You are here

Weller TCP fűtőbetét melegedése

8 posts / 0 new
Last post
jakyg
jakyg picture

Sziasztok!

Úgy egy éve vettem itt a tanyán egy Weller TCP 24V 50W pákát amely felépítésre a képen láthatóval gyakorlatilag teljesen megegyezik. A fűtőszála már valószínűleg nem az eredeti benne, ugyanis a betét vállán található "Weller" felirat stilizálása olyan, mint ezen a képen, meglehetősen régi, egyéb felirat csak annyi van rajta, hogy "TCP" és hogy "24V 50W". Ez a fűtőbetét a fenti összeállításban olyannyira melegszik a vállánál (ahol fel van csavarozva), hogy kézzel véletlenül hozzáérve éget, forró (7-es fejjel használva).
Most szükségem lett egy 12V-os pákára így beszereztem egy 12V-os TCP fűtőbetétet, mondván minden egyéb adott. Ez a fűtőbetét egy 12V 35W-os vadi új (2016-os?) Weller TCP-S, ha lehet ez még jobban melegszik a tövénél, itt már a műanyag nyelet -ott ahol a csavarok vannak- is alig lehet megfogni, pedig körmös alátéteket is tettem a fűtőbetét és a műanyag nyél közé valamint a csavar alá is, bízván a rossz hőátadásban, de nem sokat segít
Apukámnak is van/volt Weller pákája sokat forrasztottam azzal, amíg ott laktam és ott soha nem tapasztaltam a nyél illetve a fűtőbetét ilyen szintű forrósodását.
Nektek mi a tapasztalatotok, mi lehet a jó megoldás a hőmérsékletetek megzabolázására?

Comments
uniman
uniman picture
**

Hello Jakyg!
Talán egy ilyen nyél lehetne a megoldás:


Üdv.:Uniman

0

Vote up!

You voted ‘up’

Csaba1002
Csaba1002 picture

Szia!
Próbálj meg hőre keményedő bakelit, vagy papír alátétet helyezni a körmös helyett. Az jobban szigetel. Valamikor a gyári szerelde több száz Wellerét javítottuk, és érdekes módon, az egyik nyele hideg volt, a másiké szétolvadt a hőtől. Piros kemény PVC, vagy fehér teflonból gyártattam hozzá nyeleket pótlásnak. Szerintem hamisítványok kerülhettek be az országba. Pl. a Puskás ktsz. gyártott hozzá alkatrészeket, sajnos sokkal rosszabb minőségben az eredetinél.
Csaba

0

Vote up!

You voted ‘up’

jakyg
jakyg picture

Szia!

Köszönöm, szétnézek és megpróbálok valami ilyet eszkábálni.
ui. itt minden alkatrész elég eredetinek néz ki. Amúgy van Puskás pákám is, bár az nem kapcsolós rendszerű (24V 20W), ezutóbbinak egyébként egy jó centivel hosszabb a fűtőeleme, mint a Welleré.

0

Vote up!

You voted ‘up’

formasu
formasu picture

Szia!
Úgy tűnik, hogy a mai világban már semmi nem olyan, mint régen volt! Nem csak az IC-k, tranzisztorok, mosógépek, stb...
Amik nekem vannak Weller pákák, és új állapotú Weller fűtőbetétek, kapcsolók, azok még "eredetiek", kb. 30 éve lettek gyártva, azóta a fiókomban vannak. Talán ilyenekkel jobban járnál, mint a mostaniakkal...

Üdv: formasu

0

Vote up!

You voted ‘up’

jakyg
jakyg picture

Szia!

Nincs kétségem, hogy a cirádás feliratú Weller fűtőbetétem még 30 évnél is öregebb lehet, mert apukám 30 éves Weller pákáján is már modern, szögletes felirat van (mellesleg az 24V 48W feliratú az enyém meg 24V 50W csak mint érdekesség).
Valószínűleg az a betét túl öreg a nyélhez, az új betét meg túl új (lásd Uniman TCP-S képét)

0

Vote up!

You voted ‘up’

Godypapa
Godypapa picture

Szia!

Megoldás itt: https://www.hobbielektronika.hu/apro/apro_91013.html
Ezek vadonat újak, WELLER TCP-S felirat a fűtőbetéten, kapcsolón.

0

Vote up!

You voted ‘up’

jakyg
jakyg picture

Szia!

Az én új 12V-os Weller TCP-S fűtőbetétem is pont ilyen dobozos, mint a képen, viszont ehhez ahogy látom az uniman féle nyél dukálna a fekete közdarabbal, abban viszont lötyögne a jelenlegi magnastat feszítő nyák-konstrukció, mert az ugye igazából meg a nyélhez tartozik.

0

Vote up!

You voted ‘up’

More similar content