You are here

LCD LED TV háttérvilágítás teszter...

64 posts / 0 new
Last post
SJózsef
SJózsef picture

Sziasztok!
Szeretném megkérdezni,hogy valaki használ-e ilyen vagy hasonló tesztert a javítás folyamán...illetve érdekelnének a vele kapcsolatos tapasztalatok.Mert ha hasznos lenne, akkor lehet, hogy beruházok rá! Természetesen kínai cucc ez is...Köszi az észrevételeket előre is!
http://www.ebay.com/itm/0-300V-LED-LCD-TV-Backlight-Tester-Meter-Tool-La...

Comments
jozsef46
jozsef46 picture

Sziasztok !
En ezt a rajzot kaptam valakitol,egesz egyszeru kis rajz,es mukodik is! Mar tobb tv-t megjavitottam ennek a kis mutyulkenek a segitsegevel ! Talan erdekel majd benneteket !
Tovabbi szep napot es jo szorakozast minden tanyalakonak !

0

H2H
H2H picture

Szia!

Simple circle :beer:

File csatolás: 

0

agressiv
agressiv picture
*

Haló

Én multkor gyorsan összedotbam egy áramgenerátort MC34063-al, 250V-ig megy fel (mert ekkora kondi van épp rajta) és jumperekkel állítható az áram 350mA-ig. 85% körüli hatásfoka van, így sokáig is lehet járatni.

0

dobanandras
dobanandras picture

Haló,agressiv,pisti70,Istvan78!

En is megszeretnem epiteni.Koszonom.

0

agressiv
agressiv picture
*

Hát az a helyzet, hogy rajzot nem csináltam hozzá és mostanában nem is nagyon van időm lerajzolni, de az MC adatlapja alapján igazából össze lehet rakni, egy sima boost converterről van szó ami áramgenerátorként dolgozik. Szerintem a fényképek és az IC adatlapja alapján össze lehet rakni.

Lepucoltam kicsit és csináltam jobb képeket, igazából nagyon egyszerű. A FET minél alacosnyabb ellenállású legyenés persze bírnia kell a kimeneti feszültséget, a diódára ugyanez igaz, valami nagyfeszültségű shottky didóa kell. A FET GATE lábát BC817 és társa hajtja emitterkövető kapcsolásban, az ellenállásoki értékei láthatók. Maga az MC és a FET meghajtás 12V -os 78012-ről kapják a tápot, így egyszerű a gate a vezérlés. A jumperekkel lehet állítani a kimeneti áramot, az IC-ben 1.25V feszreferencia van, tehát akkora áramra állítja be a kimenetet, aekkora a kimenettel soros ellenállásokon 1.25V-ot ejt, így lesz áramgenerátor. Túlfesz védelem nincs rajta, ha szakadás van, nem érdemes tápon hagyni, mert 3-400V-ot is simán csinál terhelés nélkül. A kimeneten van még kettő darak 20K ellenállás sorban,a mi kisüti a kondit, ami itt 68uF 250V, ez 22-től 100uF-ig bármekkora lehet. Az induktivitás 200uH környékén van, de netes kalkulátorokkal könnyen lehet méretezni. A visszacsatolás van lassítva picit 100ohm ellenállással és párszáz pikós kondival, ez nem feltétlenül kell, de így stabilabb.

File csatolás: 

0

dobanandras
dobanandras picture

Hello agressiv.

Kerlek ird le A FET-nek es a shottky diodanak a kodszamat.A keprol nem tudom leolvasni,nem latszik jol.Koszonom.

0

agressiv
agressiv picture
*

Nem muszáj pont ezeket használni ám, de a dióda az C3D02060, a FET pedig IPD600N25N3

0

dobanandras
dobanandras picture

Koszonom nagyon.Lassuk mit kapok a fiokomban. :)

0

agressiv
agressiv picture
*

Jó 600V-os fetek szoktak lenni Tv-ék és PC tápok meg bármiféle tápok PFC-iben és igazából dióda is van ott hozzá!

0

dobanandras
dobanandras picture

:beer:

0

uniman
uniman picture
***

Van itt a Tanyán egy rendkívül tehetséges tagtársunk, aki remekül tud kapcsolási rajzokat készíteni áramköri lapok fotója alapján...reméljük hamarosan ide is betéved.
Üdv.:Uniman

0

pisti70
pisti70 picture

Sziasztok!
Bubu54 a keresett személy,nekem is Õ gyártott néhányat.

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
Én nem reá gondoltam ! Akiről én írtam , már be is kapcsolódott a topikba !
Üdv.: Uniman

0

agressiv
agressiv picture
*

Akkor szólj neki. :)

0

Ferenc.P
Ferenc.P picture
*

Helló agressiv!
Üdv. Feri.

File csatolás: 

0

josef.48
josef.48 picture
*

Szia Ferenc ! A feltett rajz szerint a kapcs.müködöképes.Egy kis modositással feljavitható.Erre rajzoltam egy példát.A rajzon ha a tátfesz.15v ugy csak ennél jóval nagyobb fesz.led sort tudsz a megfelelö áramra állitani tesztelni.A kapcsolásban az ic az fesz.emelö ,ha a fet nem is kapcsol (vagy egész keskeny kapcsoló imp.)akkor is a 15v a ledekre kerül a tekercsen és a diodán kersztül semmilyen korlátozás nélkül! Ezért a bemenö fesz.jó ha egész alacsony fesz.indul.Az Ic kb.12v tápját ezért külön kell biztositani.A max.kimenö fesz.vagy led fesz.az feltöltheti a kondit a vizsgálandó led-re végzetesen, ha ott is van a 2x22k ellenálás .Ha a komp.bemenere(pin 5) egy pl.1k soros ellenálást teszel ugy nem változik semmi, az ic bemenet sokkal nagyobb ellenálású.Viszont direkt a pin.5-re tett osztoval a LED fesz.kimenetröl, az osztási aránytól függöen a kimenö fesz.ellenörzött értékre kerül.Akár poti.-val is kivitelezhetö.Az 1k ellenálás után jöhet az áram figyelö osztó.Azt is kivitelezheted pl.kis és nagyobb lépésü szabályozásra,mint a rajzon,nem kötelezö.Az ellnálások számitása egyszerü Ohm törvény ismeretett kér.A melékelt rajzon csak az eltérést rajzoltam be.üdv.Jóska

File csatolás: 

0

agressiv
agressiv picture
*

Üdv

Szerintem ez így feleslegesen van bonyolítva, ennek a kapcsolásnak épp az a lényege, hogy akkor jön jól, ha nincs elég magas feszültségü tápunk, a egy darab ledet bármilyen táppal és soros ellenállással lehet tesztelni. Ha a tápfesszel is felhúzzuk az 5-ös lábat, akkor megszűnik áramgenerátor lenni és kitudja mekkora áramra áll be épp azért jó, hogy áramgenerátor, mert így a szükséges feszültség széles tartományban mozoghat, a fiox áram miatt pedig nem teszi tönkre a ledeket, ha jól van beállítv az áram persze.

0

josef.48
josef.48 picture
*

Üdv.
Én a megfigyelésemetfenttartom.A feltett rajzon terhelés nélkül a 68µ kondi feltöltödik ahogy te irtad 250v –ra is (szerinted akár 400v-is lehet).Feltételezem hogy egy 70v-os led világitot akarsz tesztelni .Ha rákapcsolod a kimenetre a kondi 250v-ja simán a ledeken fog kisükni 70v-ig a pár 10-ohmos llenáláson keresztül.A kondi kisüléséig a fet mint ha ott sem lenne ,a dioda záró fesz.kap.nem akadályozza meg a kondi kisülését.Ez azt jelenti hogy a led-ek 4 szer nagyobb fesütséget kaptak.igaz rövid ideig de a ledekre nézve tönkre is teheti.Azt hogy a feszültséget korlátozd ugy hogy pl.kb.10v-al nagyobb legyen mindég mint a testelö led-ek feszültsége az nem felesleges bonyolitás.Az áram korlátozó (nem áramgnerátor) továbbra is hatékony marad.Az áram figyelés is feszültségel történik mint a fesz.korlátozó is ,ezért összegezni is lehet.Az áram korlátózó ellenáláson esö fesz. tovább csökenti majd a kimenö feszültséget,ameddig a megfelelö áram beáll(valójájan a ledekre kerülö fesz.szabja meg az áramot).Ha a kapcsoló üzemü fesz.emelö helyesen müködik az ic 5-láb fesz.beáll 1,25.ra .Pár mV fesz.emelkedésre a komparátort átbilenti és a kakcsoló imp.széleségét lecsökent,visszaáll az 1,25v és forditva ha a fesz.csökenne, az imp.szélesedne mig vissza áll az 1.25v.Az ötlet nem az enyém ,kapcs.tápokban a kimenö fesz.szabályozás ( leosztva ) és az áram korlátozó ( fesz.a soros söntröl) ugyan arra az FB ic bemenetre vannak vezetve.Ha hállozati akkor egy leválasztó opto-n keresztül vagy két opto-n akkor külön 1 a fesz.-nek és külön a 2 az áramnak.Áramgenerator szerintem az amely egy terhelésen folyó áram értékét megtartja akkor is ha a terhelésre adot feszültség megváltozik,természetesen egy adott határon belül.Itt a fesz.az amely az áramot megszabja.Valamelyik Tanya társunk irta hogy akár 1 ledet is tesztelhet.Erre irtam én hogy csak akkor ha a tekercsre kerülö fesz.1,5v.Ha a tekercsre kerülö feszültséget tudod szabályozni az sem túl bonyolitás.PWR szabályozásról lévén szó ,be tudod állitani hogy az áramkorlátózó ellenáláson esö feszültségnél a kapcsoló impulzus szélessége közép érték legyen .Ilyenkor az áram tartás (szabályozás) tökéletes.

0

agressiv
agressiv picture
*

A vázolt felhasználás elve téves! Ezt rákötöd a teljes ledsorra, adsz neki tápot, ha világít, jók a ledek, ha nem, akkor leveszed a tápot a konverterről. Nem előbb bekapcsolod, majd kötöd rá a ledekre, nem is feltételeztem, hogy valaki így használná, ez nonszensz. Jelenlegi állapotában a jelenlegi célra tökéletesen megfelel mindenféle módosítás nélkül. Ahogy korábban is írtam, ennek akkor veszed hasznát, ha nem vagy biztos abban, hogy a ledek meghajtóáramköre jó, ekkor a kijelző szétszedése nélkül tudod tesztelni a ledeket még akkor is, ha többszáz volt kell ehhez és nem áll rendelkezésre ekkora feszültségű tápod.

Mellesleg akkor is jól jön, ha vannak ledsoraid, vagy komplett háttérvilágításod és elmegy az áram a viharban, de van otthon akksi. :) Igazából 12V-ról is üzemel, a 7812-n még ilyenkor is átjut 9-10V feszültség, és 5V-ig még rendesen kinyit a FET.

Áramgenerator szerintem az amely egy terhelésen folyó áram értékét megtartja akkor is ha a terhelésre adot feszültség megváltozik,természetesen egy adott határon belül.

Ez egy áramgenerátor, épp ezt csinálja és éppen ezért nem szabad a szabályzást még külön a feszre kötni, vagy bárhogy babrálni. Hidegen van 190V 125mA a ledeken, amikor felmelegednek akkor 187V 125mA, legalábbis legutóbb amikor használtam, ez volt a felállás.

Ha csak egy 10ohm ellenállás van rákötve a ledek földjére például, akkor 125mA áramot tart mondjuk 30V-tól többszáz voltig is. A feszültség elszabadulását zener diódával lehetne megoldani, nálam például 240V-os nyitás jó lenne, mert akkor e fölé szakadás esetében sem engedné a feszültséget, de nem akartam ezzel babrálni és nincsenek nagyfeszültségű zenereim.

0

balage
balage picture

Helló!
Zénert ezek közül választhatsz: https://hqelektronika.hu/termekek/?keres=P6KE&skat=

0

josef.48
josef.48 picture
*

Helló ! Milyen zennere gondoltál? Ahogy emlitve volt a max. fesz. 240v.Ha az áram pl. minim 50mA akkor a zenner 12W-os ,hütöt is rendeljél.Ezt egyszerüen meg lehet oldani pl.24v vagy más kis fesz.zennerel.Én csak segiteni akarok.Megrajzoltam és kiszámoltam az ellenálásokat kb. értékek.Ez sem befolyásokja az áram korlátozást.Ha a kimenö fesz.csökken a zenner megszünik vezetni,mint ha ott sem lenne,minden müködik mint azelöt.

File csatolás: 

0

balage
balage picture

Hali! Mondjuk ha pl egy P6KE240 vagy P6KE250 supressort rak a kimenetre, akkor tutti nem megy ez fölé a feszültség.

0

agressiv
agressiv picture
*

Ezt a kapcsolást így ahogy van békén kell hagyni. Ha 1K ellenállás kerül sorba a visszacsatolással és még odakerül a diódák kapacitása is, az igencsak befolyásolja (lassítja) a visszacsatolást. Csináltam már ugyanezzel az IC-vel háttérvilágításhoz áramgenerátort, amit egy PIC felügyel. Elég sokat kínlódtam, mire sikerült stabilizálni az áramkört, nem lehet csak úgy módosítgatni, mert nagyon el tud mászni a feszültség, vagy ezesetben az áram. Ez így jó, ahogy van és így biztos, hogy stabilan működik!

Egyébként úgy oldottam volna meg a túlfesz védelmet, hogy a zener csak egy tranzisztort nyitott volna, ami egy másikat és az húzta volna fel az IC 5-ös lábát egy diódával és ellenállással a 12V tápra és így a 100ohm ellneállás sem gond, de nem ért annyit az egész, felesleges. Aki nem képes egy ilyennel bánni, az ne álljon neki TV-t javítani.

0

josef.48
josef.48 picture
*

Nem adok igazat,arrol amit irtásl.A gyári adatlapból is kinézheted hogy a komparator bemenö árama 50-400nA között van.Ez azt jelenti hogy akár 10k-ot teszel sorba a komp.bemenettel meg sem kottyan.Komparálási szempontból nem változik semmi.Nem elöször találkozom ilyen egyszerü kapcsolási fogásal.

File csatolás: 

0

agressiv
agressiv picture
*

Nem fogok erről vitatkozni!

Ha nem tetszik, építsd meg úgy, ahogy szeretnéd, de ez a kapcsolás marad jelenlegi formájában, mivel így működik!

0

josef.48
josef.48 picture
*

Én technikai vitára gondoltam,természetesen nincs piszkálodási szándékom ,hadjad ugy ha neked megfelel.Én csak a tanyai olvasókal akartam tudatni hogy máskép is lehet.

0

agressiv
agressiv picture
*

Értem én, de nincs miről vitázni, elég világosan kifejtettem, hogy miért nem jó ötlet csak elméleti szinten babrálni a visszacsatolókörrel és tényleg semmi szükség rá, ha csak arra van használva, amire kitaláltam. :)

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
Köszi ! :oke: ..."Van itt a Tanyán egy rendkívül tehetséges tagtársunk"
Üdv.:Uniman

0

agressiv
agressiv picture
*

Ez beszarás! Ennyi idő alatt fel sem ismerném az alkatrészeket, szép munka. :) Annyi, hogy a 78012 az simán 7812, csak elírtam. :D

0

Ferenc.P
Ferenc.P picture
*

Én meg gondoltam valami "spéci" SMD jelzés... :D
Üdv. és köszönöm a teszter-ötletet!

File csatolás: 

0

dobanandras
dobanandras picture

Koszonom szepen.Udv.Andras

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
"megszeretnem epiteni" Na, de mit is? Mert hárman két különböző cuccot emlegetnek... :hmmm: Ketten készterméket vásároltak...és ezt még ezidáig senkinek sem sikerült utánaépítenie.
Üdv.:Uniman

0

dobanandras
dobanandras picture

Hello.
Amit agressiv epitett meg.Gondoltam,mind a harman ugyanazt epitettek.Udv.

0

H2H
H2H picture

Hello
Dear agressiv
possible attach the circle

0

pisti70
pisti70 picture

Sziasztok!
Nekem is ez van,egész jól használható.

0

Istvan78
Istvan78 picture

Sziasztok!
Nekem van ilyen eszközön.
Arra amire kell tökéletes.
Akár LED sort vagy egy darab LED-et is lehet vele tesztelni.
Üdv Istvan78!

0

H2H
H2H picture

Szia

Ez egy nagyon egyszeru teszter ha nincs mas ez megteszi a dolgat

0

SJózsef
SJózsef picture

Köszönöm mindenkinek a segítséget...a főnököm rendelt egyet.Majd elválik alapon...

Az ember mindig tanul...

0

uniman
uniman picture
***

Hello SJózsef!
"a főnököm... Majd elválik" Sikerült neki? :hmmm:
Üdv.:Uniman

0

SJózsef
SJózsef picture

Az ember mindig tanul...

Végül is én rendeltem, most várom....megleptem magamat vele.Valahogy elfelejtődött a rendelés a főnöknél...

0

Zoltann32
Zoltann32 picture

Szia

Ez egy nagyon egyszeru teszter ha nincs mas ez megteszi a dolgat

udv . Zoltan

File csatolás: 

0

mosomedve
mosomedve picture

Szia!
Nyugodtan használhatod, nekem már több mint fél éve megvan és jól működik! Valóban gyorsan kés könnyen behatárolható a hiba és minden fellelhető eszközköz, kijelzőhöz használható.

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Üdv! Nyugodtan ruházz be rá, nagyon praktikus cucc. Lényegesen lerövidíti a hibakeresés idejét, és bármelyik ledhez/ledsorhoz használható. Labortáppal sokkal macerásabb a tesztelés, és ritka, amelyik akár 80...120V-ot tud.

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
Íme a belseje...(ez "rázós" lehet!?) :jajj:

Üdv.: Uniman

File csatolás: 

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv:az IC környezetéről, működésről
(az AN2435 a kpl. egység neve)

Bálint

File csatolás: 

0

balage
balage picture

Helló! Ez csak egy sima PFC ák.Köze nincs ehhez a LED teszterhez.

0

uniman
uniman picture
***

Hello Balage.
Ezt a rajzot (meg a fotót) egy külföldi zártkörű fórumról "csentem" el...ahol pontosan ennek a "LED tester"-nek a belsejét "feszegették"...különösen a színes írást kell figyelni!
Állításod első fele azonban helyes: "egy sima PFC ák"...természetesen ki van egészítve egy "occó" voltmérővel.
Kettő, máshonnan származó fotót is csatolok...


Csak érdekelt, hogy mi kerül ebbe... :D
Üdv.: Uniman

File csatolás: 

0

balage
balage picture

Helló! Szerintem ezek a képek meg az előző kapcs.-nak akkor sincs semmi köze egymáshoz.Itt jól látható a primer és a szekunder kör galvanikusan jól el van választva.TO-220-as FET sehol,STTH dióda sehol.L6562 ic sehol.Szerintem ez egy hétköznapi ICE2AXXX-n alapuló kisteljesítményű hálózati táp,és a LED driver(a lényeg) abban a sárga 4 lábú kondinak látszó hibridben van.

0

SzBálint
SzBálint picture
****
File csatolás: 

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: kösz, ez jól esett!
Most már csak a trafót kell kitalálni hozzá.

Bálint

0

öreg_rutinos
öreg_rutinos picture
*****

Sziasztok.
Ajándék jár hozzá?
Laci

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Van ugyanilyen kisebb feszültségig (olcsóbban) én olyat használtam egy hónapig (kölcsön) és nagyon bevált. Igaz egy precíz labortáppal helyettesíthető, de ennek használatával egyszerűsíthető a dolog. Még ledek "teszteléséhez" is jó volt, így nem kellett találgatnom milyen led van éppen az adott készülékben.
Üdv,Z.

0

george
george picture

szia Jozsef.
Lényegesen en is hasonlóan tesztelem .
Van egz tápegységen bealitok ra 100mA es lasan emelem a feszültséget 120V ig tudok meni es edig ölég volt.
üdv Gyuri.

0

SJózsef
SJózsef picture

Sajnos a cégnek nincs ilyen magas feszültségű labortápja...esetleg ennek a teszternek a rajza fellelhető-e valahol...kerestem a neten..de eddig még nem bukkantam rá..
Az ember mindig tanul...

0

Pista47
Pista47 picture

Szevasztok!
Jut is eszembe.
Valamikor készítettem egy tirisztoros tápegységet az orosz C202 tévék, és persze, hagyományos tévék sorvégfokának javításához.
Van benne egy 63VA-es trafó, egyenirányító, erről tölt 400uF-os elkó tömböt egy tirisztoros PEDESTAL RAMP szabályzó, van kimenő áram, és feszültség szabályozás.
A kimenő feszültség 0-175V-ig szabályozható terheletlenül, az áramkorlátozó 0-tól addig, ameddig a 63VA-es trafó gyötörhető.
Ha egyszer úgy hozza a sorsom, hogy javítást vállalhatok, ez tuti jó lesz erre a célra.

0

irkax
irkax picture

Sziasztok,

kifogtok nevetni de én a ledeket a multim dóda vizsgáló állásában tesztelem. Igaz egyesével kell de tökéletesen elég hozzá hogy begyújtsa a ledeket.

Üdv.: Irkax

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Ez nem nevetni való, én is szoktam... viszont ezzel nem derül ki, hogy megnövekedett az adott led áramfelvétele pl. vagy konkrétan milyen led.
Ha többé kevésbé rendszeresen találkozik az ember led hibás készülékekkel, nagyon hasznos kis eszköz.
Üdv,Z.

0

irkax
irkax picture

Szia,

igen az valóban nem derül ezzel a módszerrel hogy mennyi az áramfelvétele az adott lednek. Hasznos kis eszköznek tűnik nekem is és lehet idővel beszerzek egyet de egyenlőre maradok a multimnál :) Szerencsémre javarészt a 82-es orion és stb fantázia névvel megáldott török csodát fogom ki napi szinten és azokhoz elég ez is :)

""Meg amire felfigyeltem hogy ezeknél egy ún rejtett hiba okozza a ledek halálát amit nem tudtunk kiszűrni semmilyen műszerrel. Ez pedig a főtáp csatlakozó és led lap csatlakozó kontaktja. Egy adott orionban egy ledlapon 6x cseréltem a ledet külömböző helyeken és folyamatosan égtek ki mire vezetékkel áthidaltuk a csatit és 4 hónapja hibamentes (előtte 2 hetente jött vissza)""

Üdv.: Irkax

0

Tibor30
Tibor30 picture

Sziasztok ! Én egy ilyen dobtam ősze ez méri az áram felvetéltet nekem bevált

0

mistvan
mistvan picture

Szia Tibor!

Én is megépítettem,tetszik,teszi a dolgát.
Viszont egy valamit nem értek.
Ezt írtad:"Én egy ilyen dobtam ősze ez méri az áram felvetéltet nekem bevált"
Hogyan mér áramfelvételt a DVM 200V DC állásában?
Feszültséget szerettél volna írni,nem?

Üdv.István

0

Tibor30
Tibor30 picture

Szia! István igen elírtam Köszönöm az észrevételt Üdv Tibor

0

Tibor30
Tibor30 picture

Sziasztok ! itt látható működés közben https://www.youtube.com/watch?v=IsDHypFxLEE

0

Tibor30
Tibor30 picture

Sziasztok ! Innen származik ha valakit érdekel próbálja ki https://www.youtube.com/watch?v=DHj-UnG-qQU

0

Sponsored links