You are here

Induktivitásmérő

41 posts / 0 new
Last post
audiofil
audiofil picture

Klasszikus induktivitásmérő hidat szeretnék építeni.(mikroampermérővel)Van már tervem,de minden segítség jól jön!....rajz,leírás átszámítási táblázat(elenálás-induktivitás) Köszönöm!

Comments
perlaci
perlaci picture

Üdv!
Azért a múltban az orion és a vidi is sima elkókat pakolt sajnos a hangfalakba. Nem is győztük garanciában cserélgetni mert kinyíltak ha kicsit meghajtotta az ügyfél. De még most is az olcsó zeneszerkenytyűk hangdobozába fel lehet lelni sajnos sima kondit.
A tuc-tuc pedig nem zenehallgatás, hanem rozsdátlanítás ultrahangos módszerrel.
Laci

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Akkor ez valami új fejlesztés lehet, mert inkább infrahangos tisztításnak vélném. :D
Üdv! Kalex

0

Buhera01
Buhera01 picture
*****

Szia Kalex!
Te "tuc-tuc" valamit! :rohog:
Üdv: Laci

0

Kalex
Kalex picture
*****

Ja, ja. Én is tudi, Te is tudi, legjobb a Túró Rudi! :taps2:
Üdv! Kalex

0

perlaci
perlaci picture

Üdv!
Kedves audiofil azért jó lenne tudni, hogy általános célú műszer kell vagy csak egy például hangváltó tervezéséhez. A komoly induktivitás mérők igen drágák, de a kapható L-C digit műszerek olcsók és az általános célra elegendőek.
Tisztelt és nagyrabecsült kollégák a hím hangya fütyülőjén lévő szőrszál mobiltelefon antenna kicsatolójának alkalmazására terveznék a műszert.
Egyszerűbben: Az ötleted nem rossz de csak elektró órán használják a tanárok a nebulók izzasztására.
Ha tervezni akarsz akkor elég a geometriát egyszerű képlettel figyelembe venni és ellenőrzéshez vagy pár méréshez valaki közeli kollégát megkeresel akinek van egy efféle multimétere és azzal leméred.
Pl nekem van ha kell.
Laci

0

Kalex
Kalex picture
*****

Kiválóan írtad le a helyzetet. audiofil ötletét simán lehet alkalmazni egy váltóáramú Wheatstone híddal. Rx helyére betéve Lx-et kiegyenlítés esetén jöhet a táblázat. :king:
Üdv! Kalex

0

audiofil
audiofil picture

Szia!Tudsz segíteni egy táblázattal,nekem csak a Magyari zsebkönyvben lévő van meg és elég hiányos!

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Megcsinálhatod Te magad. Excelben beírod a képletet, mérsz mondjuk 1kHz-en és a reaktancia képlet alapján kiszámolod az induktív ellenállásból(XL) az induktivitást. (Az XL X index L akar lenni). Nem lesz 100%-osan pontos, mivel igazából Z-t mérsz, de a gyakorlati munkához bőven megfelel.
Üdv! Kalex

0

audiofil
audiofil picture

Köszönöm,valóban igazad van,kicsit túllőttem a célon.Egyelőre csak hangfrekvenciával foglalkozok és arra egy olcsó RLC is jó.

0

szarvasember
szarvasember picture

Hi.

építeni lehet de elég meleg anyagilag főleg ha minőségi alkatrészekkel akarod össze rakni. én egy UT602 nevű ellenállás/induktivitás mérő multimétert használok de eddig még nem volt probléma az általa méretezett alkatrészekből épített készülékekkel, minden legtöbbször első rugásra indult.

0

Solac46
Solac46 picture

Szia!
Mikroampermérővel Wheatstone-hidat lehet építeni, ellenállásmérésre!
Induktivitás mérése sokkal bonyolultabb, a leggyakoribb a rezonancia-mérés, amikor ismert kapacitással rezgőkört képezünk a mérendővel. Ez a megoldás alacsony Q-értéknél megnehezíti a mérést! Nagyobb pontosságot ad az induktív ellenállás mérése,
ez a mérés is frekvenciafüggő és alacsony Q-értéknél már elég pontatlan. Keressek neked kapcsolási rajzot? Figyelmedbe ajánlom a ID:37462 választ, pontos, szakszerű!
Üdv:Laci.

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Korábban én is akartam egy induktivitásmérőt tervezni, de nem egyszerű dolog. Nem véletlenül kerülnek ezek sokba. A multiméterekbe épített "röhögény" nem jó semmire.

1. A tekercs induktivitása frekvencia függő. Különösen, ha vas vagy ferrit magos. Ezért olyan frekin kell mérni amilyenen működni fog, különben teljesen más értéket mérsz és nincs értelme.

2. A mágnesezési görbe középen lineáris. Lent és fent nem. A mérőáramot úgy kell beállítani, hogy a lineáris szakasz közepén legyen és amplitúdója ne lógjon bele a nemlineáris részekbe. A jól méretezett tekercs az áramkörben is így működik. Ez nagyon fontos, mert ha fix árammal mérünk akkor a kis tekercseket telítésbe viszi, a nagyokat nem mágnesezi fel így szintén értelmetlen a mérés.

3. A tekercs nagyon fontos paramétere a jósága. A mérés során jóságot is mérni kell, tehát építeni kell egy komoly széles sávú fázismérőt is.

A dolog nem lehetetlen, de alkatrész árban is legalább 45-50e Ft.

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Bocsi, de szerintem elírtad:"1. A tekercs induktivitása frekvencia függő. " Csak az induktív ellenállása függ a frekvenciától. Az induktivitása csak a geometriai méretektől és a permeabilitástól függ.
Üdv! Kalex

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Tévedés. Nagyon is freki függő. Az alapképlet általános iskolás anyag. A valódi összefüggésben szerepel a fél görög ABC is. A légmagos tekercs is nagyon frekifüggő és a jósága is. Nyilván nem 1-2 kHz tartományban de 1kHz-1GHz tartományba nagyon eltér. A magokról nem is beszélve. Nem igaz, hogy a lineáris szakaszra kell méretezni (csak a kapcs. üzemű tápban). Legtöbbször a nemlineáris szakaszon működik. Arról nem is beszélve, hogy rendszerint nem egy grafikonsereggel ábrázolt tekercs mérése a feladat, hanem egy teljesen ismeretlené.

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Lehet, hogy általános iskolás anyag, bár efelől kételyeim vannak. Akkor viszont légy szíves és sötétíts fel, hogy az alábbi képletben, ami a szolenoid tekercs induktivitásának meghatározására való, hol lép be a frekvencia, mint változó?
képlet

L= mü*((N2*A)/l)

Üdv! Kalex

File csatolás: 

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

A szövegbe nem tudom beszúrni, de mellékelem a választ pdf-be.
Nézd meg miket lehet állítani egy profi LRC műszeren:
- frekvencia
- előmágnesezés (DC ofset)
- mérőáram (amplítúdó)
http://elektrotanya.com/files/forum/2010/06/Fluke%2020PM6306-6304.pdf

Az ára 1 milla körül van.

File csatolás: 

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

A két dolog nem mond ellent egymásnak. Az induktivitás nem frekvencia függő, viszont az anyag igen. Végezd el az általad javasolt kísérletet vákumban légmagos(paramágneses) tekerccsel. Változtathatod a frekit ahogy akarod, mert a mű-null értéke állandó marad, a mű-r sem változik, a többi paraméter pedig irreleváns.
A felvetésed gyakorlati szempontból helyes, de a kondenzátor mérésénél sem számolunk a frekivel. Megelégszünk azzal, hogy megfelelő anyagút teszünk a megfelelő alkalmazásba. Senkinek nem jut eszébe pF-os kondit készíteni a tantál kondi anyagából.

Üdv! Kalex

0

audiofil
audiofil picture

Kimondottan csak hangfrekvenciás tartományra gondoltam!

0

perlaci
perlaci picture

Üdv!
No már látom is írás közben a neved alapján hangváltó készül.
Nyáron ilyen hőségben duplán meleged lesz ezzel a feladattal. Kemény dió egy jót csinálni. Jó párat készítettem már megéri a veríték.

0

audiofil
audiofil picture

Az én elképzelésem,hogy a mérendő tekercsel sorba kötök egy ellenállást,a két végét betáplálom egy frekvenciával.Amikor az ellenálláson(szabályozható)és a tekercsen egyforma feszültséget mérek egy táblázatból kinézem a tekercs induktivitását.Úgy gondoltam,hogy az egyszerűség kedvéért két azonos voltmérőt használok.Az alkatrészeim megvannak,csak egy részletes táblázatra lenne szükségem ami megadja az ellenállás érték után az induktivitás értékét.Szerintem ez működni fog,már próbáltam.....mi a véleményetek?

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia Kalex,

figyelmen kívül hagytad a szórt parazita kapacitásokat! Az UHF sávban már egész kondenzátor jellegű az az induktivitás! :rohog:

Üdv,
Oszi

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Figyelmen kívül hagytad, hogy nem csak írni, de olvasni is szoktam. :D
"A frekvencia változásával többet nyom a latban a járulékos parazita kapacitás az átlagos felhasználás során."
ref:37500
A többivel egyetértek. :beer:
Üdv! Kalex

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia Kalex,

Sajnos egy vasmag permeábilitása függ a frekvenciától, így induktivitása is függ! Pl. egy 3C90-es anyagra.

Üdv,
Oszi

File csatolás: 

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv: látod, ezért használják 1 MHz-ig, ahol egyenes.

Bálint

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv: hangváltóba nem teszünk vasmagot, ha van benne, akkor az minden, csak nem hangváltó.
Ahogy értem, hangfrekis célra használná a kérdező.

Bálint

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia Bálint,

hangváltóba igenis alkalmaznak vasmagot sőt még elkókat is (igaz unipolárisat, de mégis csak elkót). Ha a szűrő megköveteli a nagy jóságot, akkor azért előkerülnek a vasmagok. Persze nem szeretik őket, az audiofilek, bár a csöves erősítőket szeretik aminél egy böhöm nagy trafóval van kicsatolva a hangfal. A fene se tud eligazodni rajtuk. :fun:
Egyébként tök mindegy, ha jól megtervezik az adott célra jó mind a légmagos és jó a vasmagos is. A csöves erősítők nagyságrendekkel nagyobb torzítással rendelkeznek mint a félvezetősek, de mégis szebben szólnak, kellemesebb a fülnek a torzításuk. Ennyi! :hmmm:
Na itt egy olcsó megoldás az induktivitásméréshez.

Üdv,
Oszi

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:milyen márkában használnak vasat és elkót és milyen teljesítményre?
Unipoláris elkót láttam magassugárzó leválasztására (3 cm-es hangszóró),
de mélysugárzóval párhuzamosan nem, és 50 W-os magassugárzónál sem, csak MKP kondit.
A csöves- félvezetőshöz annyit:Azért szebb a csöves hangja még 2 %-os harmonikus torzításnál is , mert sokkal kisebb a keresztmodulációs torzítás.(ezt hallod torzításnak, a fül sokkal érzékenyebb erre).
A vas miből van? Permalloy,porvas, vagy lemezelt?

Bálint

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia,

http://www.digibest.hu/index.php?p=termekek&kat=446

Itt lehet kapni vasmagos tekerccsel szerelt váltókat is.

Üdv,
Oszi

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:elég szomorú.
Lehet kapni erősítőket (házimozi)is kapcsoló táppal. Meg kell hallgatni.
Van kevlarmembrános "Hi-Fi"hangszóró is.Hallgasd meg.
Bálint

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia Oszi!
Nagyon jó olvasni amiket írsz!
Annyival kiegészíteném, hogy -szerintem- az "audiofil társadalom" messze elzárkózik az ilyen teljesítményű hangátviteli rendszerektől.
Nem a teljesítményt kell bepumpálni (és a hangszórókban elfűteni), hanem olyan hangsugárzókat kell alkalmazni, mely a betáplált energia minél nagyobb részét hallható hanggá alakítja.
Bocsánat a kitérőért, de számomra bosszantó, hogy egy 30-40 éves 50 Wattos WERMONA nagyobbat szól, mint egy 200 Wattot eldisszipálni képes sal (direkt kisbetűk).

Üdv Tibi.

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia Tibi,

Ha valaki megfordult már, egy igazi audiofil cuccokat árusító helyen, és hallgatott ott valami jó cuccot, az tudja, hogy 15W olyat szól, hogy az ember fia csak csodálkozik. Sajnos ezek a dolgok nem az én pénztárcámhoz vannak kitalálva, de ha valaki egy pár jó hangfalra költ, akkor egy szolidabb erősítő is csodákra képes.

Üdv,
Oszi

0

Kalex
Kalex picture
*****

Tibikém!
Akkor még tudták, hogy nem a méret a lényeg. ;)
Üdv! Kalex

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Ja!
Autó Hi-Fi több száz Watt-tal...
Nos aki arra azt mondja, hogy szépen szól, és szükség van rá, azzal azt hallgattatnám -kötelező jelleggel- míg a budin ül :jajj:

Üdv Tibi.

0

Solac46
Solac46 picture

Na, meg két sugárhalytóművet sztereóban! :falfej:
Üdv:Laci.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv:az autó Rö-Fi

Bálint

0

Kalex
Kalex picture
*****

:rohog:
Üdv! Kalex

0

Kalex
Kalex picture
*****

Ne is mond! Röhögőgörcsöt kapok, mikor megáll mellettem egy tuc-tuc autó és a jelzőlámpák lengedeznek a zajtól.
Üdv! Kalex

0

Kalex
Kalex picture
*****

Egyet értek, ám nem tudom milyen induktivitást akar mérni audiofil. Gondolom a Wheatstone hídhoz hasonlóan több méréshatárban gondolkodott. Ez persze nem érinti azt a megállapítást, hogy légmagos tekercsnél az L értéke nem függ a frekvenciától.
Üdv! Kalex

0

Kalex
Kalex picture
*****

Ebben igazad van, ám a görbe "görbe" részén nem illik tervezni, mert nem tartható kézben a méretezés. Világosan látszik, hogy az egyenes szakasz gyakorlatilag stabil permeabilitást ad. Egy légmagos tekercs számára teljesen mindegy a frekvencia. (Bizonyos határok között - skín hatás- mivel így a geometriai adatok változnak, de ez egy másik kérdés.) Ez pont olyan, mint az, hogy a villamos teljesítmény nem függ a hőmérséklettől. (P=U*I) Extrém körülmények között (szupravezetés), már számít a hőfok kismértékű változása is.
A leveledben foglaltakra visszatérve, ezért használnak különböző típusú porvasmagokat.
A frekvencia változásával többet nyom a latban a járulékos parazita kapacitás az átlagos felhasználás során.
Üdv! Kalex

0

SzBálint
SzBálint picture
****

Imét SZIA:
Az URBÁN elektronika szokott árúsítani kittet,jól működik, az a legolcsóbb megoldás.
Én is azt használom.

Bálint

0

Sponsored links