You are here

EA3006L tápegység, Hogyan is fog elindulni a tápegység? - MEGOLDVA!

58 posts / 0 new
Last post
Imyke
Imyke picture

Sziasztok!

Ezt a tápegységet sikerült be/megszereznem, a MÉH-telep karmaiból mentettem meg.

Minden jó a tápegységben (a hálózati kapcsoló volt rossz), de mégsem indul. Bekapcsoláskor egy pillanatra felvillan a LED, aztán kialszik és semmi. A panelt visszarajzoltam, többször leellenőríztem, nincs elrajzolva.

Azt nem értem, hogy honnan veszi az áteresztő tranzisztor nyitásához szükséges feszültséget? ...mert ha már egyszer nyitott, akkor utána szabályoz, de addig???

Olyan érzetem van, mintha pl aksi töltő lenne, vagyis amíg a kimenetére nem kapcsolok feszültséget, hogy a szabályzó köre kezdjen el szabályozni, addig nem indul el. Na de akkor ez aksitöltő és nem tápegység, ahogy fel van tüntetve az előlapon?!

Most akkor, hogy is van ez?

Köszönöm!
Üdv!
Imre

File attachment: 
Comments
Imyke
Imyke picture

Sziasztok!

Köszönöm mindenki türelmét!

A tápegység működik, jó lett. Tápegység nem pedig "aksitöltő" :) Panel jó, tranyik jók, mindegyik 200-as béta felett. Eredeti alkatrészek. Egyedüli gányolás a kimeneti banánaljzat hátuljára forrasztott "egyéb" tápcsatlakozó aljzat.

A kimeneten lévő feszosztóban a trimmer potméter volt rossz. Érintkezési vagy egyéb "hatodik érzék" hibája lehetett, mert volt amikor jó volt az értéke a A-C kivezetés között, volt, hogy 2-3-5k ohm-ra is felugrott kedvétől függően.

Az áteresztő tranyit a 100nF-os kondi nyitja (nem teljesen) majd az így előállt feszültségből már tud szabályozni a szabályzó kör is. Próbaképpen kiküszöböltem az indításkori feszültségugrásból létrejövő 100nF-os kondi által történő indítást a tápfeszültség lassú emelésével. Valóban nem indult el a szabályzás. Továbbá kisebb feszültségekről próbáltam lökésszerűen (bekapcsolást szimulálva) indítani a tápot, de mint a szimuláció is rámutatott, bizonyos feszültségek alatt nem stabilizálódott a táp.

Külön köszönöm azon emberkék segíteni akarását, akik ösztönöztek rá, hogy nyugodtan vigyem vissza a MÉH-telepre meg, hogy építsem át az egészet. Ezen hozzáállás alapján nem biztos, hogy az elektronikus dolgaimat "oda" vinném javíttatni, de van erre más szó is a szakmában... Természetesen nem személyeskedni akarok, csak az építő jellegű hozzászólások reményében próbáltam segítséget kérni tapasztaltabb társaimtól!

Köszi!
Üdv!
Imre

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Minden hurrá optimista kijelentésed ellenére úgy érzem nem került pont a probléma végére.
Az előlap felirata szerint ez egy 10-15V 6A netzgerat (tápegység).
Mint azt már többek, köztük én is megjegyezték a kimenettől az áteresztő tranzisztor működésével bezárólag pozitív visszacsatolás van mely az áteresztő tranzisztort telítésbe igyekszik vezérelni. A szimulációid különböző bemeneti AC feszültségekre adott válaszai is ezt tükrözik. Az indítást amit azt már korábban jeleztem a C3 csinálja a töltődése kezdetén kvázi rövidzárat képezve a test felé. Ugyan a 100nF-ot keveselltem, 1-10uF találtam volna szerencsésebbnek de ezek szerint teszi a dolgát a 100nF is.
Itt nem történik a konvencionális módon hibajel képzés a kimeneti és egy fix referencia jelből amit aztán a szabályzás során igyekszik nullára csökkenteni a szabályzó kör. A V6 emiter körében lévő 6,8V-os zener dióda csak megemeli a V6 nyitásához szükséges feszültséget. Ha a kimeneti feszültség a terhelés nagysága esetleg rövidzár miatt olyan mértékben lecsökken hogy a V6 nyitása megszűnik a tápegység "lekapcsol". Meglátásom szerint az R9 trimmer a max. 6A terhelő áramot hivatott beállítani. A szokásos értelembe vett feszültség stabilizálás nem történik a fentiekben vázoltak miatt. legfeljebb a puffer kondenzátoron meglévő feszültség lüktetés kiszűréséről beszélhetünk. A növekvő terhelő áram hatására a pufferen lévő feszültség egyre csökken, erre utal a 10-15V felirat az előlapon. A csatolt képen lévő transzformátor méretei sem sejtetnek "merev" feszültség forrást.
Ha normál üzemű áteresztő tranzisztoros stabilizátorról beszélnénk 5V többlet feszültséggel (ami egyáltalán nem sok) 30W disszipációval kellene számolni ami egy szál 2N3055-el kifejezetten húzós még az alkalmazott hűtőbordával is. Itt telítéshez közeli állapotban dolgozik a tranzisztor, saccom szerint kb. max.10W disszipációval.
A Radiomuseumon ez található róla:
http://www.radiomuseum.org/r/elektroaut_netzgeraet_ea_3006n.html
Hogy az N és az L változat között mi a különbség az még megfejtendő.
Üdv. Laci

0

Kari
Kari picture
*****

Szevasz Imre!
Gratula; kis huza-vona aran, de meggyogyitottad= hasznald sokaig eredmenyesen!(mondjuk Pist47-nek is igaza van: a potik (tàp)-szabalyzokörben az esetleges "instabilitasuk" (kh) miatt mindeg lenyegesek, s ezert alaposan vizslatandok...)
Kari

0

Pista47
Pista47 picture

Szevasz Imyke!
Itt van a gubanc, azt például fel sem tételeztem, hogy a potmétert külön nem tesztelted le, mert abból az alapból más lett volna a leányzó fekvése.
Mindegy, túl vagy rajta, és köszönöm, hogy közzétetted a megoldást.
Üdv!

0

Imyke
Imyke picture

Szia Pista47!

Erre irtam, hogy "hatodik érzék"-kel felvértezett trimmer, mert a panelból nem forrasztottam ki ugyan, de minden passzív alkatrészt átmértem és akkor, ott a gyári értéket mértem rajta (250R).

Köszi!
Üdv!
Imre

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: én azt tanultam(régen)
Egy mérés nem mérés
Két mérés fél mérés
Három mérés az egy mérés
(mindíg beválik)
Potmétert ANALÓG ellenállásmérővel kell mérni, funkcionálisan.
DVM-mel nem tudod mérni, mert nem látod a folyamatosságot.
Először az egyik mérőcsipeszt a középső lábra, a másikat az egyik szélsőre, végigtekerjük, majd áttesszük a másik szélsőre, ismét végigtekerjük
Csak így derül ki, ha kontakthibás!

Bálint

0

Pista47
Pista47 picture

Szia SzBálint!
Már valahol említettem, nem ebben a topikban, hogy anno a Remixben cirka 15 éven keresztül potenciométer gyártáson munkálkodtam művezetőként. A megelőző 5 évben meg technológusként.
Szóval.
A potmétert mindig a b-a, és a b-c lábak között mérem. Tápegységgel, értelem szerű feszültséggel, soros ellenállással (értéke 5-10-szerese a potméterének), az indikálásra meg szkóp szolgál, mert csak azon tud igazán kiderülni az esetleges qtyaság.

0

hjozsefgosfa
hjozsefgosfa picture

Szia!

Ahogy már itt sokan írták, itt valami nem stimmel. Az adatlap szerint fix feszültségű tápegység, a rajzot nézve pozitív a visszacsatolás. Szerintem induljunk ki abból, hogy neked mire van szükséged. Pl. ha stabil 12V kell, akkor egy 7812-vel megoldható (esetleg tranzisztorral megfejelve), sokkal precízebben, mint ezzel a kapcsolással. Ha változtatható kell, akkor LM317-tel minimális külső alkatrésszel. Ha a Graetz-híd utáni egyenfeszültség értéke megfelelő, akkor egyszerűen egy olvadóbiztosíték.

0

Imyke
Imyke picture

Lehet, hogy meg van a megoldás!?

Szobafestés helyett leültem gépezni, ha már egyszer régen "jelentkeztem" itt...

Szimulátorban a következő eredményeket kaptam (a képek között annyi különbség van csak, hogy a trafó szekunder feszültségét változtattam és a feszültségbeállító trimmer csak két véghelyzetében lett ábrázolva mert nem találtam meg a progiban a trimmer/potméter alkatrészt)

Ezek szerint lehet, hogy csak megszokott saját elvembe "buktam" bele, mely szerint először értelmez, rajzol, hibakeres és csak esetleg utána tekerget? Annyi hozzátartozik a dologhoz, hogy volt egy tápaljzat felforrasztva a banán aljzatok hátoldalára, de ezen kívül semmi más belegányolás nem látszott.

Na, majd ha hazaérek...

Köszönöm a türelmet!
Üdv!
Imre

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
3X Hurrá ! Probléma egy szál se. Kérd meg a moderátort, törölje az egész topikot !(nem fogja) Ez azért kemény. Már mint a szimulátorral gyógyítás. A Gyurcsók kismiska hozzád képest.
Majd ha rájöttél hogy miért nem indul a szerkezet akkor örömködhetsz. Ha nem, vissza lehet vinni a MÉH telepre hát ha valakinek több szerencséje (szerencséje?) lesz.

Üdv. laci
P.s "A válaszokat olvasgatva, a panel eredeti, nem volt turkálva benne. Látszott a forrasztásokon, hogy gyári, nem mókolt." Azért erre ne köss fogadást ugyan is lehet szépen, gyárival azonos színvonalon is dolgozni. Báár aki szépen dolgozik az talán meg is képes javítani.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

" Báár aki szépen dolgozik az talán meg is képes javítani."
Nehogy azt hidd. A szép forrasztás csak gyakorlat kérdése.

Üdv: Jácint

0

Pista47
Pista47 picture

Üdv!
"Báár aki szépen dolgozik az talán meg is képes javítani."
Aki eleget látott forrasztást, annak azonnal ordít az, az ami nem gyári, bármilyen szépen is forrasztották meg.
Persze, ez akkor igaz, ha a panel nem friss, de már cirka 1 éves kora után igaz.

0

Imyke
Imyke picture

Szia Pista47!

Irásodra röviden: LIKE!

Itt a panelon látszódott már, hogy lassacskán kezd körberepedezni a forrasztás a lábak körül, de mindegyiknél egyenletes volt. Felülete szép, azonos ívben vezetődött át a lábról a rézfóliára a forrasztás felülete. Folyasztó vagy egyéb segédanyagnak nyoma sem volt a panelen. Egyértelműen gépi, régebbi forrasztás. Nem hinném, hogy valaki úgy javít panelon forrasztást vagy alkatrészt úgy cserél, hogy utána átküldi hullámforrasztón.

Köszi!
Üdv!
Imre

0

Imyke
Imyke picture

Egy kis türelmet kérnék! Jelenleg nem tartózkodom otthon, érdemben nem is tudok hozzászólni (mérni) a problémámhoz.
Egy-két hét és ismét lesz 2-3 szabad napom.
Köszönöm!

A válaszokat olvasgatva, a panel eredeti, nem volt turkálva benne. Látszott a forrasztásokon, hogy gyári, nem mókolt.

0

Ferenc.P
Ferenc.P picture
*

Szia!
Lehet az is, hogy a V2 keresztül a C3 töltésével indul, majd a V4 átveszi a szabályozást.
Üdv. Feri

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
A V3 helyén NPN tranzisztorral (ahogy a topik nyitó lerajzolta) ha be is indul a szabályzás pozitiv visszacsatolásként funkcionál melynek révén a teljes nyitásba vezérlődik az áteresztő 2N30555.
Üdv. Laci

0

Ferenc.P
Ferenc.P picture
*

Szia!
A C3-nak van hatása már mint a szimulációban (ideális körülmények közt):
- ha kihagyom vagy 10nF alatt van az értéke, a táp nem indúl;
- túl nagy áram esetben - zárlat, pl. 1 ohm terheléssel, sem indul;
- Ha pl. a C3-at 10uF-ra cserélem, a 'kimenet' nem haladja túl a beállított
értéket.
- ha lekapcsolom a V4 szabályozó tranzisztort a kimeneten ~17V-ra 'ugrik'
majd kb. 1/2mp után 0-ra csökken.
Fura kapcsolás ha feltételezzük hogy az induláshoz nem szükseges külön táp a kimenetén (és persze ha a Tisztelt topiknyító nem hibázott a visszarajzolásban).
Udv. Feri

File csatolás: 

0

Pista47
Pista47 picture

Szia Feri!
T-i-n-a programmal rajzoltad? Én még csak azzal a fajtával találkoztam, az is régen volt.
"- ha lekapcsolom a V4 szabályozó tranzisztort a kimeneten ~17V-ra 'ugrik' majd kb. 1/2mp után 0-ra csökken."
Ha kiveszed a V4-et, akkor a T2 B-a C3-mal van testelve, annak a feltöltődéséig nyitja a T2-őt, ergo a kimeneti feszültség jogosan megy fel koppig, én azt a 1/2 másodpercet kicsit sokallom, persze, csak besaccolás alapján.
Ha még meg van a programod, és szánnál rá egy kis időt, megkérnélek rá, hogy rakjad már fel a rajzra az ID:356259 hozzászólásomban szereplő 4 alkatrészt, hogy mit csinál a szimulációval.
Be indul-e?
Köszi!

0

proba
proba picture

Esetleg a V2 helyett egy cinpaca, r2 meg szakadás?

0

Ferenc.P
Ferenc.P picture
*

Szia Pista47!
A V2-est jól 'megpatkolták' kondikkal :) , amúgy a C3 csak lassítja a szabályozást...
A 3CG733-as emlékeztet a 2SA733-ra. A 3CG708 talán a 2SA708: 0.7A bír - mint meghajtónak megfelelne a helyettesítése, pl a BC161 is. Ez szerint az SD3C csakis 2-5A-es tipűs lehet. Ide az MJE13005 választanám (4MHz-es).
Holnapra megpróbálom összerakni az áramkört.
Üdv. Feri

0

Ferenc.P
Ferenc.P picture
*

Szia Pista47!
Az eredeti áramkör sztabil - biztosan indul és szabályoz. A terhelés kihat az üzemi frekvenciára (változhat 100kHz-töl 4-5kHz-ig is). A Legkisebb beállítható fesz. 7V környékén van. Az 13005-ös nem kíván hütőt, az 1W disszipációt sem haladja meg.
Ime a csodabogár :D . Ez volna a minimum amivel még fenn tud maradni a rezgés.
Üdv. Feri

0

Pista47
Pista47 picture

Szia Feri!
Az általad közzétett Egyszerüsített á.k..jpg egy egészen más konstrukció, működése teljesen eltér az eredeti ea3006l_sch.pdf rajzhoz képest.
A Te esetedben (Egyszerüsített á.k..jpg):
az erősítő láncolat negatív visszacsatolásban van, analóg módon is stabilizálna a 600uH nélkül is, ha kellő helyeken meg lenne kondizva.
Az eredeti rajzon (ea3006l_sch.pdf):
a V2 E-ben van az R3 330R, nincs a szelep tranzisztor C-ben 600uH.
Az áramkör nyitási fázisában, amikor a kimenet felől feszültséget kap, az erősítő lánc pozitív visszacsatolásban van, valószínűleg azért, hogy gyorsítsa a bekapcsolást.
De miután a a V2 telítésbe kerül az erősítő lánc átvált negatív visszacsatolásra, a V2 már nem tranzisztorként funkcionál, hanem két diódaként (B-C, és B-E ebben az állapotban diódák).
Üdv!

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Nem néked válaszolok, csak szeretném ha a komment folyam végére kerülne.
Ahogy már volt rá példa nem fog mindenkinek tetszeni amit írok: született 35 hozzászólás. A topik nyitó le se tojja a topikját holott már járt itt a Tanyán azóta. Szerintem meg is kapta a megoldást. de ha így áll a dologhoz, oldja meg a problémáját saját maga úgy ahogy gondolja. Igy ez az eljárás egyszerűen visszaélés a Tanya tagjainak a jóindulatával s nem utolsó sorban idejével, energiájával.

Üdv. Laci

0

DINO54
DINO54 picture

Szia(sztok)!
Kb. ennyi a teendő.
Valamint: https://hu.wikipedia.org/wiki/Occam_borotv%C3%A1ja
Üdv. Laci

File csatolás: 

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv:imyke elfelejtette, hogy kérdezett valamit.

Válint

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
http://elektrotanya.com/?q=user/13548
Cca. 6 órája itt járt. Valamit azért tényleg illene reagálni ha már törjük magunkat. Ugye?
Üdv. Laci

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: akkor pedig éjszaka nem akart zavarni

Bálint

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Még mi előtt Birodalmi Csillagrombolóvá alakítanád a szerkezeted kibicnek semmi sem drága alapon adott tanácsok okán két kérdésem lenne:
.
1. "..mert ha már egyszer nyitott, akkor utána szabályoz, de addig???" Ez kérdés vagy állítás? Mert ha az utóbbi az azt jelenti hogy a szabályzó kör elemei működésképesek.
2. Mikor először bele néztél a készülékbe tapasztaltad-e annak a jelét hogy már jártak benne előtted, cserélve volt valami vagy hasonló?
.
A LED felvillanása arra vall hogy próbál indulni de valamiért az átersztő tranzisztor tartós nyitásához nem áll rendelkezésre elegendő bázis áram. Ennek lehet oka működőképes de drasztikusan lecsökkent bétájú tranzisztor az öt közül. Lehetséges hogy a C3 helyére kisebb kapacitású kondenzátor került egy korábbi beavatkozás során. Jó tranzisztorok esetén 1-100 uF közötti kapacitással már "égve" kell maradnia bekapcsolás után.
Üdv. Laci

0

Jaca
Jaca picture
****

Sziasztok!

Itt valami el van rajzolva, mert tegyük fel, hogy beindul, akkor növekvő kimenő feszültségnél V5 mégjobban kinyitja V4-et, ez méglejjebb húzza V2 bázisát, amitől R2-n nő a kimenő feszültség, tehát nőni fog a kimenő feszültség.
Viszont ha V3 mégiscsak pnp tranzisztor lenne, máris működne (szimulációban rögtön magához tért).

Üdv: Jácint

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Igen, az is lehet hogy a V3 az PNP és egy kompozit darlington fokozatot alkot a 2N3055-el.
A PNP tranzisztor a leskicceltel ellentétben felcserélt C és E kivezetésekkel kötendő be. Az R2 ad neki egy alap nyitást és tadammm indul a "taliga". Nem mellesleg a szabályzás is a megfelelő irányban zajlik ami nem hátrány. :)
Persze ez azt jelenti hogy belepiszkáltak a kütyübe.
Üdv. laci

0

zsugori
zsugori picture
***

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Igazából nem értem mit szerettél volna ezzel a kapcsolással demonstrálni. Mert ugyan is ez a lehető legklasszikusabb tápegység kapcsolás állítható kimenő feszültséggel illetve kiegészítve egy szintén állítható áramkorláttal mely aktivizálódásakor lekapcsolja a kimenő feszültséget. A Ta nyomógomb pedig benyomáskor megszakítja a figyelő tranzisztor csatlakozását, ez által újra indítható a kimenet.
A trafó kivezetései a hátlapon egyéb felhasználást, pl. páka táplálást szolgálhatnak.
A Te becses figyelmedet is fel szeretném hívni hogy jelen esetben nem az a feladat hogy klf. kapcsolásokat ide "lapátoljunk" hanem hogy kiderítsük miért nem működik a topik tárgyában szereplő tápegység.
Üdv. laci

0

city217
city217 picture

Szia.
Azért nem működik mert nem tápegység hanem töltő, rosszabb esetben regeneráló. :)
De már pedzette valaki.
Üdv.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Ez sajna nem hasonlít rá. A zener feletti tranzisztor egy pnp tranzisztort húzkod, nem npn-t :(

Üdv: Jácint

File csatolás: 

0

proba
proba picture

Ha jobban megnézed, egyik esetben az első kettő tranzisztor darlington /tehát összevonható, a második esetben meg a másik kettő darlington /tehát összevonható. így ilyen szempontból már nem is olyan sok a különbség.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Azért is tettem ide a rajzot.

Üdv: Jácint

0

Pista47
Pista47 picture

Szevasz Jaca!
Jó kis régi kapcsolóüzemű tápegység lehet, hirtelen nem találja a gugli "barátom" se a VT3 SD3C tranzisztort, sem a VD5 2CZ91D valószínűleg Schottky diódát.
Úgy látom, hogy a R3-C8 csinálja a pozitív visszacsatolást, és így tartja fent a rezgést.
Nekem csak az nem tetszik benne, hogy korlátozás nélkül alakulhat ki áram a VT4 C-ba (VT1 B-ba).
Ehhez hasonlítható megoldással találkoztam anno valamelyik Grundig tévé tápegységébe, ami bizonyos időnként biztosan tönkrement, egészen addig, ameddig fel nem vágtam a NYÁK fóliát, és be nem tettem egy 100mA-re korlátozó ellenállást.

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Ez, Grundig VS200 vid. magnó is ilyen.
Üdv. Laci

0

Kari
Kari picture
*****

Szia!
Szèp munka volt kiàsni! :-) _node ezek is tevedesböl neveztèk tapegysegnek?-o-o-o...
Kari

0

Pista47
Pista47 picture

Szevasz Jaca!
Elég rafkós egy áramkör, de idéznék magamtól (ID:356259): "A feszültség vissza szabályozás a V2 B-C nyitott diódáján keresztül valósul meg."
A BC141/16, az NPN, ennyire nem hinném, hogy elrajzolhatta volna Imyke kolléga.
(STMICROELECTRONICS BC141-16 Bipolar (BJT) Single Transistor, NPN, 60 V, 50 MHz, 3.7 W, 1 A, 30 hFE)

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia Pista!

Feltéve, ha valaki nem nyúlt bele előtte. B_C-n meg nem szabályzunk. Csökkenő kimenőfeszültségnél V2 bázisára nagyobb feszültség jut, így kevesebb áram fog folyni R2-n, ezáltal csökken V3 bázisfeszültsége, és csökken a kimenőfeszültség. Én arra szavazok, hogy az áteresztő tag egy kvázikomplementer kell legyen.

Üdv: Jácint

0

Pista47
Pista47 picture

Szevasz Jaca!
"B_C-n meg nem szabályzunk."
Ez igaz, de attól még kinyit a B-C dióda, meg a B-E dióda is, és a B-E dióda negatív irányba húzza az R3-at, ebben az állapotában a V2 nem tranzisztorként, hanem két diódaként működik. Ha így van valójában, akkor nem látom az okát, hogy miért.
"Én arra szavazok, hogy az áteresztő tag egy kvázikomplementer kell legyen."
Erre a kérdésre Imyke kolléga tudna megközelíthető felvilágosítást adni, hogy a lábakon látott-e forrasztási nyomokat.
Sokkal következetesebb a Te okfejtésed, de ha úgy lenne, mint ahogy írtad, akkor meg beröffenne elsőre.
Ha csak valaki valamelyik félvezetőt el nem baltázta.

0

Jaca
Jaca picture
****

Sziasztok!

Szerintem a német nyelv kever meg minket, de ez biztosan nem tápegység. Ez biza akkutöltő lesz. Egy precíz német tápegységre nem azt írják, hogy 12.14V, hanem azt, hogy 13.125V. Egy akkumulátorra kapcsolva működni fog, az áramkorlátozást a trafó végzi. Vagy valamelyik tranzisztornak más a lábbekötése, mint a rajzon.

Üdv: Jácint

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv:Imyke eltűnt
Akkuval biztos nem próbálta ki

Bálint

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Legyünk türelemmel elvégre Mindenszentek van. Majd jelentkezik ha teheti.
Üdv. Laci

0

Pista47
Pista47 picture

Szevasz Imyke!
Ez egy feszültség generátoros kimenetű áramforrás áramfigyelés nélkül.
Ebben az állapotában természetesen nem fog beindulni, csak akkor, ha a kimenet felől feszültséget kap.
Elhiszem, amit írsz:
"A panelt visszarajzoltam, többször leellenőríztem, nincs elrajzolva."
Ebből kiindulva látom, hogy érdekes a logikája a rendszernek. A feszültség vissza szabályozás a V2 B-C nyitott diódáján keresztül valósul meg.
Valahogy még is be kellene indítani, egy nagyon egyszerű kis többlet áramkörrel: 3 ellenállás, egy NPN tranzisztor, és egy dióda jól elfér egy kis próbapanelen.
A + -ról tennék egy 3.3K-t, és sorosan egy nyitott diódát a V4 B-re, a V4 B felől van a dióda K-ja. Ez biztosan beindítaná az áramkört, de bekavarna a feszültség beállító áramköri rész működésébe, tehát a beindulás után hatástalanítani kell ennek a 2 tagnak a befolyását. Azt meg egy NPN tranzisztorral lehet megtenni. A bázisában egy 8V körüli ellenállás osztóval, a C pedig menne az új 3.3K, és a dióda közös pontjára.
"A bázisában egy 8V körüli ellenállás osztóval"
Úgy értem, hogy a tranzisztor E a GND-n van a B-E között 330R, a B-X6 között egy 3.3K. Az ellenállás értékek csak saccoltak, lehet, hogy finomítani kellene rajtuk.
Remélem, elég egyértelmű voltam a leírásban, ne kelljen már lerajzolnom, mert az nem lenne most túlzottan egyszerű.

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
"Valahogy még is be kellene indítani, egy nagyon egyszerű kis többlet áramkörrel: 3 ellenállás, egy NPN tranzisztor, és egy dióda jól elfér egy kis próbapanelen."
Miért is kellene átalakítani ezt a készüléket?
Szép csendben hogy senki se lássa :) le kellene arról a lóról szállni és felülni rá a helyes menet iránnyal.
Üdv. laci

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia Laci!

Szerintem nem átalakítani akarta, hanem imitálni egy akkumulátort, ha mégiscsak töltő lenne a készülék.

Üdv: Jácint

0

Pista47
Pista47 picture

Szevasz DINO54!
Igaz, hogy a topik indítója nem azt kérdezte, hogy mit csináljon az áramkörrel, hogy bekapcsolás után jöjjön ki belőle feszültség.
Le is írtam, hogy:
"Ebben az állapotában természetesen nem fog beindulni, csak akkor, ha a kimenet felől feszültséget kap."
Igaz, hogy ezek után kérés nélkül leírtam, hogy én mit tennék, hogy magától is beinduljon.
Kedves DINO54!
Most mi nem stimmel? Hova tűnt az a nagy szakszerűség? Meg kell építeni amit írtam, és ha nem működik, akkor azt is leírni, hogy miért nem. Lehet ám szakszerű, megindokolt helyesbítést is adni. Nincs sértődés, legfeljebb tanulás az okosabbtól, mert az soha nem szégyen.
Továbbá.
Kedves szép DINO54!
Nem vagyok odáig a személyeskedésért, de az alábbi tanácsodat minek véljem?

"Szép csendben hogy senki se lássa Mosoly le kellene arról a lóról szállni és felülni rá a helyes menet iránnyal."

Hol van itt a szakszerű, jó szándékú hozzászólás?
Attól, hogy engem bizonyos egészségügyi dolgok korlátoznak, attól még nem mentek el nálam. Teljesen.
Tudod mit?
Van Neked otthon tükröd? Persze, hogy van. Na, akkor fényesítsd ki, és gyönyörködjél benne.
Szoktam olvasni a hozzászólásaidat, és néha igen érdekes dolgokat árulsz el velük magadról.
Ebben az ügyben további választ nem fogok írni.
Baráti üdvözlettel: Pista.

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Egyezzünk meg hogy még "deojcsiában" is egy töltőre azt írják hogy töltő. Jelen esetben ladegerät.
De Néked is javaslom: Kövesd végig mi történik ha töltőként használva növekszik az akku kapocs feszültsége.
Üdv. laci

0

DINO54
DINO54 picture

Hello !
A gyártó termék ismertetőjében a sekélyes német tudásom alapján feszültség stabilizált tápegységről van szó.
Egyébként bekapcsoláskor a C3 tudná még indítani a töltődése idején bár ehhez a 100nF-ot egy kicsit soványnak tartom.
Laci

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia Laci!

Természetesen ha növekszik a kapocsfeszültség, akkor növekszik a kimenő feszültség is, mert a pnp tranzisztor bázisát húzza lefelé.

Üdv: Jácint

0

welding alt
welding alt picture

Szia Jácint!

Egy akku, A és V mérő kell(ene) csak, máris lehetne tudni, hogy mi a helyzet.

Üdv. János

0

Istvan78
Istvan78 picture

Szia!
Ez pedig akku töltő direkt módon nem is tudod te magad szabályozni, belső szabályzó szabályozza azt amikor akku cellát kötsz rá.
Üdv Istvan78

0

Kari
Kari picture
*****

Szia!
A gyartoja pedig maskent latja=13,6V-os fix feszültsegü tapnak-lasd adatlap!
A 1310-ben levö tularamvedelem leirasa szerint 600ms-kent mintavetelez- nem ez itt is a gond, hogy tularamot vèl eszlelni a vedelem, s letilt?
Kari

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !

"A 1310-ben levö tularamvedelem leirasa szerint 600ms-kent mintavetelez"
T. Kolléga ! Nem az idézetben lévőről van szó.
Fogadjuk el azt hogy a topik nyitó pontosan rajzolta vissza a készüléket. Ha töltőként kezeljük, végig követve a működését az áramkörnek azt tapasztalhatjuk hogy a töltés folyamán egyre nagyobb töltő áram fog kialakulni. Nem tudok róla hogy ez lenne a bevett gyakorlat.
Tápegységként kezelve a kapcsolást szerény véleményem szerint csak egy erősen visszáramos Ge áteresztő tranzisztorral indulna el magától. Hiányolom az un. indító ellenállást. Gyanúm szerint még is csak hiba van a vissza rajzolásban. ( az ember hajlamos a saját maga által vétett hibán sokadjára is átsiklani) Vagy lemaradt az áteresztőt áthidaló sacc. 500-1000 ohm ellenállás vagy az R2 nem a V3 hanem a V2 bázisára csatlakozik.
Üdv. Laci

0

kallospeter
kallospeter picture

Szia!!

Akar hogy is nezem a rajzot,nem latom a tularam figyelo reszt.Most javitottam egy elektromos keresszek akku toltot,az sem indult "uresben".En is inkabb akku toltore tippelek.Vagy lehet egy CB radio tapja,parhuzamosan kotve egy 12V-os akkuval (hogy halozati feszultseg kimaradaskor is mukodjon a CB),amit allandoan feltoltott allapotban tart.
Peter

0

Sponsored links