl a magnesed is) a tekercs közeleben (közepeben?) lesz elhelyezve. Reszemröl a hosszuhullamot valasztanam (valamikor kinlodtam egy 13,5MHz-es teljesen femkörnyezetben alkalmazott 12mm-es atvitelü alkalmazassal-nem eccerü) de jo iranyt adhat az "RFID TAG on Metal" temakör... A PIC-es Microchipnek van ket jo App-ja is (LF & RF) celra. :-)
Ezek altalaban ferrit/permaloy lapkat tolnak a tekercs & fem hattere köze, alighanem a "szürke müanyag"-nak titulalt lapka sem màs. Mivel a 2 tekercsnek celszerü egymas felett lennie-ezt a gömböddel elegge eccerüen megoldhatod...
Kari

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
szíves figyelmedbe ajánlom Jácint pár hozzászólással előbbi bejegyzését.
"Ha nagyon kíváncsi vagy, egy lebegő gömböt szeretnék építeni cégünk megvilágított logójával. Jubileumi eseményre írtak ki pályázatot. Nekem az elektronika kivitelezése a feladatom, viszont kísérletezésre nem hagytak sok időt, ezért kértem itt segítséget tapasztalatokról."
A Te általad ajánlott dolog teljesen másról szól.
Egyébként tényleg, a sajtba, kávéba, csokiba, stb. rejtett szürke valami mágnesezhető vékony acél lapkákat tartalmaz amiről magad is meggyőződhetsz. A pénztárnál egy bazi erős elektromágnessel lemágnesezik, ezután az ellenőrző kapun jelzés nélkül átvihető. Vagy is ez nem RFID tag.
Üdv. Laci

1

Kari
Kari picture
*****

Szevasz Dino!
"A Te általad ajánlott dolog teljesen másról szól." illetve; "valami mágnesezhető vékony acél lapkákat tartalmaz (miota magnesezhetö az acel?) :fun: ...Vagy is ez nem RFID tag." PEDIG AZ!
Ott ugyanis egy passziv rezonans rendszer is szokott lapulni, amit a penztarnal ugye altalaban nem tudnanak (egyszerüen) semlegesiteni: ezert lett a lemagnesezhetö "mag" ötlete beepitve, s igy az elhangolt rezgökör man nem fog riasztast okozni :-)

Az altalam belinkelt RFIDs es töltö info halmaz nem szol masrol mint az energia vezetek nelküli atviteleröl (eredetileg speciell RFID/töltö üzemeltetesere) nyilvan nem a kodolasi reszt tekintve fontosnak_erre miert nem tudnal gondolni!? Mint irtam: volt man ilyen fejlesztesem-elegge tudom, hogy mit miert irok rola... Jaca a lebegtetest magnesekkel oldana meg, igy a szufla szinte kizarolag a feny generalasara kellene-arra meg ez a legegyszerübb lehetöseg _ energia atvitele induktiv RF-transzformalas altal.
Jobbat - Kari

0

DINO54
DINO54 picture

Szia Kari !
("miota magnesezhetö az acel?)" Most tényleg azt szeretnéd hogy ezt sokszoros példával cáfoljam meg? Talán akad a háztartásotokban egy varró tű vagy zsilet penge... A többit a a fantáziádra és leleményességedre bízom. Én még Úgy tanultam hogy az acélt klf fémekkel ötvözve is acélnak nevezik. Ezek néha akkor is mágnesezhetőek mikor nem szeretnénk. Itt is utalnék a fantáziára....
Az a fránya "nemteg" (a közelemben a Teleki téri Groby-ban találkozhatom vele) három darab kb. 3x15 mm-es egymáson fekvő, talán 2század mm vastag acél lapocska műanyag fóliába zárva egyik oldalán öntapadó felülettel. Hidd el nem a levegőbe beszélek (alaposan átvizsgáltam) semmi féle aktív illetve passzív elektronikai alkat elemnek nevezhető dolgot NEM tartalmaz. Meglehet - csak elbeszélünk egymás mellett. Ugyan is valóban, kell lennie aktív elemnek a rendszerben hogy érzékelni lehessen a "nemteg" még nem deaktivált (felmágnesezett) állapotát. Nyilván valamilyen RF megoldást kell alkalmazni ahol is ez a relatíve kis méretű mágnes képes jól érzékelhető elhangolást okozni egy rezonáns körben. A pénztárnál ez a "lehuzáskori" érzékelés a lemágnesező elektromágnest aktiválja a pénztár kikerülése esetén pedig a biztonsági kapunál a riasztó jelet. Lehet hogy a semmin vitatkozunk. Én csak azt jeleztem hogy magára az árura sem 135 kHz-es sem 13Mhz-es sem 900 Mhz-es RFID tag nem kerűl.
Az RFID technika részben valóban az RF energia átvitelről is szól amennyiben a Tag-nak el kell juttatni annyi energiát amivel fel lehet éleszteni az elektronikáját beleértve az adó részét is. Innentől "mehet" az adatok kiolvasása belőle. Viszont ez az energia lényegesen kevesebb (talán egy két nagyságrenddel) mint amire Jacának szüksége van a projektben. Az RFID chip-nél hangolt antenna kör és/vagy frekvencia változtatásával érik el az antennán a maximális jelszintet melyet egyenirányítva biztosítja a chip tápáramát. Itt szó sincs transzformátorról. Itt a tekercs az antenna elektromos hosszába szól bele. Az UHF sávú Tag-nál már nem is beszélhetünk az antennánál transzformátor szerű tekercsről hiszen az csak egy vezetősáv.
Üdv. Lavi

1

Kari
Kari picture
*****

Hali!
"Az UHF sávú Tag-nál már nem is beszélhetünk az antennánál transzformátor szerű tekercsről hiszen az csak egy vezetősáv." Ami egyebkent nem mas mint egy "nyitott" tekercsü rezgökör/transzformator (az üzemi frekijen)...
Kari

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
A jaca által megvalósuló megoldásnál egyszerű kölcsönös indukcióról beszélünk, az elérhető távolság is ezt tükrözi. Szó sincs elektromágneses (RF) sugárzásról!
Hiába erőlteted ezt az antennán keresztüli energia átvitelt. A használatos távolságoknál már a térerő olyan kicsi amely érdemleges teljesítmény átvitelét nem teszi lehetővé hacsak nem valami brutális teljesítményű adót használsz.
Jó lenne ha ez nem így lenne mert pl. a világűrbe telepített napelemek által szolgáltatott energiát mikrohullámú sugárzás formájában a földre sugározhatnánk. Sajnos ez több okból is problémás leginkább a vállalhatatlanul rossz hatásfok/költség miatt.

Üdv. laci
P.s. Kalex ! Ha lehetséges, jó lenne ezt a "Jacás" blokkot máshová áthelyezni hogy ne offoljuk teljesen szét az eredeti topikot.

1

Kari
Kari picture
*****

Ahoj!
"Sztem rendesen elbeszelünk egymas mellett..."
Különben daru vezerleseket is taplalnak induktiv atvitellel!
K.

0

city217
city217 picture

Károly.
Csodálkozol, mert aki téged megért az életművész. :)
De látom a topic gazda bérleti díjat kér /Laci észrevette/ nem csodálom, mert úgy bebútoroztatok ide. :D

J.

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
"(K)ülönben daru vezerleseket is taplalnak induktiv atvitellel!"
Bingó ! Kezded megérteni.
Üdv. laci

1

Kari
Kari picture
*****

Ave!
Sztem te nem erted a lenyeget. Miert is beszelünk pl. KF-transzformatorrol is? Itt is trafokkal (induktivan) visszük at a jelet-energiat, s ott is, legfeljebb ugye az egyik a hangolt rendszerü_mas neven KF avagy RFID...
K.

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Na még egyszer: A klf. trafóknál legyen az 50 Hz -es vagy teszem azt 10,7 Mhz-es KF trafó a tekercsek között mágneses csatolás van. Szó sincs rádió hullámokról (mágneses és elektromos erőtér az ismert vektor ábrázolással)
Ez a mágneses vagy induktív csatolás ( az egyik tekercs mágneses tere feszültséget indukál a vele csatolásban lévő másik tekercsben) csak a tekercsek méretével összemérhető távolságban értelmezhető.
Az RFID https://hu.wikipedia.org/wiki/RFID
Üdv. Laci

1

Jaca
Jaca picture
****

Sziasztok!
Nekem beriasztott 15m feltekert telefonkábelre.

Üdv: Jácint

0

Kari
Kari picture
*****

Szia Lavi!
Olvasgasd az "RFID-Handbookot"-azt is linkeltem mar Jacanak-tul offos lenne itt folytatni, de az en valamikori temam is bösegesen igenyelt energia atvitelt. Nem csak az errefele ismert eccerü aruhazi cimkek tartoznak a temakörbe, hanem ha (egyre gyakrabban) szenzor & uP is van a Tag-ben, az pedig kisse több szaftot kèr, stb...
Kari

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Ismerem, meg is van több más könyvvel együtt e témában.
Üdv. laci

1

uniman
uniman picture
***

Hello Jaca.
Ma már akár vásárolhatunk készen is efféle cuccokat...akár 5W-ot is le tudnak adni, bár 3 cm-re nem valószínű.
Üdv.: Uniman

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
"Ma már akár vásárolhatunk készen is efféle cuccokat...akár 5W-ot is le tudnak adni, bár 3 cm-re nem valószínű."
Ha az eredeti felhasználási célt tekintjük, biztos hogy nem. Ezek ugyan is egy viszonylag közel helyezett tekercsű transzformátorok, kb. mint a video fejek forgó trafója.
Ugyan a Jaca által megkívánt távolságra is szét lehet távolítani a tekercseket de akkor már rém rossz lesz a hatásfok.
Bár ez relatíve kis teljesítménynél még nem tragédia.
Üdv. Laci

1

Jaca
Jaca picture
****

Szia Laci!

Ügyesen raktad össze a képletet. A skoris linket köszi, az hirtelen nem ugrott be. Ha nagyon kíváncsi vagy, egy lebegő gömböt szeretnék építeni cégünk megvilágított logójával. Jubileumi eseményre írtak ki pályázatot. Nekem az elektronika kivitelezése a feladatom, viszont kísérletezésre nem hagytak sok időt, ezért kértem itt segítséget tapasztalatokról.

Üdv: Jácint

0

uniman
uniman picture
***

Hello Jaca! Ezt személyesen én készítettem kifejezetten neked! Na persze nem a hardvert, hanem csak a filmfelvételt... smiley

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Az alulról lebegtetés már nehezebb dió. ! elektromágnes kell, és bonyolultabb vezérlés. Lógatni könnyebb :)

0

uniman
uniman picture
***

Kerestem a lebegő autós topikodat...talán oda kellene ezt átrakni.. Ez a doboz is azért ennyire horpadt, mert gyakran "kiütik" a halászok a kis Flamand-Brabant hercegségi Dijle csatorna partján található pecás-bárban....smiley Utána elég nehéz újra visszatenni a megfelelő pozícióba.

 

0

Transzduktor
Transzduktor picture

Hello! :p
Kb. ilyesmire gondolsz?

:fun:

File csatolás: 

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Jaja, holnap megyek bontani az elektromágnest!
https://sc01.alicdn.com/kf/HTB1nnWdGVXXXXclaXXXq6xXFXXXq/222316668/HTB1n...

Üdv: Jácint

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Azért Skori intelmeit a légmagos elektromágnes tekercset illetően fogadd meg különösen a rendelkezésre álló rövid idő miatt! Ez egy tipikus eset arra a jelenleg folyó diskurzus egyes részei mindkét helyen kakuktojások. Mivel úgy látom a világítás része az gyakorlatilag megoldottnak tekinthető a lebegtetős "részt" lehetne esetleg némi moderátori segítséggel az elektromágneses topikba áttelepíteni mivel ezidáig egy egybefüggő tömböt képvisel.
Üdv. laci

1

Jaca
Jaca picture
****

Szia Laci!

Az lesz. Csak megnyugtatóbb, ha olyan ember mondja, akit ismerek, hogy működik, bár Skori szerencsére előbb megépíti és utána dokumentálja.
Ha készek leszünk, megmutatom itt is.

Üdv: Jácint

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Ha jól választod meg az anyagokat (vagy is ez által az össztömegét a lebegtetett "cuccnak" sokat már nem kell kísérletezned. A mágnest lebegtetni pedig teljesen más történet mint egy darab "vasat". Szerintem az kudarc lett volna.
Üdv. Laci

1

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Azért szólt úgy a kérdés, hogy ami 3 centiről felemel egy darab vasat, az egy mágnest a rajta lógó súllyal bőven elbír. Csak az adatlapokon szereplő Newton érték arra vonatkozik, hogy a felületére közvetlenül tett vasból mekkorát bír. De ezt inkább ott beszéljük meg :)

Üdv: Jácint

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Bár másokhoz hasonlóan erősen titkolod a projekt részleteit de megpróbálom ha nem is kitalálni de következtetni rá.
Minden esetre a fejedet tekerd be alufóliával a kémkedést megakadályozandó! :)
A Skori oldalán találtam ezt: http://skory.gylcomp.hu/levitron/levitron.html
valamint ezt: http://skory.gylcomp.hu/kapcs/kapcs.html (a lap alján!)
Jó kisérletezést!
Üdv. laci

1

uniman
uniman picture
***

Hello.

Ez is jó lehet hozzá...

Üdv.: Uniman

0

Buhera01
Buhera01 picture
*****

Szia Uni!

Megelőztél...
Épp most akartam belinkelni ugyanezt INNEN.

Üdv: Laci

0

SzBálint
SzBálint picture
****

0

Tranzix
Tranzix picture

Mérőszalag, mint antenna.

0

Transzduktor
Transzduktor picture

Sziasztok! :D

Irígykedjetek egy kicsit! :shock:
Ilyesmi kéne? :idea:

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia!

Én is csináltam ilyet, nagyon jól működött !
Egyetlen hátránya van: a hatalmas veszteség !
Én PCB-re nyomtatott tekercsel csináltam, mert fontos volt a hely, vagyis hogy extrém lapos legyen a cucc.
A vicc az, hogy minden erőfeszítésem ellenére nem tudtam nagyobb hatásfokot elérni mint 10%
Ezt okozhatta a csupán pár menetes tekercs a vevőrészben, a kis bemenő feszültség (12V), az Egy(!) tranzisztoros adó, stb !
Egy LED-nél ez nem okozott gondot, na de egy töltőnél :P :) :)

Írd meg nekünk, hogy a te cuccodnak mekkora a hatásfoka ? (illetve milyen frekin dolgozik ?)

Üdv: Dénes István

0

Transzduktor
Transzduktor picture

Szia!
A készülék még 2002 őszén készült. Lényegében egy ideiglenesnek szánt tákolmányról van szó, amit aztán nem szedtem szét, mert sok mérési eljáráshoz felhasználható. Ezért kapott egy plexiburkolatot. Banális cucc, de rengeteget tanultam rajta. Többek között azt, hogy nem elég párhuzamos vékony vezetőszálakból készíteni a nagyfrekvenciás vezetéket, hanem minden rétegmagasságban azonos hosszan kell haladni az egyes vezetőszálaknak. Elég problémás ilyen huzalt sodorni. A készülék tekercsénél nincs betartva ez a feltétel, ezért egy nagyságrendel többet fogyaszt az eredetileg elvártnál. Látszólag sok anyag van benne, de elfűt kb. 10-15W-ot. Megmaradt a tapasztalat...

Na, de hogy ne legyen olyan panaszos a dolog: A rezgőkör meddőteljesítménye 300VA, tehát bizonyos felfogás szerint a hatásfok így is 95%-ék! :D

A generátor igencsak tiszta 1MHz-es harmonikus rezgést produkál 0-tól 60W-ig. Az amplitúdóstabilizálás igencsak primitíven van biztosítva, mégis 5%-nál jobb.

Tehát a korrekt megválaszolása a kérdésednek: A készülék tetején látható mérőke 45W-nyi teljesítményfelvételt mutat. Ebből következik, hogy a kissé túlhajtott izzóra (24V, 25W, vonatWC-ből eltulajdonított TUNGSRAM izzó) rámegy közel 30W. Ennél a terhelésnél még meredeken C osztályban dolgozik a meghajtás, tehát annak a hatásfoka 90%-nál magasabb. Lényegében egyetlen tranzisztorral működő kapcsolásról van szó.

Oldalt a plexin egy ki-be kapcsolóval kombinált elektronikus biztosíték látható. Ez 3 kisjelű és egy teljesítménytranzisztort tartalmaz. Ez a panel lényegében el is hagyható, de akkor nem lehet olyan nyugisan barmolni mindenfélét a készülékre, mert itt-ott elrobban a lényeges, "IRFBE30"-as típusú MOSFET.

El ne felejtsem: Az egyébként itt még felesleges ventillátor is fogyaszt úgy 2W körül - természetesen a kimenőteljesítmény rovására - a parazita mindenségit!

Tehát:
A falidugaszból felvett hatásos teljesítmény valamicskével több mint 60%-a az izzólámpában végzi. Persze kissé kidolgozva a készüléket símán elérhető a 90%-os hatásfok is! :oke:

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia!

Ok, köszi.
Gondoltam hogy el lehet érni többet is.
Az enyém egy tranzisztoros oszci pár kiegészítő alkatrésszel, önrezgő.
Kb 10cm-re tudta elfogadhatóan továbbítani a LED számára szükséges energiát.

Üdv: Dénes István

0

zsugori
zsugori picture
***
File csatolás: 

0

lizakl
lizakl picture
*****

Szia Kumi!(BÚÉK!)
Ilyen USB-s töltőket néhány dodóért(dollár) lehet rendelni a Kínaiaktól! A fiam is rendelt ilyet és működik is, csak egy dologra kell vigyázni(a szabványon kívül), hogy sima öt voltot kapjon mert ha lüktet az öt volt, akkor fel sem ismerik egymást a töltő és a tablet!
Üdv: lizakl

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Nem teljesen világos az elképzelésed. Az USB csatlakozót nem kell vezérelni, mert az egy buta HW. Ugyanakkor az USB port nem működik egyszerre töltő és host üzemmódban. Ha rá van dugva a vonalkód olvasó, akkor a tablet tápot ad ki a portra. Tölteni csak akkor tudod, ha leválasztod a vonalkódolvasót és külső táppal és az adatvonalak összezárásával aktiválod a töltő szoftvert, ami majd kezeli a töltőelektronikát. Maximum azt csinálhatod, hogy a tablet akkuját közvetlenül töltöd. Ekkor viszont a li-ion töltési elveken kívül arra is kell vigyáznod, hogy az akku kivezetésein a feszültség soha se haladja meg a 4,2V-ot, még impulzus üzemben, lemerült akku esetén sem. Különben kinyírod a tabletet. A legegyszerűbb lenne olyan tabletet találni amelyiknek van beépített qi töltője és hozzá egy qi-s dokkoló.

Üdv.

0

Kumi
Kumi picture

Szia Edmundson!
Az USB port kezelését már megoldottam.
Az egyetlen USB porton tudom üzemeltetni a vonalkód olvasót és azt leválasztva tudom tölteni a tablet akkumulátorait egy a tabletet befoglaló mechanikára szerelt USB aljzaton keresztül.
Most ezt az USB aljzatot szeretném teljesen elhagyni, mert a gyakorlat azt mutatja, hogy a napi gyűrődést nem sokáig bírja.
Ennek kiváltását gondoltam induktív csatolású energiaátvitellel megoldani.
Üdv.: Kumi

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:kerülő megoldás,
az USB aljzatba bedugsz egy fél méteres hosszabbítót, azt lehet nyúzni, ha elkopik, cseréled

Bálint

0

Józsx2
Józsx2 picture

Szia !

Nem lehetetlen a dolog ,az autók immoiban is ezt az elvet használják. Ott kb 100kHz-n megy a tekercs ,kb 20mm távolságot hidal át.
Másik ,gyakorlati megvalósítása ,ahol nagyobb teljesítményt is visznek át pl.: a Nokiák vezeték nélküli töltői. Abból meríthetsz ihletet ,tudomásom szerint 1,5A a maximális árama.

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz Kumi!
Ihletadónak tudom javasolni, az elektromos fogkefék (pl: Braun stb) lelkivilágát!
Üdv:
exGelkás

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: toroid és ferritrúd?

Bálint

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz Bálint!
A masina lelkivilágának a tanulmányozását, könnyebb volt leírni, mint megvalósítani, ui. az "adóoldal" hozzáférhetetlen, olyan szinten be van öntve. Amit megmértem, hogy 23kHz-n ketyeg és a vevőoldalon kétutas schottky-val egyenirányított jó megközelítéssel színuszból nyeri a töltéshez szükséges energiát, légmagos tekercsen át.
Gyártottam hozzá két jelalakot, ahol látni a stratégiáját, igaz, a konkrét megoldás hiányában nem sokra lehet vele menni.
Üdv:
exGelkás

File csatolás: 

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:érdekes, a fogkefe adóóldali részét sosem kellett javítanom.
A légmagos tekerccsel való laza csatolásos megoldás, gondolom azért van, hogy ne kelljen pontosan pozicionálni a két részt, így minden állásban közel ugyanakkora feszültség indukálódik a szekunder részben.

Bálint

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

A qi töltőt pontosan pozicionálni kell, különben a beépített elektronikák meg sem próbálják a töltést. Mind a két részben bonyolult elektronika figyeli azt, hogy létrejött-e az optimális csatolás. A két tekercsnek pontosan fedésbe kell lennie, meghatározott szögben. Éppen ezért sok telefon és tablet dokkoló úgy van kialakítva (mechanikailag), hogy csak egyféleképpen tudod ráhelyezni. Az univerzális mobil qi töltők esetében le van írva, hogy hová kell helyezni az adott típusú készüléket.

Lásd itt a fotókon:
http://www.microsoft.com/en-gb/mobile/accessory/dt-900/
http://www.microsoft.com/en/mobile/accessory/dt-901/

Vélhetően a borotvát és a fogkefét is csak egyféle pozícióban lehet dokkolni.

Üdv.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a képen látható, kb. 10mm átmérőjű dugóra kell tenni a fogkefét, pozicionáló segíti a ráhelyezést.
A fogkefe aljában van egy vízszintes légmagos tekercs, kb. 3mm magas, 100 menet lehet rajta, ebbe megy a dugó.Ezekben egyszerű, pár alkatrészből készült elektronika és általában 1 vagy 2db NICd akku van, 1-2 év élettartammal.

Bálint

0

Jaca
Jaca picture
****

Sziasztok!

A fenti esetekben szükség volt arra, hogy visszacsatolt kapcsolat egyen, hogy ne a töltendő készülékben kelljen feszültségszabályzást végezni.
Az itteni esetben viszont elég lenne arra koncentrálni, hogy megfelelő energiát tudjunk átvinni kb 1mm szigetelésen keresztül, amiből elő lehet állítani 5V-ot.
Az USB-nél gondolom töltés alatt nincs vonalkód olvasás.

Üdv: Jácint

0

Jaca
Jaca picture
****

Sziasztok!

A transzformátor csak zárt vasmaggal működik?

Üdv: Jácint

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: nem, sőt van légmagos is.

Bálint

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Csak mint itt látszik, tekercs a ferritrúdra, és ez van bedugva a fogkefébe, gondolom az abban levő tekercs pedig olyan, mintha ugyanarra a ferritrúdra tekerték volna rá. Tehát a két tekercs közös ferritrúdon van. Bár egy c vasmagnak is jobb hatásfoka van némi légréssel (régi Tv-k "malomkerekéből" lehetne szépen bontani)

Üdv: Jácint

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia Kumi!

Ha jól értelmezem, akkor a tablet benne lesz egy dobozban, gyakorlatilag egy vezeték nélküli stabil 5V-ot kellene előállítanod legalább 1A-rel. Mekkora távolságot kell áthidalnod? Én fazékmaggal próbálkoznék, 10-12V váltóval 50-100khz környékén 1:1 áttételben. Az egyenirányított feszültséget rábíznám egy 7805-re, esetleg egy step-down szabályzóra (szivargyújtós töltőből).
Itt légmagos tekerccsel csinálják, úgy kb 100mA:
https://www.youtube.com/watch?v=e1AyP6n2CFA

Hogy praktikusságból, vagy egyéb okból, de elég lapos fazekat használnaik:
http://powerbyproxi.com/wireless-charging/
http://powerbyproxi.com/wireless-power/

Üdv: Jácint

0

Kumi
Kumi picture

Szia Jácint!
Jól értelmezed.
A tabletet tartalmazó dobozt le lehet majd tenni pozicionáltan.
Így nagyon kis távolság alakítható ki a két tekercs között.
Jelenleg légmagos tekercseket alkalmazok, de a fazékvasmag jó ötletnek látszik.
Viszont a por és az esetleges mechanikus sérülések miatt takarni kell mindkét tekercset.
Itt két vékony műanyag lap jöhet számításba.
Holnap folytatom a kísérleteket.
Üdv.: Kumi

0

Kari
Kari picture
*****

Szia Kumi.
Jatszottam valamikor ilyesmivel...
Miint irtak is; szabvanyok & cel IC-k leteznek, a rendszer hatasfoka s EMC dolgai elegge siralmasak! Mivel a MIT-en kezdtek el vele tökölni vagy 10 eve = lesz/lett is belöle kommerszializalas :-( Sztem szüksegtelen vasmagokban gondolkodni, sokkal inkabb minel nagyobb atmeröjü (TX)tekercsben_a Schottky-k jovoltabol 100KHz-eken is jol tudsz egyeniranyitani. Amennyiben a tekercs fölött van a fogyasztod/vevö tekercse = a tavolsaguk majdnem mindegy; felmeter is^lehet, freki/adottsagok függvenyeben. a közeleben levö femeket viszont nem art kerülni, avagy esetleg a rezgökörbe bevonni/kellöen elvalasztani...
Kari

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a fazekakat (egy spraykupakban) ki/körülöntheted színültig műgyantával esetleg melegragasztóval.
(szerintem az alacsonyabb, 20-40kHz előnyösebb a kisebb veszteség miatt)

Bálint

0

Kumi
Kumi picture

Szia!
A mai nap egy teljesítmény hanggenerátorral hajtottam meg az egyik tekercset 20KHz-el.
Ennyit tud frekvenciában teljesítmény kimenetén a műszer.
Légmagos tekercs esetében biztosan feljebb kell majd mennem a frekvenciával.
Holnap előkeresem a régi fazékvasmagjaimat és mérek.
Üdv.: Kumi

0

Kaszi28
Kaszi28 picture

Hello!

Vannak erre cél IC-k.
Pl. a TI-től.
Vannak itt cikkek is a témában:

http://www.ti.com/lsds/ti/power-management/wireless-power-receiver-solut...

Üdv!

Kaszi

0

Kumi
Kumi picture

Szia!
Köszönöm, el fogom olvasni.
Üdv.: Kumi

0

Tranzix
Tranzix picture

0

Kumi
Kumi picture

Helló Tranzix!
A kezdetekkor én is megtaláltam ezt a leírást az interneten, ebből indultam ki.
Jelenleg hasonló légmagos tekercseket mérek, biztatóak az eredmények.
Én viszont kicsit egyszerűsítem a dolgot és nem lesz visszajelzés a töltőáramkör felé.
Nem kell szabványhoz igazodnom.
Köszönöm.
Üdv.: Kumi

0

Sponsored links