You are here

N313 Orosz Oszcilloszkóp IC KR140UD1B helyettesítése és javítása? ( Megjavítva )

31 posts / 0 new
Last post
negeru
negeru picture

Sziasztok.
Beszereztem egy régi orosz N313 oszcilloszkópot. Gond az, hogy épp nem működik ahogyan kell. Elvittem különböző szervizekbe, de mindenhonnan kitessékeltek az oszcilloszkóppal együtt ( senki nem akarja el vállalni, vagy nem tud szkópot javítani).

Sajnálnám kidobni, hisz remekül szuperál. Az elektroncső ( remélem ez a helyes megnevezése ) tökéletesen működik. Trafó kellemes kis zúgással jelzi, hogy be van kapcsolva :) Amikor szondát bedugjuk, megjegyzem ez mindenre hasonlít csak szondára nem de néha még a szonda csatlakoztatása nélkül is megjelenik valamiféle zavar. ( kép mellékelve ). Ha próbálok valamit is lemérni vele, összevisszaság jelentkezik. Generáltam négyszög jelet, de a szkóp az mindennek kimutatta csak négyszöget nem.

Eldöntöttem, hogy megpróbálom én magam megcsinálni, de mivel sosem javítottam szkópot, ezért azt sem tudom hol kezdjem. Amikor kinyitottam észrevettem, hogy egy KR140UD1B IC hiányzik, mármint az egyik a kettőből. Próbálgattam valamivel helyettesíteni de nem sok sikerrel. Semmit sem sikerült találni. Ez mellett észrevettem, hogy a szonda sem a legjobb ( eredeti szétesőben ), ezt majd lecserélem BNC csatlakozóra és majd kapni fog rendes Szkóp szondát. ( ez lenne a terv, ha sikerül helyreállítani )

Tehát elsőnek az IC-t kellene beszereznem, de az egyik mester ( idézőjelben mester) szerint attól még, hogy hiányzik az IC attól még nem lenne szabad annak a zavarszerűségnek megjelenni.

Lövésem sincs, hogy hol kezdjem a keresést, avagy nem igen értek hozzá, tehát azt sem tudom, hogy honnan kezdjem, vagy talán érdemes egyáltalán nekifogni? Az akarat megvan :D

Elsőnek IC-t kellene beleraknom. Honnan tudnék szerezni, vagy mivel helyettesíthető?

Köszönet mindenkinek a segítségért.

Üdv Laci . . .

"FONTOS! Olyan fórum téma nevet válassz, ami beszédes, minél pontosabban illeszkedik arra, amivel kapcsolatban írsz. Egy lehetséges jó elnevezés
pl: ORION LCD PT26S chassis 17MB12-2, a tápja nem indul
Az nem elég, hogy pl: "LG LCD-TV" vagy "HP laptop" és hasonlóak. Illetve érdektelen, nem releváns információt se tartalmazzon a cím!
A helytelenül elnevezett topik felfüggesztésre, majd 48 óra után törlésre kerül! Felfüggesztett állapotban nem tudnak mások addig hozzászólni, amíg ki nem javítod a címet.
A hibás cím utólagos javítása (48 órán belül) a "Szerkesztés" fülre kattintva végezhető el."

Comments
negeru
negeru picture

Sziasztok.
Kedves fórumtársaim, a szkópot sikeresen megjavítottam :)Nagy az öröm
Galibali társnak köszönhetően megérkezett az IC ami a fent említett csak a típusú. Ez 6 Voltról működik, ezért ugye kis átalakítást igényelt, de Galibali társ még útmutatót is küldött, hogyan kell bekötni :) Ezen kívül még Kondicserék is volta, hisz némelyik 200mF kondi leesett 47nF-re :) Tehát kondicserék után eltűntek a zavaró jelek is.
Lényeg ami lényeg, hogy sikeresen megcsináltam, köszönöm mindenkinek a segítséget.

U.I. Ha valaki rászalad ehhez hasonló IC-re nyugodtan szóljon, nem árt 1-2 darab idehaza csereként :)

Még egyszer köszönet. Üdv Laci. . .

0

Galibali
Galibali picture

Szia Laci!
Örülök, hogy segíthettem és örülsz. Ügyes vagy.
Annak idején én is szenvedtem a javítással egy rossz mozdulat miatt.
Akkor nekem segítettek a Tanyatársak, amiért én is hálás vagyok.
Egyébként a fém tokozású ic katonai változat, az az stabil.
Használd egészséggel!
Üdv.
Tamás

0

negeru
negeru picture

Sziasztok.

Galibali kolléga felrakta postára a majdnem eredeti IC-t, csak A típusú ami 6-V-ról működik. Ezúttal is köszönet még egyszer. Reméljük nem eszik meg a határőrök Röszkén. Fentebb is említve van, kis alakítást igényel az egész. Amint megérkezik és beépítettem, jelentkezem. Remélem örülni fogok, és minden jó lesz.
Üdv Laci . . .

0

Kari
Kari picture
*****

Szia!
Nos, mekkora brummokat mersz, ill. mi valtozik ha az idöelteritest valtoztatod; mire jutottal?
Kari

0

negeru
negeru picture

Szia.
Szerintem hibaokot/at megszüntettem, hisz gond volt az úgynevezett szondával is, tápkondikkal is gondok voltak, és maga a csatlakozón is meglátszódtak az évek na meg ki ne hagyjam az idő/osztás kapcsolókat, hisz leginkább μs kapcsolóknál jelentkezett. Átfújtam őket egyfajta kontakt tisztítóval ami ilyen nagyfrekis kapcsolókra lettek tervezve. ( az ára akkora volt, hogy ott is hagytam szkóp árát :) )
azóta így próbálgatva, nem jött vissza a zavaró jel. ( hozzárakom hogy amit a képen láttál az csak amit sikerült lekapnom, volt attól rosszabb is ).

Tehát nem tudom pontosan megmondani, hogy mivel volt is a gond, hisz mindet egycsapásra csináltam és a gond eltűnt.
Üdv Laci . . .

0

welding alt
welding alt picture

Szia negeru!

Lehet, hogy nem voltam figyelmes mindenre, de a hiányzó IC nélkül hogy képes normálisan müködni?

Üdv. welding alt

0

city217
city217 picture

Szia.
A fény lett normális és kizavarta belőle a medvét. :)
De hál' annak van egy kerítésünk és ott marad. :D
Üdv.

0

welding alt
welding alt picture

Szia city217!

Kérdésem komolyan tettem fel. Ugyanakkor a topiknyitó násodik fotóján látható egy megégett ellenállás( balra lent, kondi és a kapcsoló közt vizszintesen). Hiányzó IC, égett ellenállás (szerintem),és mégis minden OK ?

Üdv. welding alt

0

negeru
negeru picture

Szia.
Azt a zavart kellett volna látnod. Ami a képen van az még semmi a fotósorozat erejéig nem sikerült megjeleníteni.
Igen, az ellenállás az felcsapott fekete öves karateistának , de attól még nem szakadt meg és mérésre jó. Ki fogom cserélni, pár forintom nem fog múlni :)
Üdv Laci. . .

0

peterpan
peterpan picture

Bizarr, de akár össze is jöhet:
https://www.olx.ua/uk/obyavlenie/mikroshema-kr140ud1b-IDduGZR.html
1 UAH = 10,89 HUF

0

Shizo
Shizo picture
**

Szia te kócos! :)

Megprobalhatnad uA709-est átdrótozva az van is nekem.

µA702

µA709

File csatolás: 

0

negeru
negeru picture

Sziasztok.
Kis szemlehunyás és máris fürgébb az ember
Nagyon buta kérdés, a zavar megjelenése, szondával/anélkül az is lehet az IC nem jelenléte, vagy az akadhat más forrásból?? Mivel látom, hogy a házon van egy föld jel+csavar de sima villásdugós a csatlakozója. Lehet, hogy le kellene földelni?
Üdv Laci. . .

0

Kari
Kari picture
*****

Szia Laci!
Igen, az IC hianyod is okozhatja ezt a brummszerü_valami felszedett_ zavar jelet a kepernyön...
Valtozik a periodusa ha az elteritesi idöket atkapcsolod?
Egyaltalan mennyi ms/usec volt a kephez tartozo elteritesi idöd, ill. a potis (finom) allitoja mely allasban volt (itt ugyan nincs "cal", de pl. a nyil-minimumahoz kellene fixen tekerned, s ugy leolvasni a periodus idejet)?
Lehetseges, hogy halozati brummot latsz, pl. kiszarado felben levö tapegyseg-puffer elko/egyeb szüröelkok miatt...
Ha csak multimetered van; ra merhetnel a tapfeszekre, de a müszert "AC" allasban is hasznalva, s lathatnad, hogy kb. mekkora (hàny mV)a merhetö AC jel (azaz brumm/zavaras) az adott tapfeszültsegen.
FIGYELEM=> a nagyfeszt inkabb kerüld el, nomeg egyebkent is jarj fokozottan ovatosan!!
Kari

0

Kari
Kari picture
*****

Ahoj!
Kimaradt city hsz-e altali blokkolas miatt:
A Shizo kollega 709-es ötlete sztem felejtös!-ez egy ös-öreg tipus, s meg kompenzalasa is bonyolultabb...
Ha màr idegen/ujabb tipus, akkor pl. OP27/37 (utobbi esetleg gerjedni fog a joval nagyobb savszelessege miatt), de elsö közelitesben lathatova tenne a müködest egy szimpla 741-es is. Ujabb IC-knel alighanem kikellene venni a freki & offset kompenzalasokat, akàr az erintett làbat besem dugnàm(ha a konkret valtozatnak megfelelöen aramkörileg lehetseges). Nem èppen kezdönek valo probalkozasok, de szerencses esetben megoldast hozhatnak...
APROPO; ezek a lapos erintkezös foglalatok igen ramatyok, jobb lenne lecserelni öket kerek(esztergalyozott) kontaktusu tipusuakra= ezzel sok kontakthiba miatti bosszankodastol mentheted meg magad.
Eredmenyest - Kari

0

city217
city217 picture

Szia.
Elárulom hogy semmi köze az IC-nek a medvéhez! Az a méréshatár váltásnál dolgozik.
:)

0

Kari
Kari picture
*****

Haj!
Biztosan tudod, hogy egy szkop hogyan müködik? :lol: ...
K.

0

Csaba1002
Csaba1002 picture

Szevasztok!
Az N313 szkópnál 2 féle vízszintes eltérítésű verzióba futottam bele. A régebbi változaton y jel nélkül nem rajzol csíkot, leáll az eltérítés, viszont ha kap bemenő jelet, igen stabil szinkronja van.
Az újabb, úgy 1985 utáni úgy viselkedik, ahogy minden szkóp, bemenő jel nélkül is van fénycsík, azaz eltérítés, viszont jóval gyengébb a szinkronstabilitása az előzőnél, és teljesen más, egyszerűbb felépítésű az eltérítő fokozata. A kapcsolási rajza is jelentősen eltér a kettőnek.
Csaba

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Innen letöltheted a doksiját.
http://hmelectro.ru/schematics/oscillograf/n313/
A rendezetlenek közöt is ott van.
http://elektrotanya.com/N313_szovjet_szkop.pdf/download.html
Üdv. laci

0

negeru
negeru picture

Sziasztok.
Rengeteg infót kaptam meg segítséget, de erre mos idő kell átértékelni és fel is kell fognom ennyi hasznos infót ami így Halottak napi meló után elég nehéz :) Mindenkinek még egyszer köszön ezt a sok infót és írok, hogy mire jutottam.
Üdv Laci . . .

0

Galibali
Galibali picture

Szia Negeru!
City217 által belinkelt oldalon van egy kapcsolás. Az Ic -re mindkét verziót ajánlja. Valószínű, hogy a belső áramköri rajzon a zárójeles lábkiosztás a másik Ic lábkiosztását jelzi. Meg van az eredeti Orosz gépkönyve, másolatban és a Rádiótecnika folyóiratban közölt magyar nyelvű leírás is. Ha kell elküldöm, 1 db K140 - es Ic -vel együtt.
Figyelni kell a lábkiosztást és, hogy a küldendő tok +- 6 Voltról üzemel, de ezt már írtam előbb is. Vagy marad a rendelés.
Ha segíthetek írj privátban.

Üdv.
Galibali

0

Galibali
Galibali picture

Sziasztok!
Elég késő- vagy korán van, de nem hagy nyugodni a dolog. Mi a véleményetek? Felötlött bennem, hogy a KP és a KR jelölésű Ic ugyan az, csak az egyik katonai, a másik civil oldalra készült.
az egyik fémházas a másik bakelit dil tokos. Mivel szétrágtam magam míg sikerült, segítséggel ugyan, de rendbe hoznom a kicsikét, még utána nézek a rajzaimnak. Szerintem mindkét gyártású készüléknek ugyan az a rajza. Majd alvás után megpróbálom kideríteni.
Addig is ,
Üdv.

0

Galibali
Galibali picture

Sziasztok! Bocsánat MINDENKITŐL !!
Nagyon benéztem a dolgot! Ez a bakelit tokos 14 lábú Ic -s változat!
Ebben sajnos nekem nincs ötletem. Az enyémben a kerek fémházas Ic lapul. Erre vonatkozott a hozzászólásom.
Még azért halkan megjegyzem, ha jó is a dip tokozású Ic helyett a 702 es, emlékeim szerint az aszimetrikus tápot kér.
Ha már bele szóltam, megnéztem az eqvivalensét. A uA709 -et dobta fel, de sem lábkiosztásban, tápban és áramkörileg sem ok.
Az eredeti Ic most nincs energiám össze mérni a 702 vel.
Jó éjt.

0

Kari
Kari picture
*****

Szia!
Olvassatok masok hsz-eit is_pl:ID:356238, ill PetePan ID:356244_-lehet egyszerübb lesz az elet töle :-)
Egyertelmüen kibogozhato, hogy a kerek femtok + a DIP labkiosztasat jelenti a ketfele szomozas_ennyi...
Eredmenyest!
Kari

0

Galibali
Galibali picture

Szia Negeru!
Bele futottam ebbe a hibába, hogy az utolsó mérésnél kinyírtam ezt az IC-t. A 702- est felejtsd el, nem jó!
Egyik segítőkész Tanyatársunktól kaptam 3 db fent nevezett IC-t, de "A" jelűt. Nem 12 Voltos, hanem 6 Voltról működik.
A megoldás a következő: elvágod a + és - táp bevezetést a panelon az Ic előtt. A szakadt fóliát áthidalod (Rx) , (már nem emlékszem az értékére) ellenállással, az Ic láb és test közé 5-6 Volt körüli zenert bele tszel, polaritás helyesen és örülsz. Működnie kell, ha más bibi nincs. Szívesen adok egyet. A többit privátban !
Szép estét,
Galibali

0

Kari
Kari picture
*****

Sziasztok!
Ime a KR140 ADATLAPJA, tapfesz valtozatokat illetöen, = az ABK vegzödesü valtozat +/-6,3V-os, mig a BVK vegzödesü +/-12,6V-os (+/-0,5%!)...
Kari

0

peterpan
peterpan picture

Szia!
http://elektrotanya.com/?q=en/content/szovjet-ic-k
Kolja a KR-544UD2ről "Az 544 UD 2 az pedig két UD1-es egy tokban, de a KR verzio az már nem fém tokos , hanem egyszerü fekete müanyag."
Egyebekben Kari tippje a jó: Зарубежные аналоги: µ A702HC, µ A702PC
Üdv.: PP

0

Kari
Kari picture
*****

Szia!
Ime az adatlapja, viszont a Tanyasi adatbazis 2 rajzaban ketfele tipusu (DIP14&TO100?) es labkiosztasu(!) IC lathato...

Az Oroszok probalnak uA702-vel potolni (itt kaphato-102Ft, de annak enyhenszolva mas a lab kiosztasa...
Itt viszont targyaljak, hogy a K/KR-544UD2-vel lenne potolhato, ezeket nem ismerem.
Kari
Ui: A KR140-es csalad es MC1456 adatlapjai...

0

Istvan78
Istvan78 picture

Szia!
Találtam az ebayen és a litvánoknál is ilyen IC-t
Ez egy műveleti erősítő ha jól értelmezem a rajzából.
De a tapasztaltabbak megerősítenek vagy cáfolnak majd.
кр140уд1б
Ahogy elnézegetem ide neked NE5544AN lenne ideális, igaz kicsit más a láb kiosztás.
Üdv Istvan78

0

negeru
negeru picture

Szia.
Igen eBay-on találtam én is, csak az a gond, hogy Szerbiába nem igen hoznak még rendeléseket ( lehet, hogy ezt le kellene ellenőriznem ).
De azért köszi...
Üdv Laci . . .

0

city217
city217 picture

0

Sponsored links