You are here

Lucs-2 (ЛУЧ-2) vetítő motor forgórész zárlat hibakeresése, érdekességei

16 posts / 0 new
Last post
hegi
hegi picture

Sziasztok!

Egy orosz Lucs-2 (ЛУЧ-2) 8mm film vetítő soros gerjesztésű kefés univerzális motorja a következőket produkálja:

- Lassabban forog, mint kellene teljes feszültségen is, de megy mindkét irányban. Fordulatszámot egy soros 400ohm/25W potival lehet szabályozni, eredetileg kb a poti félállásában volt a normális vetítési sebesség. Úgy saccolom, hogy kb fele annyit tud fordulni a motor eredeti állapotához képest, mechanikus szorulás nincs.
- Megnövekedett áramfelvétel, kb 1,5x-es.
- A forgórész egy adott helyzetéből megindulni nem tud, csak búg 2x-es áramfelvétellel, meglökve elindul. Ebben a helyzetében a kefék közötti ellenállás 6ohm, 90fokkal elforgatva 50ohm. Forgatás közben 90fokonként 6-50ohm között változik az ellenállása. Ebből tekercs- vagy menetzárlatra gondolok. Ha viszont nem ebben a helyzetben állt meg, akkor simán elindul.
- A kommutátor szeletek között kitakarítottam a berakódott koszt, szenet, de nem javult meg.
- Viszonylag nagy kefetűz van.
- A motor nagyon melegszik.
- Az állórész 58ohm, ezt jónak gondolom.

Valószínűleg újra kell tekercseltetni a forgórészt, de pár kérdés felmerült ami a forgórészt érinti, esetleg nem szokványos módon kell újra tekercseltetni.
Az alábbi pár furcsaságot nem tudom egyelőre hová tenni:
- A forgórész 8 szeletes vasmagjához 24 szeletes kommutátor tartozik, minden kommutátor szelethez 2 szál drót csatlakozik. Ebből azt feltételezem, hogy 24 tekercs lehet rajta, vajon ez hogyan helyezkedhet el egy 8 szeletes vasmagon? Mi oka lehet ennek?
- A forgórész két végén egy-egy körbeforrasztott huzalköteg található, mintha valami egymenetes rövidre zárt tekercsekként lennének ott.

A motor adatai:
Típus: ДУ-15Б
Ez a felirat szerepel a kefetartó pajzson: СДЕЛАНО В СССР ДУ-1563
127V
0,35A
50Hz
kb 40W
Soros gerjesztés
Forgórész vasmag 8 szelet, kommutátor 24 szelet
Vetítési fordulatszám kb 2880/min, de ennél többet is tudott, kb 4000-5000 körül. Jelenleg kb 2400/min maximális fordulatot mértem.

Találkozott már valaki hasonló motorral? Bármilyen gondolatot szívesen veszek akár a tekercseléssel, akár a működésével kapcsolatban is.

Comments
josef.48
josef.48 picture
*

Szia!Nincs sok közöm a motorokhóz de egyszer egy kis motort akartam felhasználni és szikrázott a kollektornál.Akartam tudni hogy zárlatos vagy sem a forrgó rész .Ötletem megosztom veletek.Egy ferit gyürüre befüztem egy pár menet szigetelt huzalt és sorba tettem a motorral,mint a melékelt rajzon.A motort táplálva egy oszciloszkoppal néztem a tüket ,nem voltak egynletes nagyságuak,ismétlödö kihagyások is voltak.Egy másik kis motorral összehasonlitva folyamatos volt a tük amplitudoja.A következtetést vonjátók tik le.üdv.Jóska

File csatolás: 

0

Pista47
Pista47 picture

Szevasztok!
Hasonlóan oldottam meg én is a méricskélést, mint Josef.48 kolléga, a motorral sorosan tettem egy 0.1R 5W-os ellenállást, és azon néztem a jelalakot akkumulátoros szkóppal.

0

Szadista
Szadista picture

Szia Hegi .

Itt tudnak segíteni bátran merem ajánlani öket . http://www.winding.hu

Üdvözlettel :Laci

0

hegi
hegi picture

Szia Laci!

Köszi a linket!

0

Multi Multiplikátó
Multi Multiplikátó picture

Nekem van egy Lucs-2-m, aminek a motorja tökéletes, csak a greifferével van valami zűr, mert mindig elfogy a hurok. Ha akarod, neked adom, és akkor a két szarból összerakhatsz egy jót.

0

hegi
hegi picture

Szia!

Köszönöm, ez nagy segítség volna. A részleteket üzenetben írom.

0

oregharcos
oregharcos picture

Szia Hegi!
Az a jelenség, hogy a forgórész nem minden állásából indul, az a forgórész vezetékszakadására utal. Általában a kommutátorba a vezeték bekötéseknél szokott baj lenni. Mivel forrasztott, akkor kirepül az ón, vagy nem érintkezik, tehát szakadt, ezt Ohm mérővel általában ki lehet mutatni, és ahol szakadt újra kellene forrasztani. A két végén az a fényes tekercs, mechanikai rögzítésre szolgál. Ezen felül még lehet menetzárlat is. A forgórész tekercselés nem olcsó mulatság.
Sok sikert a javításhoz!
Oregharcos

0

hegi
hegi picture

Szia Oregharcos!

Köszi az ötletet, én zárlatra gyanakszom, mert ebben a nem induló állásban a keféken mért ellenállás jóval kisebb, 6ohm körül, ahol pedig meg tud indulni, ott 50 ohm körül van.
A kommutátor forrasztásait ellenőriztem, azok is jónak tűnnek.

0

lujzika82
lujzika82 picture

Zoli
Szia!
Több mint valószínű, menetzárlatos a forgórész akkor nem pörög fel és szikrázik.
Valamikor úgy keresték, hogy váltóáramú mágneses mezőben lemezcsíkot húztak végig körben és ahol menetzárlat volt ott a lemez rezegni kezdett.
A forrasztott rész a tekercsfejeket rögzíti, mert akkor még ilyen erős lakkok nem voltak.
Megoldás: tekercselőműhely, szerencséd ha a kommutátorok forrasztottak.

0

hegi
hegi picture

Szia!

Ezt hogyan érted, nem teljesen tiszta nekem:
"Valamikor úgy keresték, hogy váltóáramú mágneses mezőben lemezcsíkot húztak végig körben és ahol menetzárlat volt ott a lemez rezegni kezdett."

A kommutátor forrasztott szerencsére.
Amúgy nem mostani darab, kb 1968-as gyártmány.

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Pl nyitott mágneses mezejű trafó résében forgatod meg a forgórészt kézzel. Ha a mező a zárlatos szeletet éri el, megnő az áram, hisz egy rövidre zárt menet..

Nekem van egy kis lámpa sorban a trafóval, ha menetzárltos szelet jut a résbe, szépen világít. Egy régi nagyfesz. Neontrafót szabadítottam meg a sec. Tekercsétől, éx vágtam a vasmaga egy "V" betűt résnek..

0

lujzika82
lujzika82 picture

Zoli
Szia! Köszi a szakszerű kiegészítést,

0

hegi
hegi picture

Szia!

Így már értem, ez egyszerűbb, mint gondoltam. Köszi! :)
Most hirtelen egy jelfogó elektromágnese volna kéznél e célra, ami kb méretileg illeszkedik, majd kipróbálom.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: nem rövid, kopott a kefe, vagy gyenge a rugónyomás?

Bálint

0

hegi
hegi picture

Szia!

Ellenőriztem, rendben vannak.
Sajnos komolyabb a baja.

0

Sponsored links