You are here

Régi orosz kistévé (elektronika VL-100)

47 posts / 0 new
Last post
zus
zus picture

Helló !

Kis segítséget szeretnék kérni. Hozzájutottam egy működőképes ilyen Elektronika VL100-hoz. A tévészerelés gyakorlatában annyira nem vagyok otthon, de szeretnék 1 db RCA aljzatot beépíteni a hátuljába. Mechanikailag már elhelyeztem, csak az érdekelne, hogy pontosan hova kössem be, illetve a csatlakozó testelését hova köthetem. Innen az oldalról leszedtem egy rajzot, de az a bajom, hogy pont ez a tévé olyan, hogy a hozzávaló rajz csak tájékoztató jellegű. Például, kinéztem egy mérési pontot mérni, csakhogy a tévémből az a mérési pont valahogy hiányzik.
Mindegy, a csatlakozót bekötöttem, de a kép nem akar összeállni. Eltolódott, elferdült, bár lehet látni, hogy mit ábrázol. Egy Panasonic kamerát kötöttem rá próbaképpen.
Tehát: olyan kolléga segítségét kérem, akinek van szakismerete ehhez a tévéhez. Fekete-fehér videomonitornak szeretném használni a gépet (később még lesz egy menetem a hangvivő beállításával a 4-5 db 6,5 MHz-es rezgőkörben). Az összes rajzom a tévéhez az, amit innen az elektrotanyáról letöltöttem. Ha valaki tud segíteni a csatlakozó bekötésében, esetleg a kiegészítő állítgatásokban, akkor az itteni VL100-as rajzon elnavigálhat engem (a nagyobbik rajzzal, a háromoldalas verzióval játszom). Köszönök minden segítséget !

Comments
perlaci
perlaci picture

Üdv!
Egykét apró szösszenet ehhez a munkához.
Az elkók cseréje bizony nagyon ajánlott, Vigyázz a boncolásnál mert nagyon érzékeny a képcső vékonyka nyaka.
A geometria hibát úgy próbáld meg kivenni, hogy valamilyen videóval felveszel monoszkópot és azt lejátszva kicsit könnyebb a hiba behatárolása mivel látod mikor és hol torzít. Végül egy rossz hír. A színes kép burst jele zavarja szegénykét mert amikor tervezték akkor azt még nem vették figyelembe. Ezért mindig lesz valami nyűgje a kameráddal. De próbáld monokromra állítani a kamerát ha lehet hátha akkor nem ad ki burst jelet.
Nálam egy tünde lakik és várja hasznosulását, de nem tudom mit kezdek még vele.
Laci

0

zus
zus picture

Szia perlaci ! Köszi az okosságokat, először a táp és a nagyfesz kondijait fogom kicserélni. A geometriai hiba kijavításához most építek egy mikrovezérlős kis műszert. A többi javítanivalóhoz kukáztam antikvárban könyvet. A színes kamerámmal pedig az ég világon semmi baja nincs a gépnek. Olyan faszányosan kiadja a színes képet, mint a szél. Egyedüli problémám a geometriai torzítás. Nem durva, de ha már megberhelem a géppet, akkor azt úgy csinálom, hogy híja ne maradjon. Adjunk magunkra. :)

0

romulusz
romulusz picture

Szevasztok!
Én valamikor a feltuningolt (80 kB-os) Spectrum számítógépemhez használtam monitornak. Volt az Elektronika sorozatban egy könyv a szovjet kis TV-k javításától, abból csináltam meg az AV bemenetet.
Üdv: Gyula

0

dav53
dav53 picture
*****

Szia zus.

Bocs, csak most kerültem a gép közelébe.
A Kádár félét már reggel feltettem:
OROSZ USSR ELEKTRONIKA VL 100 INFO SCH
Örülök, hogy közben sikerült a végére járnod a dolognak:
az a dióda az a dióda, de ezt már Te is tudod.

Az orosz-tagozatos nebulóknak pedig igazuk van, mert:
Vlagyimir I. Lenin 100 éves évfordulójára tervezték, és alul az sms csíkon igenis a beszédeit lehetett olvasni akkoriban eredeti nyelven. A módosított változatban már magyarul.
A harmadik módosítás után pedig, tekintettel a (direkt ilyen célra) beépített kettős hangszóró-rendszerre, egyidőben volt hallható oroszul is és magyarul is néhány híresebb beszéde.
A geometriai torzításokra pedig az ellenség megtévesztéséért volt szükség, hiszen a térképek sem voltak valami pontosak (ha jól tudom).
Márpedig egy kristálytiszta kép egy szép nagy térről esetleg rossz kezekbe (szemekbe) kerülve még valami bajt(?) okozott volna.

Dávid.

0

zus
zus picture

Köszi Dav53 a Kádár féle rajzokat és neked Mjoczy az ötletet az elkókról. Végignézem őket majd, csak lelkierőt gyűjtök. Van belőlük vagy kettő. :fun:

0

zus
zus picture

Azért azt nem gondoltam volna, hogy ennyire megmozgatja mindenki fantáziáját egy kis csutka tévé. :taps2:

0

zus
zus picture

Kalexnek: Az AV csatlakozó nem baj, ha van. A konverterrel az a baj, hogy jelenleg egy külső tuneregységet hajtok meg mikrokontrollerrel, az 5,5 MHz-es hangot ad ki VAGY RCA-ra alapsávit. Ez utóbbit egyszerűbb betenni a tévébe, mint konvertert építeni (persze, lehet hogy az is lesz).

0

zus
zus picture

Urak, sikerült bedobnom a videojelet a gépbe. A videodemodulátor dióda mögé nyomattam a jelet egy 12k-n és egy 10uF-on keresztül és a jó kis Panasonic MiniDV kamerám jelét gyönyörűen hozza. Az az egyetlen apró szépséghibája a dolognak, hogy a kép alján egy kábé 5-8 mm-es fekete csík van. Ott már nem megy az eltérítés, ha külső jelet adok be.

0

szoke
szoke picture

" Az az egyetlen apró szépséghibája a dolognak, hogy a kép " fekete-fehér :rohog: :rohog:

0

zus
zus picture

Nem baj, hogy fekete-fehér, a lényeg, hogy f@szán működik. Az SMS sávot is kivettem belőle. Annyi az egész videoproblémája gépnek, hogy a kép torzít, felfelé menet megnyúlnak a dolgok. Majd kitalálom, hogy miért.
Amúgy az összeszedett rajzok sokat segítettek, az orosz gépkönyv is, de az én tévém egy plusz N-edik fajta. Az alkatrészpoíciót teljesen másak, mint az eredeti gépkönyvben levők, a B panel meg egyáltalán nem olyan. Mindegy, próbálok még a torzításon úrrá lenni. Köszi minden segítséget eddig is. Ha valakinek van valami ötlete a képtorzítás megszüntetésére, azt örömmel veszem.

0

Buhera01
Buhera01 picture
*****

Szia Zus!
"de az én tévém egy plusz N-edik fajta"
Ahányszor visszatért egy Szojuz űrhajó, mindig beleépítettek valami új űrtechnikát! :rohog:
Egyébként meg gratulálok a munkádhoz! :yes:
Üdv: Laci

0

zus
zus picture

Köszi. Bár a kép torzításán még dolgoznom kell. Mondjuk, annyira nem vészes.

Mondjuk, ha állítgatom a potikat a képoszcillátornál, akkor vagy megjelenik az SMS-sáv, ha a kamera rajta van, vagy az eltűnik, de amint leveszem a kamerát a gépről helyette alul a képen fehér sáv keletkezik. Mintha ott a kép alja "visszahajtódna".

Sajnos, a tévé szervizelésban annyira nem vagyok otthon, még most tanulom.

0

mjoczy
mjoczy picture

Szia én régen javítottam ilyeneket, álltalánosságban az elkók ki voltak száradva.
üdv joczy

0

city217
city217 picture

..és keskenyvásznú! :rohog: :rohog:
Üdv.

0

Buhera01
Buhera01 picture
*****

Sziasztok!
Alul az a fekete sáv biztos az "SMS-csík", vagy ott lehet feliratozni, esetleg ott fut majd az aktuális tőzsdeindex. :rohog: :rohog:
Üdv: Laci

0

Kalex
Kalex picture
*****

Dehogy Laci. Az a hangsáv!
Üdv! Kalex

0

zus
zus picture

Urak, istenek vagytok, köszönöm a segítséget, meg fogom nézni a feltöltött anyagokat. A kistévéből nem akarok nagyfelbontású monitort csinálni, mindösszesen egy fekete-fehér biztonsági kamera jelét szeretném rádurrantani. Ez minden.

Amúgy, egy Panasonic kamerával már próbáltam előzőleg, kaptam is képet, csak nehezen lehetett szinkronizélni és el volt tolódva, olyan volt, mint egy paralelogramma. Szívesen megküzdök a géppel, miután így is tanulok, csak a beinduláshoz kell némi segítség.

Dav53 említettél egy diódát (D1), egy potit és egy csatoló kondit a jelszint beállításhoz. Az a D1 már a gépben levő dióda ? Nem tudnál visszaemlékezni arra, hogy a poti mekkora értékű volt ?

A Kádár Géza könyv sajnos nincs meg nekem.

0

dav53
dav53 picture
*****

Szevasztok.

Felkerült a Kádár-féle rajz is.
Valamikor ezer éve egy ismerősömnek kellett video-monitornak átalakítani egy ilyen "vasalót".
Sajna már nem emlékszem pontosan hogyan oldottam meg, de úgy rémlik, hogy a D1 után valahol a fóliát átvágva, egy trimmer potival beállítva a jelszíntet + egy csatoló kondi. A test meg ott valahol egy testpont. Szerintem próbáld valahogy így megoldani, nem fog problémát okozni.
Merugyenem nagyfelbontású monitorként akarod...

Dávid.

0

zus
zus picture

Bocs Dav53, hogy zavarok, de az én rajzomon a D1 dióda után van egy Pi-szűrőféleség. Az általad említett D1 az ez a D1 ? Mondjuk, ez után a D1 után választják szét a hang és a kép jelet, ha jól látom.

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz zus!
A rendezetlenek közé feltöltöttem, a régebbi, az újabbik, változatot, valamint egy eredeti ciril betűs rajzot.
Elektronika_VL100 néven megtalálod.
Üdv:
exGelkás

0

Kalex
Kalex picture
*****

Csúnya! :cry: Aztatatat (a cirill betűset) én akartam feltölteni. Meg is mondlak!
Üdv! Kalex

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz Kalex!
:taps2: :taps2: :taps2:
Azért odafigyeltem az olvashatóságra is, mert mi tagadás, az a DjVu, elég maszatosá nagyítódik, mire alkatrészértékeket kellene leolvasni.
Üdv:
exGelkás

0

Kalex
Kalex picture
*****

Jóvan na! Ez egyszer megbocsátok. :yes: Majd leisszuk. :beer:
Üdv! Kalex

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz Kalex!
És ez még csak a rajz, de mire megoldódik a külső AV bemenet, az egy szép küzdelem lesz! Különös tekintettel a szinkronjelekre, amit ezek a készülékek, meglehetősen egyedi felfogásban kezeltek.
Üdv:
exGelkás

0

Buhera01
Buhera01 picture
*****

Sziasztok!
"Különös tekintettel a szinkronjelekre, amit ezek a készülékek, meglehetősen egyedi felfogásban kezeltek."
Erre mondta egy barátom, hogy: "az oroszok feltalálták a hordozható kisTV-t, a fizika meg alkalmazkodjon!" :rohog:
Nekem van csak VHF-es, meg gyári UHF-es változat is VL100-ból! Igaz az utóbbi csak 21-40-ig ismeri a csatorna kiosztást! :p
Tudnék ajánlani viszont egy Domotec autós TV-t, aminek van gyári videó bemenete. (Üzletelhető!)
Üdv: Laci

0

Kalex
Kalex picture
*****

A Domotec teljesen szabálytalan. Hol marad a küzdés? :D
Üdv! Kalex

0

Kalex
Kalex picture
*****

"Az élet célja: a küzdés maga" Madách :D
Megnéztem a feltöltött anyagokat, és úgy döntöttem, hogy felteszem az igazi SM-et. Ami fent van, az mind csak sch.
Az AV bemenet helyett jobban járna egy konverterrel, mert megfogja UHF sávon és még a hanggal sem kell bajlódnia.
Üdv! Kalex

0

zus
zus picture

Eltűnt a kommentem.

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz Kalex!
Akkor eredeti cirilbetűs kivitelben várjuk!
Viszont elég nehéz rávenni egy forgódobos csatornaváltót, hogy az UHF tartományt is lássa! :D
Valami jó régi videóból lehetne egy konvertert kimenteni, ami tudta az alsó sávot.
Üdv:
exGelkás

0

Kalex
Kalex picture
*****

Cirill betűs feltolva. Rendelkezem gyári UHF-es Elektronika VL-100-al. (Lenin zsil, Lenin zsity, lenin bugyet zsity! :rohog: )
Nekem van még a régi gyári konverterből ami a 24-es meg a 36-os csatornát konvertálta a VHF sávba. Retro rulez! :super:
Üdv! Kalex

0

Jibaro
Jibaro picture

Szia Kalex!

> Lenin zsil, Lenin zsity, lenin bugyet zsity!

Lenin zsit. (Jelen idő, E/3. A "zsity" főnévi igenév, azzal
a jövő idejű igealakot képezzük. Egyébként a Lenin is inkább
Lenyin lenne, mert az i lágyítja a megelőző mássalhangzót.)

Sajnálom, már vagy 20 éve próbálom elfelejteni, de hiába. :-)
Bárcsak a TV-khez értenék ennyire...

Jibaro

0

Kalex
Kalex picture
*****

Köszönöm Tanár úr! majd korrepetálok. :yes: :beer:
Üdv! Kalex

0

city217
city217 picture

Szia Kalex.
Ne fogd Leninre, de azért mutass nekem egy Grundig-ot vagy más neves márkát amelyik korban ott van és működik. :)
Üdv.
ui: ..én ezt tudom! Tyinúli tyinúli, no nye vityinúli anyi répku.

0

Kalex
Kalex picture
*****

Nem fogtam Leninre. Csupán a mondás igazságát ecseteltem: a VL-100 Vlagyimir Iljicsről kapta a nevét. Mivel még most is a róla elnevezett készülék a téma, nyilvánvaló a párhuzam. :)
Üdv! Kalex

0

Attee
Attee picture
*

Üdv!

Hát igen, de ez az a kisTV, amiben állandóan variáltak valamit...

A legutolsó szériában pl. már az összes GE tranyót SI-re cserélték. De közben is voltak módosítások bőven.

0

Buhera01
Buhera01 picture
*****

Szia!
A Kádár Géza: Rádió- és TV kapcsolások 1975-1977 -ben benne van mindkét változat rajza és a videófokozat leírása a 113. oldalon.
Talán ez segít, ha meg tudod szerezni.
Üdv: Laci

0

zus
zus picture

Ez a Kádár könyv sajnos nincs meg nekem. Fel tudnád tenni őszentségét ? Nagyon megköszönném.

0

Kalex
Kalex picture
*****

Igazad van. Átküldhetem neki azt is, ha kéri.
Üdv! Kalex

0

Buhera01
Buhera01 picture
*****

Fénypostával én is, ha tudnám hol lakik és kinyitja az ablakot! (Sajnálnám a könyvet.) :p
Üdv: Laci

0

Kalex
Kalex picture
*****

Megvan djvu-ban.
Üdv! Kalex

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Megvan az eredeti orosz gépkönyv(sm). Adj egy címet és áttolom, vagy felteszem valahová.
Üdv! Kalex

0

zus
zus picture

Köszi szépen, ez már egy segítség. A címem: hummer@enternet.hu

Köszi mégegyszer. :D

Figyi, annyira hadd legyek pofátlan, hogy a fentebbi kérdésem megismételjem: az általad elküldendő gépkönyvben levő rajzon hova kötnéd a videojelet és hova az RCA testelését ? Minél kisebb zajt szeretnék a bevinni a gépbe. Esetleg kell-e állítanom még valamit, hogy egy mostani fekete-fehér biztonsági kamera képe bejöjjön rajta rendesen ? Sajnos a tévétechnikában nem vagyok még büfé, most ásom bele magam, de nem szeretném ezt a kis csutkát tönkretenni.

Nagyon köszi mindent mégegyszer. :bow:

0

matskatsaba
matskatsaba picture

Vettem en is egy ilyet a bolhapiacon :D

A kondik eleg ramatyul neztek ki, ugyhogy nehany kivetelevel mind csere.

Nem talaltam itthon azonos ertekueket mindenhova (igazabol csak a 10 es az 1 mikrosok voltak itthon), de mivel amiket beraktam, pontos rubycon kondik, gondoltam belefer az eredeti kondik 10%-os tureshataraba (5->4,7, 50->47, 500->470), majd atalakitottam monitornak.

Mivel ugysincs VHF adas es nem is lesz, a tunert kivettem, a helyere kerult egy kapcsolouzemu tap. Ugyan a regi is mukodott de masfel kilo az masfel kilo.

A video bemenet testje megkapta a TV testjet, a jelet meg a D1 tesztponthoz kotottem a colorburst szignal kiszuresere: D1-->47uF kondi-->9k ellenallas (kb 9k, egy doglott autoradiobol szedtem ki talalomra) -->video jel+. Tudom, Notch-szurovel kulturaltabb lett volna de semmi kedvem nem volt tekercset hangolni hozza. Igy nem 100% tokeletes a kep: amikor a kep javareszt fekete, a maradek meg feher (pl: szereposztas), a feher resz szeleit elkeni jobbra. Ez szamomra nem igazan jelentett gondot mert szereposztast ugysem olvasok, es c64 monitornak lett megcsinalva amugy is, es ott nem igazan eszreveheto a jelenseg.

A hang bekotese: A hangeroszabalyzonak van ket labsora. A kozepenel levo a kapcsolo resz, a leljebb levo harom a hangeroszabalyzas. Az egyik szelso a test, a kozepso a szabalyzott lab, a masik szelso meg a bemeneti (van mellette egy tesztpont is, csak elfelejtettem melyik, es mar osszeraktam szoval tul keso megnezni). A bemeneti labon van egy szurokondi (masik laba test), ezt otthagytam, viszont az ugyanerre kotott ellenallast, amin keresztul eredetileg jott a jel, kivettem, hogy megszakitsam az aramkort. Ide forrasztottam a hang bemeneti labat, a test-lab ugyancsak a kozos testre ment.

Tudom, darabokban mar megtalalhato az info, gondoltam leirom egy hozzaszolasban, hogy a kovetkezo probalkozonak ne kelljen kapcsrajzokat bujnia.

A csatornavalto lyukat majd kesobb leragasztom egy commodore logo + "цоммодоре 64" felirat komboval. Jobb lenne az osszkep ha pl HT-2080Z-re dugnam ra de arra nincsenek jo jatekaim meg SID sincs benne, ugyhogy otevente kapcsolnam csak be.

Remelem segit ez valakinek, valamikor. ;)

0

zsugori
zsugori picture
***

szia
Köszi

File csatolás: 

0

Kalex
Kalex picture
*****

Megnézem, de akkor várnod kell, mert elmegyek a géptől és csak késő este tudok vele foglalkozni.
Üdv! Kalex

0

zus
zus picture

Figyi, ma én is későn zuhanok haza, ma már nem fogok tudni foglalkozni a géppel. Az a lényeg, hogy valamikor, amikor neked jó, vagy hozzáférsz a dolgokhoz, küldd el a gépkönyvet és ha tudsz segíteni a kérdéseimben, akkor a válaszokat is. Nagyon hálás vagyok már előre is. Minden kis segítség jól jön.

0

Sponsored links