You are here

LC mérő frekvenciáját nem lehet állítani

12 posts / 0 new
Last post
niagara21
niagara21 picture

Sziasztok!
A Rádiótechnika 1981/12. számában /556.old./ Horváth József cikke alapján a szimpatikus kis áramkört megépítettem.De sajnos nem úgy működik ahogy kellene.
A 6db oszcillátor frekvenciáját nem lehet beállítani, mindegyik kb. másfél-kétszeres frekvencián működik. /Egyébként szabályozhatók de csak felfele/.
Pl. az 1 KHz helyett 1,5 KHz stb. Talán a 10 Hz-es oszcillátort lehet legközelebb állítani / a frekimérő:MASTECH MS8209/.
Lehet, hogy a frekimérő vezet félre?!
Kérem segítségeteket. Üdv::Niagara21

Comments
attila
attila picture

Regi dolog,nem is tudom,hogy meg aktualis.En is megepitettem a LC-merot es en is szembesultem a frekiproblemaval.En ugy oldottam meg,hogy megnoveltem az ellenallasok erteket.Igy a trimmerekbol mar konnyeben lehet szabalyozni a frekiket.Tectronic frekimerot hasznaltam.Remelem jol irtam le a nevet.Az ilyen helyeken,sajat tapasztalatbol,helipot trimmereket erdemes hasznalni.A nagyobbik baj amivel nem tudtam dulore jutni az az,hogy a meromuszer nem mutat semmit!Agyonellenoriztem az ottlevo alkatreszeket,billenokapcsolot es semmi!Meg mikroampermerot is cserelgettem olyanforman,hogy vagy kulonallot hasznaltam vagy mAVOmetert kapcsoltam megfelelo allasba.Pl.Unigor A43-ast.Igy a tanyalakokhoz fordulok segitsegert.Mi lehet a baj?Talan az a tranzisztoros "kijelzo" nem reagal a negyszogjelre mert az IC ezt szolgaltat.Nem tudom.Jo lenne megoldani a problemat mert ott van a doboza s mar ideje lenne pontra tenni.Minden segitseget szivesen fogadok es koszonok es maradok tisztelettel,Attila

0

lizakl
lizakl picture
*****

Szia!
A műszerrel párhuzamos P8 trimmer potenciométer nincs véletlenül nulla állásban? Mert akkor jogos, hogy nem mutat semmit a műszer. A tranzisztor kollektorán nézdd meg, hogy megvan-e a négyszögjel?
Üdv: lizakl

0

attila
attila picture

Szia!Ezt meg nem néztem meg már azért sem mert úgy ertelmeztem a dolgokat,hogy egyik trimmerrel a kondik esetében állitódik vegallasba a muszer és a másikkal meg tekercs esetében.Ezt írja is a cikkben.De azért még utánanézek.Viszont csak pénteken mert a melóban tudok csak bibelődni vele.Mindenesetre köszönöm a tippet.Még jelentkezem.Üdv,Attila

0

jandu
jandu picture

Szia,
Ha az ellenálás már végálásban van, a freki csökkenését a kapacitás növelésével éred el.

0

Csaba1002
Csaba1002 picture

A következő oldal a freki értékekkel.

File csatolás: 

0

Csaba1002
Csaba1002 picture

Hello, itt a rajz.
Elég instabil áramkörnek látszik.
Érdemesebb lenne a frekiket egy kvarccal és osztókkal előállítani.
Csináltam ilyet, egy hulladék 10,7 MHz-es kerámia FM kf szűrő volt berezgetve, és 10es osztókkal a mérőfreki előállítva méréshatáronként.
Nagyságrendekkel stabilabb lesz.
Csaba

File csatolás: 

0

Csaba1002
Csaba1002 picture

Szia!
A helyedben nem bíznék a multiméter frekimérőjében. Nekem egy UNI-T 830G műszerem van, és rájöttem, hogy valamilyen analóg módom mér, a frekvenciát feszültséggé alakítva.
A trimmer potijával bármilyen értéket be lehet állítani a kijelzőn, csak csavarhúzó kérdése.
Maximum indikálásra jó. Inkább valahonnan szerezz egy digitális frekvencia mérőt.
Csaba

0

Kari
Kari picture
*****

Szia Sanyi!
Leellenörizheted egy szkoppal is_kontrol celjara megfelel az idöalap pontossaga_ ill. a szkop cal kimenetevel pedig a frekimeröd is (de ezt az 50Hz-el is megejthetned :-)...
Elkepzelhetö, hogy a frekimeröd triggreje lötyög, esetleg kis/torz jelet kap_szkopolni pedig jo-es a gondot leegyszerüsitö!
Kari

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv: a rajzot fel tudnád rakni?

Bálint

0

Tranzix
Tranzix picture

Szia!
Ez az a cikk 3 darabban és egy jobb kép az (Elektor 1980 7-8) -ból.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: az áramkör nem biztos, hogy színuszjelet ad ki, ha jól látom.
A műszer meg biztos színuszra ad helyes értéket.

Bálint

0

Sponsored links