You are here

Sony F770ES erosito egyik oldala neha nem szol rendessen es alapbol picit hangosabban szol mint a masik fele. - Megoldva

30 posts / 0 new
Last post
baliboy79
baliboy79 picture

Sziasztok!

Van egy sony F770ES erositom ami az utobbi idoben nem szol rendessen. A jobb oldala az esetek 80%ban nagyon picit hangosabban szol mint a bal oldala. Szinte bekapcsolas fuggo, minden sokadik alkalommal egyforman szolal meg. Madj x ido utan elkezd a jobb oldal nem normalissan szolni. Van amikor csak akkor nem szol rendessen (vagy elhalkul a jobb oldala teljessen egy idore) ha pl a szam elejen vagy vegen fel,-lekeveresnel mar halkan szol a zene. Amint felhangosodik a zene mar szol megint rendessen. Neha viszont x ido utan elkezd barmely hangeron "krepegni". Probaltam masik kabelt masik bemenetet masik forrast. A hangfalakat is felcsereltem az allando picit hangosabban szolas miatt. Minden alkalommal ugyanaz a helyzet. Nagyon nem ertek az elektronikahoz de muszaki ember leven szetszedtem es a csatorna valasztora gyanakodva befujtam kontakt tisztitoval de azon kivul, hogy most gyorsabban valt csatornat nem valtozott semmi. (A motor neha tevelygett a tisztitas elott, tulment majd vissza mire megtalalta a helyes poziciot). A hangero potmeterre nem gyanakszom mert nem valtozik semmi hiaba tekergetem. Ami toretent nem regen es befolyassal lehet a hibara az, hogy a kisfiam kikapcsolt allapotban felhangositotta az erositot teljessen es ugy hagyta. Persze en nem ellenoriztem hisz nem gondoltam (mert en mindig nullara tekerem) igy a szoba masik vegeben voltam mikor uvoltve megszolalt a rockzene ami persze egybol belecsapott es igy elegge nagyot kaphatott az erosito mire le tudtam tekerni. A hibat ezek utan kezdte produkalni. Itt van ketto hangfile a hibarol. Van valakinek otlete mi lehet a baj?
Koszonom elore is a segitseget.
Balazs

Comments
baliboy79
baliboy79 picture

A potmeter csere megoldotta a hangero kulonbseget. Koszonom mindenkinek a segito hozzaszolasat. Megosztom a linket ahol a potmetert be tudtam szerezni hatha valaki meg nem ismerne. Van magyar oldala is. RS

0

baliboy79
baliboy79 picture

Ugy nez ki a potmeterrel van a problema. kimeres nem volt egyertelmu mert volt ahol minimalis volt az elteres de megis hallhato volt azon a ponton is a kulonbseg. Javasoltak kossem ossze a ketto oldalt a potmeteren es akkor kiegyenlitodik mindketto oldal es valoban akkor egyforman szolt mindketto csatorna. talaltam is fizikai meretben ugyanolyan alkatreszt csak a kulonbseg, hogy most 30k-s van benne de en csak 50k-sat talaltam. bele tehetem azt is? Ezt talaltam.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Egy ilyen potmétert úgy a legjobb kimérni, ha párhuzamosan kötöd a végüket, 5V-ot kötsz rájuk, és forgatás közben a két középső láb között feszültséget mérsz (tehát hídba kötöd őket).

Üdv: Jácint

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Ne tétovázz, minden további nélkül használhatod. Fordított eset, pl.30kohm helyett 10 v.20 Kohm esetleg problémásabb lehetne a poti előtti áramkör terhelhetősége okán. Tedd bele és örülj. Szerencsére a motor meghajtó áramköre nem a potin van, így az nem lehet összeférhetetlenségi forrás. Jól gondolom hogy a készülékben sincs a poti szerelvényen rajta a meghajtó áramkör?
Üdv. Laci

0

baliboy79
baliboy79 picture

A motor alakja egy kicsit mas de minden teljessen ugyanaz. Meg a motort es a potit osszekoto mechanika hazanak a beforraszthato labai is ugyanott vannak. A motor pedig 4.6V-al uzemel ami tokeletes.

0

formasu
formasu picture
*

Szia!
Szerintem igen, én bele tenném helyette.

Üdv: formasu

0

baliboy79
baliboy79 picture

Koszi a sok jo otletet mindenkinek. Szukitettem a kort kicsit. Van rajta direct in ami kihagyja egy kapcsoloval a csatorna valasztot igy azt kizarhatom a hibalistabol. A pre outon ugyanugy megvan a kulonbseg es a direct source bekapcsolasaval elvileg csak az eloerosito van hasznalatban a hangero potival es semmi mas. Igy akkor valoszinu a hangero poti vagy vmi az eloerositoben. Hetvegen kimerem a potit. De ha poticseres nem lesz egyszeru cserelni. Motoros mivolta miatt. Van ra esely, hogy tisztitas megoldja? Vagy egyszeruen csak elkopott es kesz.

0

formasu
formasu picture
*

Szia!
Potikra a kontakt spray-k nem a legjobbak, inkább kontakt zsírt javasolnék. Csak a tisztítás szerintem hosszabb távra kevés.

Üdv: formasu

0

baliboy79
baliboy79 picture

Ugy nez ki a rele a rossz. 3 nap alatt nem produkalta a hibat egyszer sem az atkotes ota. Sokat hallgattam halkan. Viszont a ket oldal hangero kulonbsege nagyon zavar ugyan nem jelentos de akkor is. Probaltam mono jellel termeszetessen. Kb 4-5dB a kulonbseg normal hangeronel. Mint irtam 0rol hangositva az egyik oldal elobb kezd el szolni mint a masik de mindketto szepen hangosodik es vegig megmarad az eltolodas. Kontakt tisztitas valtoztathat ezen vajon? Mennyire valoszinu a potmeter hiba egyebkent? Persze Ilyen potmetert nem lehet kapni mar.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:ezen van balance potméter?

Báűlint

0

baliboy79
baliboy79 picture

Igen van. Azzal kompenzalom pillanatnyilag.

0

balage
balage picture

Lehet hogy kh-s még a balance poti is.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:hiába ötletelünk, amíg a potméterek nincsenek ellenőrizve(kiforrasztva)

Bálint

0

baliboy79
baliboy79 picture

Elvileg van direct source gomb ami ha jol tudom kihagyja a balance es egyeb potik aramkoreit. Na most ezt bekapcsolva is ugyanugy halkabb az egyik fele.

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
A poti hibáját célszerű volna "kilőni" ha őkelme csinálja a szinteltérést. Az a 4-5dB eltérés (nem tudom hogyan mérted de nem is érdekes) elég jól érzékelhető ellenállásméréssel. Kikapcsolt állapotban mérj ellenállást a test és a poti két csúszkája között különböző hangerő állásoknál. Ha a poti a ludas, ez jól fog látszani a mért értékekben. 10-20% eltérés még elmegy de ha kopott a pálya még jóval többet is mérhetsz. Ha poti kell, tegyél fel róla képet, valami megoldást biztosan lehetséges találni.
Ha nem potihiba csinálja az eltérés lehet kapacitás vesztett elkó is de ez esetben hangszínben is eltérés szokott lenni, pontosabban az alacsonyabb frekvenciájú jelek halkabbak lesznek.
Más. Reléket tonnaszám találhatsz a hazai alkatrészboltok kínálatában, felesleges azt kintről rendelned.
Üdv. laci

0

baliboy79
baliboy79 picture

Igazabol telefon dB mero programmal mertem ami tudom nem etalon de alatamassza a botfulem altal hallotat. :) . Azert rendeltem kulfoldrol mert kulfoldon elek. :) A hetvegen akkor kiszedem a potit es megmericskelem mit mutat. Semmi keppen nem merhetem aramkorben ugye? Bocs ha hulye a kerdes de nem vagyok muszeresz. Koszi a sok segitseget sracok.

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Felesleges kiszedni. Ha érdemi eltérés van , az így is látszani fog. Szinte minden esetben le van választva kondenzátorokkal, ezért ténylegesen a potit fogod mérni.
Üdv. Laci

0

balage
balage picture

Helló! Szerintem szinte biztos hogy a relé érintkezői oxidosak.Főleg ahogy mondtad: "bekapcsolásfüggő". 1-2 ohm átmeneti ellenállás már 4 ohmos hangfalakkal sorba kötve már jelentős hangerő különbséget okoz.Főleg kis hangerőn szokott a reléhiba hallatszani.

0

dobcsizs75
dobcsizs75 picture

Szia!
A hangerő poti is számításba jöhet mint hiba forrás.

0

balage
balage picture

És még ott van az input selector kapcsoló is.

0

dobcsizs75
dobcsizs75 picture

Bocsi, meghallgattam, nem a poti hibája.

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Első körben a leírásod alapján arra gondolok hogy a hangszórókat kapcsoló relé érintkezői vannak beégve, tudni illik ez is okozhat a csatolt hangfájlban hallható hangzást. Persze nem zárnám ki komolyabb meghibásodást sem a végfokban. De ennek a feltételezésnek ellent mond hogy rendre bekapcsolja a hangszórókat, vagy is a védelem nem aktiválódik és időlegesen meg tud javulni. Próbára át lehet kötni ideiglenesen a relé munkaérintkezőjét megbizonyosodni a kontaktus hibájáról. Lehet máshogyan is, de ahhoz oszcilloszkóp szükségeltetne.
Üdv. Laci

0

baliboy79
baliboy79 picture

Sajnos mas lesz a hiba. Relek atkotve es most is nagyon picit halkabb a bal oldala. Es kicsit mintha dinamikatlanabb is lenne a bal fele de lehet a hangero kulonbseg miatt. A vegfok mindketto felevel lehet problema amiert a jobb picit halkabb a bal meg neha recseg? A halksag nagyon csekely, ha nem mondom masok alig veszik eszre. Azert hasznalom kicsit igy, hogy a recseges elojon-e igy is.

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
A bemutatott felvételeden a rossz kontaktus által okozott jellegzetes torz hang hallható. Ha ez időszakosan megjavul, az nagy valószínűséggel a pillanatnyi jobb érintkezésnek tudható be. Apró jelszint beli különbséget sajnos sok minden okozhat. Ilyenkor célszerű mindkét bemenetre ugyan azt a jelet vezetni vagy is mono jellel vezérelni az erősítőt mert így csak a gép által bevitt eltéréseket tapasztalhatod.
Üdv. Laci

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a hangszórókat felcserélted?

Bálint

0

baliboy79
baliboy79 picture

Szia. Termeszetessen es akkor is halkabb ugyanaz a csatorna de az is lehet, hogy az mas hibabol ered mint ami a recsegest okozza. Azt vettem eszre, hogy 0rol hangositva elobb kezd el szolni a jobb oldali es vegig hangosabb picit. Mintha eltolva hagosodnanak. Lehet a hangero poti a ludas abban. Most hasznalom atkotott relevel es meglatom elojon-e a recseges. Most ilyen rele van bent. Helyette ez megfelel ha a 2es es 7es labakat levagom?

0

baliboy79
baliboy79 picture

Hat nem tudom, lehet en kepzelem be mar a halkabbsagot :). Van egy zenesz ismerosom jo fulekkel kikerem a velemenyet.

0

baliboy79
baliboy79 picture

Koszi a tippet. Kibanyaszom a szekrenybol es megcsinalom az atkotest ideiglenessen.

0

hunvótá
hunvótá picture

Szia,

tapasztalatok alapján Sony erősítőknél a forrasztások el szoktak engedni és varázslatos hibákat okoznak. Jó néhány megjavult csak egy sima átforrasztással és nem feltétlenül a gyanított helyen. Sokszor lehetett látni szabad szemmel is a forrasztási hibát, néha csak a teljes átforrasztásra javult.

0

Sponsored links