You are here

Kézi amatőr adóvevő rádió gumiantenna mérésekor hatalmas SWR-t mutat a műszer. Miért ?

14 posts / 0 new
Last post
zus
zus picture

Helló ! Egy kérdésem lenne. Szereztem egy gumiantennát egy amatőr kézi adóvevőhöz. Állítólag Nagoya NA-771 (Diamond RH-771), de hogy a kicsi sárgák mit zutyultak össze valójában, azt a jó ég se' tudja.

A lényeg: a poén kedvéért megpróbáltam műszerrel kimérni az SWR-jét, nehogy elégjen a kézirádióm, ha ráteszem. A műszer bődületes SWR-eket mért (6-7 körül). Aztán rájöttem, hogy ilyen módon (antennát direktben a műszerre kötve) nem lehet a gumiantenna tulajdonságait megmérni. A kézirádió gumiantennája, meg pl. egy stabilban felszerelt körsugárzó mérése nem ugyanúgy történik.

Kérdésem az lenne: hogyan tudom a kérdéses gumiantennán a valóságos SWR értékeket megmérni ? Milyen mérési kapcsolással, ha nem kell hozzá speciális műszer ?

Megköszönök minden építő ötletet előre is, de azt kérem, hogy a válaszoló egy privát üzenetet küldjön (azt, amelyik kijön a Tanyáról, be a külsős email fiókomba és nem a Tanyán belüli levelezésbe !). Nem azért, mert sajnálom a megoldást mástól, csak sajnos ritkán tudok idetévedni, míg a saját email-jeimet naponta legalább egyszer el tudom olvasni.

Köszönöm a segítséget.

Comments
gbenyov
gbenyov picture

Hello!
Legeslegelőször: tegyél (csinálj) egy 50 ohmos ellenállást az SWR mérőd kimenetére.
Mi az eredmény?
_
gbenyov
0 Hz és az UV fény frekvenciája között minden érdekel...vagy tovább is, mindkét irányba?

0

zus
zus picture

Szia gbenyov ! Az SWR mérőmre szélassávban kábé hasonló SWR értéket képviselő 50 Ohmot tettem és azzal sikerült kimérnem az ellenállás SWR-jét. Ez egyébként a műszer gyári kalibráló ellenállása. Minden egyes mérési tartomány átállításakor be kell kalibrálnom a gépet, tehát ez nem problémás.

Inkább arra gondolok, hogy a gumiantenna mérésekor az ellensúlyokat kellene megcsinálnom a méréshez (mint a nagy körsugárzóknál). Veszek egy köralakú fémlapot, annak a közepébe beleműtök egy BNC-t és úgy mérek ? A fémlap rugara meg kábé a gumiantenna hosszával egyenlő ?
Ilyesmin agyalok, mivel szerintem a gumiantenna az egy függőleges sugárzó és én lennék az ellensúly, amikor a rádió a kezemben van és működök vele. Pótolnom kell valahogy az ellensúlyt a mérés során.

0

gbenyov
gbenyov picture

Hello,
HÁÁÁÁT a kézirádió antennákkal valóban sok baj lehet.
-Elvileg nem lehetetlen olyan antenna tervezése/készítése, amely valóban ÖNMAGÁBAN 50 ohmos lenne.
-Azonban abban igazad van, hogy egy "síma" 1/4 hullámhosszú sugárzó az antenna kimeneten CSAKIS akkor lehetne megközelítően 50 ohmos, ha van ellensúlya. DE EGY kézirádió esetén NINCS! Akkor csinálj egyet! Én -és mások is, pl. HA5BAG- csináltam, és a rádió sokkal jobb lett! Nem kellett túlbonyolítani. A BNC-re acélhuzalból hajlítottam egy rugalmas ellensúlyt, amelyet a BNC testére felhelyezünk.

Csinálj te is hasonlót és mérd meg újra!
_
gbenyov
0 Hz és az UV fény frekvenciája között minden érdekel...vagy tovább is, mindkét irányba?

File csatolás: 

0

zus
zus picture

Szia Gbenyov ! Az a baj, hogy az ötleted nem tudom megvalósítani, mert az antenna pontosan ráül a rádióra. De majd azért valahogy kipróbálom a dolgot. :-)

0

gbenyov
gbenyov picture

Szervusz, igazad lehet. Nekem egy SMA-BNC átalakítóval megy minden antennám. Ezért tudom használni.
_
gbenyov
0 Hz és az UV fény frekvenciája között minden érdekel...vagy tovább is, mindkét irányba?

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Ide írok mert talán másnak is jól jöhet.
Lehetséges, sőt biztos hogy az az antenna nem arra a frekvenciára méretezett és ezért mérsz elfogadhatatlan SWR-t.
Nem tudni hogy a kézi adóvevőd milyen széles sávban képes működni de minden képen próbálkozni kellene több frekvencián is figyelve az SWR változásának tendenciáját. Amennyiben van egy izmosabb kimenőszintet tudó szignálod akkor lehetne azzal is próbálkoznod de gyanúm szerint az SWR mérőd ehhez is érzéketlen lenne.
Ajánlanám figyelmedbe ezt a "ketyerét" : http://pe2er.nl/wifiswr/index.htm Ez egész széles sávban működik és kis meghajtással beéri. (15-20dBm) Nem csak SWR-t hanem antenna impedanciát is mérhetsz vele amiből már lehet következtetni hogy mennyire jó az illesztés. A lap alján ott van pdf.-ben is.
Itt egy cseh amatőr után építése: http://pmr.euweb.cz/swr.htm
Az eredeti közlés pedig itt: http://pe2er.nl/index.htm
Üdv. Laci

0

zus
zus picture

Köszi. Utánanézek. Lehet, hogy igazad van a frekvenciára méretezéssel. Emiatt véstem fentebb, hogy nem lehet azt megállapítani, hogy ha az ember megvesz egy ilyen antennát, akkor az eredeti vagy sem (úgy értem, hogy a ráírt paramétereknek megfelelően működik vagy sem).

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Sziasztok!

A botantennák ideális esetben negyedhullámra lennének méretezve, de ekkor két probléma lépne fel:

1. túl hosszú
2. túl kicsi a talpponti impedanciája

Ezért a fizikai méretet rövidebbre szokás választani, és egy úgynevezett "hosszabbító tekercs"-csel hangolják rezonanciára. Ez általában az antenna tövében van (lehet a rádión belül is), de lehet akár az antenna hosszának a felénél is.

Ezzel a trükkel próbálják az antennát az adott frekvencián rezonanciára hangolni, és egyúttal a tápláló oldal impedanciájára is hangolni (általában 50 ohm). Ha nem sikerül, akkor a bevitt teljesítmény nem sugárzódik le maradéktalanul, egy része visszaverődik, azaz az SWR nagyobb lesz 1-nél.

Ebből következően nincs rossz antenna, csak az adott frekvencián és meghajtó impedancián nem illesztett antenna.

Esetedben az a kérdés, hogy akkor ténylegesen melyik frekvenciára van méretezve az antenna (feltételezve, hogy 50 ohmos betáplálásról van meghajtva). Mérd le centiméterrel, szorozd meg 4-gyel, oszd el a 3-at ezzel, és kb megkapod a frekvenciát. Próbáld kideríteni, hogy van-e hosszabbító tekercs, és hol. Ez megváltoztatja az eredményt.

Itt találtam némi információt arról, hogy mi van a hosszabbító tekercs környékén (a csatlakozónál a vastagabb részben):

"Diamond" RH-771 deconstructed

Üdv, lcsaszar

0

zus
zus picture

Szia Icsaszar. Az antenna 39 cm hosszú, mint bármelyik ilyen 771-es(nek letitulált) kétsávos gumiantenna. Ha csak a hosszát nézed, akkor kb. 570 MHz körül van a rezonanciája. A hosszabbító tekercs, ha van is benne, akkor az a szárában lesz. egyelőre még nem akarom szétszedni, de lehet, hogy végül erre a sorsra jut.

Amúgy, a kézirádióm eredeti gyári gumiantennája sem egy híres valami. Annak is érdekes SWR-jei vannak (bár, hangsúlyozom, hogy NEM tudtam szabályosan kimérni azt sem). Nem lehet, hogy a rádióban az antennakimeneten van egy valami olyan mini Collins-szűrő, ami szélessávú és így megvédi a kézirádiót attól, hogy elfüstöljön egy rossz, vagy rosszul illesztett antennától ? A rádiót még úgy nem szedtem szét és nem is szeretném, mert új és használom.

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

Miért nem üzemi körülmények között méred? Avagy úgy adódott az extrém nagy SWR? Próbálkozhatsz más antennákkal is, a csatlakozójuk csereszabatos, és fillérekbe kerülnek. Általában egy hosszabbító tekercs van bennük, ami az adott frekvenciára hangolja, ott minimális az SWR-jük.

Szerk: azt olvasom, hogy nagyon sok hamisítvány létezik, melyek arról ismerszenek meg, hogy nagy az SWR-jük.

Diamond RH771 Antenna (BNC)

Antenna DIAMOND RH 771 ??? Fake ???

Üdv, lcsaszar

0

zus
zus picture

Szia Icsaszar ! Sajnos nem tudom megmondani, hogy a neten fellelhető ilyen antennák közül melyik a jó és melyik hamisítvány. Egy olyan arctól vettem, aki rádióamatőr cuccokban is utazik és akinek volt vagy párezres pozitív visszajelzése. De sajnos se ár alapján, se máshogy nem lehet kiszűrni a cuccost. Nekem is Baofeng géphez kellene az antenna.

A Puskásban a Voxline Pisti árul ugyanilyen antennáket. Nem feltételezem róla, hogy ő, mint amatőr, kacatokkal bizniszelne.

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz zus!
Néhány okos gondolat, magyarázat. az adó-vevő-antennákról.
Érdemes átolvasni.
http://www.puskas.hu/r_tanfolyam/antennak_tapvonalak.pdf
Üdv:
exGelkás

0

zus
zus picture

Köszi, az írást ismerem.

0

Sponsored links