You are here

KETTLER Alpha XL terhelésen leáll

86 posts / 0 new
Last post
LittleSV
LittleSV picture

Sziasztok,
3 napja vettem használtan egy Kettler Alpha XL futógépet, mely az eladó elmondása szerint tökéletesen működött, évekkel ezelőtt leállították és csak néhányszor volt a gép használva (kinézetre olyan is, vagy nagyon szépen felújították...).

Néhány perc terheléses séta után (felnőtt -80kg-) a szőnyeg leáll (a gyerekeknek -20kg- fél óra után sem kapcsol le ugyanolyan 5km/h sebességnél). Kijelzőn a számlálók tovább számlálnak, a sebesség és dőlésszög értéke változatlan. Ilyenkor sem sebesség állításra sem dőlésszögre nem reagál, hibakód nincs. A motorvezérlő nem ad le pwm jelet, az enkóder működik, motor nem melegszik.
Szőnyeg nélkül a motort üzemeltetve nem lehet lefogni, nem esik ki szinkronból. Külső labortáppal DC60V-on is stabilan beáll az áramfelvétel (150mA-re). Kommutátor megtisztítva, szénkefék megtisztítva beállítva. Hajtószíj és szőnyeg feszesség rendben.

Megpróbáltam szimulálni a hibát, de nem sikerült. A biztonsági kulcs kivételével a gép leáll és a kijelzés is lekapcsol/villog (feltételeztem esetleg a nagyobb súly mozgása miatt kontakt hiba, de nem). Amennyiben a motoron lévő enkóder jelét szakítom meg, úgy Err3 hibával áll le a gép. Elméletben ha terhelésre esik ki szinkronból akkor a motorvezérlőn kellene hogy gond legyen. Ebben az esetben a motornak is melegednie kellene (feltételezem). A motoron nincs külső vagy külön hőbiztosíték (kivéve ha a motoron belül van a tápkábellel sorba kötve).
A motorvezérlő elektronikán van egy 680uF/400V elko amire szűk a szoknyája, de maga a kondi nem púpos. Lehetséges hogy nagyobb terhelésnél hogy szinkronban maradjon már nem tud annyi kraftot adni a motornak, így méréskor kiderül hogy kiesett szinkronból, ezért a motorvezérlő tilt? Vagy a kijelző vezérlője tiltja valamilyen okból kifolyólag a kimenetet (de akkor miért nem tilt kis terhelésnél)? Üresen a szőnyeget lehet 16km/h max sebességen forgatni bármeddig.

Eddig megkeresett hazai szerviz nem vállalja a bevizsgálást sem. A gyártó még nem válaszolt.

Javított már valaki ilyen gépet, netán ezt a típust? Minden tanácsot szívesen veszek, mert nagy nehezen összejött egy ilyen használt gépre, erre befürödtem vele.
Köszönöm!

Comments
Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Elsőre nem elektronikai hibát keresnék. Szerintem szorul vagy tapad a futószalag. Nyúlj alá és nézd meg, hogy mennyire olajos. Töröld meg a futólap és a szalag közti részt és a leírás szerint olajozd meg futópad szilikonolajjal (más olajat ne használj, mert tapadni fog és többé nem lehet kimosni). Nézd meg, hogy nincs-e kikopva vagy megrepedve a futólap. Szerintem ez meg is oldotta volna a problémát.

Viszont a kondi csere közben történt valami műhiba. Vagy ez okozza az azonnali indulást, vagy zárlatos lett az IGBT vagy a driver. Mindkettő mérhető. Tápold meg leválasztó trafóról és nézd meg, hogy megvannak-e a tápok. Az IGBT driver rendszerint 15V-ot kap, a kimenetén 0,6V alatti feszültségnek kell lennie. Ha ott több, vagy táp van, akkor cseréld, de én az IGBT-t is cserélném a leírt trauma miatt. Az sem kizárt, hogy a tapadó futószalag nyírta ki.

Üdv.

0

LittleSV
LittleSV picture

Sziasztok,

Köszönöm mindenkinek a tanácsot és segítséget!

Azért már félsikerem van. Kb. ugyanott tartok mint 1 hónapja :) IGBT, védődióda, elko, IGBT meghajtó, és opto csere után ismét szalad a gép. Még nem szereltem össze, így kipróbálni nem tudtam csak üresben. Holnap összeraknám teljesen de már úgy hogy a szalagot is és a futólapot is megtakarítom és beolajozom. Itt vidéken mit próbáljak meg keresni, mert futógép szilikont azt nem árulnak sehol. Sima szilikon spray? Az eladó wd40nel fújta be mikor kipróbáltuk...

"Leírás szerint", na olyanom nincs sajnos. Megnéztem néhány videot a szilikonozásról, és szervizessel is beszéltem. Anno azt mondta hogy a futószalag fel szokott fényesedni ha kopott (olajozás hiánya). De ha szét is szedem nem tudom mi számít fényesnek és mi nem.

Üdv, Gábor

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Csak a szilikonolaj, semmi más nem jó. Vélhetően a WD40 okozta a hibát, csak szalagcserével javítható. Megpróbálhatod kiáztatni erős zsíroldó folyadékban, de nekem soha sem lett jó, tapadásmentes, mert a szalag beszívja az olajat és kuka.

Üdv.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:ha WD-40 -nel kente be, alaposan tisztítsd ki
Tönkreteszi a siklócsapágyakat, műanyagot-
A WD-40 talicskához, kertkapuhoz való.
A sikló/szintercsapágyhoz a szilikon nem jó, oda nagyon vékony, alacsony viszkozitású olaj való

Bálint

0

LittleSV
LittleSV picture

Sziasztok,
Némi fejlemény... Megérkezett a 680uF kondi, kicseréltem, úgy ahogy a pwm áramkörében lévő 330uF elko-t is biztos ami biztos alapon. Semmi más nem történt az áramkörön, így feltételeztem rosszabb esetben ugyanazt fogja produkálni, mint előtte. De nem, most egy új hiba van (vagy lett pluszban). Bedugom a gépet, és fel is pörög egyből, indítás nélkül, majd Error 5 hibával le is áll. Ez elvileg az incline motor szenzor hibásan eltárolt értékére utalna (bár nem találtam szervizkönyvet pont ehhez a típushoz). Ellenben nem tudom mi köze lehet az IGBT meghajtó MC33153 ic-hez, az ugyanis forrósodik. PWM jel biztosan nem jön a procitól, így a vezérlés "önhatalmúlag" történik vagy az igbt meghajtótól vagy az igbt től.
Gondolom a javaslat hogy cseréljem mindkettőt aztán majd kiderül.
Üdv, Gábor

0

Kari
Kari picture
*****

Szia Gabor!
Gondolom a "hoch tudomanyos, pàros csere" a vezerles ismeröi szerint sem rosz, de elötte azert ramerhetsz a csipek tapjaira, hogy megfelelnek-e az adatlap tartomanyoknak?
Kari

0

LittleSV
LittleSV picture

Szia,

Örültem hogy végre megjött minden alkatrész... 680uF/400V cserélve. Bekapcs, motor max fordulaton elindul majd leállt. Kiderült valamiért az IGBT zárlatba ment. Alkatrész megrendel vár. Cseréltem IGBT-t, védődiódát, és IGBT meghajtó IC-t (MC13153) is, mert az IGBT zárlatnál ez is forró volt.
Most el sem indul a motor, a vezérlésen látszik hogy a pwm jel elindul, de a motor nem mozdul, így a vezérlés le is áll, err3 hibával. Ismét az asztalomon van a panel, de már nem tudom mit is mérjek vagy cseréljek megint..
Kezdem előről, a DC400V-os és a pwm kört megnézem, az 5V-os vezérlőkört lekötöm. HA az optóra tudnék jelet fabrikálni akkor kiderülne ki a hunyó..

Üdv, Gábor

0

feco99
feco99 picture

Szia Gábor !

Nem ismerem ezeket a pad vezérléseket közelebbről de néhány tippet adnék ha már ilyen lelkesen folytatod a javítást
A mellékelt pdf doksiban találsz néhány adatot amit leellenőrizhetsz az IGBT driver ic-n.
- Vcc 18-20 V ,3-6 pin között DC.
- 3-4. pin között ac feszültség méréssel pwm vezérlés megjelenését.
- 3-7. pin között dc feszültség méréssel a hiba tiltó jel állapotát.
- 11. oldalon lévő ábrák szerint az 1 és 2 pin söntölésével az áramfelvétel érzékelése befolyásolható..
Valószínüleg galvanikus kapcsolat van az IGBT és a meghajtó IC között ezért a földeléshez képest 310v lehet !
Csak óvatosan !
Forrasztanék a mérések megkezdése előtt a 3.pin re egy vezetéket amit a multiméter egyik zsinórjára kötném , így már csak az egyik tapintócsúcs lecsúszási kockázatával kell számolnod .

Üdv :
Feri

0

LittleSV
LittleSV picture

Szia,

Már nem lelkes vagyok hanem idegbeteg, mert normális körülményeim sincsenek tesztelni és mérni, de a szándék megvan a javításra. Hót egyszerű az áramkör de mégsem jutok dűlőre, és közben f.sok mikor b.sz agyon :D Mondjuk ez lehet nem az én napom amikor ilyennel kellene foglalkoznom...

IGBT driver ic-n megvan a tápfesz. Hibajel nincs rajta. Illetve pwm vezérlés pedig nem jön az optón keresztül a mikrótól (nincs elindítva futás program). Ezért gondoltam hogy valamivel meg kéne zavarnom az optó bemenetét (mondjuk 555-tel), és mérni van-e a kimenetén jel. De még 555 sincs itthon (mondjuk lehet vmi AC 2V 50Hz is segítene).

Sokkal sokkal egyszerűbb lenne ha valaki egyben javítaná az egész kacatot, mert amennyi időt a gyerekektől elvéve már beleöltem....

Köszönöm az infókat!

Üdv, Gábor

0

feco99
feco99 picture

Szia Gábor !

A külső vezérlő jellel -amit írsz - az IGBT és az MC 33153 valamint a motor tápfesz ellátását lehetne tesztelni.
Ehhez le kellene választani a 4 lábat a vezérlőpanel felöl hogy ne tudjon visszatáplálni a külső jel. Szerintem négyszögjel kellene hozzá 12 V tól- 15 V vagy max tápfesz ig , persze soros ellenálláson keresztül .
Az látszik még a rajzon hogy ez a driver IC 12 V-nál kisebb tápfesszel nem működik.

https://elektrotanya.com/files/IMG_20170122_200802.jpg
Ezen a képen a bal oldali led mintha egy optocsatolóra menne . Ha így van ennek a fénye informál a vezérlő jelről. Alacsony sebességű jelnél szemmel is látni kellene a vibrálását.
Magam is szivesen molyolgatok mindenféle panelokkal de a nagy távolság miatt nem esélyes hogy én megnézzem

Üdv :
Feri

0

LittleSV
LittleSV picture

Szia Feri,

Igen, pontosan ez lenne a célom, mivel eredetileg ment a futógép, csak hibakód nélkül megállt. Elko csere, majd valamiért az igbt elszállt. Kicseréltem az igbt körben a meghajtót, igbt-t és védődiódát. De ezek után nem is indult egyáltalán a motor. A bal oldali led valóban a pic pwm kimenetével van sorosan, majd ez csatlakozik az optocsatoló ledjére. Mivel a futópad vezérlő nincs rákötve így a pwm jel sem indul el az optó felé.

Az MC33153-n 18V tápfesz van, hibafesz nincs. Ha holnap lesz szabad fél órám megint mérek, már csak az optóra tudok gondolni, de kiderül ha meg tudom hajtani.

Üdv, Gábor

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:az optót nagyon egyszerűen ki lehet mérni
Kell hozzá két led, két ellenállás és egy változtatható táp

Bálint

0

feco99
feco99 picture

Sziasztok !
Szerintem cseréld az optocsatolót.
A forrósodó IC miatt esélyes hogy tönkrement .
( Ha nehezen jönne ki a nyákból akkor inkább csipkedd körbe felül a lábait és egyenkén húzd ki őket.
2-nél több rétegű nyák esetében végzetes hibát követhet el az ember ha megmozdul a furat galván )

0

Kari
Kari picture
*****

Szevasztok!
"Valószínüleg galvanikus kapcsolat van az IGBT és a meghajtó IC között ezért a földeléshez képest 310v lehet !"
Ahogy irod is ovatosan az egyik merözsinor fix csiptetese mellett... Azonban ez az a pont ahol ha szkopolas/müszer becsatlakozas törtenik: az egyikük (màmint a futopad/kartya avagy a szkopos resz) kapasbol levalaszto trafora valo!
Kari

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
"Megkeresett hazai szerviz"...melyik?
Ezekből annyi van, hogy a (Kis)Dunát lehetne velük rekeszteni...
http://www.vital-force.hu/szerviz/
http://zsirafok.hu/futopad_javitas.htm
Üdv.:Uniman

0

LittleSV
LittleSV picture

Szia,

A vitalforce nem vállalta, meg vagy 2 nem is válaszolt. A gepcenter.hu-val egyeztettem egy bevizsgálásról ha eljutok bp-re jövőhéten.

0

feco99
feco99 picture

Szia LittleSV !

Extrém esetben a szilikonozás hiánya is terhelhetőségi problémát tud okozni.
Kicsit utána kellett böngészni hogy ráakadjak,de megér egy próbát ez is mielőtt a motor meg lesz delejeztetve.
http://www.futopad.eu/futopad-karbantartas/futopad-kenese-szilikonozasa....

Üdv:
Feri

0

LittleSV
LittleSV picture

Szia, Igen, ezzel kezdtem.Ha meg tudják mérni a motort akkor már beljebb leszek.

0

LittleSV
LittleSV picture

Motor kiszedve, bár az imbusz hernyócsavarokat nem bírom kiszedni így a lendkerék nem jön le. Itt meg is állt a tudomány. A mágnes úgy tűnik ragasztva van (nem látok csavart, kivéve ha külső palást is van és az alatt lenne...
Mennyi eséllyel lehet felmágnesezni, amennyiben ez a baja és nem a forgórészen van zárlat?

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: szerintem s motor teljesítményét meg tudod mérni, ha mechanikusan meg tudod csinálni
Emlékszel a Lóerő definiciójára?
1 LE=75 kg súlyt 1 méter magasra 1 másodperc alatt felemel
(1 elektromos LÉ=746 W)
Közelítő eredményt kapsz, ha a tengelyre rátekersz spárgát, végén egy 5-10 kg súllyal, felemeled 1 m magasra, méred az időt
Ezekből már ki tudod számolni a motor teljesítményét
A középiskolában a mérőlaborban volt ilyen mérés.
Már csak az a kérdés, hogy az adattábláján feltüntetett teljesítmény hogy viszonyul a mért/számított értékhez
Így a valós, leadott teljesítmény értékét kapjuk meg, ez mindíg kisebb a felvett teljesítménynél

Bálint

0

LittleSV
LittleSV picture

Szia,
Erre gondoltam én is, de se helyem se lehetőségem nincs ilyen kísérletekre. Továbbá milyen tápfesszel kéne tesztelnem (30V, 60V, 180V vagy 220V)?

Még mindig azt tartom a legvalószínűbbnek hogy nagyobb sebességen nagyobb a terhelés is és a megnövekedett áramfelvétel miatt veszi el a pwm kimenetet, majd kapcsolja le a tápot is. Mondjuk azt nem értem miért nincs hibakód ebben az esetben...

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:tegyél fel képet a motorról, a típusról, az adattáblájáról.
nálam nehezen olvasható B2FJ31?

Bálint

0

LittleSV
LittleSV picture

Szia,

Ahogy Kari is írta erről a motorról lenne szó, de a nyitó hozzászóláshoz is csatoltam!

0

uniman
uniman picture
***

Hello Bálint!
Látod? (Ez a Kari által mutatott kép eredetije):
http://ricambitapisroulant.salesource.it/media/catalog/product/cache/1/i...
Üdv.:Uniman

0

Kari
Kari picture
*****

Hali!
Az alant allo hsz-ben a "targyalt" szo mögött is ottvan, de mar tegnap is belinkeltem, kerdezönk meg is talalta, emlitette is...
Kari

0

Kari
Kari picture
*****

Szia!
Itt a targyalt motor, s kèpe.
Kari

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:kösz
A látottak alapján a gyanú egyértelműen a PWM tápra terelődik, ha a mechanikus fékeződés lehetőségét kizárjuk-
Mérni kellene gyorsításkor a 680 uF pufferon a feszültségváltozást,

Bálint

0

LittleSV
LittleSV picture

Szia,

Nincs több szkópom... :)

0

Kari
Kari picture
*****

Szia!
Ha az elko szigetelese felrepedt= alighanem melege is volt, azaz feltehetöen nagy lett az ESR-megöregedett_en latatlanba is cserelnem. A kondin azert (optimalisan)analog müszerrel is merhetsz, söt elönyösen AC & DC ertekeket is-hatha akad ott brumm is_DVM-es kapacitas meres max. indikalasra valo...
Kari

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:
szia:kösz
A látottak alapján a gyanúm egyértelműen a PWM tápra terelődik,(még nem rossz, de már nem bírja a terhelést) ha a mechanikus fékeződés lehetőségét kizárjuk-
Mérni kellene gyorsításkor a 680 uF pufferon a feszültségváltozást, egyúttal cserélni a PWM primerjében a kisebb elkókat lowESR típusra.
Közönséges DVM-ben levő kapacitásmérővel csak bizonytalanul lehet ekkora kapacitást mérni, ilyen feszültségű elkó nagyobb mérőfeszültséget igényel, ami ezeknél nem áll rendelkezésre

Bálint

0

LittleSV
LittleSV picture

Szia,

Biztos én vagyok a láma, de nem túl sok elko van, ami van is mind táp szűrésre (graetz után).

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: majdnem kizárt, hogy a primer körben ne lenne 1-2 kisebb elko.
Befejeztem a hozzászólást, felesleges

Bálint

0

LittleSV
LittleSV picture

Szia,
Ugyan nem vagyok ilyen készülék javításban jártas (ezért is bátorkodtam segítséget kérni nálam tapasztaltabbaktól), de a belinkelt képen sem látszik és az előttem lévő panelen sem, hogy a kisméretű elkóknak köze lenne a pwm körhöz. A mikrovezérlő adja a pwm jelet, amely az optocsatolón keresztül kerül a végfokra. Ha bármilyen alkalmazásomnál pwm jel szükségeltetik, akkor optocsatolón közvetlenül kötöm én is a végfokra a jelet, nem használok elkot. Persze ez nem jelenti azt hogy nem tévedek.

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
"elko amire szűk a szoknyája"...én ezt sem értem, de mindenesetre be kéne nézni a szoknya alá.
"Ha az elko hibás nem tudom cserélni (470uF előfordul)"...ha van kettő darab 470uF-es, akkor azokat kell betenni. (Vagy elég egy db párhuzamosan kötve a mostanival) ...és jöhet a próba.
Üdv.:Uniman

0

LittleSV
LittleSV picture

Szia,

Semmilyen ilyen méretű alkatrészem nincs (smd-ben utazom), uh vennem kell bármit is cserélek. A kondinak a csomagolása van felrepedve, de a tetején nem púpos, kapacitás dvmmel mérve megvan.
Csatolok egy képet közelebbről, mert a nyitó hozzászólásban van kép a panelről de a kondi nem jól látszik talán.

File csatolás: 

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
Azt a repedés akár a közeli trafó melege is okozhatta...ha jól látom "105C"-s az a Teapo kondi.
Nekem meg itt "figyel" 2 db új, fel nem használt ilyen elkó...igaz ezek csak "85C"-sek.
Üdv.:Uniman

File csatolás: 

0

LittleSV
LittleSV picture

Szia,

A kondi 35mm átmérőjű, 60mm magas, a tiéd hasonló? Mennyiért számítod meg? Persze postázni kellene... Bár ez már a héten nem érne ide.

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
(35x53 mm) Éppenséggel feladás utánni napon odaérhetne (ha jó "irányba" laksz tőlem), de a posta idén bekeményített és a 24 mm-vastagabb borítékot is csak csomagként lehet (drágábban) feladni. (Múltkor pl. 65 grammos 3 cm vastag csomagomat 1.320-ért vitték) :falfej:
De még csomagként is oda érhet(ne), de sajnos holnap nem tudok postázni...
Pontos árára már nem emlékszem, de nem volt olcsó...

Üdv.:Uniman

0

LittleSV
LittleSV picture

Szia
Igen, olvastam a postai híreket, no meg az ASZF-et is. Abból kiderül ha postán maradóra kéred a szállítást akkor ugyanúgy felveszik levélként. Balassagyarmaton lakom, ez nem tudom mennyire jó irány.

0

Kari
Kari picture
*****

Neharagudj; miert nem nezed meg Uniman linkjet-azert dolgozott, hogy lasd! Az "ilyen " szo alatt van, s az 5. oldalon egyertelmüen all= D35/L50mm...
Kari

0

LittleSV
LittleSV picture

Elnézést kérek, igazad van! Nem szoktam még hozzá ehhez a beágyazott megjelenítéshez, illetve sokszor nem látom ha link van a szövegben (oldalfrissítés után viszont már kattintható a link). A csatolmány viszont mindig megjelenik, és azt meg is néztem.

0

Kari
Kari picture
*****

Sziasztok!
Az elko függölegesen all a valosagban, s felette a trafo_sztem nem tulsagosan melegitheti_ persze csak ha nincs tulzottan kihasznalva az a trafo...
Kari

0

uniman
uniman picture
***

Hello Kari.
Mintha más vezérlés lenne ebben...2 db pufferelkóval! :hmmm:
Üdv.:Uniman

File csatolás: 

0

Kari
Kari picture
*****

Hali!
Ja, elejen rakerestem en is a kartyara- joparszor feljött, de inkabb mèg egy 3. valtozatban, annal pl. a kissebb jelfogokra nem emlekszem.
Kari

0

LittleSV
LittleSV picture

A két gép csak névben ugyanaz. Manual-t is csak a videon láthatóhoz találtam, az enyémnek más a kapaszkodója is. Valahol mint ha hivatkozásként Kettler Alpha Xl-2 néven láttam volna, de rákeresve nincs infó. Ha lesz elko, kicserélem

0

LittleSV
LittleSV picture

Igen, függőlegesen áll, a trafó fölötte van, amiről nem gondolnám hogy túl van hajtva. Az egyik szekunder oldalról az 5V os táp van előállítva a kontrollerekhez, és a kijelzőhöz, a másik szekunder pedig a pwm meghajtásra van kötve.

0

Kari
Kari picture
*****

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:én is így látom,

Bálint

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:Kőbányán több cég is van, ahol foglalkoznak felmágnesezéssel
Kismotorszerelőt is meg lehet kérdezni, hol mágneseztetik újra a lendkerekeket

Bálint

0

LittleSV
LittleSV picture

Szia,
Köszönöm! Holnap körbetelefonálok. Azért azt is jó lenne megtudni hogy egyáltalán rossz-e a motor. Ott mérnek mágneses teret mielőtt belenyúlnak?

Más.... Javított már valaki tektronix szkópot? A bemenet kissé megfeküdt..

File csatolás: 

0

Kari
Kari picture
*****

Szia!
Sztem erre külön topik kellene, s egy, a masik iranybol, keszült foto stb.
Nagyon ugy nez ki, hogy "a jelutjan" a "220" koborolt volna?
Csoda lenne ha csak a(z eredetileg) Panasonic relek lennenek erintettek=kuka... Foglalatban vannak a hibridek?
Kari

0

LittleSV
LittleSV picture

Szia,

Kértem a tek-től (nem a magyartól :D ) ajánlatot, várom hányezer (usd) lesz..

Naná hogy forrasztott a híbrid! Ezt tuti nem fogom tudni javítani, esetleg ha komplett kerámia hybridet be tudnék szerezni...

0

Kari
Kari picture
*****

Haho_azok kb fel keszülek arat kerik majd!
Egy jo vakum szippantos pakaval nem gond, csak tudni kell hasznalni-ullatom THT kivitelü. Nemreg egy itteni Tek-es topikban is szo volt par potalkatresz forrasrol, de ez sztem tul "modern" hozza- ambar sosem tudni. Jo ismeretszerzesi forras egyebkent meg az eevbolg.com is, tenylegesen jocskan vanank "valodi szakemberek" is az irok közt, akad a fejlesztöböl is a listan...A külhoni Tekes az ittenihez lefog rugni-vagy kinti cimröl kell a ketyeret hozzajuk juttatni, levelezest ennek szellemeben lezavarni.
Kari

0

LittleSV
LittleSV picture

Ez a surge protector végülis csak lágyindításra van benne nem? Szobahőmérsékleten 2 Ohm, Imax-on (18A) 0,03 Ohm, használat közben értelemszerűen felmelegszik, de le tud ez oldani (mert a hibajelenség olyan, a táp reléje is leold, és csak főkapcsoló ki/be engedi újraindítani a szőnyeget)? Ezután mondjuk túl sok minden nincsen; graetz, elko, végfok, és a motor..

0

Kari
Kari picture
*****

Szia!
A motor tapellatasat kellene külsöröl jaratni- megoldani, vagy az egyeniranyitoja vagy a kondija sztem a hunyo_lèvèn nem valoszinü, hogy traforol törtenne...
Kari

0

feco99
feco99 picture

Szia !

Nagyon kicsi ( 5-12V ) egyenfeszültséggel meg táplálva meg mérhetnéd a forgórészen az áramfelvételt.
Különböző szögelforduláson vizsgálódva fény derülhet a tekercs hibákra.
Ezekre a futópad motorokra még az állórészmágnesek gyengülése a jellemző hiba.

Üdv :
Feri

0

LittleSV
LittleSV picture

Szia,
Szabályozható labortáppal a motort önmagában hajtottam, szemmel ugyanaz a jelenség mint ha terheletlenül menne a gép. 12VDc-60VDC között mindegy hova állítottam a tápot az indulási/gyorsítási szakaszban felugrott 1A körül, majd stabilan beáll 150-160mA körül.

0

feco99
feco99 picture

Szia !
Kicsi feszültségnél (külső leválasztott táppal) ne engedd felpörögni ,kézzel lefogva vizsgáld a szögelfordulásokban az áramot amíg körbe nem érsz !
Olyan feszültség értéket válassz aminél még viszonylag könnyen tudod tartani a tengelyt és az áramkorlát még nem szólal meg a tápegységben.
/Természetesen leválasztott tápegységgel a biztonság érdekében
Durvább hibák ki fognak ugrani, analóg áram mérő műszer előnyösebb erre a célra.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv:" analóg áram mérő műszer előnyösebb erre a célra"
sőt, csak ezzel lehet normálisan mérni

Bálint

0

LittleSV
LittleSV picture

Csak holnap tudom hazahozni a ganzuniv3 műszerem. Addig csak a labortáp árammérőjére vagy a dvm-re tudok hagyatkozni.

0

Kari
Kari picture
*****

Szia!
Nem irod, hogy terheles alatt is nezted-e a tappal?
Szkop bemenetere ugy add a jelet, hogy a tapra a nyàkon, helyben forrassz egy osztot_pl 2x 1M_ s annak a közepet vezesd fixen raforrasztott vezeteken a szkopra, bàr sztem a szokasos szkopok-meröfejek elviselik a 300V-t is, mert pl. 250V a speckojuk_de ezt konkretan kellene nezni.
Kari

0

LittleSV
LittleSV picture

Szia,

Most néztem terhelésre... A tápot csak 60V DC-ig lehet állítani (2x30V sorba) 3A-ig, asszony ráált, egyből 3A-re felugrott és el sem indul a szőnyeg csak ha rásegít, de így nem viszi.

A motorvezérlőn motor nélkül megjelenik 338V (multiméterrel mérve).

Nincs szkóp mérőfejem. De akkor csinálok fesz. osztót. DC szintet kellene néznem, aminek terhelésre sem szabad beesnie sem?

Az előzőleg javasolt mérést is megcsináltam 10V körüli Dc táppal, közben kézzel forgattam lassan a motor tengelyt, 1-1,2A között ugrált az áramfelvétel. (Nem tudom a tegnapi 150mA-t hogy sikerült produkálni vagy benézni, mert ez ma 1,2-1,5A).

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a mechanikus súrlódás vizsgálatáról még nem ejtettél szót
Mint írod, sokáig állt
Tehát?

Bálint

0

LittleSV
LittleSV picture

Szia,
Be lett olajozva előírás szerint, elvileg a szíjfeszesség és szőnyeg feszesség is OK (érzésre mert nincs viszonyítási alapom...). Nem hallok súrlódást.

0

feco99
feco99 picture

Szia !
Ha nincs lényeges különbség a kollektorszelet állásokban ,akkor szerintem az állórész permanens mágnes gyengülés lehet a hiba oka.
Csak a kíváncsiság kedvéért én még meg mérném alacsony külső táppal az áramot forditott bekötéssel is . Felpörgetett értéket mérve. Ha hátrafele forogva kevesebb lenne az áramfelvétel ,mint előre akkor az a kefehíd és a mágnesek semleges vonala közötti elmozdulásra utalhat. (Kár hogy nem volt még módom ilyen motort szétszedni) .

0

LittleSV
LittleSV picture

Előre 1,15-1,2A, fordított irányban 1,05-1,1A között ugrál. Jelentsen bármit is amit írtál a kefehíddal kapcsolatosan :)

0

feco99
feco99 picture

Szia !
Ebben az elmozudulásos dologban az lenne a lényeg hogy az kiderüljön hogy el tudnak e fordulni az állórész mágnesei a kefék vonalához képest. A kefék biztosan nem ,mert azok a külső henger alakú burkolaton keresztül vannak bevezetve. Ha a mágnesek el csúszhatnak az már komoly hiba lehet ami gyengüléshez és áramfelvétel növekedéshez vezethet.
Hangsúlyozom hogy ez csak elmélet , a mechanikai kialakítás vizsgálata döntheti el. Ehhez viszont szét kell szedni. Ha oda vannak csavarozva a külső hengerhez és nem egy külön csőben vannak akkor felejtős ez az ötlet.
Amikkel eddig dolgom volt azoknál a motor csere oldotta meg a problémát ,amit szervízben végeztettek el.

0

LittleSV
LittleSV picture

Csak sikerült a szkópot kinyírnom... A fesz osztó nem vált be.

0

cs_laci
cs_laci picture

Sziasztok,
Sajnos, ha a hálózati egyenirányítás utáni pontra lépett a szkóppal úgy, hogy egyik sem volt leválasztva, akkor az is megölhette. Ha egy hálózatról működő táp primer körébe szkóppal akarok belépni, akkor leválasztóba kell a terméket dugni.
Ezt általánosságban mondom, nem csak erre a konkrét esetre, megelőzendő az anyagi és testi károkat.

Szép napot! cslaci

0

LittleSV
LittleSV picture

Szia,
Ez tanulópénz, ma is átismételtem saját káromon a tanultakat...

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
Ez csak 5VRMS-t bír?..
Üdv.:Uniman

0

LittleSV
LittleSV picture

Szia, Ez az de ott 150V RMS van írva.

0

Kari
Kari picture
*****

Haho!
Gondolom közben Te is lattad: 5Vrms az 50 Ohmra kapcsolva ervenyes- remelhetöleg nem az volt. 1M Ohm-on földelve 150Vrms, földeletlen & 10:1 fejjel pedig 300V...
Kari

0

Kari
Kari picture
*****

Rèszvètem!
Hogy zajlott, mi a tipusa?
Kari

0

LittleSV
LittleSV picture

Ellenállás osztót tettem be, mert nincs osztófejem, aztán pukk lehet máshoz is hozzáért, elég szűkös volt a gép... Tektronix tds 3032B. bekapcsol self test lefut rendben, majd kis idő múlva kiírja hogy a bemeneti ellenállás leoldott mert a bemeneten túl nagy jel van (nincs rákötve semmi).

Most már két dolgot is kell javítanom...

No de a futógép panelja már az asztalomon van sikerült kibányászni. Mindjárt mérek rajta.

0

Kari
Kari picture
*****

Hmm; halozati jellegü feszültsegeknel azert veszettül illik ügyelni a stabil meröpont-környezet kiakaitasara, de ezzel alighanem nem mondok ujat, csakhat nèha ismereteink ellenere is maskent müködünk.
Gond az, hogy erröl sztem null sansz rajzot szerezni (eddig cak user & app-okkal talalkoztam), egyebkent 150V eff a bemenet terhelhetöseged, s tizes meröfejjel-osztod azert ezt az iranyt kepviselhette- pedig 300V! (erdekes modon itt elhagytak az rms indexet- az altalam nezett adatlapon.) Jo lenne ha a Bourns reteszelhetö biztije lenen benne...
Ugye csak az egyik csatornad szallt el?
Kari

0

LittleSV
LittleSV picture

Bemenet nélkül mindkét csatornán négyszögjel jelenik meg. De most a szkópot félretettem, a futógépet mókolnám, csak már az ideg szétb.....

Panel kint, dvmmel a kapacitás 1,2mF (680uF-ról szépen felkúszott eddig).. Kimeneten a motorral sorban van egy LTS 25NP áramváltó. A jobb oldali 2 relé a pad dőlésszög motorját vezérli, a bal oldali relé kapcsolja a hálózati feszt (kimenetén rajta van a két relé közös pontja is). Mikor megáll a szőnyeg akkor a bal oldali relé is leold, így érthető hogy a dőlésszög miért nem állítható. Az áramváltó után ellenálláson keresztül egy LMC6482 kettős műveleti erősítő felerősíti a jelet és a mikrovezérlőbe vezeti.
Innentől feltételezhetem hogy a vezérlő jó és a motorral van gond (üresen bármennyi ideig mehet, illetve a 20kg-most nagyfiamat 15 percig elviselte), megnövekszik az áramfelvétel, mely az áramváltón, m.e-n keresztül a proci A/D bemenetén megjelenik ami ennek következtében elveszi a pwm jelet a kimenetről, majd lekapcsolja a betáp relét.

File csatolás: 

0

Kari
Kari picture
*****

Hali!
Ha tenylegesen uj motor kellene- itt lenne, igaz nem occo (€200,-), ezek meg sok hasonlosagot kinalnak. Van egy Kettler javitos forum , talan jo is...
Kari

0

LittleSV
LittleSV picture

Szia,

Köszönöm! Én is ezt a motort néztem. Sajnos a gép is pont ennyibe került... A kettlernek írtam elsőként de nem válaszoltak még.

0

LittleSV
LittleSV picture

Szia,
Logikus. Bajom hogy se elkot se ezt a túláram védőt nem találok se SOS, se lomex, se tme-nél. Bár mousernél van raktáron, jó pénzért. Kérdés hogy mit rendeljek, elkot, vagy túláram védőt, graetz-t, vagy mindent...

0

Kari
Kari picture
*****

Hali!
PCB-elkonal vigyazni kell a pontos labkiosztasra/raszterre is- vagy faragasra lesz szükseged_ ha a nyakon nem okoz gubancot! Szkopot ra, s kiderül kell-e esetleg mindkettö...
Kari

0

LittleSV
LittleSV picture

Szia,
Háát biztos én vagyok a láma, de szkóp kábel a 20 éve tanműhelyben készített krokodilcsipeszes kábel, amin nincs osztó, anélkül meg nem engednék be 300V-ot (nyilván sebesség beállítás függő mekkora fesz jön ki, de ezt a jófajta tektronix szkópot nem nyírnám ki), max 150V-ot ír 1M fejjel. :S

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a 680 uF kondenzátort mérted??

Bálint

0

LittleSV
LittleSV picture

Szia,
Nemhát :) Még addig nem jutottam el. Arra lettem figyelmes hogy a motormeghajtón van egy SG-302 ami eléggé felmelegszik. Lehet ez a rossz, illetve lehet a hibás elko miatt melegszik fel?! Lomexben nincs ilyen kondi, meg itt vidéken sincs a kisboltban, szóval ha kis is derül hogy az elko hibás nem tudom cserélni (470uF előfordul).
Egyedül azért nem jó javítani. Futok 3 percet kiköpöm a tüdőm, aztán hasalok a gép alá... :D

0

Kari
Kari picture
*****

Szia!
Ha "sokaig" javitod= meglesz "a kondid"! :izom: Az elkod meg potolhatod azert pl. 820/1000uF-ossal is, ha kell pàr cm-es vastagabb vezetekezes segitsegevel is, de megszkopolnam azt a tapfeszt...
Kari

0

Sponsored links