You are here

50w-os "D" osztályú erösitö hidba kapcsolása,de hogyan?

36 posts / 0 new
Last post
atis76
atis76 picture

Sziasztok!
Vásároltam ezt https://www.aliexpress.com/item/TDA7492-50W-50W-100W-D-Class-Digital-Amp... a modult.
A leirásban szerepel állitolag hogy mono blokként 100w-ot is tud./valoban max 50W/
Jelenlegi állapotában olyan 20-25Wot tud torzitásmentesen.
Kérdésem az lenne hogyan lehet hidba kötni?/kiváncsiságbol is :-) /
Eddig nem találtam rola semmit.

üdv:Atis

Comments
heat
heat picture

Érdemes tanulmányozni az IC adatlapját.
A 7492 az erősebb, 6A max kimenettel, a 7492p a gyengébb 4A-rel
A tápfeszültség növelésével és a hangszóró impedancia csökkentésével növelhető a kimeneti teljesítmény. Nagyon fontos az említett szűrő hozzáigazítása a kimenethez. Pl. 4 Ohm-hoz 15uH, 470nF. A táp max 30V. 2db ólomakkuról próbálva, hűtéssel az erősebbik IC-ből kivehető a 100W. (2x50W) 4 Ohm-os terhelésen.
Megjegyzem attól, hogy D osztályú a tápnak megfelelően kis belső ellenállásúnak kell lennie. Jó minőségű pufferekkel érdemes ellátni még akkumulátoros üzemben is. Rövid, vastag vezetékek kellenek a táphoz és a hangszórókhoz is.
A párhuzamos kapcsoláshoz a két oldalt szinkronizálni kell, ehhez van kivezetés 24/25-ös láb.
Létezik 2 IC-s 2x100W-os modul.
A TDA 7498-as már akár 36V tápról is megy. Most is ilyet hallgatok. Megfelelő táppal 8 Ohmon 70-80W-ig hihetetlenül szépen szól.
A digitális zenékkel vigyázni kell, mert ezek az erősítők nagyon szépen, "sarkosan" kínozzák a hangszórókat a négyszög és háromszög jelekkel, valamint a hangszóró membránját keményen fogják vissza a belengésektől. Ezáltal jobban igénybe veszik, mint mondjuk egy régi tranzisztoros. Akusztikus hangszerek esetén rendkívül steril, semleges viselkedésű és nem simít ki semmilyen zördülést ezért első körben nyersnek hangzik, de hát ez ilyen. A bakelit sercenések és pattogások sincsenek elfedve, akár csak a hangszerek nyikkanásai, zördülései. A digitális zene pedig elemi erővel hat CD-ről.

A TPA3116-os még trükkösebb, változó órajellel dolgozik, jobb hatásfokkal, belső szinkronizálási lehetőséggel és 7A kimeneti árammal/csip. A komplett modul 2 IC-vel 2x100W 2ezer Ft alatt megrendelhető Kínából ingyen postával.

File csatolás: 

0

agressiv
agressiv picture
*

A tápfesz alapján ennek már alapban is hidaltak a kimenetei, azokat nem lehet tovább hidalni.

0

josef.48
josef.48 picture
*

Szia atis76 !A két kanális kimeneti egyenként már hidban van.Mégegyszer hidba nem köthetö.De a hidak párhuzamosan köthetök egyszerüen, betartva a jelölésket (+a+ -a- al).Nem nagyon ajánlot de ha a fázisok együtfutása betartható ugy müködöképes.Ezért a kereskedö is ajálja, meggyöz hogy müködöképes.A bemeneteket is egyszerüen párhuzamosan kell kötni.üdv.Jóska

0

atis76
atis76 picture

Szia!
Kiprobáltam ,de iszonyatosan elkezdett bemennö jel nélkül is gerjedni.
Tehát ezekszerint nem lehet többet kihozni belöle,a hirdetés meg egy nagy átb.szás!

üdv:Atis

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Az egy dolog hogy a hirdetésben szerepel a 100W. De. Az is szerepel hogy milyen IC-vel van megépítve. Bárkinek ott van a lehetőség hogy megtekintve az adatlapját eldöntse igaz e az állítás. Na persze annyi hozzá értés nem árt hogy az adatlapot értően olvassa a potenciális vevő vagy "áldozat".
Üdv. Laci

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Ez a párhuzamosan járatás csak analóg kapcsolásoknál működik.
A PWM végfokodnál ez nem fog menni. Olyan mértékben felborítja a működését hogy az általad is jelzett, használhatatlan állapotot idézi elő. Különösen áll ez az önrezgő kapcsolásúnál.
Ha nagyobb teljesítményre van szükséged, más IC-t vagy diszkrét kapcsolást kell választanod. Mindkét esetben nagyobb tápfeszűltségre lesz szükség!
Üdv. Laci

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Sziasztok!

A lényegről senki nem ír.

100W az 50W-hoz képest 3 dB növekedés. Az emberi fül 3 dB hangerősség változást éppen meg tud különböztetni. Minek olyasmire törekedni, amit éppen csak hogy meghallasz? Vagy talán nem is. Nem lesz "kétszer olyan hangos", az emberi hallás nem így működik.

Üdv, lcsaszar

0

josef.48
josef.48 picture
*

Szia Icsaszar ! Idézet /Az emberi fül 3 dB hangerősség változást éppen meg tud különböztetni./ nagyon is meg tud ,ha távolabb vagy a hangforrástól. Valoban 3dB teljesitmény növekedés az 2x-es növekedést jelent ugyanazon az impedancián.Itt D osztályú audio végerösitöröl van szó ,vagyis kapcsoló üzemröl.A kimenetek már hidban vannak kanálisonként.Ez kapcsoló üzem szempontjából nézve azt jelenti hogy ai Ic kimeneten lévö FET-ek felváltva(irányt váltva ) kapcsolják a tápfeszültséget a hangszoróra az alul áteresztö szürön keresztül.A hangszoróra esö pillanatnyi teljesitmény az P= U²/R (v.Z).A pillanatnyi áram nagyságába amely a hangszorón áthalad beleszol még az alul átereszö szürön és a kapcsolón (2 FET-en )esö vesztességek.A kimenö teljesitmény növelése(pl.duplázása) a fesültség megnövelásável vagy a hangszoró ellenálásának(Z) csökentésével érhetö el.Itt nem emlitem az alul áteresztö szürö joságának megnövelését és a kapcsoló FET-ek átvezetö ellenálásának csökentését.Ha 2 kimenetett párhuzamosan kötsz (fázisban is)ugy kissebb ellenálással (1/2) terhelheted (Z). A hangszoró 2x kissebb ellenálása adja majd a dupla teljesitményt.Párhuzamos kötésben ugyanazon a hangszorón ugyanaval a táp fesz. mincs lényeges teljesitmény erösités növekedés.Esetleg a soros szürök veszteség csökentéséböl adodó valamicske nyeresség. Én igy látom. Én a dB bekeverését ide nem találom egyáltalán lényegesnek.üdv.Jóska

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: ez komoly?

Bálint

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Bizony az! De ezt lehet úgy is értelmezni hogy egy 3dB-el érzékenyebb hangszóró egyenértékű azzal mint ha dupla teljesítményű erősítőt alkalmaznál adott hangszórónál. Ezért egy jobb hangszóró igen "sok wattot" pótolhat. Lényegében a kis teljesítményű, zömmel csöves HI-FI SE (Single Ended)erősítőknél ilyen érzékeny hangszórókat kell használni az elegendő elvárt hangnyomás elérése érdekében.
Üdv. Laci

File csatolás: 

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:
1. a decibel logaritmikus viszonyszám.
2. egy 200W-os hangfalon a 100W-os erősítő nem alig észrevehetően hangosabb, mint az 50W-os, hanem jóval hangosabb.
Nem szobában, hanem nagyobb teremben vagy szabadtéren kell meghallgatni

Bálint

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Sok zenész ügyfelem akik elsősorban zenészek és nem szakmabeliek, "megették" ezt. Megvették a kétszer nagyobb teljesítményű erősítőt, pl.2x400 W helyett 2x800 W-ost és csodálkoztak hogy nem lett kétszer hangosabb. Ugyan is a kétszer nagyobb erősítő teljesítmény csak 3 dB hangnyomás (és ez a lényeg) növekedést jelent ami észrevehető ugyan de nem elementáris különbség. Vagy is a hallásunk az ami nem lineáris a hangnyomással, ráadásul ez még erősen frekvencia függő is. Részletesebben lásd akusztika fejezet a klf. enciklopédia jellegű szakkönyvekben.
Üdv. laci

0

nyaki
nyaki picture

Üdv!
Én is mindig azt szajkózom, hogy nem a wattokat kell növelni, hanem érzékenyebb hangszórókat kell választani vagy a membránfelületet kell növelni.
A wattok növelésével nő a hangrendszer torzítása és a diszipált teljesítmény is, miáltal a hatékonyság csökken.
A mai divatvilágban kapható 85-86dB érzékenységű csicsás hangszórókkal olyan süket lesz a hangdoboz, mint a nagyágyú. A mélynek legalább 92dB érzékenységet tartok elfogadhatónak, azalatt az impulzusátvitel jósága ugyan nő, de a hangnyomás csökken, miközben az alacsony frekis átvitel túl magasra adódik, tehát nem lehet vele túl mélyre lemenni.

Legyen jó napod!
„Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!”

0

DINO54
DINO54 picture

Szevasztok !
Már megint úgy adtok "tanácsot" hogy meg sem nézitek : miről is van szó. Tisztelet a kivételnek.
A helyzet hasonló minden D osztályú IC-nél és komplett erősítőnél. Megy egyfajta trükközés de nevezhetjük parasztvakításnak is a kimenő teljesítmény megadásával. Közlik a 10 % THD-hez tartozó értéket mert ez jó nagynak tüntethető fel. A legtöbb tisztán analóg végfok is meredeken emelkedő torzítást mutat a max. teljesítménynél vagy a fölött. Ennek hangzása is elég bántó de a D ostályúaknál különösen bántó a jelenség. ( Egyébként a D osztályú is analóg mert az impulzus szélességet a bemenő jellel analóg/arányos módon vezérli, szó sincs bármi féle kvantálásról)
A reálisabb megadott kimenő teljesítmény az 1 % THD-hez tartozó bár ez is csak a nagyon átlag halgatót elégíti ki. Lásd a mellékelt adatlap ábrát. E szerint az oldalankénti 10 W a némi túlvezérlési tartalékot biztosító kimenő szufla. Az egyértelmű hogy ez már egy hídkapcsolású IC (BTL) vagyis értelmetlen további "hidalásról" beszélni!
Mivel 8 ohm a megadott terhelő impedancia, ez oldalanként vagy más szóval végfokonként 4 ohm terhelést jelent.
Említés vagy utalás nincs az adatlapon hogy ennél kisebbet elviselne. Elképzelhető, de senkinek sem ajánlom mert ismerve a gyártók hozzá állását, akkor 4 ohm-ot adnának meg. Így 4 ohm terheléssel és változatlan tápfeszültséggel elképzelhető a 100 W csak kérdéses a kimeneti FET-ek ezt szeretnék-e? :)
Üdv. Laci

File csatolás: 

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: probléma lehet még a nem azonos belső frekvenciák interferenciája, fáziskülönbsége, hiába van szűrés.

Bálint

0

george
george picture

0

atis76
atis76 picture

Szia!
Itt ezen a forumon,tárgyalják hogy nem lehet hidba kapcsolni.
Ráadásul a képen párhuzamosan van kapcsolva./ez is probálva,gerjed/

Üdv:Atis

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Üdv! Azért rohadjanak meg, hogy így árulják, mindenhol, 100W mono hídban... Itt pl azt írják BTL az R+ és az L+ közé kell kötni a hangszórót... https://www.bukalapak.com/p/elektronik/lain-lain-208/jfw76-jual-mdl-042-...

0

atis76
atis76 picture

Szia!
Nem véletlenül raktam fel forum témának,mert engem is foglalkoztatott a dolog hogy hogyan lehet hidba kötni,de ugy néz ki hogy sehogy sem.
Tehát a hirdetés jol félrevezetö volt!Belefutottam!Gratula!

Üdv:Atis

0

l.pozsgai
l.pozsgai picture

Megnézted???
Szerintem nem..

0

atis76
atis76 picture

Szia!
Megnéztem,de eddig semmi eredmény.
Itt egy rajz rola:

0

l.pozsgai
l.pozsgai picture

Hi!
Az alacson táp miatt választottad?

0

balage
balage picture

Itt is azt mondják hogy nem lehet.

File csatolás: 

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
A nagyobb teljesítményű testvérénél TDA7498E van ún. mono BTL mód ... :hmmm: ...pedig az tok is két darab hídkapcsolású végfokot tartalmaz!
Üdv.: Uniman

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Hogy mono üzemmódra kapcsoláskor mit kapcsolnak át a chipen belül az az adat lapból nem derül ki.
Ez csak az én "okoskodásom" : Célszerű csak egy PWM modulátort használni a kettőből értelem szerűen egy oszcillátorral. Valahol a dead time áramkör után a kimeneti FET-ek meghajtó áramköre környékén párhuzamosítani a két végfokozat fél vezérlését átkapcsolható módon. Ily módon gyakorlatilag az áram terhelhetőségét duplázom meg az IC-nek mi által 4 ohm terhelést fog tudni viselni, amihez dupla kimenő teljesítmény tartozik. De itt sem szabad a 160 W-ot komolyan venni mert ez 10% THD-vel értendő és ez az érték ezeknél a PWM végfokoknál már nagyon csúnyán hallatszik.
Üdv. Laci

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Érdekes módon lepárhuzamosítják a két kimenetet.

0

atis76
atis76 picture

szia!
Azon a modulon van jumperelési lehetöség.

üdv:Atis

0

l.pozsgai
l.pozsgai picture

0

SzG
SzG picture

0

atis76
atis76 picture

Szia!
Probálva nem müködik igy sajnos.

Üdv:Atis

0

balage
balage picture

Helló! Azért nem, mert eleve hídkapcsolásban működik mind két végfok.

0

atis76
atis76 picture

Szia!
Akkor parasztvakitás az egész,hogy "100w" ot is ki lehet hozni ebböl a modulbol.

Azért furcsáltam is a dolgot,mert semmiféle leirást nem találtam rola.

üdv:Atis

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a TDA7492P IC adatlap szerint a teljesítménye

■ 25 W + 25 W continuous output power at
THD = 10% with VCC = 20 V and RL = 8 Ω
■ Wide-range single-supply operation (8 - 26 V)

A TDA7492 pedig
■ 50 W + 50 W continuous output power at
THD = 10% with RL = 6 Ω and VCC = 25 V
■ 40 W + 40 W continuous output power at
THD = 10% with RL = 8 Ω and VCC = 25 V
■ Wide-range single-supply operation (8 - 26 V)

Bálint

0

atis76
atis76 picture

Szia SzBálint!
Azzal tisztában vagyok hogy nem egy erömü,de több hirdetésben is találkoztam vele hogy hidban "100w"ot is tud.
tudom a 100w nagy kamu,de most arra lennék kiváncsi,hogy hogyan lehetne meg kétszerezni a kimenö teljesitményét.

üdv:Atis

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: úgy, hogy kettőt veszel belőle
Még egy panel

Bálint

0

Sponsored links