You are here

Asztali PC beállítási gondok(?) most épp flash video kapcsán.

52 posts / 0 new
Last post
zoltan35
zoltan35 picture
*

Sziasztok!
Címben nem tudtam részletezni a kiépítést, de a képen minden látszik azt hiszem. Tudom nem egy erőgép és fiatalnak sem mondható a gép, eddig viszont minden célra megfelelt számomra. Utóbbi időben viszont mintha "vesztett" volna teljesítményéből. Pl. ha épp "rögzítem" (bandicam) a képernyőn megjelenő tartalmat (8-10 megnyitott chrome böngésző ablak) proci használatom 90% körül mozog. Ez az érték régebben nem ment 50% fölé emlékeim szerint. Ilyenkor a kép akadozik, gép másodpercekkel később reagál. Vírust és egyéb csúnyaságot semmilyen programmal nem találtam. Lenne valakinek ötlete, hogy mi okozhatja ezt, vagy egyszerűen vegyem tudomásul, hogy ideje gépet cserélni?
Köszönettel: Kiss Zoltán

File attachment: 
Comments
iparos
iparos picture

Üdv!
Google Chrome alatt régi gépen érdemes aktiválni:

"5,1 - 7.1 hangzás aktiválása:

chrome://flags/

keresés: -channel

#try-supported-channel-layouts Bekapcsolás

Amúgy nekem ami bevált Youtube-ra gyengébb gépeken az a következő:
Chrome + h264ify extension (kikapcsolja a VP9-et, és h264-ben játszik le a YT). A régebbi videokártyák hardveres gyorsítását a chrome://flags alatt lehet bekapcsolni (A szoftveres renderelési lista felülírása -> Engedélyezés).
Pentium D 945 + Radeon HD4670-es alatt hasít az 1080p is!

Régi Youtube kinézet visszaállítása:

Jobbklikk > Vizsgálat > Consol

document.cookie="VISITOR_INFO1_LIVE=qDpUsBNO0FY; expires=Thu, 2 Aug 2020 20:47:11 UTC""

0

poczkodi77
poczkodi77 picture
*****

Szia.
Dongo felhasználó, nagyon is értelmezhetően megfogalmazta mi is a gond, ehhez nincs is mit hozzáfűzni!
A HW-SW egymáshoz igazodva fejlődik, hogy megfeleljen a mai netes "követelményeknek". Ez is üzlet, nincs min csodálkozni...
PZ

0

dongo
dongo picture

Szia! Minek neked flash? A flash halott és ez a legjobb ami vele történhetett. A géped pedig mindenképpen cserés, mivel ezekkel a matuzsálem CPU-kkal és a körülöttük levő HW-el ma már kutyát dobni is gyalázat. Gondoltam szólok, jelenleg a 9-gen Core-i szériánál tart az Intel a procikban, egy átlagos mobilnak pedig meg se kottyan a You Tube videók szaggatás mentes lejátszása. Egy belépő szintű mai CPU IGP-vel(pl. Intel G3930 ~11eFt, 4K videó támogatás) lazán megoldja a mai videókkal kapcsolatos feladatokat és még csak külön VGA sem kell a gépbe. Ha eddig megfelelt a HW, akkor ennél izmosabb konfig-ra nincs is szükséged. Ezeket a régi vasakat nem fogod tudni "beállítani" a modern videó lejátszási technológiákhoz, mivel sem a régebbi procik, sem pedig a VGA-k nem tartalmazzák a hw-es és szoftveres média gyorsításhoz szükséges kodekeket, hiába azonos, vagy nagyobb az órajel, több magos CPU, sok a memória...stb. Az új CPU+IGP-k már hw+sw szinten támogatják a most használatos HD videó formátumok kódolását-dekódolását és az alaplap is ehhez igazodik pl. HDMI, DisplayPort). Pl. az Intel Quick Sync Video egy önálló média enkóder és dekóder(célhardver) egység a CPU lapkán. Értelemszerűen a modern web böngészők is csak a mai HW-el együttműködve támogatják a bennük futó videók gyorsítását. Azért "pörög" annyira a CPU-d, mivel a saját számítási kapacitását használja fel a dekódolásra a dedikált média kodek helyett, + még ott van a számára az összes egyéb feladat. Ráadásul ezek még messze nem olyan hatékony CPU architektúrák mint az újabbak. Üdv: dongo

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Ehhez még tegyük hozzá a Win-t, amit direkt úgy fejlesztenek, hogy minél újabb hardware kelljen hozzá. És nem igazán a megnövekedett igények miatt. Egyszerűen csak üzleti érdekből, és a programozók visszafejlődéséből. A grafikus felület egyre kevesebb gondolkodásra inspirálja őket, kényelmesebb kattintgatni.

Üdv: Jácint

0

dongo
dongo picture

Szia! A Nagy Testvér Win 10 azért szépen fut a tablet-emen is, pedig ez utóbbi nem egy erőgép. A grafikus IDE nem veszi le a program logika kidolgozásának a terhét, az továbbra is tervezési munka marad. Arra jó, hogy egy csomó dolgot automatizáljon és ezzel a fejlesztő egységnyi idő alatt több másik programozó munkáját végezhesse el, egyúttal a programozói hibák kiszűrésben is segít. Üdv:dongo

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Mint az kiderülhetett, nem értek a gépekhez, így csak részben tudtam értelmezni a mit írtál. Mivel a gép gond nélkül megbirkózik akármilyen full hd tartalommal, gondoltam nem azzal van a baj. Majd alkalomadtán gép csere lesz, de addig is megbarátozok a dologgal, mert jobb ötletem nincs.
Üdv,Z.

0

dongo
dongo picture

Szia! Kicsit egyszerűbben...
A géped erőből akar megoldani egy olyan feladatot, amit az újabbak már IQ-ból oldanak meg. Egy cirka 9-éves CPU-ról és a korabeli HW-ről beszélünk. Hiába a nyers CPU erő, ha pont ott ahol kellene, nem hatékony. Villanyszámlában pedig 2 év alatt megeszi egy új gép árát. Üdv:dongo

0

csakyt
csakyt picture

Szia
Nem olvastam a többi hozzászólást, így ha említette már valaki az én gondolatomat, elnézést, hogy bele szóltam. Ahogy kiveszem az írásból, az a gond, hogy a net használata közben van az a gond, hogy a videó nem működik rendesen. Netezés közben, néztél már olyan videót, amit nem a netről van, hanem a saját gépeden van és onnan nyitottad meg? Azért kérdezem, mert így könnyebben megtalálja az ember a hibát, ha tudja, hogy a hálózat sebességével, vagy a géppel van a gond.

Tibi

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Sziasztok!
"tekergettem" kapcsolgattam, állítgattam amit tudtam és így már elég jól ketyeg a masina, de böngészőben a flash video képe nem egy esetben szakadozik. Szinte az összes (vagyis csak 8-10) böngészővel próbálkoztam. Bár processzor használati százalékban igen, de eredményben nem látok eltérést. Naivan azt hittem, elég jó a gépem ahhoz, hogy ne így legyen. Youtube és egyéb tartalom lejátszás nem okoz gondot neki, de valamiért a flashnál sokszor igen. Lehet ezzel kezdeni valamit, vagy törődjek bele, ez ilyen?
Üdv,Z.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: esetleg más videolejátszó program?

Bálint

0

imrus101
imrus101 picture

Hali!
A Flash az nem videolejátszó program, annál sokkal több:
"Flash eredetileg egy egyszerű animáció-szerkesztő programnak indult, mára azonban egy komplex platformmá fejlődött, amely egyaránt alkalmas mobil tartalmak, interaktív bemutató vagy akár weboldalak készítésére."
Valamint:
"Ugyanakkor a Flash kliensoldali lejátszóprogramja korántsem tökéletes, például nem megfelelően optimalizálták a benne található ún. video codec-eket, így rendkívül erősen leterheli a kliens számítógépet."
Forrás: Wikipédia

A videokártya driverét lenne érdemes frissíteni vagy újratelepíteni. Legjobb lenne, ha egy hozzáértő megnézné, így távolból elég reménytelen.

imrus101

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Töröltem/telepítettem a drivert és kapcsolódó programot, de nem hozott változást. Sőt új videokártyát is vettem. Elmúlt másfél hétben kettő "szakit" hívtam, helyi számítógép szervizekből. Az elsőt router beállítás miatt, mert nem tudtam "távoli" használat során a routerhez csatlakozó meghajtót elérni. (megoldottam google drive bővítéssel) Nos ennek a szakinak 17percébe telt beállítani úgy, hogy a házban csak nálam volt net. Megköszöntem addigi fáradozásait és fájó búcsút vettünk. Második szakember azzal kezdte, újra kell telepíteni a wint, mert a 64bites kell nekem. Mondom az van.. ne mondjak ilyet, hiszen látja. Mikor kínomban már az AIDA segítségét hívtam, közölte nem érnek semmit ezek a vacakok. :falfej:
Üdv,Z.

0

imrus101
imrus101 picture

"Senkiháziak kezében van a popszakma!"
Valószínű, hogy nekik ennyi tudás elég, mert nem éri meg nekik a hosszas hibaelhárítással foglalkozni. Nem megy valami? -> Gyalu -> Windows újrarak -> Most sem megy? Vegyél új gépet. Ez lehet az üzleti modell.
Lehetnek olyan hibák, összeakadások, amiknek a felderítése napokat vesz igénybe (vagy soha ki nem derül az ok), ezt nem fizeti meg senki. De egy szakértőtől azért többet várna el az ember, legalább ne rontsa tovább a helyzetet.

imrus101

0

csakyt
csakyt picture

Szia
Még mindig nem válaszoltál a kérdésemre. A számítógépen ha van videó fájl, azt, miként játsza le? Darabosan, vagy az normálisan megy?
Tibi

0

uniman
uniman picture
***

Hello Csakyt!

Nem "videó fájl"...hanem "flash player file" a fájó pont.

Áruld már el, hogyan lehet egy neten nézett "flash"-t a számítógépre átmásolni?

Zoltán még nem nevezte meg még a Flash lejátszóját sem... Tele van "BUG"-gal: https://flashtester.org/

Nekem pl. egyes böngészőimből tudatosan ki vannak irtva/letiltva, nem is vagyok kíváncsi az ilyen fajta videókra...

Üdv.:Uniman

0

csakyt
csakyt picture

Szia
Simán! A youtubon is flashban vannak a filmek és vannak olyan pluginok, amikkel lelehet menteni őket. De itt
van egy flash video. Ezt megpróbálhatod, lejátszani. De amúgy itt egy letöltő a flash videókhoz. Azért ezt linkelem be, mert azt olvasom, crome böngészője van, De van ilyen letöltő, a firefoxhoz is. flash letöltő
Tibi

0

Inhouse
Inhouse picture

Rossz hírem van, a Youtube-on ne keress Flasht, már csak HTML5-ben vannak a videóik, mint ahogy már írtuk itt. Ezért halt sok régebbi okos TV-n a Youtube alkalmazás, azok még Flash alapúan játszották a videókat. Sokáig ment párhuzamosan a kettő, de már nincs Flash, vége van.

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
Az .FLV fájlok lejátszása nem probléma, ezeket már a 486/Pentium I-es PC-k is lejátszották... :D
Csak néha látok a neten olyan vidókat melyeket sehogy sem bírok letölteni a PC-mre...(majd kipróbálom a linkeden lévőt)
Reméljük Zoltán hamarosan linkel egy konkrét online tartalmat, amely nála "szaggat"...(addigra előszedem a PI-esemet) :)
De most már úgy is ez a jövő!: HTML5 https://www.youtube.com/html5
Üdv.:Uniman

0

Inhouse
Inhouse picture

Szia!

Böngésző kiegészítőnek Video Downloadhelper, amit ez nem tud, az stream. Arra pedig nekem a legjobban a Youtube-dl vált be. Parancssoros FFmpeg-es, de kiváló. Amihez megvan az m3u8 fájl simán lenyomja fájlba, de sokszor az sem kell. Amivel most nem boldogulok azok a blob-os beágyazások, pl. az ATV-nél is ilyenek a videók...ATV #Bochkor. Ha erre tud valaki használhatót az érdekelne...

0

dongo
dongo picture

Szia! Ha pedig sehogy se akar lejönni, akkor screen-recorder a megoldás. Üdv: dongo

0

uniman
uniman picture
***

0

Inhouse
Inhouse picture

Szia!

A VSO sem tudja leszedni.

0

csakyt
csakyt picture

Szia
Az általad linkként berakott Bocskor videót, simán letudtam menteni és minden gond nélkül le is tudtam játszani.
Tibi

0

Inhouse
Inhouse picture

Szia!

Az jó. Azt is elárulod, hogy hogyan?

0

csakyt
csakyt picture

Szia
Igen, elárulom. Elindítom a filmet és a firefoxban lévő FVD downloader pluginnal egyszerűen letöltöm. De ha kell, átküldöm neked. Azért kell elindítani, mert a stream az részletekben töltődik be, de ha elindítod és úgy hívod le a downloader pluginnal, akkor simán leveszi. Amúgy ez a neve. "chunk_ctvideo_ridp0va0br1007489_cs129589200_w1749025838_mpd.mp4" és 214Mb

Tibi

0

Inhouse
Inhouse picture

Szia!

Firefoxhoz nem talál FVD downloadert, csak Chrome-hoz, de az a telepítés is meghiúsul. Az fvddownloader.com is elég érdekes site... Operára felment, de nem lát csak pár stream segmens-t, a maguk 1MB körüli méretével. Firefoxon látom fejlesztői módban a szeleteket, de eddig ezt nem tudtam mivel összerakni.

0

csakyt
csakyt picture

Szia
Miért mondod, hogy nem talál?
FVD downloader
Tibi

0

Inhouse
Inhouse picture

Szia!

Ezt nem tudtam annak azonosítani...nem az volt a neve. :) Köszönöm! Megy.

0

csakyt
csakyt picture

Szia
Nincs mit. Sok sikert
Tibi

0

csakyt
csakyt picture

Szia
válogass De mutass egy olyan oldalt ahonnan a flash fájlt leakarod tölteni.
Tibi

0

uniman
uniman picture
***

Hello csakyt!
Majd, mutatok, ha rábukkanok...de az nem rögtön lesz.
Üdv.:Uniman

0

csakyt
csakyt picture

Szia
Ok
Tibi

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Na ehhez sügér vagyok... a böngésző állandóan ezt kéri, ezt telepíti.
Üdv,Z.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

A VLC player fent van? Az tesz fel néhány friss kodeket is. Amúgy én most ismerkedek az Ubuntu linux-szal, eddig a win egyik nyűgjét sem tapasztaltam.

Üdv: Jácint

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Sziasztok!
Nos a "rendszer" újratelepítve, de nem igazán változott. Közben processzor cserére került sor és érdekességet tapasztalok. Az új proci jobban (nagyobb százalékkal) pörög mint a régi. Gyanítom itt már tényleg beállítási problémák vannak. Megjegyzem, másik gépemben ezt nem tapasztaltam ezzel a procival. (pár napig a másik gépben dolgozott próbaképp.) Adódik a naiv kérdés: mit kell/lehet beállítani egy gépnél processzor csere esetén?
Üdv,Z.

File csatolás: 

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
A "rendszer" újratelepítve"..akkor most "pörögnie" is kell a procinak egy ideig, hogy az elmulasztott frissítéseket bepótolja... :hmmm:
Üdv.:Uniman

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Frissítéseken már túl vagyok. Laikusként csak azt látom, hogy az új (nekem) proci (ami egy Q9550 a régi Q8400 helyett) ugyanolyan használati szokások mellett jobban pörög. Értem ezalatt, hogy több oldal egyszerre történő megnyitásakor felugrik 100%-ra, amit eddig nem tapasztaltam. Néha még video lejátszáskor is megakad a kép, bár lehet ez a net hibája, csak nem értem miért, hiszen elvileg simán kellene bírnia szerintem (speedtest szerint 80/80)
Lényegében nem tudom értelmesebben megfogalmazni a problémám sajnos. Azt hiszem kerítenem kel egy hozzáértő szakit, aki beállítja gépem.
Üdv,Z.

0

formasu
formasu picture
*

Szia!
Ez nem biztos, mert lehet úgy is telepíteni /sőt ajánlatos!/ hogy a meglévő frissítésekkel együtt /beintegrálva/ telepíteni. Ekkor nem kell a sok frissítést feltenni, így nem is csökken a hely a "C"-n!

Üdv: formasu

0

Fecoka
Fecoka picture

Szia!

Adj egy AnyDesk vagy egy TeamViewer hozzáférést a gépedhez és megkeresem neked a bűnöst.
A géped több mint jó.. SSD, 4mag, sok ram.. :)

Üdv.

Fecóka

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Most látom (csak látom, de nem értem) mit írtál. Adok én neked, mármint hozzáférést, de hogyan?? :jajj:
Üdv.Z.

0

Hjoco
Hjoco picture

Szia!

A teamviewer telepítése nagyon egyszerű. A teamviewer.com -ról letöltöd, telepíted mindenféle beállítás nélkül, és mikor elindítod ad egy azonosítót a gépnek. Ezt az azonosítót és a telepítéskor megadott jelszót kell megadnod annak aki elérheti a gépedet.
Tényleg meglepően jól és egyszerűen működik.

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Köszi, így fogok eljárni...
Üdv,Z.

0

zsenipocok
zsenipocok picture

Sziasztok!

Nekem pár hónapja volt, hogy a feleségem laptopja belassult. Természetesen, először én is azzal próbálkoztam, amit lentebb is írtatok, de nem hozott eredményt. Végül kiderült, hogy férgek voltak a gépen, ami iszonyatosan fogta pl.: a Chrome böngészőt. Avast vagy hasonló programmal ne is próbálkozz megtalálni őket.
Ha szabad itt említenem, akkor én a SpyHunter és a Zenama Malware programokkal tisztítottam meg és azóta rendben van.

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

A géped nem gyenge. Egy képet mellékelhetnél a Task Manager-ről, CPU és utána memória használat szerint rendezve.
A Chrome-nak is van optimalizálási lehetősége, neten rá lehet keresni. Ha nem segít, lehet alaphelyzetbe állítani a Chrome-ot.

Üdv, lcsaszar

0

dongo
dongo picture

Szia! Az ilyen furcsa lassulások gyakran HW hibára vezethetők vissza(pl. gyengülő táp, haldokló alaplapi kondik, döglődő RAM, háttértár...stb.). Szoftveresen pedig inkább a Win 7 hibanaplóját nézegetném, mivel informatívabb mint a feladatkezelő. Az oprendszer hibát először egy Ubuntu Live-DVD-vel próbálnám kizárni és ha így is belassul a folyamatokba, akkor sajnos a vas haldoklik. Az SSD-t pedig célszerű így beállítani Gépet biztosan nem kell cserélni, mivel én is egy C2D notebook-ot használok napi szinten egy cirka 50%-os HDD-vel és mindenre elég. Üdv:dongo

0

Inhouse
Inhouse picture

Szia!

Ilyen ez az idő, telik... Anno az internet hőskorában, ha kérdezték, hogy mire kell a gép...ááá csak internetezésre, és valóban arra nem kellett erőmű. Ez megfordult, manapság már nagyon komoly gép kell, ha nagyok az igények. De ez a gép szerintem nem gáz, RAM is van elég. Azt tudod, hogy a Youtube is már csak HTML5-ben ad, a Flash kimúlt, viszont az előbbi komolyabb erőforrásigénnyel rendelkezik? (ezt meg is szívtuk okosTV-sek) Simán lehet, hogy csak a weboldalak folyamatosan növekvő erőforrás zabálása miatt látod a lassulást, azonos futó programok és nyitott ablakok mellett. Persze fertőzések lehetnek, érdemes pucolni, és a feladatkezelőben nézni, hogy mi eszik sok procit/memóriát...

0

dongo
dongo picture

Szia! Ha-ha... Anno azzal kampányoltak, hogy a Flash azért is xar, mert túlzottan zabálja gép erőforrásait. Pedig már akkor is bőven megmondtam, ha a HTML5 ugyan azt a grafikát és funkcionalitást hozza majd mint akkoriban a Flash, akkor legalább annyit, vagy akár még többet is zabál majd. Cserébe viszont lehet kódolni HTML5-ben és Javascript-ben, míg a Flash-hez ott vannak a profi szerkesztő programok.

0

uniman
uniman picture
***

Hello Zoltán!
Számtalan "számítógép lassulás"-ával foglalkozó topik van. Most megint azokban a topikokban elhangzottakat kellene újra leírnunk... :D
https://elektrotanya.com/?q=hu/content/szamitogep-lassulasa-gigabyte-ga-...
Talán a "Feladatkezelő" folyamatainak listájából szakavatott szemek (nem az enyéim) megláthatnák a gondot... A sok memóriát használó futó feladatokat egyesével le kéne állítgatnod és nézni a változást.
Talán tudtod nélkül odaadtad PC-d szabad kapacitását valamilyen netes ingyenes felhasználásra.... :hmmm:
De előkaphatsz egy új HDD amire 20 perc alatt felnyomsz egy új "wéhetest", rögtön kiderül, hogy a PC-nek semmi baja.
A "bandicam"-ozás teljesítményigényét nem ismerem...
Internet nélkül is nézd meg...
Üdv.:Uniman

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Az SSD nem mutat semmi hibát és a memória használatom sosem magas. Internet használat nélkül sincs gond, csakúgy mint ha be sem kapcsolom a gépet. A rögzítést csak példaként említettem, ha azt leállítom sem javul a helyzet. Ugyanez van sokszor a "fészbuk" esetén is. Minden esetre megfogadom tanácsod és majd jobban utánaolvasok.
Üdv,Z.

0

uniman
uniman picture
***

Hello Zoltán!
Túl sok az "olvasnivaló"...a Feladatkezelő-ben hamarabb megláthatsz valami "bibi"-t.
Én már rengeteg időt hasztalan elpocsékoltam hasonló hibák oka után kutatva...ahelyett, hogy újratelepítettem volna az OP-t.
Tudom, hogy jön a kifogás, hogy ilyen meg olyan progikat is újra kell majd telepíteni...de akkor is az új telepítés a tuti, meg egy csomó szeméttől megszabadul a PC.
Férgek után kutakodni csak úgy érdemes, ha egy másik tiszta HDD-ról bootolunk és a "gyanúsított" HDD-t másodlagosként csatlakoztatjuk a rendszerhez.
Persze, ezek csak az én szigorú magánvéleményeim... :D
Persze még vannak a különféle antimalware programok...de azokból sem elég csak egyetlen egy fajta.
Üdv.: Uniman

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:töredezettségmentesítés, lemezkarbantartó futtatása, felesleges .doc , temp fájlok törlése, CCleaner program futtatása, feladadatkezelőben a felesleges háttérprogramok letiltása talán hoz némi javulást

Bálint

0

Sponsored links