You are here

PM3220 oszcilloszkóp nagyfeszültségű tápja túlterhelődik

36 posts / 0 new
Last post
Csu
Csu picture

Üdv.
Van egy PM3220 oszcilloszkópom, a következő tünetekkel:
bekapcsolás után egy Geiger-Müller számlálóra hasonlító percegéseket ad ki. A legtisztábban a trafó és a képcső csatlakozói környékén hallatszik. Ez a percegés látható a vetített sugáron is, a percegéssel összhangban villog. Ugyancsak összhangban változik a magasfeszültségű táp hangja is. Ez a jelenség kb. 5-15 perc alatt eltűnik, de a magasfeszültség a +/-1500V-ról kb +/-170V-ra esik le, a táp hangja is radikálisan megváltozik. (Úgy viselkedik, mintha túl lenne terhelve). A táp terhelés nélkül paraméterekben működik, a kondenzátorokat kicseréltem, a többi alkatrészét leellenőriztem.
Kérdésem a következő:
Lehet zárlatos képcső, vagy máshol keressem a hibát?
Előre is köszönök minden tanácsot.
Csaba

Magas a templomtorony, a feszültség az nagy, mint boldogult tanáraim tanították!

File attachment: 
Comments
Csu
Csu picture

Üdv.
Tegnap elfoglalta helyét, munkára kész.
A pót transzformátor házon belül maradt (sikerült bepréselni a jobb felső sarokba), nem zavar be. Kontakt spray "csodákat" csodákat művelt a kapcsolóknál. Remélem a közeljövőben nem kell a belsejébe nézzek.
Csaba

File csatolás: 

0

Csu
Csu picture

Az áthúzást megoldottam, külön transzformátorral. Egy 2,4V/1,7A-s trafónak tekercseltem át a szekunderjét, 2X0,35-s dróttal, 6,7V-ra. 0,35A-s terheléssel (6N3P) 6,3-6,4V-t ad. A primer és a szekunder közé egy háromrétegű (2 papír maszkoló szalag közé egy réteg műanyag szigetelőszalag)került. Tökéletesen bevált. A tegnapi 2 órás teszt alatt 49-50C-ra melegedett.

0

DINO54
DINO54 picture

Szia!
Gratulálok és remélem hosszan tartó lesz az eredmény!
Azért a szkópba bevezető vezeték legyen dupla szigetelő csőbe bújtatva!
Üdv. Laci

0

Kari
Kari picture
*****

Szia Kalex!
"Magas a templomtorony, a feszültség az nagy, mint boldogult tanáraim tanították! "
Utobbi idökben egyre elterjedtebben hasznaljàk a magyarul(osan) irok, de nemcsak a Tanyàn, viszont IGAZAD van, s engem is allandoan irital, hameg szolunk a par magyartanarkodo nekünk esik es lehurrog..._Persze lehet, nekik inkabb "magos fesz"-röl kellene irnunk :-)
Kari

0

SzBálint
SzBálint picture
****

0

Kari
Kari picture
*****

Hello Balint!
Sorry, de "A zöldek" azert enyhenszolva nem a szakmai-nyelvi referenciat szoktak jelenteni-szinte mindegy mely temahoz & orszagban szolalnak meg :-(
Kari

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

v.ö.: "zöldségeket beszél"

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Sziasztok!

Ha nagyon precízkedni akarunk, akkor:

törpefeszültség: < 50V AC vagy < 120V DC
kisfeszültség: < 1000V AC vagy < 1500V DC
nagyfeszültség: ennél nagyobb

Ezek az életvédelmi besorolások.

Üdv, lcsaszar

0

Kari
Kari picture
*****

Hali Laci!
Mivel a fokuszfesz is altalaban 1-2KV, a gyorsitorol nem is beszelve= ezek a jobb (es targyalt) tipusoknal egyertelmüen kielegiteik a HV-s (nagy fesz)besorolat!
Kari

0

DINO54
DINO54 picture

Szia Kari !
Én a pótlólagos, külső fűtőtrafóra értettem amit írtam. Mert könnyen meglehet hogy egy random 6 vagy 12 V-os trafó megbízhatóan csak 2kV-ot enged meg.
Laci

0

Kari
Kari picture
*****

Hali Laci!
Tiszta sor szamomra, s egyet is ertek a fokozott szilardsagu szigeteles bevetesere, en nem is arra referaltam, hanem Kalex moderatori bejegyzesere, il. annak folytatasara...
Kari

0

Csu
Csu picture

Üdv.
Darabjaira szedtem az oszcilloszkópot,hogy jobb rálátásom legyen. A 2 nyák-ot átnéztem, megpucoltam, semmi hibát nem láttam, kimértem az elektrolitikus kondenzátorokat is, minden rendben. A nagyfeszültségű tápot külső tápból (-15V), a szkóp belső vezetékeit használva elindítottam. Hozza a +/-1470V-ot. Ezután a -150V-ot rákötöttem, szerre az összes olyan vezetékre, melynek köze van a nagy feszültséghez. Áthúzásnak nyoma sincs, addig amíg a katód vezetékét nem csatlakoztatom. Ekkor nekifog újrakezdi. Itt vettem észre, hogy a katód és fűtés össze van kötve. Ez nem normális, a kapcsolási rajzban sem szerepel, és a cső sem direkt fűtésű. Előfordulhat, hogy hibás a cső.

Csaba

File csatolás: 

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Ebből a leírásból számomra nem egyértelmű hogy amikor "újrakezdi", akkor rá van e dugva a foglalat a szkópcsőre?
Az eddigi rajzokból nem látszik hogy a szkópcső fűtése honnan van megoldva. valószínűsítem hogy a nagyfeszt is előállító inverterről.
A katód és a fűtőszál közötti szigetelés általában max. 150-200 V-ot visel el (ha elvisel). Ezért ha közös potenciálra hozzák a katóddal, az nem feltétlenül hiba feltételezve természetesen hogy a fűtést tápláló tekercs vagy egyéb áramkör kimenete földfüggetlen.
.
Az zavar hogy még mindig nem tudni hol csattog át. Pedig ez szerintem sötétben látni kellene. A szkópcsövön belül avagy arról lehúzott foglalatnál is jelentkezik a dolog? Az R302 R307 közös pontjáról indul a katód vezeték? Mert ha az R301 R302 akkor kap -1500V-ot amikor elmondásod szerint ráadod a katódra a szuflát, akár valamelyik ellenállás (R301 R302) is áthúzhat vagy ha szakadt valamelyik valahol, akkor a szakadáson ívelhet át.
Laci

0

Csu
Csu picture

jelen pillanatban a szkópot vázra bontottam, a foglalatba bekötve csak a fűtés, katód, G1 és G4 van, a csattogás pedig a hálózati trafóból hallatszik, látszani, semmi sem látszik. Lekötöttem a fűtést a hálózati trafóról (az 1. lábnál), a többi (katód, G1, G4) bekötve maradt, és így nem csattog.
A fűtés a trafó 27-28-as lábáról jön. Ha a foglalathoz van csatlakoztatva, a katódon keresztül jelentős feszültség kerül a trafóba, ami valahogy áthúz, mert a 23, 24, 19-es lábakon feszültségeket lehet mérni, úgy hogy nincs hálózatra kötve.

File csatolás: 

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Azt tudnád csinálni hogy a hálózati trafót ne kelljen kiszedni és újra tekerni hogy a fűtésnek befűznél valami spéci szigetelésű bekötőhuzalból a szükséges fűtőfesznek megfelelő menetszámot. Látva a trafó kialakítását ezt a befűzött "póttekercset két részből is lehet megcsinálni ami könnyítheti a dolgodat. Az 1V-hoz szükséges menetszámot egy próba, mondjuk 5 menettel kikisérletezheted.
.
"mert a 23, 24, 19-es lábakon feszültségeket lehet mérni, úgy hogy nincs hálózatra kötve." Ezt azért magyarázd el légyszíves mert nem érthető! Ez alapján lehet hogy nem úszod meg a trafó tekerést.
Üdv. Laci

0

Csu
Csu picture

A nagyfeszültségű tápot külső -15V táplálom A szkóp nincs hálózatra csatlakoztatva, és a fent említett lábakon egyenáramot lehet mérni testhez viszonyítva. Nagy bizonyossággal más lábakra is áthúz. Most -1500V-t kötöttem a katód vezetékére, ami normális működés közben -1300-1350V. Úgy néz ki, hogy ez áthúz a trafóban, pedig ettől eltekintve a normális feszültségeket adja.
Arra gondoltam, hogy egy külön trafóval próbálom a fűtést megoldani, hátha bejön.

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Így már értem. Lényegében a külön trafóval egyenértékű vagy annál jobb megoldást javasoltam a befűzött, új fűtőtekerccsel. Talán nem égett meg annyira a többi tekercs és a test felé hogy újra kelljen tekerni a trafót. A plusz trafó elhelyezése a szűk helyen túlmenően annak mágneses mezeje miatt is nehézkes mert az "ágyúcső" ellenére bezavarhat az elektronsugár útjába. Ez a trafó ha még is ezt az utat vagy kénytelen használni nem árt ha 4kV-ot álló szigetelése van úgy a hálózat mint a vasmag felé!
Laci

0

Csu
Csu picture

Szia Laci,
a trafó rajza szerint 31 tekerés a fűtőtekercs, ez nem lenne olyan nagy gond, és 0,3A-s a fogyasztás. A külön trafót a szkópon kívül, a helyezném el, a hátlapon, alul van egy nagy műanyag zsebe. Ott semmit/senkit nem zavarna.

0

Kari
Kari picture
*****

Hali!
Jo "amatör" modon megprobalhatnal kis "Plastik70" sprayt is befujni a trafodba-hatha megoldja a szigeteles hianyossagat...
Kari

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

Többen is javasolták, hogy pucold meg. A képen láthatóan még mindig igen szutykos a foglalat, nem csoda, hogy áthúz. Alkohol vagy denszesz, fogkefe, utána hajszárító.

Üdv, lcsaszar

0

Csu
Csu picture

A foglalathoz ma fértem hozzá, miután mindent kipakoltam a szkópból. Délután már egyszer megpucoltam alkohollal, fogkefével, most este még egyszer megismételtem. 100% hogy nem húz át, mert ha az 1. lábat lekötöm a trafóról, akkor megszűnik a csattogás. A gond úgy néz ki a trafóban van, más lábakra is áthúz (23, 24, 19-sn mértem egyenáramot.)

File csatolás: 

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

A konkrét típust nem ismerem, de általában a nagyfeszültség áthúzása okozza. Esetleg teljes sötétségben próbálj nézelődni, talán meglátod, hogy hol húz át. Ha poros, akkor egy alkoholos tisztogatás segíthet. Szkópcső belső áthúzás nem valószínű, de megnézheted a foglalatot lehúzva. Ja, a foglalatot is jól tisztítsd meg.

Üdv, lcsaszar

0

Csu
Csu picture

Köszönöm a tippet lcsaszar,
cső nélkül is ugyanúgy viselkedik. Este megnézem, hátha látszik az áthúzás, ha nem, akkor darabjaira kell szedjem, hogy kicseréljem a nagyfeszültségű kábeleket.

Csaba

0

Kari
Kari picture
*****

Szia Csaba!
Ha csö nelkül is ua a jelenseg: esetleg a foglalatan/anyagaban is lehet athuzas-azt is, mint az összes HV-vel erintett szerelvenyt-vezetekezest is, alaposan körbe tisztogatnam IPA-val, majd szarazra lefujnam...
Kari

0

Csu
Csu picture

Sajnos sötétben sem szúrtam ki az áthúzást, így marad a munkásabb változat..., gondolom cserélhetem a nagyfeszültségű kábeleket, (csak találjam meg)

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

1500 V nem olyan nagy, és ha hallható is, akkor szerintem nem a kábelek környékén lehet a bibi. De ha könnyű leforrasztani a kábeleket egyenként a nagyfesz résznél, akkor esetleg próbálkozhatsz. Vannak ott még kondik is (C1106-7-8)...

Üdv, lcsaszar

0

Csu
Csu picture

Üdv.
Leforrasztottam a -1500V-s vezetéket és nem kattog, persze nincs kijelzés, mert kikötöttem a képcső G1-ét. Következő lepésként kikötöttem a -1500V-s vezeték másik felét is, amelyik az intenzitást és fókuszt vezérlő áramkörhöz vezet, és áthidaltam egy külső vezetékkel, krokodil csipesszel. A következő történt: nem kattogott, úgy ahogy szokott, a sugár képe nem jelent meg, viszont a krokodilcsipesz szigetelése alatt, nem a fogainál, hanem a kábellel csatlakozórészen egyet-egyet szikrázott és kattant. Ezután visszakötöttem az eredeti vezetéket, megjelent a sugár is és a kattogás is. Ez azért érdekes, mert a -1500V egyenesen az intenzitás/fókusz állító áramkör R308-ra csatlakozik. Az odatartozó alkatrészeket kimértem, kivéve a 2 potenciométert (Intens. és Focus) de ezek rendesen működnek. Azt nem igazán értem, hogy ha az eredeti vezeték helyett egy külső vezetékkel kötöm be a -1500V-t, ugyanoda, akkor miért viselkedik máshogy.
Mellesleg találtam benne 3 elszállt tranzisztort,(TS2, TS12 ezek a sugár vízszintes helyzetét vezérlik, és TS520 gondolom, a jelenlegi állásnál ez nem befolyásol semmit) de ezeknek nincs közük a kattogáshoz.
Egy kicsit zavaró, hogy a szervizkönyv egy régebbi modellé, nem teljesen fedi a "valóságot".

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
"Ezután visszakötöttem az eredeti vezetéket, megjelent a sugár is és a kattogás is. Ez azért érdekes, mert a -1500V egyenesen az intenzitás/fókusz állító áramkör R308-ra csatlakozik. Az odatartozó alkatrészeket kimértem, kivéve a 2 potenciométert (Intens. és Focus) de ezek rendesen működnek" Az hogy ezek a potméterek szabályoznak (remélem ezt érted a rendesen működés alatt) még nem jelenti hogy a hibajelenség szempontjából hibátlanok. Elképzelhető (nagyon is) hogy a testhez áthúz valahol a belsejében vagy ha szigetelten szerelték akkor a szerelvénynél.
.
A próbálgatáskor meg kellene hagyni a CRT elektróda rendszerének táplálását változatlan formában és csak egy elemét kiváltani egyszerre. pl. egy vezeték korbácson kívül vezetésével, fókusz vagy fényerő poti vázról való felemelése, stb.. Ha egyszerre több dolgot változtatsz meg, nem tudod megállapítani hogy a tapasztalható jelenség minek a következménye.
.
A mérőzsinórod nézd meg! Nékem gyanús a viselkedése.
Laci

0

Csu
Csu picture

Szia,
”A próbálgatáskor meg kellene hagyni a CRT elektróda rendszerének táplálását változatlan formában és csak egy elemét kiváltani egyszerre. pl. egy vezeték korbácson kívül vezetésével, fókusz vagy fényerő poti vázról való felemelése, stb.. Ha egyszerre több dolgot változtatsz meg, nem tudod megállapítani hogy a tapasztalható jelenség minek a következménye.” Valahogy így gondoltam, csak még a cső foglalatához kéne hozzáférjek. Philipsék jó sűrűre szerelték.
" Az hogy ezek a potméterek szabályoznak (remélem ezt érted a rendesen működés alatt) még nem jelenti hogy a hibajelenség szempontjából hibátlanok. Elképzelhető (nagyon is) hogy a testhez áthúz valahol a belsejében vagy ha szigetelten szerelték akkor a szerelvénynél." Az áthúzás a szkóp "hátulsó" felében hallatszik. KB 4-5 kábelt kell kiforrasztani és áthidalni.
"A mérőzsinórod nézd meg! Nékem gyanús a viselkedése." egy cserélhető fejes zsinór, lehet benne kontakt hiba az összeillesztésnél, ennek megelőzéséért, következőkben az áthidaló zsinórt forrasztani fogom.

0

Kari
Kari picture
*****

Szia!
"...ha az eredeti vezeték helyett egy külső vezetékkel kötöm be a -1500V-t, ugyanoda, akkor miért viselkedik máshogy."_ mert a szigetelese csak pl. 500V-nak felel meg, ha egyaltalan...
Kari

0

Csu
Csu picture

Szia Kari,

Az rendben van, hogy csak 1000V-ra kiadott szigetelésű mérőkábelnek gyengébb a szigetelése, és jobban át kellet volna húzzon, de nem ez történt. Így kötve a képcső nem jelenítette meg a sugarat. Az most már zavar, hogy eszembe se jutott lemérni a külső kábel végén a feszültséget, de ma megteszem.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:gondolom, vegytisztára letakarítottad a nagyfesz környékét

Bálint

0

Csu
Csu picture

Szia,
ahova hozzáfértem igen. Mielőtt szétszedném minden lehetőséget ki szeretnék próbálni, mert nehéz lesz összerakni és szétszedet állapotban nem tudom bekapcsolni, és ha nem lesz látható jele, akkor nehéz lesz kiszúrni.

0

Kari
Kari picture
*****

Szia Csaba!
Mint Balint is irta: nagyfesz hiba/athuzasokkor eleve mindent szuper tisztara kell alkohollal öblögetni, s utana (szabad kezzel) semmit sem összetapizni!; a kez/bör izzadtsaga az egyik legmasszivabb szennyezödes, s meglehetösen nehez lemosni, atvezetni-ütni meg gyorsan tudnak a velük "bevonatolt" helyek.
Masik hasonlo, elsök közt vizsgalando, s megszüntetendö dolog HV hibaknal, hogy a nagyfeszt hordozo forrasztasok/szerelvenyek fem reszeinel sehol sem lehet valami eles szöglet, csucsosan lehuzott forrasz-különben kapasbol elindulhat egy korona jelenseg roluk, avagy akar kisülesek is a parasabb/szennyezetteb környezeti levegö eseten...
Eredmenyest, Kari

0

Csu
Csu picture

A nagyfeszültségű táp C1104, C1106-9 kondenzátorait kicseréltem, (azzal kezdtem, 15nF/1600V papír kondenzátorok voltak benne, mért értékeik 19-25nF között, Vloss 2,5-2,9%, 20nF/1600V (2*10nF) poliészter kondenzátorok kerültek a helyükre). A táp terhelés nélkül rendben van (+/- 1450-1490v mértem).
Valami test, vagy áthúzási gond kell legyen, mert ha feszültséget mérek a fényerő (Intens) R1 potenciométeren, akkor mintha javulna a helyzet. Mindenesetre, megpróbálom szerre leforrasztatni a + és - 1500V-s vezetéket.

0

Sponsored links