You are here

AKG K305 (AFC) (rádiós) HIFI fejhallgató hiba

5 posts / 0 new
Last post
Szveti
Szveti picture

Üdv Mindenkinek!

Egy kb. 8 éves AKG K305 rádiós HIFI fejhallgatót javítok. A hibajelenség: 1-2 perces használat után elkezd "huppogni", (olyan, mintha az AFC-je "behúzna", majd ismét "elengedne", vagyis "van hang / nincs hang" :fun: ). Mindezt 0,5-1 Hz-es periódicitással.Ha kikapcsolom a fejhallgatót, majd vissza, akkor kb. 1 percig jól működik, majd kezdi előröl a fenti huppogást. Ha nem kapcsolom ki, hanem az AFC gombot nyomom meg, akkor is megszűnik a hiba, de ilyenkor már alig 0,5 perc után előáll a hiba! Mivel kapcsolási rajzot nem találtam hozzá, arra gondoltam, hogy valamelyik elkó kezd kiszáradni (össz. 7 db van benne). Ezért válogatás nélkül kicseréltem mindet tantál kondenzátorokra, de a fenti hiba nem szűnt meg!
Hasonló hibajelenséget produkált ugyanez a fejhallgató más esetben, amikor az akkumulátora kimerülőben volt. Abban az esetben viszont a bekapcsolást jelző LED is együtt "huppogott" a hanggal! Egy gyenge akku esetében ez egy természetes jelenség! Jelen esetben az akku hibát teljesen kizárhatjuk, mert az teljesen feltöltött, és a LED folyamatos teljes fénnyel világit a hiba közben is!
Ha valaki találkozott már ilyen hibával, vagy van ötlete, annak előre is köszönöm a segítségét!
Üdv: Szveti

Comments
Szveti
Szveti picture

...senki sem biztat valami jó ötlettel? Mert én már kezdem feladni...!
Szveti

0

Buhera01
Buhera01 picture
*****

Szia Szveti!
Előre bocsájtom, hogy nem láttam még ilyen kütyüt, de lenne pár tippem. :idea:
1, Másik akkuval próbáltad? Lehet a LED nem pislog, de csökkent az akku kapacitása, és nem látja el rendesen árammal.
2, Stabilizálja valami az akku feszültséget benne? Talán az nem enged át annyit, amennyi kellene a rendes működéshez.
3, AFC körben valami hibás, gerjed, túlvezérelt.
Remélem sikerült ötletet adnom, és ez alapján megtalálod a hibát.
Üdv: Laci

0

Szveti
Szveti picture

Szia Buhera01!
Köszönöm, hogy megtörted a csendet...!Mindjárt meg is válaszolom a kérdéseid:
1. Igen, másik akkuval is próbáltam, melyet előzőleg egy külső (idegen) töltővel töltöttem fel.A hiba ugyanúgy fenn állt!
2. Mivel nincs kapcs. rajzom a fejhallgatóról így nem tudom, hogy stabilizálja-e valami az akku feszt. és nem is találtam erre utaló nyomokat. De nem valószínű, mert 2 db ceruza aksiról megy a vevő oldal, ami kb. 2,5V-nak felel meg.Azt már nemigen lehet stabilizálni...!
3. kérdésedre is sajnos azt tudom válaszolni, hogy rajz hiányában nem tudom, hogy hol és mit mérjek. Amúgy a készülék nem egy gagyi, hanem egy felsőkategóriás fejhallgató.A vevő oldali NYÁK-on néhány ismeretlen cél-IC (SMD) található.Az RF rész pedig egy hermetikusan lezárt árnyékolt dobozban van.
Egy újabb info a hibáról: ha huzamosabb ideig nem volt bekapcsolva (néhány óra), akkor a hibajelenség csak kb 1 óra üzem után kezdődik, de utána már a bevezetőben említett ismétlődési idővel. Ezért arra gyanakszom, hogy valami - a szokottnál jobban - melegszik benne és az okozza a hibát! Holnap megpróbálom, hogy hűtőszprére reagál-e?
Üdv.:
Szveti

0

Buhera01
Buhera01 picture
*****

Szia Szveti!
Mivel az elkókat cserélted, a kis üzemi feszültség illetve áram miatt ellenállás megnyúlás, és a kontakthiba nem valószínű, ezért marad a félvezetők melegedése, gerjedése mint hibalehetőség. A fagyasztás reméljük elárulja mi a bűnös?
Üdv: Laci

0