You are here

Zanussi Necta Smart ételautomata "eszi" a biztosítékot [MEGOLDVA]

49 posts / 0 new
Last post
Jaca
Jaca picture
****

Sziasztok!

A jelenség a következő. A gép látható külső jel nélkül néhány óra után szétégeti a hálózati transzformátor előtt lévő 2A-es (próbáltam 3,15-össel is) biztosítékot. A transzformátor hagyományos 50Hz-es, lemezes. A biztosítékcsere után a gép hibátlanul működik. A gépben a hlózati feszültségről működő dolgok kizárhatóak, azok a biztsíték előtt vannak bekötve. A trafó 3db 24V-os kimenettel rendelkezik, 2, 5 és 16A-es. A kimeneteken lévő biztosítékok épek maradnak.
Okozhat áramingadozás, pillanatnyi áramszünet ilyen hibát? Hogyan lehetne védekezni ellene?

http://elektrotanya.com/?q=showresult&what=zanussi%20smart&kategoria=&ka...

Vélhetően a 230V-os hálózaton van/volt a hiba. A készülék másik konektorból hibátlanul működik.

Üdv: Jácint

File attachment: 
Comments
Jaca
Jaca picture
****

Sziasztok!

Az imént hívtak, a gép dec23 óta működik. Át lett dugva egy másik konnektorba, vélhetően másik fázisra. Mondtam, nézessék meg a hálózatot.
Köszönöm mindenkinek a segítséget!

Üdv: Jácint

0

zoli710802
zoli710802 picture

Szia Jaca!

Én elsőnek cserélném a hálózati zavarszűrőjét.
Akartam javasolni nullátmenet kapcsolós SSR-t, de valószínű itt nem segítene.
Hallottál már olyat, amikor zúgott egy trafó vagy mágneskapcsoló és egyszer csak a hangjában volt egy brummogás szerű pillanat? Vajon ilyenkor mi történik? Kimarad egy félhullám?
Gyanúm az, hogy valami ilyesmi okozhatja a problémát Esetleg olyan 8-10 méter 3×2,5 hosszabbítót rátekerni egy D50-60 mm vasra és azon keresztül használni egy darabig.
Fázisjavító van a közelben?

Üdv: Zoli

0

agressiv
agressiv picture
*

Ilyenkor elindítanak egy gépet szerintem, ami telenyomja felhamónikussal a hálózatot.

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Az is lehet hogy egy másik fázison indul el egy szélsőségesen nagy terhelést okozó gép mely ugyan erre a nulla vezetékre csatlakozik. A közös nulla vezeték szakaszon hiba vagy kis keresztmetszet miatt nagy a feszültség esés, de az extrém terhelést okozó gép viszont az őt tápláló fázisról durva túlfeszültséget juttat a "betegeskedő" gépre. Minden esetre a jelenség egyre inkább emlékeztet engem a 400 V-ot kapott készülékek esetére.
Üdv. laci

0

agressiv
agressiv picture
*

A túlfeszültséggel az a baj, hogy önmagában nem feltétlenül ütné ki a biztosítékot, viszont a szekunderen lévő áramköröket már biztos. Tehát szerintem épp a biztosíték maradna meg és minden más tönkremenne.

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
A túlfeszültséget kapott trafós tápegységű készülékekből rengeteget javítottam gyakorlatilag trafócserével melyekben semmi máshoz nem kellett nyúlni. Ezek zöme szabad téri ideiglenesen biztosított áramvételi lehetőségek kapcsán, pl.falunap és egyebek..történt szakszerűtlen bekötés vagy nulla szakadás miatt következtek be. Sajnos ilyen esetekben egy szempillantás alatt akár tucatnyi kütyü "pusztul meg".
Üdv. Laci

0

hcs
hcs picture

Lenne egy javaslatom: szinuszos kimenetű UPS vagy line conditioner kimenetére kösd rá a gépet, ez elég hatékonyan kiszűri a hálózati hibákat. A jobbak rendelkeznek monitoring funkcióval is, ezt fel lehet használni az elmélet igazolására.
Elég ha kölcsönkérsz 1db-ot a tesztelés idejére.

0

jancsika
jancsika picture

Szia-csak kizárólag ötletként mondanám,hogy megnézném a trafó primer körül maga a nyomtatott panel nincs-e valamennyire átázva,én egy bugyborékolós kád vezérlő trafós részénél jártam meg,sajnos kimérni nem lehet,egyszerűen meleg levegő fúvása,kb 5 percig átmelegítettem a NYÁK-ot,csak ekkor szünt meg ezen típusú hiba.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

A trafó nem nyákon van.

Üdv: Jácint

0

SzG
SzG picture

A szekunder oldalon az egyenirányító hidat nézted? Ha az hibás, akkor aszimmetrikus terhelést kaphat a trafó, felmágneseződhet egyik irányba.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Köszi! Most ott tart a dolog, hogy túlfeszültségvédőt építettek be a konnektorába. Ami érdekes, hogy 2-szer már biztosan 23:58-kor állt meg a gép. Lassú nyomozás lesz ez.

Üdv: Jácint

0

agressiv
agressiv picture
*

Üdv

Ne szórakozatok, rövidre kell zárni a biztosítékot, ha ég valami akkor égjen rendesen (persze nem magára hagyva), aztán kicserélitek és megy. Tudom, hogy ez nem éppen szakszerűen hangzik, de mindenképpen célravezető és iszonyat szok időt megspórolsz vele. A finomabb megoldás egy lomha 10A-es biztosíték használata, ha csak rövid időkre áthúz valahol a fesz, akkor így látványosabb lesz a nyoma. A leírtak alapján szerintem 100%, hogy áthúz valahol a fesz, különben nem működne jól a masina, na meg arra jellemző, hogy eszi a biztosítékot amikor olyan kedve van.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Ha a trafó túloldalán nem lennének beszerezhetetlen panelok, akkor már eljátszottam volna. De ha figyelembe vesszük, hogy a gép csak éjszaka megy tönkre, ebből kétszer is éjfél előtt 2 perccel, akkor nem a gépben keresném a hibát. A kiégett biztosíték meg úgy nézett ki, mintha a két végére tetted volna rá a 230V-ot.

Üdv: Jácint

0

DINO54
DINO54 picture

Jácint !
Egy közelítőleg állandó fogyasztású csöves 100 w-os erősítő primerébe is legtöbbször nagyobb biztit raknak 2 A-nél. Azokkal a szekunder oldali biztikkel a becsült trafó teljesítményre tekintettel a 3.15 A-es lomha sem Isten ellen való függetlenűl attól hogy a hiba jelentkezésekor azt is "megeszi". Főleg ha nagyobb gerjesztésre méretezték. De még mindíg nem mértél egy üresjárati primer áramot!
Ami éjfél előtt megtörténik azt Te is előidézheted (ha akarod) bármikor.
Üdv. Laci

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia Laci!

Azóta nem voltam kint a gépnél. Ami itthon van abba való trafó, annak 110mA az üresjárati. Neked mi a véleményed, ha a szekunder oldalon van hiba, akkor az azon az oldalon lévő biztosítékon nem kellett volna már legalább egyszer ellőnie?

Üdv: Jácint

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Nem írtam korábban olyat hogy a szekunder körök valamelyikében volna probléma. A 2A-est függetlenül a feliratok, rajz ellenére "soványnak" tartom. A 110mA nagyjából elfogadható. Nehéz valamit úgy javítani ha megkötik az ember kezét. Ha lehetséges volna a trafóról táplált dolgok leállítása (szekunder oldali biztik ki) egy éjszakára, közelebb vihetne a megoldáshoz. Lehet külső ok is. Esetleg szakadozik a nulla vezeték. De mindig (mindig?) éjfél előtt? Minden esetre szekunder terhelések nélkül bátran kapcsolgathatod tetszőleges gyorsan ki/be a trafót, nem okozol vele helyrehozhatatlan hibát.
Üdv. Laci

0

agressiv
agressiv picture
*

Elég ritkán látok nem fekete biztosítékot ami a 230-on van. Korábban javasolta valaki, hogy a szekundereket kösd le, azt próbáltad? Ha 24V van csak a szekunderen, akkor a primeren 2A-es biztosíték halálához elég tekintélyes mértékű áram lenne a szekunderen aminek szerintem mindenképpen lenne látható jele, vagy érezhető szaga. :)

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Az a baj, hogy a gép nem itthon van, én meg nem tudok annyiszor odamenni. De van egy olyan érzésem, hogy nem a gépben lesz a bibi. Az a legfurcsább, hogy nappal még sohasem ment tönkre. A tulaj bentmaradt éjszakára, hogy lássa, hogy áll meg. Éjfél előtt két perccel a gép kikapcsolt. Másnap biztosítékcsere után ment tovább. A kikapcsoláskor nem történt semmi, a világítása folyamatosan ment, a tálcákat nem forgatta, nem nyomtak meg rajta gombot. A panelokon nincs arra utaló nyom, hogy valaminek extra áramfelvétele lenne. Minden szekunder körben van biztosíték, akkor azok miért nem olvadtak ki? Vagy tényleg a trafó primere húz át éjszakánként, vagy a hálózatról jön valami, amitől kimegy. Ja, és eredetileg 2A-re van biztosítva a primer, a 3,15-ös ugyanúgy elfröccsent, pedig így már a szekunder biztosítéknak is kellett volna mennie.

Üdv: Jácint

0

sasa11
sasa11 picture
*

Szia Jácint !
Mindig ugyan abba az időben ?
Azon a hálózaton mit kapcsolnak hangfrekvenciás vezérléssel ?
Volt e a hiba jelentkezése óta a közelben az áramszolgáltató általi
"felújítás " trafó csere ?
Félnapos áram szünet után történ az én esetem.
Kérdésem oka , tangentor kád szivattyú /víz sugár masszázs/ egyik óráról a
másikra felére esett a teljesítménye.
Jött a szakszerviz szilárdtest relék cseréje , borsos számla ,változás semmi.
Motor csere gondosan ugyan úgy bekötve változás semmi.
Ez már súrolta a lehetetlen kategóriát !
Hazafele láttam , hogy az EON pakolja a régi trafót egy darus kocsira a másik utcában.
Az ördög megszólalt bennem ,kérdezem tőlük ,miért kellett cserélni.
Okoskodó civil , gondolom úgy voltak vele ,válasz , csak !
Vissza a kádhoz a három fázisú motoron egy fázis csere után a teljesítmény
újra a régi. Azóta is megy. Ennek 8 éve !
A te időpontod figyelembe véve , pont arra az időszakra esik amikor a különmért
és kapcsolt berendezések indítása esik általában.
Bár azt mondják ,hogy hálózat terhelésétől teszik függővé a kapcsolást ....... :)
Csak hangosan gondolkodtam .
sasa11

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia sasa11!

Mi is valami éjszakai-áramon gondolkodunk. Sajnos nem rajtam múlik, mikor melyik lépés következne. Én már ráraktam volna a gépre egy kapcsolóórát, ami kizárná az éjszakát. Ha nappal megy a gép, és csak akkor döglik meg, ha éjszaka is be van dugva, ott nem a gép a hülye.

Üdv: Jácint

0

sasa11
sasa11 picture
*

Szia Jácint !
Valóban erre gondolok én is!
Na de a hogy mondani szokták !
"Ott mindenki hülye ? :fun: "
sasa11

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Lehet, hogy pont ez a legérzékenyebb rá. Viszont kipróbáltunk mindent, amit csinálhat, minden motort, mágnestekercset megjárattunk benne, jó maradt. Átállítottuk az óráját, le se sza..ta. Normál ki-be kapcsolásokat kibírta. De kérdezném én, nappal miért nem megy tönkre? Miért csak éjszaka? Miért éjfélkor? Most másik konnektorban van a gép.

Üdv: Jácint

0

agressiv
agressiv picture
*

Hőmérséklet esetleg? Valami kitágul-összemegy és akkor húz át, vagy párásodik. Mondjuk az éjszakai áramos elméletben is lehet ráció, de akkor sem értem, hogy miféle impulzus kell ahhoz, hogy egy trafó előtt megdögöljön a biztosíték, de a róla üzemelő berendezésnek semmi baja sem lesz? Max DC-ét tudok elképzelni. :)

0

city217
city217 picture

Szia.
Vízszintbe van a gép?
Üdv,

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Igen.

Üdv: Jácint

0

sasa11
sasa11 picture
*

Szia Jácint !
Azt észre vetted e már , hogy melyik tálcáról nem fogy az árú ?
Na mert annak a forgató motorja haldoklik !
Ez szépen megterheli a trafódat , sőt lehet hogy már le is égett és akkor az már egy jó kis rövidzár !!
Sőt az árú választó gombok is szoktak megégni !
Ne kérdez hogy mitől!
Bár figyeltük meg , kamerával , hogy egy árú árával két gombot próbáltak
megnyomni ,remélve , hogy két dolgot is kitudnak venni belőle !!
Volt hogy sikerült nekik , volt hogy ott is kiolvadt a bizti és még azt az egyet sem kapták meg !! HI,Hi !
Nem tudtam rá jönni , hogyan szelektál a program , mivel , nem minden alkalommal tudtam én sem létrehozni
az egyszerre két gomb megnyomását.
A digitális választós gépeknél /érintő panelos / már nem volt ilyen problémánk !
sasa11

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia sasa11!

Az a gond, hogy hozzá sem nyúltak a géphez, és akkor is megállt. Tegnap este bent maradt a tulaj, és éjfélig leste. 11:58-kor elment a "kép". Ma 10 körül visszament, és működött a gép.
Az elektromágnesek szerintem először a vezérlőpanelen a tranzisztort nyírnák ki.

Üdv: Jácint

0

sasa11
sasa11 picture
*

Szia Jaca !
Magától megjavult ?
Akkor itt valami turpisság van !
A biztosíték /ez a fajta / nem javul meg magától ! :D
Van e ezen a hálózati körön másik gép ?
Telepítettek erre a fázisra valami másik gépet mostanában ?
A gép indulási tesztje simán lefut , hiba jelzés nélkül ?
Ugye ugye "Tegnap este bent maradt a tulaj, és éjfélig leste"
Ha megint gépközelben leszel , próbáld indítgatni a gépet majd hirtelen leállítani és ismét !
sasa11

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Próbálgattam ki-be kapcsolgatni, de a kapcsolások közt egy-két másodpercet vártam. Nem mertem túl gyorsan, mert nincs bele cserepanel.

Üdv: Jácint

0

Jaca
Jaca picture
****

Sziasztok!

Az imént hívtak, hogy éjfélkor megállt a gép, de most megint megy. Most már csak azt kellene tudni, hogy a konnektor, a hosszabbító, a hálózati kapcsoló, vagy a két fő biztosíték kontakthibás.
De akkor jól sejtem, hogy egy pillanatnyi "áramszünettől" kiéghet a biztosíték?

Üdv: Jácint

0

rainbow555
rainbow555 picture

Szia!

Ezek szerint, nem a gépben lesz a hiba. A flipperekben is hasonló trafó (de inkább picit nagyobb) van, és nem szeretik a pillanatnyi áramszünetet, 10A-es kismegszakítót lazán levágja ilyenkor.

Üdv.: Emil

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Tételezzük fel hogy a trafó hibátlan. Ekkora teljesítményűnél egy ki-be kapcsolás okozhat akkora induló áramlökést ( a vasban visszamaradt mágnesesség és a bekapcsoláskori fázis helyzettől függően) amely kiolvasztja a 2 A-es biztit.
Lehet hogy ide már kellene egy lágyindító ák.
Na de mi a helyzet a többi gépnél? Azokat ki-be kapcsolva(gyorsan) szintén előáll a probléma?
Üdv. Laci

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia Laci!

Az 500W még mehetne lágyindítás nélkül, mert normál esetben 24 órában megy a gép. Ott csak egy gép van, másik géppel nem szívesen kísérleteznék.

Üdv: Jácint

0

feco99
feco99 picture

Szia Jácint !

Egy próbát megér hogy a villásdugóját fordítva dugod a konnektorba . Ha a primer oldal szigetelési hibája okozza (és nem áramvédőkapcsolóról üzemel) , akkor a test zárlat nem fog újra megismétlődni.

0

city217
city217 picture

Szia.
Minden biztosíték helyére berakható egy égő, és ha nem akarsz ott ülni mellette akkor fűtsed, és rögtön látod a változást.
De ha rövidre zárod a biztosítékot akkor még füstjeleket is ad.
Azért azt nem értem, hogy van több hasonló ami jól működik, akkor miért akarod a hibbantat javítani, ki kell dobni. :)
Üdv.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia city!

Ha azt akarom, hogy üzemeljen is, akkor hány wattos izzót javasolnál oda?

Üdv: Jácint

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Ne vacakolj annyit. A szekunderről köss le mindent, és hagyd bekapcsolva. Amennyiben ismét kiolvad a bizti, akkor tuti a primer zárlat. (Persze nem kell a 2,5A-es ilyenkor.)

Üdv! Kalex

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia Kalex!

A 230V-os körben egy kontakthiba okozhat ilyen jelenséget szerinted?

Üdv: Jácint

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Toroid vagy EI magos? KB. hány négyzetcenti lehet a vaskeresztmetszet? Szekunder terhelések nélkül mennyi az üresjárati áramfelvétel? (Lehetőleg analóg (hideg)műszerrel mérd)
Még valami. A berakott biztosíték lomha vagy gyors?
Üdv. Laci

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Természetesen lomha biztosíték lett betéve. A gép évek óta működik, az utóbbi egy hétben kezdte a hülyeséget. A trafó E-vasas. Terhelés nélkül nem mértem. Méretei megfelelőek, nem egy ilyen gépet tudok, ami ugyanezzel a trafóval dolgozik.

Üdv: Jácint

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Azt hiszem (megint) nem értjük egymást. A kérdéseim konkrétan ERRE a trafóra vonatkoznak. A méretéből próbálnék következtetni a nyugalmi áram mérésével az esetleges enyhe menetzárlatra. Ennek az áramnak ugyan is van egy elfogadható értéke teljesítmény és kivitel, na meg helyes méretezés függően.
Üdv. Laci

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia Laci!

Otthon van még két ugyanilyen trafóm. Délután tudok adni pontos méreteket. A kérdéses (3 mázsás ) tőlem 20 kilométerre van. Megmérem a nyugalmiját az otthoni trafóknak, és ha eljutok a géphez, megmérem annak is.

Ja, ha nem is üresjárati áramot mértem, de normál üzemben (Metex M3800-as digit multival) 1,7-2,1A áramfelvételt mértem. A kimenő oldali biztosítékok alapján 550W max kimenő teljesítmény, a bejövő 460W-ra biztosítva, de fura a határközeli érték.

Üdv: Jácint

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Egy ekkora, cca. 500 W-os trafónál illik 100 mA alatt lenni a nyugalmi áramnak. Nem hiszem el hogy nem lehet beszerezni egy 1-2 ezer forintos "hideg" műszert. Annak a mutatója a mennyiségen kívűl másról is árúlkod(hat).
Üdv. Laci

0

rainbow555
rainbow555 picture

Szia!

A primer tekercsen menetzárlat esetleg? Nem melegszik jobban a trafó?
Nemrég egy játékgépben adta meg magát sorozatosan a gyári hálózati toroid, most egy kicsivel nagyobb lett beletéve, azóta jó. Lehet hogy alulméretezték gyárilag...

Üdv.: Emil

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: tudom, nem könnyű detektálni, de a hálózati feszültség nem ugrál néha?
Esetleg azon a hálózaton újabban nem kapcsolnak ki-be valami nagyobb fogyasztót?

Bálint

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Alul biztosan nincs méretezve, mert nem egy ilyen gép van, és ez az egy, ami egy hete kezdett el rosszalkodni.
Az lehet, hogy csak pár óra múlva jön elő a menetzárlat, és utána megy hibátlanul a gép? Az üvegbiztosíték feketére égett belülről, és el volt fröccsenve a szál, mintha teljes rövidzárat kapott volna.

Üdv: Jácint

0

rainbow555
rainbow555 picture

Szia!

Előfordulhat, hogy melegedés hatására jön elő. Valamelyik részegység nem rosszalkodhat a 24V-os ágon?

Üdv.: Emil

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia Emil!

Úgy néz ki, a bejövő oldalon lesz kontakthiba.

Üdv: Jácint

0

Sponsored links