You are here

CD/DVD lézerfej merőlegesség beállítása - hogyan?[Megoldva]

43 posts / 0 new
Last post
dongo
dongo picture

Sziasztok!
Megvallom balf...án voltam, mivel egy modernebb asztali cd lejátszóban - ami valójában már dvd-olvasó mechanikás - az új fej berakásakor elállítottam a lézerfejet vezető acélrudak beállítását biztosító rugós rögzítési pontokat az egyik oldalon(a lézerfejet nem tekergettem!) és ezzel nyilván elállítottam a fej lemezzel bezárt szögét. Ez a két csavar lakkal le volt rögzítve. Utólag többé-kevésbé vissza tudtam állítani úgy, hogy minden lemezt beolvas és rendben le is játszik a készülék, viszont egyes lemezeknél a TOC beolvasása előtt küzd a szervó, mivel egy-két kattanó hang kíséretében keresi a kezdőpontot. Más lemezeknél nincs ilyen gond, de jó volna megszüntetni ezt a "szépségflastromot".
A kérdésem az volna az Urakhoz, hogy létezik-e valamilyen épkézláb és főleg egzakt módszertan a vázolt beállítás pontosítására, vagy csak próba-cseresznye alapon megoldható.
Üdvözlettel:dongo

Comments
petyka2
petyka2 picture

Szia! Így első ránézésre, de a másodikra is egy kommersz SF-HD65 dolgozik ebben a mechanikában, amiről nekem eddig csak rossz tapasztalataim vannak. Anno amikor egy felső kategóriás denont hoztak hozzám olvasási gonddal, kivágtam belőle a 65-öst és egy 60, vagy 62-vel pótoltam. Neked is ezt javaslom.

0

dongo
dongo picture

Szia! Köszönöm a tippet, rendeltem is már egy SF-HD60-ast. A korábbi HK HD 970-es gépemben nem 65-ös lehetett gyárilag, hanem az Általad is javasolt lézerek egyike - legalább is az akkori belső képek alapján - és sok év után is mindent jól olvasott. Úgy látszik, hogy visszafelé fejleszt a gyártó, hogy jobban pörögjenek a készülék eladások:-).

0

city217
city217 picture

Szia.
Képzeld el ha ma is 10-20- netán harminc évre készülnének a dolgok, hány embert kellene elzavarni a gyárakból.
De az is jó hogy vannak hozzád hasonló szerelők, akik keverik a vízszintest a "merőlegessel". :):)

Üdv.

0

dongo
dongo picture

Szia! Így is úgy is el lesznek zavarva a melósok a szalagok mellől. Nem is olyan sokára.
Szerintem itt se merőlegesre, sem pedig vízszintesre nincs beállítva semmi. Egyszerűen csak egymáshoz van állítva a ki tudja milyen szögeket bezáró motortengely/hordozó-lemez/prizma/lézerdióda és fotodióda rendszer.
Már csak azért is, mert ahogy viszem el a pontos merőlegestől a lézert, úgy nő, majd ismét csökken az RF jelszint....
Valahol szerintem elakadhattál, mivel én merőlegest írtam. Vízszintest nem is írhattam volna, mivel egy CD-játszónak akár döntve is működnie kell, tehát a vízszintes mint olyan itt nem értelmezhető.
Máskülönben korrigálnám a bevezető szabadkozásomat a rudak elállítását illetően, mivel ennél a mechanikánál nincs mód a rudazat elállítása nélküli lézer-egység cserére.
Üdv.

0

city217
city217 picture

Szia.
Téged olvasva egy vicc jut eszembe, már majd 25 éves de igaz.
Eladó agyat keresnek megvételre és jelentkezik a magyar is. Megvizsgálják és a legkevesebbet ajánlják érte. Erre a hun, de doktor úr miért, ez még nem volt használva.
Szerencséd hogy utálok pötyögni, így elégedj meg ennyivel!
Üdv.

0

dongo
dongo picture

Szia! Látom city te viszont okozs vaaagy...
Petöfi meeegy...???:-)
Rólad nekem meg az a vicc jut az eszembe, hogy nem mindegy, hogy a hülye okoskodik, vagy az okos hülyéskedik...:-).
Üdv.

0

dongo
dongo picture

Sziasztok!
Töltöttem fel képeket a mechanikáról és az elektronikáról. A fémrudaknak csak a két külső beállítási pontját állítottam el, a belsőt nem. Egy jó visszaállítási módszer szempontjából viszont továbbra sem áll össze a kép,
Üdv:dongo

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: mi az egység típusszáma?
Úgy látom, ebben nem a DSL710A van

Bálint

0

dongo
dongo picture

Szia! A DSL-710 és a DSL-720A nem hivatalos jelöléssel élve "Mk-I"-es változatban van. Ez az "Mk-II"-s változat és a mechanika típusa: DV345. Ez a gép a DSL-710-es mechanikával egyáltalán nem is működik, mivel ebből van "készleten" és ki tudtam próbálni. Nekem az is jó lenne, ha volna valakinek ilyen gépe, vagy mechanikája és egy jó digitális tolómérővel volna szíves és megmérné, hogy a külső beállítási pontoknál mindkét oldalon felülről a hordozó fémlemeztől mennyire állnak ki a furatukból kis fekete műanyag pöckök. A méréshez elég volna csak a készülék fedelét levenni és kiadatni a tálcát. A mellékelt képen piros körökkel megjelöltem hogy mire gondolok. Üdv:dongo

File csatolás: 

0

city217
city217 picture

Szia.
Te most tényleg szórakozol, vagy más a baj.
Tudod mit, van itt egy és elküldöm mérd meg te, még nincs eltekerve. :) Talán még a buci is jó benne.
A gyógyszert ne nézd, még nem gurult el.
Üdv.
ui: Azért így este kilenc előtt mértem, nekem 1.2mm jött ki.

0

dongo
dongo picture

Szia! Szuper, Te vagy a megmentőm!:-) Szerintem elég a mérés, de azért köszi. Miben volt ilyen mechanika?
Mindkét oldalon 1,2mm? Csak mert a fejmozgató motorral ellentétes oldalon fél ellipszis formában felfelé be van préselve a lemez. Nem láttad a képeket? Tele volt gyógyszeres dobozzal a készülék belseje, már lassan rámegyek...:-)
Üdv:dongo

0

city217
city217 picture

Szia.
Meg nem mondom mibe volt, de van nyóc ha érdekel. Ez is itt volt a söröm mellet, ezért rögtön elküldtem neked.
Az ott az ellipszisben atrix vérhígító, hogy ne kapjak sztrókot az ilyen kérdésektől. :)
Üdv.

0

dongo
dongo picture

Szia! Ha van fölösben, akkor érdekel. Az atrixról proctológiai krémként már hallottam, de szólj ha tévedek...:-). Üdv

0

city217
city217 picture

Szia.
Na már azt se tudom mit szedek, nem csoda néha elgurul. :) Astrix, ez már tuti, mert megnéztem nagyítóval.
De most komolyan gondoltad hogy küldjek ilyen mechanikát? Két tekerés olcsóbb mint a posta.
Ezek szerint a lézered is hibás, ha azt az egy menetet nem tudja korrigálni. Hátul csak a DivX-es lemezekkel szoktak szenvedni.
Megnézem melyik jó, olvas és zenél, oszt majd írok. Látod ezt is a por lepte, de őriztem mert előtte még jó volt.
Merre vagy helyileg, mert lehet személyesen gyorsabb lenne.
Üdv.

0

dongo
dongo picture

Szia! A lézer új, jól olvas, csak beszereléskor a két külsőt eltekertem és azért szeretném pontosan a helyén tudni, hogy a felesleges többlet korrekciók hosszú távon ne gyepálják a szervót, a lézert és a tápot se terhelje feleslegesen a sok korrekció. Audiofil készülékről van szó, itt azért számít az ilyesmi. Van olyan írt lemezem, amelynél a tekergetés függvényében egyszer, de kicsit eltekerve akár többször is csattog a fej a TOC keresésekor, de lemezek döntő többségét elsőre és gyorsan beolvassa. DivX-et ez sajnos, azaz inkább hál istennek nem játszik. Ha nem okozna nagy macerát, akkor érdekelne, mert egy Arcam lejátszóhoz is tartok egy DSL-710A-t a fiókban, mivel ha befut egy készülék, akkor jó ha van egyből hová nyúlni, már csak tesztelésre is, vagy mint most, beállításra. Ha úgy látod, hogy nincs kedved foglalkozni vele, akkor sincs harag, sőt magában a mérést is köszönöm. És tényleg csak ha több is van és biztosan nem látod a jövőjét! Nyilván nem ajándékba kérem...:-) Keszthelyen vagyok máskülönben...:-). Üdv:dongo

0

city217
city217 picture

Szia.
Pont írtam egy szép misét mert újraolvastam, de belekavartál.
Ne a fejet meg a tekerést hibáztasd, hanem a lemezeket. Van a jobboldali szánkón az a fehér müa végén egy "végállás kapcsoló", /kis fekete mikrókapcsoló/ az rángatja a fejet és azért kattog mert ő olvasna.
Rossz a lemez, ennyi, vagy azt a kapcsolót a nagy szerelésben nem cseszted el? Az állítja be az első, vagy az olvasható track-ra.
Ezt a kapcsolót ellenőrizd, mert szeret nem kapcsolni. Most néztem meg amit fotóztam, és igencsak többszöri nyomkodásra sípolt.
Üdv.

0

dongo
dongo picture

Szia!
Ez bizony kapcsol - sípol a multi amikor a belső végálláshoz tolom a fejet - és a többi lemeznél nincs fej kattogás. Ugyanakkor ugyanez a lemez a többi CD és DVD olvasóban szinte azonnal és zajtalanul beolvasásra kerül. Lehet persze, hogy valamiért inkompatibilis a lemez a lejátszóval, ez nem kizárt. Ha nagyon nem jön össze a mutatvány, akkor hagyom így.
A fekete pöckök mindkét oldalon 1,2mm-re állnak ki?
Üdv:dongo

0

city217
city217 picture

Szia.
Holnap "világosban" megmérem még egyszer, de ugye azt te se gondolod komolyan hogy ott hátul bármit is számít. Talán a centit már észrevenné. :)
Százasával csinálom ezeket és már becsukott szemmel tekerek.
Ha tényleg érdekelnek ilyen bóvlik akkor jöhetsz lomizni, mert már a kukások is szemet vetettek rá.
Üdv.

0

dongo
dongo picture

Szia! Nem zárom ki, hogy igazad lesz, mivel nincs "százas" tapasztalatom az ilyen mechanikák "behangolásában". Viszont oly mértékben észreveszi az "ott hátul" elállítást, hogy már egy pár fokos elfordításra is elkezdi turbóval felpörgetni a lemezt, majd egy örökkévalóságig csattog és vagy beolvassa, vagy soxor bizony no disc van. A legjobb beállításnál egyet kattant, majd bevágta a TOC-ot, viszont olyan talán még egyszer sem volt mint a többi lejátszónál, hogy szépen felpörgeti, majd lefékez és kiírja a lemez adatokat. Nem tetszik na..., ne csattogjon a fej ha lehet, mert az én fejem is elkezd csattogni tőle...:-) Üdv:dongo

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:

" sípol a multi amikor a belső végálláshoz tolom a fejet "
ezt sűrgősen felejtsd el, ez villanyszerelőnek is csak első tesztelésre való

Egy kapcsoló átmeneti ellenállása 0,1 Ohm alatt kell legyen, ezt ESR mérővel tudod mérni

A DVM már 200 Ohmnál is jelez
Ha a kapcsoló nem pontosan,(prellez) minimális átmeneti ellenállással kapcsol hibás információt ad a feldolgozó áramkörnek
Az oxidos réteget el kell távolítani.
A kapcsolót ki kell szedni, az érintkezők között durva papírcsíkot, vagy kopott 800-as csiszolópapírtkell áthúzkodni, majd alkohollal vagy Kontakt 60-nal, majd Kontakt 61-gyel kell kezelni

Bálint

0

dongo
dongo picture

Szia! Megpróbálom kipucolni a kapcsolót, hátha..., bár akkor minden lemeznél jelentkezne...
A lemezforgató motor kokszosodása nem tud esetleg ilyesmit okozni?
Üdv:dongo

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:ha sokáig nem használják, oxidos lehet a kommutátor, vagy beáll a csapágy.

Érdemes megjáratni a motort -kikötve- emelt tápfesszel, oda-vissza irányba, többszö, 10-20 másodpercig.
A tengely tövéhez pedig egy gombostűfejnyi híg olajat tenni
Szabadabban fog forogni

Bálint

0

dongo
dongo picture

Szia! Köszönöm, csináltam már ilyet és volt amikor használt is, ezért ha nagyon nem gyógyul, akkor jön a motor buhera. Bár ahogy az Ali-n most látom, lehet hogy inkább rendelek hozzá egy komplett mechanikát(SF-HD65-CCM Sanyo). Üdv:dongo

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

A komolyabb gépekben a szerviz menüben kiolvasható (kiírja a kijelzőre) a tilt hibaerősítő kimenő feszültségének digitális értéke. Ezt kell 0-ra (vagy a leírásban megadott értékre) állítani. Fontos, hogy a tilt állításával összefügg a jitter, amit folyamatosan korrigálni kell. Az értékeket a lemez elején és végén is ellenőrizni kell!

Ha nem férsz hozzá a szervizmenühöz, akkor az RF szemábrát állítsd a legtágabbra. Mást nem tudsz tenni.

Üdv.

0

dongo
dongo picture

Szia! A szervizmenühöz szerintem nem sokan férnek hozzá, mivel még a firmware-je sem letölthető sehonnan, holott a doksi leírja a frissítés módját. A szervizbeállításokról viszont egy szót sem említ. Az RF szemábrát gondolom a rudak állítgatásával tudnám módosítani... Üdv:dongo

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Sziasztok!

Na ezt nem tudtam, mármint hogy ennél a lejátszónál állíthatóak a sínek. Elnézést, ha valakit félrevezettem volna.

Ez esetben viszont a Focus Offset feszültség az, ami bennünket érdekel. A legtöbb készüléknél normál esetben ez nulla körül van mind a lemez elején, mind a lemez végén. Már ha az optika távolsága nem változik, amint az végigsiklik a szánon. Nem a szöggel lesz a probléma, hanem a távolság változással, ami kimegy azon a határon, amit a focus offset korrigálni képes. Félve írom le, mert lehet, hogy itt ez is másként van.

Nézz körül a nyákon, esetleg a szervizkönyvben megemlítik-e a Focus Offset (FO) tesztpontot. Amint fentebb is írták, a belépés a szervizmenübe is sokat segíthet a beállításnál.

Üdv, lcsaszar

0

city217
city217 picture

Szia.
Ne félj leírni mert csak segít, de én még ezt a hülyeséget, hogy "lézerfej merőlegesség beállítás" még sehol se hallottam. :)
A lézer néz felfelé és ha lát egy fölötte pörgő akármit azt leolvassa. Csak a távolság az ami ebben megakadályozza.
Az eleje fix általában, a végét meg már az általam leírt módon gyorsan be lehet állítani.
Mindenkinek ajánlom hogy csodáljon meg egy fejet mire képes, hogy képes hajlani és ugrálni. Gyönyörű látvány.
Üdv.

0

proba
proba picture

Egy mechanikát szétszedtem találomra. Jól emlékeztem, 3 csavar alatt van rugó, csak egy pont fix. (a mozgató oldali sín motor oldali végén.)
Ebből azért következik, hogy mindenféle döntést, billentést lehetővé tesz. Talán a lemeztől való távolság szögfüggetlen beállítását kivéve.

0

dongo
dongo picture

Szia! Nálad a pont. Üdv:dongo

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: most már éppen időszerű lenne néhány közeli képet feltenni erről a csodamechanikáról, tekintettel arra is, hogy ezt a készüléket többféle egységgel is szerelték.

Bálint

0

city217
city217 picture

Szia.
Ne szenvedj a merőlegessel, mert ha jó a fej és megfelelő távolságban van, akkor hajlik ő annyit.
Te csak hátul turkáltál /mert csak ott tudsz/ és a "kopogás" meg elül jön. Nos üssél rá a tányérra mert kiugrik a fej a helyéről, mert ő látni akar.
Ha a végét nem olvassa akkor kezd el tekerni a sínt felfelé, vagy lefelé. Ezt úgy tudod gyorsan beállítani, ha beolvasott egy lemezt akkor a vissza nyilat nyomva az utolsó track-ra küldöd a fejet, és ha jól beolvassa akkor sínen vagy.
Üdv.
ui: Ja és nem merőlegesség hanem távolság, mert nincs az a szög amivel ezt kilehetne fejezni. :)

0

dongo
dongo picture

Szia! Hibátlanul végig olvas minden lemezt az első track-től az utolsóig(még az RW-t is), csak annál a pár lemeznél zavar a csattanás, amikor a TOC-ot keresi. Azt megfigyeltem, ha akár csak picit is állítok a tengelyek egyikén, akkor többször felpörgeti, a belső végálláshoz koccantja a fejet, amíg végül kiírja a TOC-ot. Ha kicsit jobban eltekerem, akkor már nem tudja beolvasni. Ezért gondolom, hogy a szög még nem az igazi. Ahogy írtad, ha megfelelő tartományon belül van a szög, akkor a szervo már utána tud menni. Végül is a távolságot a fókusz elég jól kezelni tudja, viszont ha az optika nem pontosan merőlegesen áll a lemez síkjára, akkor a 4-elemű fotó-érzékelőről könnyen lecsúszhat a visszavert sugár, ezért is van a két tengely pontosan beállítva és lakkal lerögzítve. Hasonló optika buherálás közben magam is tapasztaltam, hogy már kis dőlésszög eltérés is komoly olvasási gondot tudott okozni, viszont ha eltaláltam, akkor pengén ment a beolvasás és a lejátszás. Üdv:dongo

U.i. Nem vagyok annyira mélyen a témában, de gondolom, hogy van egy szabványosított elméleti lemezsík amivel a lemezeket gyártják és a mechanikát pedig úgy állítják be, hogy a fej dőlésszöge a szabványban megengedett tartományban igazodjon ehhez az elméletileg ideális lemezsíkhoz. Sacc/kb alapon megszűnne a lejátszási kompatibilitás, no meg a lejátszás is.:-)

0

city217
city217 picture

Szia.
A tekergetés nem hatja meg, és nem azért huncutkodik, hanem a másolás vagy a lemez már hibás.
Ha lesz időd akkor nézz meg egy lézert oldalról amikor dolgozik, nyúlik előre hátra, ugrál le fel, és akkor inkább fel ha nem látja megfelelően a lemezt. Ha belekalapál akkor nem közel van, hanem pont fordítva.
Az a kis tekerés hátul, azt mikro akármivel se tudnád mérni, nem hatja meg nyugodj meg.
Üdv.

0

dongo
dongo picture

Szia! Nem erőltetem a dolgot, de szerintem másként ítélnéd meg, ha előtted volna, elméletben viszont akár igazad is lehet. Szóval passz...
Azért köszi!:-)
Üdv:dongo

0

proba
proba picture

Ezt a hibát én is elkövettem, a fejet egészen tág határok között lehet billegetni velük. A fejen lévő tekercsek talán oldal irányba, és le föl mozgatnak, a dőlésszöget nem állítják (nem is tudnák) . A tengelyvégek alatti rugóknak nem csak a lazulás elleni védelem a szerepük ( akkor egyszerűen beszorították volna egy fix fészekbe a végeket. A felesleges alkatrész kerülik mint a tüzet) ) hanem a csavar lazítása esetén emelik a tengelyvéget így a lencse lemezre való merőlegességét, és durván a fej-lemez távolságot állítják. Én is csak saccra állítottam vissza, de mivel az egész nem nagyon érdekelt elajándékoztam.( ajándék lónak meg ugye ne nézd a fogát) Talán szemre a fejmagasságot a lemezhez a többi dvd-hez hasonló távolságra állítottam, amikor elkapta, utána addig tekertem míg még működött, azután lefeleztem a távot alapon állítottam be.

0

dongo
dongo picture

Szia! Köszönöm hogy megértésre talált a problémám! Így van, a dőlésszög és a távolság állítható velük kismillió variációban. Feljebb-lejjebb, és a lézersugár kilépési pontjától induló kúpban is. Nem tűnik ez olyan egyszerű történetnek, mivel eléggé nagy a különbség a beolvasás, vagy nem beolvasás folyamatában az egyes távolság és szög beállítások között. Jó lemezzel nincs sok gond, de a problémás lemezeket is kezelnie kell tudnia, mivel a többi lejátszó nem problémázik.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

sziasztok: milyen dőlésszögről van szó?
A lemez és optika távolsága 2-2,1 mm, típustól függően.
Inkább a lemeztányér magasságán kellene elgondolkodni

Bálint

0

dongo
dongo picture

Szia!
Ahogy a fejet vezető acéltengelyek rugóval kifeszített végeinél a csavarokkal a tengelyek magassága egymástól függetlenül (el)állításra kerül, a lézersugár a cd lemez síkjára eső szöge (is) elállítódik a belinkelt leírásban is szereplő szükséges merőlegestől, amit a szervo nem tud korrigálni, mivel erre nem készítették fel. Egyúttal az optika lemeztől való távolsága és ennek a távolságnak az állandósága is megváltozik és nem látok olyan viszonyítási pontot, amihez képest pontosan vissza lehetne állítani, mivel egyúttal a képességein belül a szervo is megpróbál fókuszon tartani. Ráadásul nem egy CD, hanem egy speciális DVD optikai egységről van szó, amit itt csak cd lemez olvasásra használnak és amit nem olyan egyszerű sem állítgatni, sem pedig mérni. Üdv:dongo

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

Más CD játszón szerzett tapasztalatból kiindulva, az a két sín egy műanyag idom fészkeibe illeszkedik, és minden oldalon egy-egy rugó szorítja le, amit esetleg csavar biztosít. A csavart kilazulás ellen le szokták festeni. Nincs rajta semmi állítási lehetőség. Kikapcsolt készüléken könnyedén mozgatható a lézerfej a sínen ütközéstől ütközésig?

Ha beolvasási hiba van, akkor más hiba lehet. Az ilyenkor szokásos teendők:

- Lézer optika tisztítása
- Szemábra ellenőrzése, maximumra állítása a focus gain potméterrel

Ha nem segít, akkor a lézer szervó áramkör teljes beállítása szervizkönyv alapján. Ahogy helyesen írtad, utolsó utáni beavatkozás a lézer áram potméter tekergetése.

Üdv, lcsaszar

0

dongo
dongo picture

Szia!
Köszönöm a gyors választ! Nem szorul a fej a szánon. A készülék típusa Harman Kardon HD970-es cd pörgető, ami egy meglehetősen modern cucc és amit gondolom csak szoftveresen lehet konfigurálni, mivel poti az nincs benne egy szál se. A benne lévő meghajtó egy DVD-olvasó egység a számítógépes optikai meghajtókon korábban szokásos IDE interfésszel és a szokásos molex tápcsatlakozóval. A lézer optika teljesen új, amivel - az eredetivel ellentétben - most hibátlanul beolvassa és akadás mentesen le is játssza még a korábban problémás(nehezen, vagy egyáltalán nem beolvasott) lemezeket is. A fejcsere és a tengelyeket rögzítő rugós beállítók megbontása előtt a TOC beolvasásakor nem volt ez a kattogó hang(ilyenkor a lézerfej intenzíven a belső végállásához ugrik), viszont akkor még pár beolvasási próbálkozás után no disc-el kiszállt. A lézeráramot semmiképpen nem tekergetem, mivel a készülék mint írtam, mindent jól olvas, csak szerintem nincs pontosan helyreállítva a tengelyek pozíciója és néha egyes lemezeknél ez gondot okoz a beolvasáskor. Most tesztelgetem különféle írt lemezekkel és többnyire hibátlanul meg a beolvasás, a lemezek többségénél a fej sem ugrik a belső végállásba, gyorsan beolvassa a TOC-ot, majd lefékez, viszont mégis jó lenne tudni, hogy a tengelyek beállítására van-e valamilyen jól definiálható módszer.
Üdv:dongo

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a végálláskapcsoló kapcsol? Nincs elmozdulva, görbítve?
Biztosan kapcsol?

Bálint

0

dongo
dongo picture

Szia! Ha így volna, akkor a jelenség az összes lemeznél jelentkezne. Mivel hül..e fejjel elállítottam és tutira nincs referenciám a visszaállításhoz, ezért sacc/kb-ra összehoztam, de nem tudom, hogy közel vagyok-e az igazsághoz, vagy fényévekre. Még azt sem tudom, hogy egyformára kell-e állítani a tengelyeket, mert azokat digitális tolóméterrel század-milliméterre be tudnám állítani, de szerintem nem így működik a beállítás. Üdv:dongo

0

Sponsored links