You are here

Delton ,11AK30-2chassis

36 posts / 0 new
Last post
belfi
belfi picture

Sziasztok! Szeretném a segítségeteket kérni. Van egy Delton nevezetű TV-m westel 11AK30-2 sasszival. A készenléti led világit de semmilyen reakciót nem tudok kihozni belőle . Leirom miket végeztem el.Hálózati tápfesz rendben (a kondin 350v),A táp indulna de szerintem le is tilt( optocstoló kimérve OK).A táptrafó szekunderén minimális feszkók mérhetők (a 150v nál 12; 8,5v-nál 3; 5v-nál 1,2) bár a 150volt-nál volt egy kapacitás szegény kondi , kicseréltem de semmi változás ..A trafót kiemelve zárlatot nem találtam. A power fet (nálam K3114 ) nem zárlatos.MCR22-8 tirisztor rendben feszstabilizárorok (7805;7808)rendben.A sor darlingtont kiforrasztva szintén semmi ,lámpával is néztem de nincs változás.Mi lehet vele ?? A válaszokat előre is köszi.

Comments
belfi
belfi picture

Sziasztok!
Hát ennyi volt sajnos képcsöves :( ! (Kevés fény, kékes tónus ,kontúrból kilépő színek ,visszafutási csíkok beégve)

Mindenkinek meg köszönöm a segítő hozzáállást, a tanácsokat, leírásokat.Sokat tanultam mert eddig halvány lila...gom sem volt a westel tápokról és az ilyen alapú készülékekről.
Még egyszer kösz!
Üdv belfi!
Ja és bocs a gyerekzár miatt tényleg be volt kapcsolva :oke: !

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Gratulálok! :super:
Ahogy a nagyapám mondta mindig, ha tanult valamit a nagybetűs Élettől:
Na ez is volt egy Reál!
(Ezen a Reál iskolát értette, ahová ő soha nem juthatott el, mert a szüleinek nem volt rá pénze.)

Üdv:
Fülesmester

0

belfi
belfi picture

Hali! Szó szerin REÁL volt!

0

belfi
belfi picture

Sziasztok!
Megcsináltam a kívánt mérést az az félig!A táp indításakor (kézi) mintegy 120 V fesz volt az izzón. Vissza forrasztva a proci lábát, és újra mérve a STBY_INV pontra szinte azonnal kiült a H szint.Manuálisan tehát a bekapcsoló gombra illetve a program váltó gombra nem mozdult.Hirtelen ötlettől vezérleve egy programozható távirányítóval rákerestem. Érdekes dolog történt!A TV bekapcsolt a STBY_INV 0,11 volton,az izzó világít, LED zöld. kikapcsolni csak kézzel lehet, vagy nem megfelelő a távirányító program.Rakjam össze (tranzisztor be) és nézzem meg mi lesz vagy tovább keressük a hibát (feltéve ha van)?

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Szerintem rakd össze áramkörileg teljesen, és próbáld ki úgy!
Nézd meg a csatolmányt is!
Az topik indító szövegben nem írtál arról, hogy honnan próbáltad indítani a TV-t, így természetesnek vettük, hogy van eredeti távirányítód hozzá. Ha úgy kezded, hogy a tasztra nem reagál, rögtön a gyerekzárral kezdtük volna a tanácsokat.

Üdv:
Fülesmester

File csatolás: 

0

belfi
belfi picture

Hali!Én azt sem tudtam hogy van benne gyerekzár!! :) ezért nem szóltam róla.Nekem csak úgy hozták hogy fogd, a tied, rossz. Összeraktam működik de még nincs vége a szenvedésemnek.Az egész képernyő kék tónusú most próbálom állítani.

0

demi0515
demi0515 picture

Szia! Ha a tv "gyerekzár"-ban van az előlapi tasztra nem reagál.

0

belfi
belfi picture

Szia demi0515!Az szuper lenne...!Azt viszont csak működő készülékből lehet kikapcsolni.Akkor a kígyó a farkába harap ;) tt

0

demi0515
demi0515 picture

Szia! Hát igen, én ez miatt egyszer epromot cseréltem.

0

belfi
belfi picture

Hali! Volt egy kis időm és elvégeztem a próbát .Bár a Q802 collectorán 8,86 volt a feszültség a STBY_INV pontot testre húzva a táp beindult a led zöld, az izzó világit.

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Akkor a táp jó!
(Legalábbis indul.)
(Mekkora feszültség mérhető az izzón?)

Már csak azt kell megtalálni, hogy a processzor miért nem indítja el a tápot (miért nem húzza le a 47-es lábat L szintre).

Kösd vissza a 47-es lábat!
Mérd a láb feszültségét indítás közben!
Ha lemegy L szintre, majd vissza H-ra akkor a védelem tilt le. Ha nem is próbál lemenni, akkor a processzor áramkörében keresendő a hiba (tápellátás, kvarc, reset, EEPROM hiba, szoftver hiba, prochiba).

Ha a védelem tilt le, annak okát is megkeressük majd.

Üdv:
Fülesmester

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia,

úgy tűnik a táp működőképes! Miért nem kapcsolja be a proci? :hmmm: Jó lenne tudni működik-e? Lehet kvarc hiba, vagy eeprom. egyébként üres eeprommal elindul ez a sasszi!

Üdv,
Oszi

0

belfi
belfi picture

Sziasztok!Fülesmester,Oszi a napi teendőim bejárása után ismét nekifogok és az eredményről tájékoztatlak benneteket.Addig is köszi!(Bár a STBY állapotról eltérnek a vélemények :hmmm: :lol: )
Üdv!

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Nézd át az alábbi topikban leírtakat, abből kiderül, hogy hol lakik az igazság a tápegység működésével kapcsolatban.

http://elektrotanya.com/?q=hu/content/vestel-11ak33-stb-sasszik-tapegysege

Üdv:
Fülesmester

0

belfi
belfi picture

Hali Fülesmester!Ezt a leírást már exGelkás kolléga a figyelmembe ajánlotta amit most ismét megköszönök Neked is Ő neki is. Van még egy kis dolgom de amint befejeztem megyek és újra nekifogok, az eredményről mint már azt írtam majd beszámolok.
Üdv!

0

belfi
belfi picture

Hali! Átnéztem minden elkót nem találtam hibásat.Az a legnagyobb gondom hogy mivel a táp folyamatosan készenlétiben van, és nem is enged más üzemmódot, nem tudom kimérni a tiltás okát.A tranzisztort nem merem újból beletenni mert drága, ha a collektorra lámpát teszek úgy meg nem indul.(tranzisztorral sem)Így nem tudom hogy túl áram vagy fesz hiba a ludas.Folytatom tovább a hibakeresést egyszer majdcsak kibukkan.
Üdv belfi!

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia! :)

Próbáld meg indítani a tápot a készüléktől függetlenül:
- Műterhelés (40W-os izzó) a B+ tápra
- Ellenőrizd a +5V_UPD jelű stby tápfesz meglétét az L806 C850 felöli lábán, majd az R517 és az R527 ellenállásokon is
- Szigeteld ki a processzor 47-es lábát
- Ellenőrizd,hogy a STBY jel L szintű (kisebb mint 0,4V), és a STBY_INV jel H szintű (nagyobb mint 4,6V)
- Az izzónak ekkor folyamatosan, vagy pulzálva világítania kell

Az eredményekről tájékoztass!

Üdv:
Fülesmester

0

belfi
belfi picture

Hali Fülesmester!

Egy kis pontosítás:
UPD táp rendben(5,1 volt)Kivéve R527 nem találom
Feszültségek Q503:bázis 0,69
collector 0,03
Emitter test
STBY_INV 3,69 V
A 47 -es láb kiszigetelve a lámpa nemvilágít

0

belfi
belfi picture

Szia Fülesmester!
Kimértem egy pár feszültséget az UPD re de az R527 egyenlőre még nincs meg, de keresem.A +5V eddig rendben.

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Az R527 (4K7) a processzor 47-es lába által működtetett Q503 (BC848B) inverter tranzisztor kollektor munkaellenállása. A processzort ábrázoló rajzrészleten látható.
Az R517 (4K7) pedig a 47-es láb fölhúzó ellenállása.

Üdv:
Fülesmester

0

belfi
belfi picture

Szia! Úgy értettem fizikailag nem találom. Ha meg lesz újra beírom az értékeket.Az eddigiek alapján mi a véleményed?

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Ez eddig jónak tűnik, bár a STBY-INV 3,69V-os H értéke kissé alacsony. Most azt kéne megvizsgálni, hogy a Q802 zárt (kollektora kb. 10V-on), a Q804 pedig nyitott (kollektora testen) állapotú-e. Ez a STBY állapot.

Ha ezek rendben vannak, akkor a STBY_INV pontot földeld le, ezzel kapcsolod a tápot üzembe (Q804 lezár, Q802 pedig kinyit). Ekkor a lámpának világítani kell.

Bocsánat, az előző hozzászólásomban rosszul írtam, az a STBY állapotnak felelt meg, amikor kiszigetelted a 47-es lábat.
STBY-ban: STBY_INV = H, STBY = L
Üzemben: STBY_INV = L, STBY = H

Üdv:
Fülesmester

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia Fülesmester,

Bocs ezt, STBY_INV és STBY jeleket én is benéztem, éljen a logikus jelölésrendszer! A 3,69V az open kollektornak köszönhető, a felhúzó 4,7k-n 280uA folyik a két tranzisztor bázisába az fejenként 140uA szerintem teljesen jó!

Üdv,
Oszi

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia Oszi! :)

Senki sem tévedhetetlen! :beer:

Én is gyakran tévedek, néha nagyokat is. (Emberből vagyok!)
Szerintem csak az a gond, ha valaki nem ismeri be a tévedését, hanem körömszakadtáig ragaszkodik a hibás megállapításához.

A vestel rajzok jelölései gyakran nagyon megtévesztőek tudnak lenni.
Például a 11AK19PRO saszi rajzán a tápot vezérlő jel a tápnál ST-BY jelű, a procinál pedig már BND0 jelű.
A 11AK33 PFC-s tápoknál a PFC energiatároló tekercse érthetetlenül van lerajzolva, és a csopper trafó lábánál a PFC kimeneti feszültségeként 300V szerepel, ami csak akkor lehet ennyi, ha a PFC nem üzemel (normál üzemnél kb.400V).
A hibákat szolgai módon másolják a többi sasszi rajzán is.

Üdv:
Fülesmester

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia,

a feszültségek standby üzemmódra utalnak. Viszont az hogy kiszigetelt 47-es lábbal sem indult el az már táphibára, hacsak nem a Q804 vagy a C848 zárlatos. A kiszigetelt lábat bekapcsolt állapotnak kellene érzékelni a tápnak. Elképzelhető, hogy a táp-IC alacsony feszültséget érzékel és azért nem indul el. Ellenőrizd az L803, R804, D804, C808, C810 elemeket, az elkót lehetne cseréni, hogy biztos jó legyen!

Üdv,
Oszi

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia belfi,

nézd meg kap-e tápot a proci, mert a proci közvetlenül a Q804-en keresztül kapcsolja be a tápot. Azt írod meg se próbál indulni, az nem túláramra utal. Túláramnál "erőlködik" cicereg a táp.

Üdv,
Oszi

0

belfi
belfi picture

Lehet hogy valamit kihagytam!Bocs! A táp próbál indulni de egy diszkrét csippantás után vissza áll készenlétibe és innen nem mozdul sehova.Fentebb megtalálod a készenlétben mért feszültség értékeket értékeket ami jónak mondható.
Egyébként köszi!
Most látom hogy itt van leírva alattam :fun:

0

belfi
belfi picture

Köszönöm a tanácsokat, de most végeztem a "munka monitor" kipofozásával. A monitor már renden van de én meguntam mára az elektronikát. amit viszont megcsináltam: Kivettem a sortrafót és a táp trafót is próbáltam mérni a bent maradt cuccost semmi rend ellenes nincs vagy még nem jutottam el odáig.Valóban stend by üzemben van mert a szerencsétlen indulna de tiltja valami. Nagyon nem merem turbóztatni mert a BU nem a legolcsóbb típus és csak az az egy van amit használok.Most megint elméleti "folalkozás "lesz majd holnap ismét beszámolok.
Még egyszer köszi.
Üdv belfi!
(HA nem bírok aludni lehet hogy még nekifogok)

0

peter30
peter30 picture

Szevasztok
A konkrét megoldás a gépnél: A tápegység ic-t ellátó R-D tagban kicseréltem a 22 ohmos ellenállást egy 10 ohmosra. Így határozottabb lett a tápfeszültség a meghajtón, biztosabban indul, kevésbé érzékeny a szekunder köri kapacitásokra! Az eredetileg betervezett védelmi funkciók továbbra is működnek. Cseréld ki a tápban a C 825 47 uf 160 voltos kondit is. Letöltve a 44604P40 adatlapját, beigazolódni véltem sejtésemet! Az ic tápján ugyanis ott csücsül egy "Vcc Management" nevű egység! Ez képes ilyen dolgokra! Lekapcsolja a meghajtást akár alacsony, akár magas a táp. Sőt, ha menet közben egy adott szintnél nagyobb változás következik be, arra is leáll! A rajzon nem biztos, hogy ez a 22 ohm látszik! A pozíció szerint L803 és induktivitás! A konkrét készülékben viszont ellenállás van!

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia,

a leírtakból úgy tűnik, hogy a tápegységed standby üzemmódban van. A feszültségek alapján mondom ezt, lásd a csatolt fájlt (első érték standby mód, második a bekapcsolt állapot. Ellenőrizd le az IC806 után a feszültséget (ne zavarjon meg, a rajzon egy tranzisztorral van jelölve). Innen látja el a processzort tápfeszültséggel. Lehet, hogy nem kap tápot a proci!

Üdv,
Oszi

File csatolás: 

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz belfi!
Szerintem Fülesmester terméke, amit mellékletben küldök.
Üdv:
exGelkás

0

belfi
belfi picture

Üdvözöllek! Nagyon köszönöm mentettem és tanulmányozom!

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz belfi!
Én csak megtaláltam, és küldtem!
Dícséret a szerzőjét illeti. :D
Üdv:
exGelkás

0

belfi
belfi picture

Hali!Tényleg nagyon szuper a leírás minden elismerésem a szerzőnek!!
Ha volna ehhez hasonló más tipusokhoz illetve témakörben szívesen fogadnám :D
Ma újra nekiugrok és a tanultak fényében fogom vizsgálni a tápot remélem a sikerről számolhatok be!
Még egyszer köszi mind a kettőtöknek!
Üdvözlettel Belfi!

0

belfi
belfi picture

Hát siker még nincs mindent kiszedtem a mi rossz lehet de semmi javulás .Ráadásul most a monitorom képe össze szűkült .eddig az volt a baja hogy túl széles volt a kép de a kondicsere után megjavult most az ellenkezője történ.Úgy hogy most elvagyok..... :szetver:

0

Sponsored links