You are here

3 gombos BMW távirányítóban levő SMD kondenzátorok beazonosítása (Megoldva)

7 posts / 0 new
Last post
Dr.Távadó
Dr.Távadó picture

Szevasztok!
Megkerestek egy, a mellékletben levő sérült távadóval. Elmondás alapján a szétszedés előtt a távadó működőképes volt, csak az elemcsere okán történt szétszedésnél sérült.
A kisebb piros körrel jelzett helyen a SMD kondi hiányzott, a nagyobb körrel jelzett pozícióban levő SMD kondenzátor pedig teljesen szakadt volt.
A képen levő két bekarikázott SMD nem az eredeti!
Kérésem lenne, ha valakinél lapul egy ilyen, egyébként akár teljesen működésképtelen táv, aminek le lehetne mérni a két SMD értékét, nagy segítség lenne.
Sajnos nem találtam hozzá semmi hasznosítható infót, bár vannak kollégák akik a keresés mesterei!
Üdvözlettel:
Dr.Távadó

Comments
Dr.Távadó
Dr.Távadó picture

Szevasztok!
Sikeresen, segítségetekkel sikerült megjavítani.
A hiányzó kapacitás 10pF (kisebb körrel jelölve), a szakadtnak mért kapacitás 2,2pF (nagyobb körrel jelölve)
Frekvenciája 433,8Mc.
Köszönet mindenkinek a segítségért!!
üdv
Dr.Távadó

0

zsugori
zsugori picture
***

0

candris
candris picture

http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_996.html?pg=4

Itt van egy hasonló 433MHz-es kapcsolási rajz, de abban 12pF van a 10pF helyett, a másik 2,2pF. Egy próbát megér a 2,2pF. Mivel antennánál van rezgőkörben, valszeg a fesz. tűrése miatt nagyobb a mérete. Bár Lomex-ben csak 50V-os SMD kondik vannak ebben a tartományban. Ha úgyis venni kell, vennék párat a 1-3pF közti tartományból, aztán próbálgatás. :) Sok sikert!

0

zsugori
zsugori picture
***

.

0

macsek2000
macsek2000 picture

Hello!
A kollektor-emitter között 2,2pF, az emitteren legyen 4,7-10pF. (6.8pf). Lényeg az, hogy a kollektoron levő rezgőkör 433Mhz, vagy közelében legyen. Ezt úgy tudod beállítani, hogy a SAW rezonátort át blokkolod néhány
100pf kondival.(bázis-föld) Ilyenkor szabadon fut az oszcillátor. Frekimérővel mérni kell egy hurkon keresztül. Ehhez persze ki kell nyitni a tranzisztor is.( Egy kb 15k ellenállással a bázist fel kell húzni a +ra. Gombot se kell nyomni). Ha a freki közel van a 433Mhz -hez, ki lehet venni a blokkoló kondit és stabilan kb. 433.9 Mhz-en kell rezegni az OSC-nek. Ez után kiveheted az ellenállást is. Felhúzó ellenállás nélkül nem tudsz mérni pontos frekvenciát a 100%-os AM moduláció miatt. Ezeket csak akkor kell végig csinálnod, ha nem boldogulnál. Szerintem a 2,2 és 6,8 pf kondikkal működni fog. Ha az oszci rezgőköre 380-460 Mhz között van, akkor általában a SAW rezonátor a kívánt frekvencián rezeg.

0

Dr.Távadó
Dr.Távadó picture

Szevasztok!
Nagyon köszönöm mindenkinek külön-külön a segítséget.
Körül nézek a kis értékű kondik között, vagy rendelek.
Beszámolok az eredményről.
üdv
Dr.Távadó

0