You are here

Ponthegesztő házilag

114 posts / 0 new
Last post
TreasureHunter
TreasureHunter picture

Szóval adott a címbe lévő téma, ilyet szeretnék házilag barkácsolni.

A történet lényege, hogy tönkrement a laptopom akkumulátora, gyanúm szerint csak 1-2 cella mehetett tönkre és ez miatt letiltott az egész áramkör. Szét szeretném szedni a laptop akksit és a hibás cellá(ka)t kicserélni, a művelethez nyilván forrasztásra is szükségem lesz, de úgy tudom az ónnal való forrasztást a nagy hő miatt a cellák rosszul viselik.
Tehát szeretnék egy pillanatforrasztót készíteni, amivel gyorsan és biztonságosan tudom a cellákat kötözgetni. A 220-szal és trafókkal nem szivesen szórakoznék, nehogy a végén kiskanállal kelljen engem összeszedni, helyette van egy szünetmentes tápból vett ólom-sav akksim.

Kérdés, van-e valakinek tapasztalata, hogy azzal megoldható-e a dolog, illetve épített-e már valaki ilyesmit hobbicélra? Tippeket keresek az induláshoz.

Comments
Jaca
Jaca picture
****

Sziasztok!

Elkészült a masina, sikerült 6-os rézrudat is szerezni elektródának. A trafót szilárdtest relé kapcsolja, egyelőre csak egy lábpedállal szabályzom az időt. Konzervdobozt sikerült már jól összehegeszteni, de tuner árnyékoló lemezét nem, gondolom az ónozás vagy felületkezelés miatt. Saválló lemezzel kellene próbálkoznom? Csak azt hiába hegeszteném az akkura, nem fogja az ón.

0

stenzi
stenzi picture

Amin én gyakoroltam az pl.: a számítógép alaplap I/O takaró lemez. Ami hátul van az a bepattintható lemez a csatlakozók feliratával, nem tudom mi a neve.... :( 

2

Tranzix
Tranzix picture

I/O Shield

1

Jaca
Jaca picture
****

Forrfülnek jó a tunerek árnyékoló lemeze?

0

Jaca
Jaca picture
****

Sziasztok!

Nálam is esedékes lett pár ponton hegeszteni. Trafó megvan (azt mindenhonnan kihagyják, hogy 3 óra kiszenvedni a mikró trafójából a szekundert...), viszont a hegesztő csúccsal még gondban vagyok. Van régi szerelhető hálózati dugóm, aminek sárgaréz a dugvillája, az alkalmas lehet? Vagy csak a vörösréz jó? Sokat nem akarok szánni rá, pár akkura kellene fület tenni, meg lehet, még máskor is jól jön. 

0

thomas123
thomas123 picture

Három óra kiszenvedni?? 5-10 perc! Vasmag satuba befog, a szekunder felől a tekercset(szekundert) a vasmag síkjában vasfűrésszel teljesen elfűrészel, az az oldal leesik, utána kicsit kalapáccsal(+csavarhúzó) megütve a másik irányba kitolható egyben a maradék fél. Mehet is bele a 10-16-os MKH.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Csak ez lakkozva volt.

0

Inhouse
Inhouse picture

Szia!

És mi lett a megoldás, megfurkáltad?

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!
Igen, lyukat a közepére, aztán már ki lehetett vésni.
 

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Korábban már az autoakku bikázásával kapcsolatban is előkerült a szuper kondenzátor. Itt egy másik alkalmazási példa. Nem olyan profi mint a vezérlő elektronikás megoldás, de egyszerű célra megfelel: https://www.youtube.com/watch?v=cPnL0OvNMnY

Másrészt viszont ha olyan cellákat vásárolsz (vagy bontasz) amelyik forrfüles, azt simán lehet forrasztani.

A vörösréz sokkal jobb vezető mint a sárgaréz. Célszerű abból készíteni a hegyet, hogy minél kevésbé melegedjen és ne azon disszipálódjon hővé az energia.

Üdv.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!
Van jópár 10.000uF-os kondim, de nem bírják a rövidzárat, így marad a mikrótrafó.

1

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Kevés a kapacitás. A videón látható kondi kapacitása 500.000.000 uF. És ultra-low ESR.
Üdv.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:vörösréz vagy wolfram rúd alkalmas

Bálit

2

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Egy akku fül hegesztéséhez milyen vastag kelhet? A 2 mm2-es elég, vagy legalább 3-as? 

0

stenzi
stenzi picture

Szia. Nekem 4-es tömör rézvezeték van. Müködik akku hegesztéshez (18650).

File csatolás: 

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: D=4-5 mm, de a vége lemunkálva kúposan, az érintkező felület 2 mm.
Jól összeszorítva, utána kapcsolni, persze előtte próba, hasonló anyagon, 1-2 másodperc

Bálint

1

DINO54
DINO54 picture

0

uniman
uniman picture
***

Hello.

Megjegyzés!: Az efféle ponthegesztőkhöz egy precíz időzítőn kívül jól jönne egy beállítható áramkorlát is. Profi gépek pedig tovább "cifrázhatják" idődiagram szerint változó erősségű árammal....ahogy azt az éppen hegesztett anyag (fajtája és vastagsága) megkívánja.

Persze az időzítő helyettesíthető akár egy lábpedálos kapcsolóval... :D

Üdv.:Uniman

0

welding alt
welding alt picture

Szia Uniman!

Szép eszmecsere van ( amper, volt, szuperkondi, időzités, stb.) , csak egy dolgot hiányolok. A nyomást. Azonos villamossági feltételek mellett lényeges, hogy ua. erő hasson minden esetben a ponthegesztrésre itélt alkatrészekre ( sorozatgyártás) .

Üdv. welding alt

0

Inhouse
Inhouse picture

Sziasztok!

Lehet ezt szépen is csinálni. :)
Ponthegesztő KIT, beállítható, diagnosztizál, stb.

0

TreasureHunter
TreasureHunter picture

az szép munka, én még azzal is küzdök, hogy az akksit úgy szedjem szét, hogy alatta lehetőleg ne sértsem meg a cellát, de az akksi külső borítását se törjem szét.. :D

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: ez korrektnek tűnik, kérdés, mennyibe kerül

Bálint

0

Inhouse
Inhouse picture

Szia!

Ott van a link a videó végén. Teljesen összeszerelve 213€, anélkül 152€. Akinek ilyenre igazából szüksége van, lehet, hogy nem annyira vészes. :)

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: kösz, elkerülte a figyelmemet

Bálint

0

csakyt
csakyt picture

Szia
Én csináltam magamnak egyet egy mikró trafóból. Szuperul működik. Most egy nagyobbat akarok csinálni, amivel már vastagabb vaslemezeket is össze lehet hegeszteni. Egy rendes villany hegesztőből fogom csinálni. Most készítem el hozzá az időzítőt. Ez után már csak két kb 30-as átmérővel rendelkező réz rudat kell szereznem, hogy lepróbáljam. De hobbi szinten a mikró trafója a legjobb és a legegyszerűbb. Nekem ez egy 6.-os csavart, másodpercek alatt vörösre izzítja.
Tibi

0

TreasureHunter
TreasureHunter picture

ennyi alapanyagom van, ezzel megoldható?

File csatolás: 

1

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia!

Szekunder hány menet ?
Huzalvastagság ?
Tömör réz huzal vagy sodrott ?
Köszi.

Üdv: István

0

csakyt
csakyt picture

Szia
Ahogy ígértem, csináltam képet róla. A vezeték, 10mm-es
ponthegesztő
Tibi

1

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia!

A többiektől elhatárolódva én mindenesetre Köszönöm !
Ami érdekelt azt megtudtam.

Üdv: István

0

csakyt
csakyt picture

Szia.
Szívesen. És ha közel laksz akkor még el is jöhetsz hozzám, és mielőtt csinálnál, megpróbálhatod, hogy valójában mire képes. lehet hozzá csinálni egy időzítőt amivel belehetne állítani, hogy milyen lemezre lehet jól használni, és kis munkákra szerintem kiváló, mert biztosan nem ég le 100 pöttyintés után sem.
Tibi

0

uniman
uniman picture
***

Hello csakyt!
Nem látom, hogy mi lett a "sönttel"... ugye nem maradt benne? :hmmm:
https://elektrotanya.com/?q=hu/content/leegett-mikrohullamu-trafo-ujraha...
Üdv.:Uniman

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Azért ezzel, nem dicsekednék. Az a védővezető kinek ártott, hogy nincs bekötve? A primer bekötés is megér egy misét. Így még provizor és saját magának se szerel az ember!

Üdv! Kalex

0

csakyt
csakyt picture

Szia
Igazad van, hogy nincs bekötve a föld, de ez azért, mert csak kipróbálva lett a hegyekkel. Ez még nincs rendesen össze rakva. A primer vezetékek is azért vannak így, mert még nincs kitalálva az, hogy a hegyeket, milyen karokkal oldjam meg. Kipróbáltam, hogy egyáltalán működik-e vagy nem. És működik. Arra jó, hogy vékonyabb lemezeket össze illesszen valaki. De mint írtam, egy rendes nagy villany hegesztőt fogok átalakítani arra a célra, hogy egy 1-es-1.5mm es lemezt, rendesen és erősen össze lehessen hegeszteni.
Tibi

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Ügyes. A reklám elhelyezés is a szülő könyvtár révén. :)
L.

0

csakyt
csakyt picture

Szia
Milyen reklámról beszélsz?
Tibi

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
http://csakyt.hu/download/
Katt a Parent Directory-ra , és ott találod. Vagy nem tudsz róla?
Egyébként ha böngészés közben ilyen strrukturájú oldalra bukkanok, mindíg végig szoktam "nyálazni" mert sok hasznos dologra akadni ily módon. Ha így kiteszi valaki a tartalmait, feltételezem hogy szándékosan teszi, ezért nem gondolom hogy a magán szférájába hatolok be. Ha mégis így lenne, az illetőnek kell(jen) úgy elhelyezni az anyagot hogy csak az általa megengedett legyen látható a nyilvánosság számára.
Laci

0

csakyt
csakyt picture

Szia
Szerinted ha már van egy saját szerverem, akkor hova máshova kellett volna felraknom a képeket? Megadhattam volna egyenként is a képek elérhetőségét, de annak mi értelme, hogy ha egy helyen vannak, akkor külön adom meg a címet? Hidd el, nem reklámként tettem ide, mert nincs szükségem reklámra. Ezt elhiheted! Már csak azért sem, meg abbahagytam azt a tevékenységet. nyugdíjba vonultam, így nem is igazán használom már másra az oldalt, csak arra, hogy ha szükségem van a tárhelyre valamiért, akkor a sajátomat használom és nem a másét! De komolyan elgondolkodtam már azon, hogy itt hagyom ezt az oldalt, mert itt már csak a kötözködések, okoskodások mennek úgy, hogy több a hülyeség, okoskodás, mint a használható gondolat.
Tibi

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Talán így:
http://csakyt.hu/download/ponthegeszto1.jpg
http://csakyt.hu/download/ponthegeszto2.jpg
Ez két kijelölés és beillesztést jelent. Igazán nem nagy fáradtság.
Nem kötözködés képen jegyeztem meg amit...
Van aki közszemlére teszi minden dolgát a kutya, gyerek, stb. -vel bezárólag.
A Te esetedben nem ez a helyzet de még is érthetetlen számomra ez a fajta szerintem értelmetlen és túlzott érzékenység.
Laci

0

csakyt
csakyt picture

Szia
Pedig kötözködésnek fogtam fel, mert nem érdemileg szóltál hozzá, hanem egy teljesen más, jelentéktelen dologba kötöttél bele. Igen, bele kötöttél, mert szóvátettél olyan dolgot, ami amúgy egy nagy marhaság! Tudod ezekből van elegem már, hogy már a leg több esetben semmi érdemi hozzászólás, csak az, hogy ki, mibe tud belekötni. Röhelyes már ez az egész. Ez nem sértődöttség, hanem fáradtság és értelmetlen már a részemről. A kritikákat elfogadom, de csak akkor, ha az a tárgyhoz tartozik.
Tibi

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Néked a világ, mely Téged körül vesz- dolgaival van problémád. Azt most és itt ne részletezzük milyen vonatkozás(ok)ban.
Ezen én nem tudok segíteni csak tenmagad azzal hogy nem nehezíted meg az életed hátralevő részét saját magad elhatározásából.
.
A témához pedig igen is érdemben szóltam hozzá már a legelején. Kezdve azzal hogy hogyan gondolja a topik nyitója azt hogy csak a hibás cellákat cseréli az akku pakkban. Erről azóta is mély hallgatás honol pedig több szempontból is fontos szála a felvetett problémának. Vagy a lényegében pufferkondenzátor célra gyártoott kondenzátorok rövidzár jellegű kisütésével járó problémák. Elég ennyi?

Laci

0

csakyt
csakyt picture

Szia
Igen, olvasok és olvastam a hozzászólásaidat ami érdemi is. Én nem is erről beszélek. Tudod, én is sok olyan mondatot tudnék írni, ami eltérne a topik érdemi részéről. De magamba folyton és inkább átlépem. A véleményemet megtartom magamnak és így nincs gondom. De ez a topik is szinte már mem is arról szól, ami.
Tibi

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
A topik "lényegéről" :
Kezdte a topiknyitó hogy Ő "forrasztani" szeretne. Akkut. Aztán fel lett "homályosítva" hogy azt bizony ponthegesztik. Csak olvass bele a nyitóba, magad is láthatod ennek a nyomát mert csak a cím lett korrigálva.
Már az első hozzászóló (IS) aki a Józsi(city) volt megpróbálta a dologról lebeszélni mert ha nem napi szinten akar ezzel foglalkozni mert erősen kétséges a végeredmény a "feljavított" akku képességei és nem utolsó sorban biztonsága okán.
Aztán ott van az akkuban található felügyelő chip körüli polémia.
Majd hogy ki és hogyan képzel el egy ilyen célra használható ponthegesztő készüléket avagy ki és hogyan csinálta ezt meg.
Messze nem ez az egyetlen probléma felvetés ahol a dolog természeténél fogva több szálra bomlik é s "megy a kötözködés".
Laci

0

csakyt
csakyt picture

Szia
Szerintem van egy gondolata, elképzelése, és ehhez szeretett volna segítséget kérni. Mindenki leírta a maga gondolatait, és ő majd szerintem eldönti, hogy miként tovább. Én nem szeretném azt, hogy valaki nem érdeklődjön, ne akarjon valamit megtudni, megcsinálni. Most gondolom végig olvasott mindenkit és eldönti majd, csinál-e magának akár hobbiból is egy ilyent, vagy nem.
Tibi

0

TreasureHunter
TreasureHunter picture

ebben a kommentben leírtam, talán olvasni is kéne:
ID:379199

0

city217
city217 picture

Neked meg dolgozni, mert amint látom itt pont hegesztő nem lesz!
Ne videózz csináld! de már a 230V is ragaszt, csak lejjebb kell menned oszt jónapot! Már közel a száz dumához, szerinted van az aki ezt végigszenvedi?!

Munkára, sok sikert!
J.
ui: Azért hogy segítsek is, már több tucat pack-ot megjavítottam pákával, csak azzal is tudni kell bánni /de már írták/. Megpucol, gyorsan kicsit megcinez /a lemezt is/, és a lemezt a pákával rányomva összeragaszt! ..secc-perc, egyért meg nem érdemes építkezni. :) Ezért kérdeztem hogy ipar lesz vagy szórakozás. Az akkuk párosítása csak akkor számít ha komoly az elektronikája cellánként bajlódik vele, de még azt se tudjuk.
Egyébként hogy tudjátok, a ponthegesztést nem a hővédelem miatt találták ki, hanem azért hogy a lemez ne deformálódjon. A sok közül az egyik szakmám a hegesztő. Pont. :)

0

TreasureHunter
TreasureHunter picture

nos, amíg ponthegesztőm nincs, addig valóban nincs más választás mint pákával megcsinálni ezt az egy javítást (aztán meg reménykedni hogy nem robban a képembe).

Viszont nem olyan egyszerű, hogy na munkára! Miért? Azért, mert az 1F-os kondis megoldás tetszik legjobban, de nincs ilyen kondim és venni meg elég drága lenne. Másik dolog, hogy ha kijavítom a cellát attól még az áramkör le lesz tiltva, így ez egy probléma továbbra is, addig nem tudok hozzálátni amíg ez nincs megoldva.

Tehát kérlek ne siettess, ezt a fórumtopicot azért hoztam létre, hogy ötleteket / segítséget gyűjtsek és alaposan körüljárjam a témát mielőtt bármibe belekezdek.

0

city217
city217 picture

Szia.
Akkor gyerünk mutasd a pack-ot és az elektronikát, majd mi megoldjuk. Én már beizzítottam a pákát.
Abban igazad van hogy nem hajt a tatár, de itt te egy pack-al szenvedsz /úgy indult/. De ha előbb tapogatózol akkor én itt se voltam. :)
Üdv.

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia!

No ebben igazat kell neked adnom.
Én is hasonlóképpen javítom.
Amikor szétszedem, ügyelek, hogy mindegyik cellán maradjon egy kis forr fül.
Ezeket a lemezeket aztán gond nélkül tudom egymáshoz forrasztani.
Két bontott akkuból csinálok egyet, tehát nincs gond azzal hogy új+régi.

Üdv: István

0

city217
city217 picture

Szia.
Még annyit tennék hozzá, hogy szétszedni csak "roncsolással" lehet, arra lehet törekedni hogy az minimális legyen.
De ha szereti a sört akkor tudhatná, hogy a magyar szig-szalaggal mindent megold. De ha mindenképpen építeni akar, akkor idéznék még egy nagyot, Gyurcsányt, "na gyerünk, fogjunk hozzá"
Üdv.

0

DINO54
DINO54 picture

Heló !
Azok a cellák már soha nem lesznek a kívánalmaknak megfelelően egyformák a frissen beépítettekkel. Ezért csak kidobott pénz és elvesztegetett idő, energia a részleges cella csere.
L.

0

TreasureHunter
TreasureHunter picture

az időmet és energiámat nem számolom, mert hobbi. Pénzt nem költök cellára, mert rossz aksiból szedek ki cellát (ami még jó). Vettem ugyan egy balanszolós elemtöltőt, de azt nem csak Li-ion cellákhoz fogom használni.

Jelenleg ki kell kapcsolnom a laptopot ha arrébb szeretném tenni a laptopot, és a tápcsatlakozója is könnyen kicsúszik, így van hogy kirántom és kikapcsol a gép munka közben.. Azért szeretném megjavítani az akksit, hogy legalább egy pár percet bírjon, amíg arrébb megyek, vagy ha kicsusszan a töltő, nem azért hogy újra 1-2 órát kibírjon.. Erre a célra meg nem veszek utángyártott akksit, túl drága és kevés ideig bírja.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Csak hogy ki nem maradjak onna, ahol ott van Józsi, meg a Dinó.
Ha az ekksi elektronikája meg akar viccelni, és hiába teszel bele új cellákat, akkor még fenn áll a lehetőség, hogy a töltő csatlakozója felől táplálod meg akksiról. Ehhez lehet, kell még pár cella, meg egy töltőáramkör is. Aztán amíg kihúzod a töltőt, addig az akksi tölti a gépet :)
Ha meg hülyeséget mondtam, akkor van egy 84. hozzászólás is.

Üdv: Jácint

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
#87
Hurrá! Kitaláltad a külső aksis táplálást. Ne hogy azt hidd másnak ez nem jut(hat) eszébe. Nálam is felmerült, de hát ehhez is kellene néhány kb. egyforma állapotú hadra fogható akku cella. Töltőt "buherálni" hozzá, doboz egyebek... A kérdező egyébként a hobbystákra egyáltalán nem jellemző módon ódzkodik komolyabb munka befektetésétől. Már látom e megjegyzésre a reakciót de könyörgöm:nee! Mondjuk ennek a megoldásnak az előnye: hogy ha sikerülne esetleg felrobbantani az akkut az nem a laptop belsejében történik. Készt haszon.
Az Asus K50IJ laptopom már ugyan csak öregecske (2009-ben vettem) Az üzemidő túlnyomó hányadában (95%+) hálózatról használom de ma is kibir 20-30 percet akkuról a használt programok függvényében. Ha a kérdező gépe kielégíti a felhasználói igényeit, nem értem hogy miért idegenkedik egy új vagy utángyártott akku beszerzésétől. Én minden szívfájdalom nélkül megtenném. Már csak azért is mert soha sem rohantam mindig a legújabb kütyü generációkat beszerezni.
Laci

0

TreasureHunter
TreasureHunter picture

Kezdem azt hinni hogy nem is olvasol, csak write-only módban vagy. És ha már megemlítesz akkor hadd reagáljak, mi az hogy nee?
Nem ódzkodok a munkától, hanem ismételten és nyomatékosan írom - hátha így megérted - nincs még minden eszközöm beszerezve, hogy elkezdhessem a munkát, és a topic arról szól, hogy kiderítsem mely eszközöket szerezzem be a munkához és melyik vonalon induljak el. A továbbiakban ha építő jellegű hozzászólásod nincs, kérlek kerüld el a topicot.
Nem, nem veszek hozzá utángyártott töltőt, mert kb fele annyit kéne értem fizetnem, mint amennyit a 4 éves laptopom ér, arról nem is beszélve, hogy 1-1,5 év után dobhatnám is a kukába.
És most komolyan a hozzászólások számát számolgatjuk? Nincs elég hely a szerveren? Talán kevesebb ilyen kommentet írj, és akkor kevesebb lesz az off is.

0

DINO54
DINO54 picture

Heló !
A szükséges eszközök: kéziszerszámok a csipesztől a klf.fogókig amit csak el tudsz képzelni. Mechanikai munkákhoz a tűreszelőtől a satuig ami csak belefér. Kézi és esetleges asztali szerszám gépek. Mérőműszerek igény és pénztárca szerint. Forrasztáshoz eszközök szintén igény és pénztárca szerint. Nyákgyártáshoz eszközök ha magad készíted. Némi bútorzat és tároló eszközök. Na és egy alkalmatos helység mert mind ez nem fér el a kredenc sarkán. Nem árt a szakirodalomnak is helyet szorítani ha nem sértlek meg ezzel a tanáccsal. Ezt a szakmát még ha amatőr szinten is szándékszol művelni, vérrel és izzadtsággal, rengeteg munkával lehet megtanulni. És ez még a minimál üzemmód. Bár ha azt nézzük egy igazi vérbeli pecás sem kispályázik.
Úgy látszik túl jó emberismerő vagyok mert tökéletesen magadra vetted az "ódzkodást" mert igen is a hozzá állásodból ez jön le.
L.

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
Rengeteg infó van erről a neten...meg a Youtube-on.

Üdv.:Uniman

0

109ha014
109ha014 picture

Kedves Uniman!

Nem látom jól a képen,hogy a két tekercs között lévő szigetelt vasmag kivan véve belőle vagy benne kell legyen?
Kaptam pár mikrót bontásra és azon méláztam,hogy ha 1:1 trafónak csinálnám meg működne és hogyan? tehát két primer egy vason.
Köszönöm megtisztelő válaszát!

 

0

uniman
uniman picture
***

Kedves 109ha014!
"A leírások túlnyomó része nem tesz említést a tekercsek között lévő mágneses söntökről, de néhol kifejezetten ajánlják az eltávolításukat"
Link
Az a kép persze nem az enyém: https://www.hobbielektronika.hu/forum/getfile.php?id=260311
A lágyindító használata: ha anélkül a ponthegesztő lecsapja a biztosítékot, akkor egyértelmű, hogy lágyindítót kell használni.

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Szia!
Igen a ballasztot ki kell venni.
De ez a trafó nem jó leválasztó trafónak!
Először is a szigetelése... Inkább nincs.
Másodszor egy egészen picikét fel van gerjesztve.

0

109ha014
109ha014 picture

Kedves Mosószaki!

Köszönöm a válaszát!
Van még valami ami mindenki figyelmét elkerülte mivel nem látok a fotókon semmit belőle.
Mi a helyzet a mikrosütőben lévő lágyindítóval?
Relé mellett az a nagy kerámia ellenállás lehet,hogy nincs mindegyikben csak a nagyobbakban?
Ez a főbetáp panelen szokott lenni az EMI filter mellett.
Köszönettel várom válaszát.

simi!

 

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Ha van, akkor megy 6 amperes kismegszakítóval is.
Ha nincs, akkor néha veri a 10 amperest is.
De végül is mi a terv? Mit akarsz?
Itt ponthegesztő készítésről van szó, de az írásaidból más fele asszociálok.

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia!

Köszi, az infókat a neten én is ismerem, de én az ő konkrét "készülékére" voltam kíváncsi.

Üdv: István

0

csakyt
csakyt picture

Szia
Réz sodrott vezeték. Ha kimegyek a telekre, megmérem az átmérőt, de ha jól emlékszem 16.-os az átmérő. De le is fényképezem ha kell.
Tibi

0

ppeti84
ppeti84 picture

0

TreasureHunter
TreasureHunter picture

láttam én is, de köszi

0

DINO54
DINO54 picture

Heló !
Láttam én is de nem akartam ajánlani mert elég "gánynak" tűnt.
Laci

0

TreasureHunter
TreasureHunter picture

Egyelőre ez tetszik legjobban:

https://www.youtube.com/watch?v=VSGhcC35Z6Q

0

TreasureHunter
TreasureHunter picture

kérdés, ha ilyet használnék a videóban lévő helyett:

http://www.mercateo.hu/p/2708-DB5U407W35060HA/Kondenzator_elektrolit_SNA...

Akkor mit kéne módosítanom?

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a kondenzátort

Üzemi feszültség: 2.7V DC

Miért ragaszkodsz a kondenzátoros megoldáshoz?

Hogyan számolod ki a szükséges energiát, töltésmennyiséget

Bálint

0

TreasureHunter
TreasureHunter picture

azért mert olcsón beszerezhető és nem kell trafóval bajlódni, gyors és egyszerű.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: majd referálj a kondenzátoros megoldásról

Bálint

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
Még mindig ? Persze, ha hever a fiókod alján 1 farádos elkó, akkor sima ügy...de ha nem? (Persze beszerezhető lényegesen olcsóbban is.) :D
Üdv.:Uniman

0

TreasureHunter
TreasureHunter picture

hinnye, szép árfekvése van..
Lehet megvárom az olcsó grafén szuperkondikat :D

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
OK...de előtte derítsd ki, hogy max. "hányszáz" amperrel süthetők ki. :hmmm:
Üdv.:Uniman

0

DINO54
DINO54 picture

Heló !
"de előtte derítsd ki, hogy max. "hányszáz" amperrel süthetők ki."
Na ja... Általában mindig felhívták a figyelmet az adott helyeken hogy a nagykapacításu elkók rövidzárjellegű (itt ez történik) kisütését a lehetőségekhez képest kerülni kell mert a fegyverzetek hozzá vezetését nagyon igénybe veszi, szélsőséges esetben megszakítja. Ezért pl. javítás során mérés és/vagy alkatrészcsere előtt az érintett elkókat pár ohmos ellenálláson keresztül sütöm ki már csak a rövidzárral történő kisütés égésnyomának elkerülése miatt is.
Ezek a kondenzátorok nem szeretik az efféle igénybevételt. Pl. a villanócsöves vakuknak is a cső mellett az energia tárolásra használt elkójuk a leggyakrabban tönkremenő alkatrészük.
Belenéztem pár elkó adatlapjába, de erről a "hányszázamperről" mély halgatás honol illetve az inkább impulzus jellegű kisütésre de nem nulla feszültségig-vonatkozik.
Egy drágább, különleges kondenzátort nem használnék hegesztéshez mivel nem belátható az élettartama. Ha pedig a sokszázampert megpróbálja az ember nagyságban és időben kordában tartani, az drága és szintén könnyen meghibásodó elektronikával oldható meg ha és egyáltalán... S ha már itt tartunk. Egy ilyen elektronika mitől is egyszerűbb mint egy izmosabb trafó alkalmasan választott szekunder feszültséggel a primer körben időzített bekapcsolással.
Laci

0

TreasureHunter
TreasureHunter picture

ez 500F, 2.7V, pár dolcsiért kapható

https://www.youtube.com/watch?v=0FZVzVo8gLM

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia!

Látszik, hogy nem ismered a szuperkondikat.
Röviden: energia tárolásra lettek kifejlesztve, hogy kiváltsák a hagyományos elemeket.
Azért 2.7V mert a 3V elemet hivatott kiváltani a digitális rendszerekben.
Feltöltési ideje hosszú, de rövidebb mint egy akkué.
Kisütni is csak lassan lehet, hiába zárod rövidre a lábait.
Ezt úgy képzeld el mintha lenne rajta egy elektronikus áram korlát.

Ha szeretnél kondis ponthegesztőt, nem úszod meg a párhuzamosítást.
Egy kondi telepet kell létrehoznod. Ennek előnyeibe most ne menjünk bele, mert hosszú.
A legideálisabb lenne 22.000uF x 50db kondiból (ez a legjobb ár/érték arányú).

Remélem segítettem.

Üdv: István

0

TreasureHunter
TreasureHunter picture

akkor a linkelt videóban miért működik mégis?

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia!

Én leírtam. Tégy belátásod szerint.
Viszont, tartsd szem előtt, az előttem szólókat: "A hegesztési idő általában 02- 06sec " - ezt nem lehet kondival megvalósítani !

Üdv: István

0

uniman
uniman picture
***

A filmekben minden (másképp) működik...
A "jó" filmekben mikor egy kocsit porrá zúznak, te észre sem veszed, hogy az első képkockán láthatóhoz képest az utolsón már a 12-dik példányt látod. :D
Az hogy működik, az OK, de meddig (2x...8x)? Nos ez az ami nem OK ! :szetver:
Akár 1,9 kW kellhet hozzá...
Üdv.:Uniman

0

Isaac
Isaac picture

Szia!

Esetleg:

PL1: https://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_7846.html?pg=0
PL2: https://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_4093.html?pg=0

Itt lehet találni 1-2 jó megoldást.
Már én is nézegettem a házi ponthegesztő témát. ;)

0

TreasureHunter
TreasureHunter picture

rövid távon mint írtam a laptop akksi megjavítása a cél, hosszabb távon meg valami ilyesmi:

https://www.youtube.com/watch?v=quw0YK0HYyo

0

Jaca
Jaca picture
****

Sziasztok!

Láttatok már ilyen DIY videóban normális pákát? Na meg szabályszerű forrasztást? Mikor megmelegítem a forrasztandót, adok neki forrasztóónt, elveszem az ónt és elveszem a pákát?

Üdv: Jácint

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a laptophoz, olvastad, amit agressív és DINO 54 írt a témához?

Bálint

0

thieringpeti
thieringpeti picture

0

TreasureHunter
TreasureHunter picture

nah ez pofás kis videó, letisztult, érthető. Azért a primer tekercset illene leszigetelni nem?

0

DINO54
DINO54 picture

.

0

Tomio65
Tomio65 picture

Szia Laci!

Köszönöm, hogy szóltál. kijavítottam.

Tomi

0

Tomio65
Tomio65 picture

Szia!

Neked ponthegesztőre van szükséged az akkupakk összehegesztéséhez.
Én karácsonykor dobtam össze egyet "kukából kiszedett hulladékokból".
Mikróból kikapott trafó szekunder tekercsét kidobtam, helyette kb 1,5-2méter 16quadrátos vezetékből 2 menetet tekertem, aminek a végére két kihegyezett vasúti felsővezetékből (tömör bronzos ötvözet) csináltam a ponthegesztő elektródákat.
A primer kört NE555 ből készített időzítővel (0,1-1,5sec) egy SSR-en keresztül, lábkapcsolóval vezérlem. Az SSR helyett bármely relé megfelel aminek az érintkezői 5-6A-t elbírnak.


De ha nem akarsz tökölni itt lehet kapni:

A 12V-os tápot valamilyen hulladék berendezésből kiszedtem és az 555-ös elektronikával egy próbapanelra tettem.
A lábkapcsolót régi reléből készítettem. A doboz amibe az egészet raktam egy régi trafó háza volt. Kapcsolók, csavarok, alkatrészek, potik pedig a fiókból.


Nikkel szalagot pedig innen vettem:

A hegesztési idő általában 02- 06sec ami a nikkel szalag vastagságától valamint az akkumulátor fajtájától függ. Az új akksik hegesztése előtt nem árt a régin gyakorolni, az időt beállítani.
Nekem bevált, bár olyan sokat még nem használtam, de eddíg minden tökéletes.

Üdv: Tomi

0

TreasureHunter
TreasureHunter picture

szép jószág, valami ilyesmire gondoltam, bár az ólom-sav akkus dolog nekem biztonságosabb, nagy feszültségekkel nem játszadoznék egyelőre még :)

0

DINO54
DINO54 picture

Heló !
Mi a biztonságosabb abban hogy az x Ah-s akkumulátort rövidre zárod akár csak egy pillanatra is?
Nem fogja túlságosan szeretni. Azt hiszem. De inkább tudom!
Ha tapasztalatlan vagy inkább halgass azokra akik azok!
Laci

0

DINO54
DINO54 picture

Heló !
Amire az ismereteim szerint ügyelni kell az az hogy a sorba kötött cellák azonos állapotúak legyenek. Nem túl szerencsés dolog ezt az alapszabályt áthágni még akkor sem ha a töltés cella szinten kiegyenlített módon történik.
A cellákat nem lágyforrasztással kötik össze hanem ponthegesztéssel. Ez okozza ugyan is a legkisebb hősokkot. Egyébként ilyen cella cserével több akkumulátorokat árusító cég is foglakozik ahol ezt szakszerűen elvégzik legyen az kéziszerszám vagy bármi egyéb akkumulátora. Eltérő képességű illetve állapotú cellákat egyáltalán nem veszélytelen sorba kötni!
Laci

0

TreasureHunter
TreasureHunter picture

nos igen, ponthegesztés, ezt a szót kerestem :) Tudtam, hogy erre van szükségem, csak a magyar nevét nem tudtam.
Van egy Imax B6-os balanszolós töltőm, azzal nagyjából azonos állapotúra hozom a cellákat visszaszerelés előtt majd.

0

scansat
scansat picture

Sziasztok!
....nem, te nem ezt a szót kerested. A ponthegesztés azt kb. annyira fedi a valóságot mint az, hogy minden merevlemez Winchester (alias vinyó) vagy minden láncfűrész Stihl fűrész..stb.

Ellenállás hegesztésről beszélünk, azon belül ponthegesztésről (létezik ellenállás hegesztésnél vonalhegesztés is).

A munkahelyemen rengeteg féle ellenállás hegesztő van amit javítok, sőt teljes felújítás esetén alapjaitól építünk újjá. Még elektroncső vezérelt is van amit modernizálunk.

Pár hegesztés erejéig felesleges építeni. Ráadásul túl nagyot pláne nem. Egy 20x20 cm-es transzformátor már 25 KA-es hegesztőáramot is tud produkálni. Hegesztendő anyagoktól függően van lágy és kemény munkamenet ahol fordított arányban játszanak az árammal és a hegesztési idővel. De ugyanilyen fontos az elektróda hegy mérete és anyaga is. Elektróda réz benne Wolfram.

0

dankasan
dankasan picture

Szia! Milyen a laptopod? Van egy új akkum Asus-hoz,azzal meg úgy jártam,hogy akku vétel után alaplapos lett...

0

TreasureHunter
TreasureHunter picture

Hello,

Dell Inspiron 7520

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
Nos ennek a Dell gépnek még a töltő tápegysége is kommunikál a notebookkal...az akku elektronika szintén. Tehát, ha az elektronika úgy dönt, hogy GAME OVER, akkor te hiába fogsz odahegeszteni bármilyen "atom" li-Ion cellákat... Ha kiesik a dugó, ugyanúgy nem lesz hajlandó tovább működni akkuról és kikapcsol ! Nem hiszed ? :hmmm:
Sokkal egyszerűbb lenne megakadályozni, hogy a töltő dugój mechanikusan ne tudjon a helyéről kiesni...vagy nem?
Üdv.:Uniman

0

DINO54
DINO54 picture

Hali !
"Sokkal egyszerűbb lenne megakadályozni, hogy a töltő dugój mechanikusan ne tudjon a helyéről kiesni...vagy nem?"
Sárga, csíkos szigszalag na és a WD40. Ezek mindenre jók! /a magyar mekgájver rekvizítiumai./ :)
laci

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia!

A SuperGlue-t kihagytad :P

Üdv: István

0

dankasan
dankasan picture

:(

0

agressiv
agressiv picture
*

Kár a gőzért, ha egyszer letiltja a kimenetet az elektronika az már nem fog visszakapcsolódni, csak a szoftver resetelésével, amire nincs nyílvános szoftver. Keress új akksit az eBay-en.

0

TreasureHunter
TreasureHunter picture

nem keresek, fele annyiba kerülne mint amennyit ér a laptop :)

0

jakyg
jakyg picture

Szia!

Én Patona márkájú, utángyártott (de új, garanciális) prémium akkut vettem a DELL E6420-as laptopomhoz (elvileg a tiedbe is ugyanaz az akku kell), 12eFt volt a postával, ez alig több, mint a gyári, de használtak ára, nekem eddig bevált.

0

city217
city217 picture

Szia.
Egy akkunak ekkora cécó, vagy vállalkozást nyitsz? :)
https://www.google.hu/search?q=laptop+akku+jav%C3%ADt%C3%A1s+h%C3%A1zila...
Üdv.

0

Pista47
Pista47 picture

Szia!
Már többször is sikerült kivezetést forrasztanom a 18650 Li-ion akkura.
Először is üveg ecsettel egy kis felületet alaposan megtisztítottam.
Azért üveg ecsettel, mert másféle tisztogatás, reszelgetés, smirglizés nem jött be korábban.
Kis felületet, ami éppen, hogy csak nagyobb a rákerülő huzalvégnél.
Egy pillanat páka hegyét egy kissé megmelegítve bemártottam fenyőgyantába, hogy a gyanta végig folyjon rajta.
A pillanat páka hegyével elkezdtem melegíteni az akku felületét, de azonnal nyomtam neki az ónt is, rögtön látszott amikor megolvadt az akku felületén, de akkor azonnal abba hagytam a melegítést.
A ráforrasztandó huzalt előónoztam, ha volt rajta galván ónozás, ha nem.
A huzalt az akku előónozott felületére téve rövid forrasztással összeolvasztottam a két ónt.
Még egyszer sem robbantam fel, pedig már sokszor megcsináltam.
Meg kell jegyeznem, hogy voltak olyan akkuk, amiket egyszerűen nem lehetett ezzel a módszerrel megforrasztani, de abból csak néhány darab volt.
Vagy.
Volt itt a tanyán erről már szó, ponthegesztőt készíteni kondenzátorokkal még 2013-ban:
Hegesszünk kondival
http://elektrotanya.com/?q=hu/content/hegesszuenk-kondival
Ezt a módszert nem próbáltam, de az is biztos, hogy az ilyen hegesztés előtt is alaposan meg kell tisztítani a hegesztendő felületeket.

0

TreasureHunter
TreasureHunter picture

köszi a tippet, bocs a hülye kérdésért, de az üveg ecset az milyen? :D

Amúgy nem szeretném forrasztópákával csinálni, mert lerövidíti a cellák élettartamát, azért gondolkozok "spot welder"-ben, nem tudom a magyar nevét.
Amúgy ha már "úgy is mindegy" szintű akksival csinálom, akkor ott már végülis nem számít nagyon ha megrövidítem az élettartamát. Csak fel szeretném éleszteni, hogy azért 15-20 percet még bírja, mikor átpakolom valahova a laptopot ne kelljen már kikapcsolgatni..

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Üdv! Megmérted az eredeti akkuk kapacitását? 99%-ban nem az csökken le jelentősen, hanem az akkuba épített töltésciklus számláló érte el a limitet, és közli a laptoppal, hogy szar az akku. Jópár ilyen laptop, akkut szedtem már szét, mert a szervizben kicserélték-kidobták őket, 90%-ának nem cellagondja volt, hanem szoftveresen resetelni kéne az akku chipjét.

0

TreasureHunter
TreasureHunter picture

hogy lehet azt a chipet szoftveresen resetelni?

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
Igen ki lehet...csupán egy 5000-10000 dolcsis célberendezést kell beszerezned hozzá. :D
Persze, mivel nem írtad meg, hogy most éppen milyen akkupakkal kínlódsz, abban milyen "chip" működik... :falfej: ...talán van más megoldás is.

Olvasgass egy kicsit: https://elektrotanya.com/?q=hu/content/laptop-li-ion-akksi-csak-par-perc...

Üdv.:Uniman

0

Pista47
Pista47 picture

Szevasz!
Üveg ecset.
A szakmai berkekben csak üveg ecsetként volt mondva, erről van szó:
https://hqelektronika.hu/termekek/?keres=%C3%9Cvegsz%C3%A1las%20tiszt%C3...
Mindenképpen érdemes venni belőle, mert nagyon sok mindenre jó, például ha egy tévé NYÁK felületére szeretnél forrasztani, de ott van a védőréteg. Mással nem tudtam igazán forraszthatóvá tenni a felületet, például hiába smirgliztem.
Nem hinném.
Nem hinném, hogy az akku élettartamát ez a kivezető készítés megrövidítené.
Emlékeim szerint a külső burkolat alatt valamilyen homok van, és azon belül van a tényleges akku.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

" nagyon sok mindenre jó,"
Elsősorban arra, hogy ha valamit megtisztítasz vele, akkor tuti beleál pár darab a bőrödbe. Én is hasznos dolognak tartom, csak arra kell vigyázni, nem asztal felett, hanem vödör felett kell használni. A letört pici üvegszálak tudnak kellemetlenkedni.

Üdv: Jácint

0

Pista47
Pista47 picture

Szia!
"akkor tuti beleál pár darab a bőrödbe"
Érdekes, erről eddig nem is tudtam.
Amíg a biológia el nem szólított a munka világából, addig elég sokszor, mondhatnám naponta használtam az üveg ecsetet éppen az asztal fölött, és soha nem találkoztam az általad említett jelenséggel, nem szúrt, nem ment bele az ujjaimba, az is igaz, hogy minden munka után leporszívóztam a műhely asztalt.

0

TreasureHunter
TreasureHunter picture

mivel ez egy hobbi, ezért nem tekintem cécónak :)

0

Sponsored links