You are here

FAGOR VT12 borhűtő FX102 tápja nem adja le az 5 ampert [Megoldva]

13 posts / 0 new
Last post
Jaca
Jaca picture
****

Sziasztok!

Van nálam egy borhűtő, amiben zárlatos lett a táp 2 tranzisztora a primer körben. Az alapkapcsolás megegyezik a jól ismert PC tápokéval, mint például ez:
http://www.eejournal.org/wp-content/uploads/2010/10/PC-SMPS-494-LM339-sc...
A különbség az áramkorlátban van, ez a meghajtó trafó középleágazásából van visszavezetve.
https://drive.google.com/file/d/0By0F5JjOmOvjR19kenZUbmVVZzA/view?usp=sh...
A táp egy peltier elemet hajt meg, ami 5A-t vesz fel.
Ha a TL494 16-os lábát leföldelem, akkor kiiktatom az áramkorlátot, de ilyenkor hallani, hogy szenved a táp, holott eredetileg meg tudta hajtani.
Okozhatja ezt az, hogy miután zárlatos lett a primer tranzisztorpár, kétszer is próbálták új biztosítékkal indítani, és megsüthették valamelyik trafót?
Minimális terheléssel (a két ventilátor) szépen működött.

Üdv: Jácint

File attachment: 
Comments
kallospeter
kallospeter picture

Szevasztok!!
En is javitottam a nyaron egy jo-par ilyen tapot,ivoviz adagolo es huto gepben mukodtek.Meres nelkul dobaltam ki az elkokat majd a felvezetok kerultek vallatasra.Nagyreszuk ez elko csere utan tokeletesen mukodott.Amelyek nem akartak indulni,vagy csak kisebb feszultseget adtak le,mintha tulfogyasztas lenne a szekunderen,ott a rajzon C 10 (1uF/250V) nevre halgato kondenzator ertekvesztese okozta a hibat.A szekunderben levo Schottky dioda meg erdekes modon zaro iranyba egy kicsit vezet ( DMM-el dioda allasban merve),annak ellenere hogy a kapcsolasban tokeletesen mukodtek.Meg egy rajzom is van valahol.Azokban csak a TL 494-es IC volt es csak 12V-ot adott le.Ha megtalalom,itt a helye.
Peter

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!
Az se lehet véletlen, hogy pont a peltier meleg oldala felett van a táp...
Üdv: Jácint

0

kallospeter
kallospeter picture

Szia Jaca!!
Ebben igazad van,azokat a nyomorult elkokat valamivel melegiteni kell a mihamarabbi elhalalozas vegett.Ha a lapon csak egy hutoborda van,az is rosszul pozicionalva (az elvezetett ho nem az alkatreszekre megy,lagalabb is azokon a tapokon amik nallam voltak)),hat hasznaljuk fel a "peltier " altal kivont hot.Ha meg a ventikator csatlakozojat is sikerul forditva visszadugni (volt ra pelda a gepek kozott),a ho bent marad a dobozban,igy a tehnologia meg hatasosabb.
Peter

0

Transzduktor
Transzduktor picture

Szia,
kissé hiányos a rajzod - visszafogottan fogalmazva. Sok lényeges részlet hiányzik, pl. a TL494-es honnan kapja a tápot? A meghajtótranzisztorok hogy vannak bekötve z IC-re?

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Bocs, csak a visszacsatolások érdekeltek, azt mazsoláztam vissza. A tápot a fő tápról kapja (két dióda, tekercs, kondi) egy diódán keresztül, 47uF-al pufferelve. A meghajtó tranzisztorok és a primer oldali tranzisztorok olyanok, mint a mellékelt tápegység rajzán. Igyekszek majd befejezni a rajzot.

Megvan a bűnös!
A primer tranzisztorok nem voltak rendesen kihajtva, mert a gyorsítókondenzátorok (a rajzon 2,2uF, de ebben 4m7uF) gyengélkedett. Cseréjével megjött az ereje! Juhúúú!

Karácsonyra már tényleg kérek egy ESR mérőt...

Üdv: Jácint

File csatolás: 

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz Jaca!
Szeptember magasságában cseréltem peletier elemet egy hasonló hűtőben, hasonlóan nagy áramfelvétel miatt, ami azóta persze ismét tönkre ment. :-(
Üdv:
exGelkás

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: először a Peltier-elem áramfelvételét ellenőrizd, hogy kizárd a meghibásodását(esetleges zárlat)

Bálint

0

Jaca
Jaca picture
****

Sziasztok!

Azt mértem, 5A, amit elfogadhatónak találtam. 80W van a készülékre írva, így a 60W a hűtőelemre szerintem jó.

Üdv: Jácint

0

schmiditv
schmiditv picture

Szia, pár hete csináltam hasonlót, de az 2 részes volt, külön-külön táppal SG 6846-al, ha jól emlékszem, literre nagyobb volt, viszont emlékeim szerint nem volt ekkora áramfelvétele, probáld meg pl. féklámpás müterheléssel, bár ez peltier függő, vagy üzemeltesse a tulaj PC.ről. Üdv. Imre

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Sajna már 5W-os izzóval is "ledadog", de az áramkorlátot kiiktatva szépen megy (az 5A-s terhelést most nem adtam neki, mert kevés a tranzisztorom, 21W-os izzóval kínzom.). A primer oldalon a negatív oldalon lévő tranzisztor jobban melegszik. Tapogatózok, csak szűk az időm.

Üdv: Jácint

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:a Peltier elemre van valami típusszám írva?
A táp hatásfokát és a ventillátorokat figyelembe véve elég szűkös a 80 W
A 16. lábnál a figyelőellenállás megnyúlhat, IC tápfesz és referenciafesz. nagysága, esetleg az oszcillátor kínlódik
Nem meleg a TL494?

Bálint

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

A 16. lábnál az ellenállás nem szól bele, mivel a próbát kiiktatott áramfigyeléssel próbáltam (letesteltem a 16-os lábat). Majd próbálok bele másik TL494-et, csak sajna kilőtte az egyik tranzisztort a primer körben, és még nem találtam itthon.

Üdv: Jácint

0

Sponsored links