You are here

ORION HS 500 hangfal hangszóróinak bekötése

5 posts / 0 new
Last post
Zsolt58
Zsolt58 picture

Üdvözlöm a kollégákat!

Megajándékoztak egy ORION HS 500-as hangfalpárral. Valaki az idők folyamán átalakította, így elég öszvérré vált. Videoton közép és magas hangszórók kerültek bele, Videoton hangváltókkal. Szereztem hozzá eredeti hangszórókat, amiket felújíttattam, vettem hozzá Orion hangváltókat is. Kerestem hozzá kapcsolási rajzot, találtam is hozzá három különbözőt, de nem tudom melyik lehet az "igazi"? Az lenne a kérdésem, hogy esetleg valamikor ez a hangfal többféle kivitelben készült-e? És ha igen, akkor mi volt közöttük a különbség? Talán a hangszóró? Mert az nincs rajta a rajzokon. LB 4-ohmos mélyek, a magas, és közép is 4 ohmos. A hangváltó a relés típusú, aminek túlvezérlés elleni védelem a feladata. Valakinek egy igazi rajza lenne-e hozzá?

Előre is köszönöm a segítséget!

Comments
SzBálint
SzBálint picture
****

0

Zsolt58
Zsolt58 picture

Köszönöm szépen, már kinyomtattam, így hamarosan nekiláthatok a bekötésnek!

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Azt hiszem azzal az információval még tartozunk, hogy milyen polaritással kösd be az egyes hangszórókat.
A mélysugárzó - kivezetését a hangdoboz csatlakozójának - (közös)pontjára.
A középsugárzó + kivezetését a közös pontra.
A magas sugárzó + kivezetését szintén a közös pontra.
Ezt a már máshol kitárgyalt okok miatt szükséges így csinálni.
.
A crossover mély szekciója másodfokú aluláteresztő tagot(12dB/okt.), a közép szekció egy másodfokú felüláteresztő (12dB/okt.) és egy elsőfokú (6dB/okt.)alulátresztő tagot, mig a magas szekció két másodfokú és egy elsőfokú felüláteresztő tagot (e kettő együtt 30dB/okt. meredekségű) tartalmaz. Ezen szűrőtagok fázistolásai teszik szükségessé az előbbiek szerinti hangszóró bekötéseket.
Laci
.
P.s. Tudomásom és a fellelhető adatok szerint két változatban, 4 és 8 ohm-os hangszóró készlettel gyártották. Ebből és a (változtatás jogát fenntartjuk bla bla bla) kitételből adódóan előfordulnak kisebb nagyobb alkatrész érték eltérések.

File csatolás: 

0

Zsolt58
Zsolt58 picture

Köszönöm, még nem álltam neki, de ezt is figyelembe veszem!

0