You are here

Elektrolux MIO911 porszívó zavarszűrő kondi

33 posts / 0 new
Last post
Quite
Quite picture

Sziasztok!

SOS segítség kéne a címben említett porszívóhoz. A motorra szegecselt zavarszűrő kondi cafatokra robbant, a motort burkoló szivacs és a részecskeszűrő konkrétan lángra kapott, pont amikor nyúltam a gép főkapcsolójához. Kb félméteres függőleges lángoszlop nyalta le kis híjján a fejemet. :D Elég büdi is van az egész házban.
Szerencsés módon semmi műanyag nem olvadt meg, a motor is megúszta.

A kondiról készítettem egy hirtelen gyors rajzot, mert sajnos digitális fotót jelenleg nem tudok semmivel eszközölni. A kondinak a mérete és a kivitele a lényeges, mert a középső lába a motor állórészéhez van rögzítve egy szegeccsel, ez mondjuk nem is olyan lényeges, bár a kondit részben ez is rögzíti.
De a fontosabb a két "meleg" pontja, ami nem vezeték, vagy drótláb, hanem csúszósaru kivezetés, erre megy a két hálózati vezeték, de ami még lényegesebb ebbe van rögzítve a motor állórészének az egyik tekercskivezetése is, egy ráhajtott fém füllel.

Már agyontúrtam a netet ilyen kondi után, de még csak hasonlót sem láttam, pontosabban olyat igen, ami két vezetékkel van kivezetve, de az csak egyes kondi, ez meg dupla. Ráadásul nem is tudnám rá sehogy rögzíteni a tekercskivezetést.
Ezt mindenképpen tehermentesíteni kell, nem forraszthatom rá csak úgy simán a kábelt, mert el is szakadhat a beépítéskor, meg ráadásul még lifegne is, így akár be is ránthatja a forgórész.

Sajnos a kondi úgy szétrobbant, hogy az összes adatából pont az értéke maradt meg, 2x4,7 nF, de a gyártó vagy tipus nem, így nem tudok hogy utánanézni.
Tud nekem valaki segíteni, hogy hol lehet ilyen kondit venni?

File attachment: 
Comments
Edmundson
Edmundson picture
*

Sziasztok!

Kaptam egy MIO-911 porszívót javításra, de szétszedve hozták. A motorra két kék és egy fehér vezeték meg, de nem tudom, hogy melyik hová. Tudna ebben valaki segíteni?

Üdv.

0

mitibi975
mitibi975 picture

Szia!
A tegnapi nap folyamán találkoztam egy Lux Royal D790 - es porszívóval, amelyben hasonlóan megadta magát a kondi. Érdeklődni szeretnék, hogy végül, hogy sikerült megoldani a felfogatást ?
Köszi.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:ha ragaszkodsz az eredetihez

http://www.luxparts.hu/alkatreszbolt.html?gclid=EAIaIQobChMIpJ-X9NDt2AIV...

Zuglóban, Erzsébet királyné u, Rákos-pataknál vannak
Lejjebb már írtam

Bálint

0

Quite
Quite picture

Míg itt írogattam, meg is jött kb. 10 perc különbséggel a válasz a Farnell-től és a Mouser-től.

Megkérdezték a gyártót, a gyorscsatlakozású kivitelt már nem gyártják, csak a huzalkivezetéses tipust, de igény esetén gyártanak sarus kivitelt is, természetesen megfelelő darabszám esetén. :D

Persze ha valakinek kell cirka 100.000 darab RIFA fast-on connection tokozású kondi, az szóljon, én veszek belőle kettőt. :D

Na, akkor marad a huzalkivezetéses, átalakításos, forrasztásos megoldás.

0

Öreg Tom
Öreg Tom picture

Üdv!
Régi nagyméretű sorkapocs minden megoldást kielégít.
Befogatást , rögzítést.

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Régi Tanyasi szokás (nem román) hogy minél egyszerűbb egy felvetett probléma annál több hozzászólás születik az ügyben. Ha ezt még mindig kevesli a nagyérdemű akkor egy házi gyártású kozmolőgiai állandóval felszorrozzák. A példákat mellőzném pedig akad aztán bőven.
Laci

0

Quite
Quite picture

Szia Laci!

Hát igen, én eredetileg csupán egy tipust vagy gyártót szerettem volna kérni, mert az enyémről lerobbant szinte minden felirat, csupán a 2x4,7nF nyomai látszódtak.
Ehhez képest micsoda forgalmas topic lett belőle... :D

0

Quite
Quite picture

Hát persze! Meg a véső és nagykalapács...

Csak tudod én szakembernek tartom magam, ki nem állhatom a kókányolást.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Lehet igényesen is "kókányolni". Persze örülök, hogy lett belevaló darab.

Üdv: Jácint

0

city217
city217 picture

Jaca.
Igen látszik az országon. :)
De előszór mindig maradjunk a témánál /kérdés-kérés/, utána jöhet a blab-bla. Már csak azt felejtetted el mondani, hogy mindent meglehet magyarázni. Ne tedd!

J.

0

city217
city217 picture

"Most kéne abbahagyni.."
Már az egész az elejétől hibádzik, mert alkatrészt keresnek, a többi ötletelés meg nem hiányzik senkinek!
J.

0

Quite
Quite picture

Szia city217,

Köszi a támogatást... :D

Szerencsére a puszta véletlennek köszönhetően, meg persze a hosszas kutakodásnak, sikerült megtalálnom a kérdéses kondi tipusát, ami a szétrobbant alkatrészről egyébként eltűnt.

Ráadásul nem is dupla kondi, hanem tripla XY, a tipusa pedig RIFA PZB300, ebből is az un. fast-on connection, vagyis gyors csatlakozású kivitel.

Üdv. Csaba

0

city217
city217 picture

Szia.
Azért ne bízd el magad mert te is hibáztál, legközelebb ha ilyen bajod van, akkor azt az "Alkatrészt keresek" címszó alá tedd.
De ne csodálkozz majd megszokod, mert itt képesek egy mosógépből zil-tilt csinálni.

Üdv.

0

Quite
Quite picture

Teljesen jogos, legközelebb körültekintőbb leszek!

De olyan kapkodva tettem fel a kérdést, hogy gyorsabbnak láttam új témába tenni.
Ezért utólag is elnézést kérek.

Üdv. Csaba

0

Quite
Quite picture

Ooopsz, ez a post kétszer lett küldve....elnézést.

0

formasu
formasu picture
*

Szia!
Semmi problémát nem fog okozni, ha kiveszed a hibás kondit, és anélkül fogod üzemeltetni. Ez nem segédfázis kondi, csak simán zavarszűrő.

Üdv: formasu

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: veszel 2 db ilyet
https://hqelektronika.hu/passziv-alkatreszek/kondenzatorok/muanyag-diel-...

bekötöd a helyére ráragasztva egy műag. lapra.
Ne zavarjon, hogy 10 nF

Másik: elmész az Elektrolux raktárba a XIV. ker Erzsébet kirányné útra, veszel gyárit

LUX-PARTS Kft. (Márkaszerviz és hibabejelentés)
Erzsébet királyné útja 87.
1142 Budapest
Tel.: +36 1 252 1133*
Fax hozzáadása »
Weboldal »

Nyitvatartási idők megtekintése »
Hibabejelentés »
Útvonaltervezés »
Duplikátum bejelentése »
Nyitvatartási idők PDF-ként »/ Hozzáadás a kedvencekhez »

Bálint

0

Quite
Quite picture

Üdv. SzBálint,

Köszi a választ, de ilyen és hasonló kondim tucatjával van itthon, nem ez a gond!
A szétrobbant kondi kivitele a gond, mert mindenképpen olyan lábainak kell lennie, mint a rajzolt képen, de ezt írtam is, hogy nem jó a huzal lábú.

Tehát a kondira csúszósaruk mennek (hálózati vezetékek), valamint a kondi lábán kialakított ráhajtott fül rögzíti az állórész tekercs rézdrót kivezetését is!

Tehát itt semmi bejlag, meg taknyolás, meg forrasztgatás nem megfelelő, mert a kommutátortól ez kb. 2 centire van, ha a vezetékek itt lötyörésznek-lógnak, akkor vagy a kommutátor darálja be őket, vagy a rezonanciától szakadnak el. (konkrétan itt a tekercs rézdrótjára gondolok, amit mindenképpen fixen kell tartani).

A márkaszervíznek meg mindjárt írok, meg elküldöm nekik a rajzot, meglátjuk van-e még ilyesmi cucc, mert a porszívó az bizony nem mai darab.

0

Quite
Quite picture

Üdv. Formasu,

Köszi a választ, ez még rendben is lenne, csak az a baj, hogy a kondi kivezetése tartotta a hálózati vezetékeket is, és a motor állórész tekercs kivezetését is.
Tehát ha a kondit ki is hagynám, akkor is kéne a helyére valami téglalap alakú szigetelő anyagból készült valamit gyártanom, aminek a két oldalán ott a csúszósaru kivezetés, amihez a vezetékeket és a rézdrótot tudnám rögzíteni.

Az odaforrasztásos megoldás semmiképpen sem jöhet szóba, mert az egész motort vezetékestül kell egy szűk fészekbe tolni, amiután már a motorból semmi sem látszik, így a vezetékek sérülése-szakadása-zárlata sem lenne látható.

Sajnos ez egy ilyen idióta megoldás, tehát mindenképpen kéne egy ilyen kivitelű kondi!

0

Kari
Kari picture
*****

Szia!
"...az a baj, hogy a kondi kivezetése tartotta a hálózati vezetékeket is..." Azert egy megfelelö (XY) kondi labaira lehet preselni/forrasztanin2 db csuazo sarut, stb...
Minden esetre hamàr szerencsesen megvan a megoldasod - a linkjet/ kepet-adatait igazan közze tehetned; szokasaink szerint ezzel is segitenenk a jövöbeni esetleges masok hasonlo gondjain ak megoldasait :-)
BTW: A Rifa zavarszürök kb 15 (+/-) ev utan elöszeretettel hasadnak/egnek & robbannak!! A Nemzetközi forumok elèggè tele vannak ilyesmi gondokkal, ergo eredetit semmikepp sem kellene beletenni...
Kari

0

Quite
Quite picture

Üdv. Kari,

már tegnap közzétettem, valószínűleg láttad is, hiszen le is írtad, RIFA.
Ma a Farnell-el váltottam több levelet, náluk van ilyen tucatszám, minden méretben, magyarországi raktáron is több mint 400 darabos készlettel, de ezek huzalkivezetésűek.

A Farnell képviselője most néz utána, hogy be tudnak-e szerezni "fast-on connection" kivitelt.
Elkérték az adatlapot, amit ide is feltöltöttem, mert abban mindkét kivitel benne van (a huzalkivetéses PCB verzió, és ami nekem kell, a sarus is).

És írtam még a Mouser-nek is, a cseh raktárbázisba, ők is keresik a sarus kivitelt, mert náluk is csak huzalkivezetéses van jelenleg.

Egyenlőre itt tartok... :D

Ha be tudják szerezni akkor minden ok, ha nem, akkor marad a huzalkivezetéses, némi átalakítás és forrasztgatás kíséretében.

0

Kari
Kari picture
*****

Szia!
"már tegnap közzétettem, valószínűleg láttad is, hiszen le is írtad, RIFA." Hogy ragozzuk a tèmàt: en a fellelhetöseg linkjet/adatait kertem volt, hisz a gyartot s tipusat man megadtad...
Minden esetre mindezektöl függetlenül NEM TENNEK BELE RIFAT, hisz olvashattad a hosszabbtavu sanszod, ill. man megis tapasztaltad a minöseget_de a Te döntesed.
Kari

0

Quite
Quite picture

Oké, akkor mostmár a fellelhetőséget is leírtam, Farnell, Mouser, és a TME. Utóbbinál is van tucatjával, csak cirka egy ezressel többe kerül darabja.

Egyáltalán nem ragaszkodom a RIFA kondihoz, tőlem lehet csúcsminőségű japán cucc is, két dolog a lényeges, amit az általam rajzolt képen is látni lehet. Fizikai méret, és két fegyverzet csúszósarus kivezetéssel.

Hogy miért? Mert azt is leírtam, hogy irtó szűk helyen van a kondi, az állórészre szegecselt tartókonzolban, ami egyben az állórész tekercs csévetestje is.
És ha van ilyen kialakítású kondi, akkor nem alakítok át semmit, beteszem a cseredarabot, ami akármilyen gyártmány is lehet, és összerakom a porszívót, és örülök.
Ha nincs ilyen kivitel sehol, csak akkor kívánok mélyebben foglalkozni az üggyel, de azt semmiképpen sem szeretném, hogy egy elszabaduló vezeték, vagy ismét eldörzsölt szigetelés miatt más kezében kapjon lángra a gép.

Ez a porszívó már 21 éve teljesít szolgálatot nálunk, és amíg megy addig nem is veszünk másikat, mi nem preferáljuk a fogyasztói társadalom által diktált erőszakos és "agymosott" trendiségét, hogy "...nem baj ha még megy, akkor is dobd ki, és vegyél újabbat...".

Hát röviden ennyi...:D

0

Quite
Quite picture

Bocs, elírtam a TME egy ezressel olcsóbb, 790.- HUF bruttó, a Farnell-nél pedig 1747.- HUF
Viszont a Farnell-hez előbb írtam, mint ahogy a TME-t megtaláltam volna.

(remélem nem sértődnek meg a TME-sek, ha idetévednek... :D)

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: cipőt a cipőboltból
A LUX-PARTS-t hívtad?

Bálint

0

Quite
Quite picture

Üdv.

Nem hívtam, hanem emailt küldtem, rajzzal együtt, még tegnap.
Ma korán reggel jött is válasz, hogy ehhez a porszívóhoz csakis porzsákot tudnak adni.

Íme a levél:

"Tisztelt Bagó Csaba!

A porzsákon kívül nincs beszerezhető alkatrész a porszívóhoz.

Címünk:

Üdvözlettel:Tóthné Ildikó

Alkatrészbolt:
1142 Budapest, XIV. kerület
Erzsébet Királyné útja 87.
Nyitva tartás:
hétfő - péntek 7:00 - 17:00

Tel: 467-32-50

web: www.luxparts.hu"

0

formasu
formasu picture
*

Szia!
Egy kis ügyesség, és megoldható! Bármi lehet ott, amihez tudod rakni a kivezetéseket! Tehát BÁRMI! Leleményesség kérdése, és működik a motor.

Üdv: formasu

0

Quite
Quite picture

Ez nem kérdéses, nem is ez a gond, mert ha kell akkor marok ki itthon teflonból egy ugyanilyen méretű téglalapot, rácsavarozok az oldalára két saru csúszkát, plusz két kondit, és kész.

Csak sokkal gyorsabb, hatékonyabb, egyszerűbb egy ugyanilyen kondit berakni, ezért érdekelt a konkrét tipus, mert az sajnos lerobbant a kondi burkolatával együtt.

0

formasu
formasu picture
*

Szia!
14h31'kor kérdezted, most van 15h43'. Ennyi idő alatt már több tartót is lehetett volna készíteni, /akár a kondi megmaradt részeiből, kétkomponensű ragasztóval/ és vásárolni sem kellene semmit...
Bocs, ez csak az én véleményem.

Üdv: formasu

0

Quite
Quite picture

Hát ha éppen semmi más dolgom nem lenne, akkor már túl is lennék rajta, de ha már ennyire megnézted az időt, akkor jelenleg éppen féllábbal egy ablaknyílásban vagyok, fél kézzel tartva egy új műanyag ablakot, amit éppen be kell raknom, másik lábbal és kézzel a számítógépet nyomogatom, ugyanis éppen a bontási törmelék porszívózása közben robban szét a kondi, és porból van még bőven, jóval több mint kondigyártási időből.

De azért köszi a választ....

0

formasu
formasu picture
*

Szia!
Lehet, hogy ez "Isteni sugallat" volt a porszívó megmentése érdekében. Pár éve én is porszívóztam bontási törmeléket, és nálam nem állt le a porszívó közben... Később viszont leállt véglegesen, mert a motorba került a sok porból valamennyi, és nem tetszett neki.

Üdv: formasu

0

Quite
Quite picture

Üdv.

Hát akkor ez már a harmadik "Isteni sugallat", mert kb. 6 éve a fordulatszámszabályzó potmétere adta meg magát, de az csak kontakt hiba volt, ripp-ropp orvosoltam, még a gyárilag kihagyott két darab 2,5mm-es potirögzítő csavart is pótoltam, kb. két hete a motor melletti rézvezeték szigetelése kopott el a rezonanciától és hozzáért a réz egy másik vezeték sarujához, ezáltal kijött a gépből a működtető füst, és azonnal leállt, ezt is szempillantás alatt orvosoltam.
A mostani baleset kicsit vadabbul sikerült, amit a kondi már nem tolerált, így átavanzsált tüzijátékká. Ebből látszik, hogy láng és füst együttesen hajtják a gépet, mert ezek nélkül sehogy sem megy. :D

Sajnos ez egy igen ostoba konstrukciójú porszívó, és mégcsak nem is az Elektrolux fejlesztése, hanem eredetileg Hugin 911 néven futott, és jóval régebbi mint az Elektrolux gépe.

File csatolás: 

0

Sponsored links