You are here

AEG L74859A nem forgatja a dobot, nem nyitja az ajtót

10 posts / 0 new
Last post
attila.pinter
attila.pinter picture

Sziasztok!

A fent nevezett mosógép javításában szeretnék segítséget kérni. A jelenség az, hogy ha indítok egy programot az ajtót lezárja, szivattyúz, majd a vizet beengedi, de nem indítja a dob forgást. Ez egy inverteres mosógép. Teszt módba kapcsolva E9F hibát dob ki, ami "nincs kapcsolat a főpanel és az inverter panel között" hibát jelent. A kábelezést átnéztem a főpanel és az inverter panel között forrszemtől forrszemig, az jó volt. Az inverter panel mikroproci táp lábán 3,3v-ot mértem. (az inverter panelről még később teszek fel képet).
Ami még plusz hibajelenség ezeken kívül, hogy az ajtót nem nyitja ki. Az ajtózárban van egy elektromágnes, ami egy tárcsát forgat meg, hogy engedje bezárni az ajtót ill. a program végén két kattanással nyissa az ajtót. Szétszedtem az ajtózárat, az elektromágnest külső 230V-al meghajtottam és úgy működött. Ha a kis tárcsát, ami a zárban van úgy fordítom, hogy a mosógép indításához szükséges érintkező bontva legyen, akkor kap jelet az elektromágnes és indul a program. De ha leállítom a programot, kikapcsolom a gépet, majd újra vissza, akkor elvileg ilyenkor kellene kettőt kattannia a mágnesnek és lehetne nyitni az ajtót, de ez nem történik meg. Ezzel a hibával kapcsolatban az alaplapon lévő ULN2004-es ic-ket, és az ajtózárhoz kapcsolódó két triac-ot (ACS1026, ACS110) cseréltem, de javulás nem történt.
A fűtőszálat mértem testzárlatra, jónak mutatkozott, a fűtőszál maga nem szakadt.
Mit és hol kell még kimérnem, hogy megtaláljam a hibát?
Segítségeteket előre is köszönöm!
Attila

Comments
Ladakolyok
Ladakolyok picture

Szia!

Típusra nem biztos hogy ez, de AEG gép volt és inverteres ugyanezzel a hibával amit hoztak hozzám javításra.
Nekem itt a tanyán segítettek, hogy miképpen nézhetem meg hogy a motorvezérlő panel processzora a hibás.
A szervizkönyvében a főpanel és a motorvezérlő panel kommunikációs kábelének a kiosztása is benne volt.
Így már könnyen le tudtam ellenőrizni a feszültségeket ennél a csatlakozónál.
Nekem is ugyanezt a hibajelenséget csinálta a gép mint neked.
A motorvezérlő panelon a processzor tápját kellett megszakítanom(én a processzor melletti feszültség stabilizáló ic-t forrasztottam ki).
Ezután egyből helyre álltak a panelban a feszültségek, tehát a processzor terhelt be a tápnak.
A főpanelon a motorindításkor szépen kattant a relé és rá is kapcsolta a motorvezérlő panelra a 230V-ot, de a motorvezérlő panel említett hibája miatt a motort nem tudta elindítani.
Így javíthatatlanul adtam vissza a gépet.
Üdv:Ladakölyök

0

attila.pinter
attila.pinter picture

Szia!

Nagyon szépen köszönöm a tippet és a segítséged, ha hazaérek megnézem amit írtál. Amúgy hány voltnak kéne lenni a proci tápjának, mert ezek szerint a 3,3V érték az nem jó?
A csatlakozón, ami a főpanelt és az inverter panelt köti össze, 17V-ot ill. 7V-ot mértem a szervizkönyvben írt 15 és 5V helyett. De 17h után újra átvizslatom ezeket az értékeket és beszámolok a fejleményekről.

Mégegyszer köszönöm!

Üdv: Attila

0

Ladakolyok
Ladakolyok picture

Szia!

Úgy tudom, hogy ha jól működne a motorvezérlő panel, akkor az általad is írt 7 illetve 17V-ot kellene mérned a motorpanel processzorának tápjánál.
Egyébként én is ennyit mértem a lehúzott kommunikációs csatinál.
Ha viszont rádugtam(nem teljesen csak úgy hogy érintkezzen és a nyákon lévő érintkezőkhöz hozzá tudjak férni a méréshez), akkor rögtön csak az általad is említett 3.3V-ot mértem 7V helyett.
A másik feszültség a 17V az jó volt nekem.
Az igazsághoz tartozik, hogy én kicseréltem a processzor feszültségstabilizátor ic-ét egy újra, de mivel továbbra sem működött, ekkor kaptam azt a segítséget hogy szakítsam meg a processzor tápját és hogy ezt legegyszerűbben a stab. ic lábainak fölemelésével tehetem meg.
Ekkor forrasztottam ki teljesen a stab. ic-t.
ezután rámértem a panelra csatlakoztatott kommunikációs kábelnél és egyből 7V volt a feszültség és nem 3.3V.
Üdv:Ladakölyök

0

attila.pinter
attila.pinter picture

Szia!

Megnéztem újból a fesz. értéket, a két panel csatlakoztatva van egymáshoz és így nekem megvan mind a két panelen a csatlakozónál a 16,8V és a 6,8V. az inverter panel proci táp lábán pedig a 3,3V.
Mit és hol mérjek még, hogy kiderüljön az iverter a ludas vagy az alaplap? Sajna csak multiméterem van a méréshez.
Üdv: Attila

0

Ladakolyok
Ladakolyok picture

Szia!

Nekem is csak multim van, én is azzal mértem.
Forraszd ki a processzor feszültség szabályzó ic-ét és úgy mérd meg a két feszültséget csatlakoztatott kommunikációs kábellel.
Üdv:Ladakölyök

0

attila.pinter
attila.pinter picture

Szia!

Ebben egy 3,3V-os fesz.szabályzó van, aminek a kimenetén ott van a 3,3V és el is jut a proci lábáig. Ezért nem gondolnám, hogy ki kellene forrasztani a fesz. szabályzót. De javíts ki, ha tévedek vagy ha értetlen vagyok.
A feszültség értékeket megmértem csatlakoztatott és bontott kommunikációs kábel mellett, de csak 0,1-0,2 Volt volt a különbség.
Úgy érzem valami baromira elkerüli a figyelmemet. Azt látom, hogy jók az értékek, de mégsem műxik.
Kezdem most már szarul érezni magam, hogy nem tudom eldönteni, hogy az inverter panel a ludas vagy a főpanel.
Az rx/tx vonalat hogyan lehetne ellenőrizni? Próbáltam végigkövetni a vezetősávokat és ellenőrizni az útjába eső alkatrészeket, de egyelőre nem találkoztam hibás értékű alkatrésszel. Lehet, hogy megpróbálok valakitől szerezni próbából paneleket, hogy most már kiderítsem, melyiket kéne tovább méricskélnem.
Mindenesetre köszönöm az eddigi segítségedet!
Üdv: Attila

0

varga jano
varga jano picture
*****

Szia !
Most már mindegy . A kezelőlapon mit látsz ? Esetleg , ha lefotóznád a látványt !
Esetleg a kezelőlapot össze kábelezed , a mosógép korbácsból kifűzött kábellel . Esetleg elugrik valamilyen hibára . Üdv

varga jano

0

attila.pinter
attila.pinter picture

Szia!

Én úgy emlékszem, hogy csatlakoztatva volt egymással a főpanel és az inverter panel és úgy mértem ezeket az értékeket. De 17h után inkább újból megnézem az a biztos.
Üdv.: Attila

0

varga jano
varga jano picture
*****

0

Sponsored links