You are here

Sirus SXA-600 egyik oldal nem indul

34 posts / 0 new
Last post
djhalasi
djhalasi picture

Sziasztok! Adott a fentebb megnevezett végfok. Jobb oldala protectbe van. H osztályú,a felépítését a Siva ppa1600-hoz tudnám hasonlítani. (Emeletes táp,stb) A panelon minden emmitter ellenállás, dióda, tranzisztor jónak tűnik. A kimeneten 30v-ot mérek. Úgy néz ki meg is van a baj. Kiszedtem minden végtranyót és az alacsony tápfeszültségű részen zárlatos volt az egyik komplementer pár tranyó. Vélhetően ezeket cserélve ismét működni fog. 5 pár végtranyó van mindkét tápfesz részen és az 5ből 1 pár hajtja meg a másik 4et ha jól látom. A kérdés az, hogy elég cserélnem az alacsony tápfesz részen lévő 5 pár tranyót (természetesen párbaválogatva, vagy a nagyobb feszültségű részen is kellene a stabil működés végett?

Comments
djhalasi
djhalasi picture

Műteherrel kapcsolatban találtam 2 félét, az egyik egész kedvező áron van. Valaki használja ezeket, vagy jó lehet ez nekem? 100-1000W-ig kellene erősítőket tesztelni, már régóta szükségem lenne rá.

https://www.ebay.com/itm/1000W-2-4-8-16-ohm-aluminium-shell-braking-resi...
https://www.ebay.com/itm/500W-4-OHM-Audio-Power-AMP-Test-Dummy-Load-Non-...

0

Kari
Kari picture
*****

Szia!
Dino azert idö soran parszor leirta, hogy ö pl. hogyan oldotta meg evtizedes hasznalati eredmennyel, s kedvezöen...
En ezt a kinai csodat nemigen vennem meg, a teljesitmenye sztem ugyan ugy hihetetlen mint a vilagbajnoki erösitöiknek, nomeg Ohm ertekenkent kell vegyel ugye kettöt, azaz legalabb 4 & 8 Ohm-t nezve kapasbol is 110$-nak fuccs, a zöld orias meg draga!
Rendszeresen vannak a vaterkan is ide ajanlhato teljesitmeny ellenallas ertekek, ha pl. fel-egy ohmmal esetleg eltersz a nevlegestöl: attol azert meg tökeletesen tudsz velük elni_ hazi(as) felhasznalas eseten (ugye nem vagy hitelesitö labor).
Jokat!
Kari

0

DINO54
DINO54 picture

A számodra küldött email-em ide is bemásolom hogy mások is lássák.
.
"Szia !
Bárhogy is nézem, ezen nem látok átkapcsolási lehetőséget. Vagy ha van is az belül van és nem egyszerű átcsoportosítani a napi használat során. Szerintem inkább az a valószínűbb hogy létezik a felsorolt ohm-értékekben.
Ha ebből kettőt veszel, tudsz belőle 2 4 és 8 ohm-os műterhet csinálni de akkor is célszerű egy dobozka hozzá melyben lehet egyszerűen átkötni párhuzamosra a két darabot valamint a különböző csatlakozóval (JACK, SPEAKON, XLR) szerelt, magához az erősítőhöz csatlakozó 1-2 méteres kábelt csatlakoztatod. Az sem árt (sőt egyenesen követelmény) ha mód van szkóp és AF voltmérő csatlakoztatására és azokat nem zárlatveszélyes módon kelljen használni.
A Ham-bazárban általam javasolt ellenállásokból ha jól emlékszem 3000-ből megúszhatod az ellenállásokat de egy praktikusan használható darabhoz az még édeskevés.
Az enyém egy orosz akkutöltő dobozába van építve (perforált fémdoboz). Hasonló és könnyen hozzáférhető egy régebbi "vágású" PC-táp doboza.. Alig van mechanikus munka vele. És ha szükségesnek látszik, valami kisméretű táppal az eredeti ventilátor benne hagyható.
Magáról az effajta, hűtőbordába beöntött kerámia szigetelésű ellenállásokról csak azt tudom hogy nagyon drágák, ezért soha fel sem merült hogy bármire is használjam őket. Készülékekben is elvétve találkozni velük. Úgy tűnik a gyártóknak is drága.
Üdv. Laci"

0

Kari
Kari picture
*****

Hali!
Leveleink kereszteztek egymast, a szerkesztes alatt lattam meg...
Ennek tuti nincs atkapcsolasi lehetösege: nezd meg a "rendelesi valtozatokat"= egyertelmüen Ohm ertekre kell rendelni :-(
Különben magam is nagy teljesitmenyü regebbi ellenallokat vettem (van melyik bilinccsel allithato is), s legföljebb parhuzanmosan/sorosan csatolom öket egy-egy rövid kabellel, de ha valaki kenyes-megoldhatja rövidzar dugokkal is...
Kari

0

djhalasi
djhalasi picture

Na kicseréltem a végtranyókat. Áramkorláttal élesztettem. 70mA a nyugalmi áram, de 1,2v van a kimeneten, így tilt a védelem. Sajnos nincs rajzom, de elkezdtem méregetni, tapogatni. Próbáltam összehasonlítani a jó oldallal a rosszat. Na most van ebben egy lcr 0202 valami, ami a jó oldalban melegszik. A rosszban nem. Mellette van 2db mje340 és 2db mje 350 ami a jóban szintén melegszik a rosszban nem. Elkezdzem mérni és kiderült, hogy a 2db mje 340 a rossz oldalban hibás. Az egyil szakadt, a másik emmiter bázis között zárlatos. Nem tudom mi célt szolgálnak, de vélhetően ez lesz a gond. Sajnos csak egy db mje340et találtam, holnap dúrok még egyet és kiderül.

0

djhalasi
djhalasi picture

Na találtam még egy szakadt 2sa970et (a mellékelt fotón bal oldalt alulrol a 3. Kis plasztik tokos tranyó) valamint egy 83ohmra megnyúlt ellenállást (a fotón szintén bal oldalt alulrol az elso mje340 alatt. Sajnos nem volt itthon 75 ohm, így 2db parhuzamosan kötött 100ohm és sorba egy 22 ohmmal oldottam meg ideiglenesen, valamint a 2sa970 helyett mpsa92-t tettem csak meg kellett fordítani 2 lábat, mert ennek más a bekötése. 100%, hogy ez a rész védelmi funkciót lát el. Így most működik, kiold a védelem és eltűnt a dc a kimenetről. De a 2 also mje 340 és tőle jobbra lévő mje 350 kollektorain nem teljesen egyforma a tápfesz. 62v az mje340 kollektorásn és 58v az mje350 kollektorán. Gondolom a cserélt nem teljesen oda való alkatrészek miatt, de működik. Vélhetően ha belekerül minden belevaló az ideiglenes alkatrészek helyett tökéletes lesz.

0

djhalasi
djhalasi picture

Na nem kaptam 2sa970-et, de rendelni meg nem éri meg, mert többe kerül a postaköltség. Az adatlapja alapján ez egy alacsony zajú audió erősítő, legalábbis ilyen kapcsolásokban alkalmazzák. Mi lenne ha mpsa92 és mpsa42-re (ezek vannak pl a Sivában is) kicserélném az összes 2sa970-et és a párját, a 2sc2240-et?

0

kallospeter
kallospeter picture

Szia!!
Egy tranzisztornak tobb parametere van mint a max kollektor aram,max C-E feszultseg vagy a Pd max.Tervezeskor valamiert ezek melett dontottek a tervezok es nagyon valoszinu hogy nem azert mert ez volt a leg olcsobb vagy pont ez volt raktaron.Ha az volt benne,akkor azt kell vissza tenni.Majd ha kesobb valami mas elszall a tipus csere miatt,akkor foghatod a fejed.Az lessz majd az igazan draga.Ugy kell "felfogni" hogy eredeti tranzisztor ara+posta = a javitas koltsege.Ez akkor ervenyes ha az eredeti tipus meg beszerezheto.Ha nem,akkor johet a kiserletezes.Bisztos hogy nem fogsz tudni jobb parametereket kihozni belole "sufni tuning" tehnikakkal(tudom hogy most nem ez a cel)mint a tervezo mernok csapat.
Peter

0

djhalasi
djhalasi picture

Csak egy ötlet volt, de végül csak megrendeltem bele a gyárit. HQ-nál párba is lehet kapni (válogatva), gondolom ez sem véletlen.

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
A legtöbb ilyen és hasonló végfokban teljesen közönséges, általános felhasználású, univerzálisnak mondható típust használnak.
Az eredetiek helyettesítéséből soha sem csináltam nagy "cirkuszt". Az elsődleges szempont a végfok tápfeszültsége volt mert ez meghatározta hogy pl. elégséges e a 100 V-os típus.
Az általad kérdezett MPSA42/92 vagy SMD változata az MMBT42/92 rendkívüli módon elterjedten használatos kisebb áramú pozíciókban. De ugyan így igen elterjedt a 2N5551 és a 2N5401 páros használata. Ráadásúl ezek filléres árú típusok! Érdemes huszasával beszerezni.
.
https://hqelektronika.hu/termekek/?keres=2N5401&skat= https://hqelektronika.hu/termekek/?keres=2N5551&skat=
.
Ha ezekből van otthon, cseréld bátran ezekre. Higgy nekem, az elmúlt 20 évben szinte az összes zenész és diszkós célra Magyarországon használt végfok megfordult nálam javításra s az efféle helyettesítések abszolút nem okoztak problémát. Ebből a szempontból inkább a végtranzisztorok és több példány párhuzamos üzeme esetén azok egymáshoz válogatása a kritikus tényező.
Laci

0

djhalasi
djhalasi picture

Ma beletettem az mpsa helyett meg kicseréltem mind a 2 megnyúlt 75 ohmot, de továbbra is van kis eltérés az egyik pár mje 340 és 350 kollektorain. Egyiken -71, másikon +73v-ot mérek. A jó oldalon ez az eltérés csak 0,9v. A másik pár mje-nél +-10,6v van mind a 2 kollektorán. Sajnos rajz híján gőzöm sincs ez így jól van-e, de az biztos, hogy ez a rész külön van megtáplálva a tápról elég vékony vezetékekkel. Ha azt a csatit lehúzom a védelem sem megy. Mindent átmértem, nincs több nyúlott ellenállás vagy hibás tranyó, kiold a védelem is, kimeneten sincs dc. Amúgy ez a 2 pár mje piszkosul fűt. Meg is vannak barnulva a tokok, de a jó oldalban is ilyenek.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: tegyél rá hűtőzászlót és szkópot, nem gerjed-e

Bálint

0

djhalasi
djhalasi picture

Az lesz, bár elég szűk a hely sajnos, de valami vékony réz lemez darabot megpróbálok rácsavarozni, mert ez így nem egészséges szerintem. (saccra 80-90 fok tuti van) Ezek a nem teljesen szimmetrikus tápfeszek aggasztanak a legjobban, de már mindent megnéztem, csak a kis sárga kerámia kondik maradtak, azokat még kicserélem (bár sztem feleslegesen), de más nincs ezen a részen. Az összes 2sa940 és 2sc 2240 jó, mind a 2 MJE cserélve, a rosszak párban cserélve, megnyúlt ellenállások cserélve, elkók cserélve. Már a 47V-os zénereknél is van 1,2V eltérés a 2 oldalon. A munkaellenállásaik jók pedig, nincs megnyúlva egyik sem. Kérdés az, hogy ez a rész a meghajtásban is szerepet játszi-e, vagy csak a védelmi rész, mert ha csak védelem, akkor elvileg a végfok szimmetriájához nincs köze, meg amúgy DC sincs a kimeneten. Már ott tartok, hogy szétverem. :D Rajz nélkül nagyon nehéz.

0

djhalasi
djhalasi picture

Na mivel minden alkatrészt kiforrasztva átmértem a védelem részen és minden jónak tűnt így összerektam. A 47V-os zénerek felől táplált MJE tranyók kollektorain továbbra is 2v-os eltérés van, de ezt leszámítva működik. A kimeneten nincs egyenfesz. 13mV-ot mérek egyformán mind a 2 oldalon. Majd kiderül ha meghajtom műteherrel hogy vajon jó lesz-e így. Kisebb teljesítményű hangfallal hallgattam kis hangerőn kb 1 órán keresztül. Eddig jó.

0

Kari
Kari picture
*****

Szia!
B & K Braun GmbH, Industriestr. 1, 76307 Ittersbach, Deutschland
Lenne a forgalmazoja, de hogy rajzot hogyan lehetne kapni tölük?
Lenne meg egy Sirus Audio (csak a Facen latom), de az Egyiptomi(?)_hmm...
Kari

0

Kari
Kari picture
*****

Szia!
Es ez az "össznepi csereakcio" olcsobba jönne mint az eredeti par +posta?_de Te tudod...
Kari

0

djhalasi
djhalasi picture

Igen, mert van itthon mpsa92 és mpsa 42 is. Egy db 2sa970 kellene, ez kb 150ft és 1100 a posta. Ha ugyanúgy ellátja a funkcióját, akkor nem rendelgetek, inkább mindet cserélem mpsa-ra, hogy egyformák legyenek és stabilan működjön. Csak az a kérdés, hogy ez így működhet stabilan, vagy mindenképp a 2sa kell bele.

0

djhalasi
djhalasi picture

Lefotóztama a Siva PPA-1600 rajzából egy részletet, de fent van itt is a tanyán. Felépítésre nagyon hasonlít ehhez. Az említett 2-2 MJE tranzisztor ha jól nézem ezen a rajzon a bekarikázott 2-2 tranzisztornak felel meg a kapcsolás szerint.

0

djhalasi
djhalasi picture

Közben nézelődtem a neten. Ez az LCR0202 limiter szerepet láthat el elvileg. Ma megnézem a panelon a kapcsolást, de lehetséges, hogy a 2-2 MJE340-MJE350-nek nincs is beleszólása, talán inkább a szimmetriához lehet köze, csak ugye rajz nélkül lekövetni és kikövetkeztetni a dolgokat, hogy mi miért mit csinál nem egyszerű egy magam fajta amatőrnek, de meg lesz ez.

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Az MJE340/350 igen jó jellemzőkkel bíró és olcsó, ez által nagyon elterjedt az alkalmazásuk meghajtó fokozatokban. Mivel az optocsatoló ezek közelében van, én azt mondom hogy az optók a védelmi áramkörökben van potenciál leválasztás céljából ( pl. áramot figyelnek vele, stb...). Ha a bemeneti jelet limitálná az eléggé elkülönül és jár vele néhány műveleti erősítő is egy két tokkal a limiter egyenirányítójaként és szintillesztés és egyéb feladatok ellátására.
Csak emlékeztetlek hogy ebben: https://elektrotanya.com/?q=hu/content/hk-audio-vc1200-nem-indul-megoldva az erősítőben is használtak optocsatolót hasonló célra.
Laci

0

djhalasi
djhalasi picture

Értem. És az létezik, hogy a 2db MJE340 hibája miatt van 1,2V a kimeneten? Más problémát nem találtam eddig, bízom benne, hogy ez lesz a gond.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:
lcr 0202

Bálint

File csatolás: 

0

djhalasi
djhalasi picture

Ez valami optocsatoló lenne? Milyen célt szolgálhat? Az biztos hogy a 2 hibás mje340 miatt nem dolgozik. Sajnos így rajz nélkül nem értem mi célt szolgál.

0

steewi
steewi picture

Szia,
Érdemes átmérni nehogy amit ki cserész is el szálljon
valami oka volt amiért zárlatosak lettek.

0

djhalasi
djhalasi picture

Itt most az a fő kérdés, hogy elég csak a kisebb tápfeszről üzemelő végtranyókat cserélnem, mivel ott volt hibás egy pár tranyó, vagy a magasabb tápról üzemelő részen is cseréljem őket, ahol egyébként mind jó. Anyagilag nem mind1.

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Nem tudom hogy mérted a végtranzisztorokat ki de egy ilyen komoly teljesítményű végfoknál célszerű ha lehetséges felszabadítani az egyes tranyók bázisát és emmiterét a panelból. Ha ez nehézségbe ütközik akkor inkább kiszedni és egyenként vizsgálni. Én ezt minden esetben analóg multiméterrel ( nálam ez a csővoltmérőt jelenti) teszem. Ezek képesek 500-1000 Mohm nagyságú ellenállást is mérni. És ez itt lényeges mert ha egy tranzisztornak valamilyen "nyüstölés" következtében megnőtt a visszárama, az gyönyörűen látható ezekkel a multiméterekkel. A lényeg: Teljes szakadást kell mérjél a collektor emmiter kivezetések között a "levegőben" lévő bázis mellett! Ha nem ez van, akkor azt a tranzisztort nem ajánlom benne hagyni a kapcsolásban. EZ most szilicium bipoláris tranzisztorra vonatkozik!
Ha az általad kérdezett "felső" végtranzisztorokat jónak méred, nem látom szükségét/értelmét cserélni őket.
Indításnál azt javaslom hogy először meghajtójel és terhelés nélkül kezdjed, ellenőrizd a DC szinteket a kimeneten illetve a végtranzisztor csoportok kollektorain és a nyugalmi áramot egyrészt tapintással( végtranzisztor tok és hűtőborda) mert rendellenes nagysága esetén ez jól érzékelhető így is. Ilyen végfokok nyugalmi árama szinte kivétel nélkül 100 mA alatt szokott lenni. Az emmiter ellenállások ismeretében, a rajtuk eső feszültséget mérve kiszámolható az áram.
Ha több kevesebb járatás esetén semmi probléma nincs, jöhet a jellel való meghajtás még mindig terhelés nélkül. A jel lehet generátor akár fizikai akár virtuális (nagyon jó programok vannak erre a célra) vagy zenei jel. Ilyenkor szkóppal szoktam nézni a kimenetet hogy nincs e rendellenes torzítás vagy gerjedésre utaló jelenség. Ez utóbbit levett meghajtással is célszerű megnézni.
Ha még ezután is minden rendben, jöhet a műterheléses járatás. Egy ekkora végfoknál ilyenkor nem ajánlom a hangfalakat használni! Egyrészt a pokolba fog kívánni mindenki, Téged is zavarni fog, ráadásul ha probléma adódik a hangfalak épsége is rámehet.
Először mindig 16 ohm majd 8 ohm és ha alkalmas a kapcsolás meghajtani akkor a 4 ohm-os terhelést kapcsolom rá. Ilyenkor azért a tisztán szinuszos jellel hajtást csak módjával és szakaszosan mert egy átlagos zenei jelhez képest sokkal jobban igénybe veszi a végfokot. Az említett zenei jel átlagteljesítménye a max. értéknek a negyede környékén szokott lenni. (Itt most hagyjuk a csutkára húzott hangerőt amikor már azt sem tudni mi torzít)
Laci

0

djhalasi
djhalasi picture

Kiforrasztott állapotban mértem a tranyókat. Éleszteni pedig úgy szoktam ahogy te is írtad. Eddig úgy néz ki nincs más baj. Cserélem akkor a kisáramú rész tranyóit aztán meglátjuk. Műterhem viszont sajnos még nincs, pedig jó lenne beszerezni egy 5-600w körülit legalább. Ebben esetleg tudsz segíteni?

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Az enyém 30 ohm 20W kerámiacsőre tekert és cementboritású ellenállásokból áll. Függőleges helyzetben vannak szerelve.
4-4 darab párhuzamosan van kötve és a két csoport sorba. Ez az egyik,(GND) végétől 7,5 illetve 15 ohm-ot ad. ha a 15 ohm-os véget lekötöm a GND-hez akkor az előbb még 7,5 kivezetésnél 3,75 ohm mérhető.
Bár ezek az értékek nem pontosan 4 8 16 ohm-ot adnak, de annak idején ilyen ellenállásaim voltak nagyobb számban. Ez az eltérés a gyakorlati használat során semmi problémát nem okozott mivel nem hiteles mérések elvégzésére készült. A terhelhetőség is 8 ohm-nál kisebb a másik két értékhez képest.
Bármily hihetetlen, ezt az összeállítást majd két évtizede használom nem egyszer akár 1000 W-os végfokok javításánál és soha nem volt vele gond. Fűt mint a hétszentség de állja a gyűrődést.
A felhasznált ellenállások külsőre a csatolt képen. A fehér, négyzetes keresztmetszetű 5 vagy 10 W-os kivitel nem ajánlom mert könnyen megszakadnak.
Beszerzési forrásként ajánlanám: http://www.radiotechnika.hu/ellenallasok.htm
.
És még valami az egyik GND-re csatlakozó csoport egyik ellenállását a GND felőli végen felemelve egy bontóérintkezős jack aljzatra vezettem. Ebbe az aljzatba dugom be a nem túl nagy teljesítményű, 8 ohm-os kontroll hangdobozomat. Így az soros 30 ohm-on van táplálva, a hangerő bőven elegendő de nem fog tönkre menni komolyabb teljesítményű végfok javításánál sem!
Üdv. Laci

File csatolás: 

0

djhalasi
djhalasi picture

Lehet hogy hülyeség, de régi vasalókból nem lehetne ilyet gyártani? Van itt 2 is. 30 ohmot mérek rajtuk.

0

djhalasi
djhalasi picture

Na már csak jó áron kellene szereznem akkor ilyen 30 ohmos ellenállásokat. Amit küldtél linket csak 1-1db van mindből szinte, de majd keresgélek. Köszi!

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Ezt korábban én is "megettem" aztán itt a kollégák felhomályosítottak hogy az a termékből vásárolható minimális darabszám. PL. ha 3 db van megadva akkor három darabot kell belőle venned. Tehát a 100-300 Huf/db ért kínált ellenállások szerintem jó vételnek tünnek.
Laci

0

djhalasi
djhalasi picture

Átmértem már mindent. Hibát nem találtam. Az előéletét nem ismerem, de vélhetően ez is kínai cucc lehet, ebből kifolyólag könnyen lehet hogy gyárilag silány minőségű tranyók kerültek bele és ez okozta a vesztét.

0

Sponsored links