You are here

Indesit/Hotpoint/Ariston MBA3832V / CM01XE kombi hűtő fagyasztója nem hűt

36 posts / 0 new
Last post
sugark
sugark picture

Szervusztok!

Van egy Ariston MBA3832V / CM01XE kombi hűtőm, alul fagyasztó, felül hűtő. Egy kompresszor hajtja meg, mágnesszelep kapcsolgatja a hűtő és fagyasztó kört. Egy hete a fagyasztó alsó polca kezdett langyosodni, aztán a középső, majd a felső polc melegedett fel. Végül a hűtő is felmelegedett, a két sárga led villog, és csipog a hűtő.

Néhány dolgot cseréltem, most végeredményben a hűtő hűt, a fagyasztó nem, pár óra múlva csipog, és a két sárga led villog.

Amit eddig csináltam:

  1. kompresszor körüli indító kondenzátort és PTC relét cseréltem, vezérlőt kikötve közvetlenül elindítottam kompresszort. Szépen hűtött a hűtő, de a fagyasztó nem. Álló helyzetben megmértem a nyomást is, stabil. Tehát kompresszor jó, gázszivárgás nincs.
  2. kimértem, a kompresszor kap jelet a vezérlőtől, legalábbis 220 V-t mértem a kompresszor indító lábán.
  3. az elosztó szelep (szolenoid szelep) a hűtő bekapcsolásakor kattan kettőt. A doksi szerint a fagyasztó kör mindig hűt, de a hűtő kör csak akkor, ha a szelep átkapcsol. Ennek ellenére a hűtő hűt egyedül (ábrák mellékelve). Arra gondoltam, hogy vagy rossz a szelep, vagy el van dugulva a fagyasztó kör, vagy rossz a vezérlés, és/vagy a legutóbbi szervíznél a szerelő fordítva kötötte vissza az elosztó szelepet.
  4. a szelep ELBI 368 típusú (ábra mellékelve), neten nem találtam meg. Teszt képen ráadtam a vezérlő panel 4,10 csatlakozóján 220V AC-t. Kerregett 50 Hz-en, lehet egyenáram kell neki? Szerintem a mágnes kapcsol, bár ettől még lehet rossz a szelep.
  5. próbáltam úgy is, hogy a vezérlőt bent hagytam, hogy tudja kapcsolgatni a szelepet, ahogy szeretné és a kompresszort külön meghajtottam, de az eredmény ugyanaz. Majd megkocogtattam a fagyasztó hűtő bordáit, megmarkoltam a hőmérőt és hopp, elkezdett hűteni a fagyasztó, megjelent azonnal a dér a bordán. Szuper, így hagytam, de 5 perc múlva megint semmi. Tehát tud hűteni, nem lyukas, kompresszor jó. Szelep, vezérlés, érzékelő lehet rossz.
  6. mind a három hőmérséklet érzékelő értékét kimértem, és a mért értékek helyesek (ábrák mellékelve). Hűtő 4C, fagyasztó 20C, hűtőközeg -30C.
  7. a vezérlőn kicseréltem az elektrolit kondenzátorokat, ahogy javasolták sokan (ábrák mellékelve). A fele kondi más értékeket mutatott, de nem változott semmi. 2SK2865 MOSTFET-t megrendeltem, azt is ki fogom cserélni, bár a kompresszort bekapcsolja, szóval nem hiszem, hogy segítene. R13-at megmértem, jó.
  8. Mérések az alkatrészekre. A műszerem csak 20uF-ig mér, ezért a nagyobb kondikat 10uF kondival sorba kötve mértem és számoltam vissza az értéket.
    • L1 mért: nem tudom kimérni multiméterrel, eredetileg színkód: Ibolya,Fekete,Piros,Arany 7KH, 5%
    • R13 mért: 27.3Ohm, eredetileg színkód: Piros,Ibolya,Fekete,Arany 27Ohm, 1%
    • C5 eredetileg: 3.3uF 400V, mért: 2.0uF, cseréltem 4.7uF 450V
    • C10 eredetileg: 100uF 25V, mért: 86uF, cseréltem100uF 35V
    • C13 eredetileg: 470uF 10V, mért: 483uF, cseréltem 470uF 25V
    • C26,C27 eredetileg: 2,2uF 63V, mért: 1.97uF, cseréltem 2,2uF 100V

Itt tartok. Javaslatok?

L1-et kicserélhetem, ahogy ti is és a lengyel fórum is javasolja https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic712492.html

Service manual: https://elektrotanya.com/ariston_mba3832v_cm01xe.pdf/download.html
Ábrák nagyobb méretben: https://photos.app.goo.gl/xA5hN3LMdaabsHHl2

Üdv és köszi!
Krisztián






Comments
feretech
feretech picture

Amíg nem éri a hűtőtér a beállított hőmérsékletet nem kapcsol át a másik részre (hűtő -> fagyasztó)Ez több hibaforrás része lehet pl. a kompresszor nem szállít elegendő hűtőközeget (kopott) vagy hiányzik a hűtőközegből (szivárgás). Ezek a hűtök általában a mélyhűtő részen a kéder melegítésére használt cső lyukad ki (rozsdafoltos a mélyhűtő alsó része) de a hűtőtéri párologtató is hajlamos szivárgásra.A másik hibalehetőség a mágneses csapban levő golyó szerveri a cső végeit ilyenkor megszorul, mikor arámtalanított hűtőt bekapcsoljuk nem kattog.A mágnes csap impulzusos vezérlésű nem szabad folyamatosan feszültség alatt tartani.
MFeri

0

lapatnet
lapatnet picture
*

Üdvözlet !

Sajnos a tünetek alapján utolérte az Ariston/Indesit hűtők betegsége a normál téri elpárologtató szivárgása. Mivel ez a paláston belül van eléggé körülményes a javítása.

0

sugark
sugark picture

Szia!
Különben ha vezérlés nélkül hajtom meg a kompresszort, akkor az említett 3 óra alatt lehűti a normál teret, viszont tök fagyos lesz a hátoldala. Ha viszont vezérlést visszarakom és rábízom a kompresszor kapcsolgatását, akkor még oly duplán lassú a hűtés (nem számoltam, csak érzésre), viszont egy leheletnyi dér sincs a hátoldalon.

  1. Az elpárologtató szivárgást nyomáspróbával lehet ellenőrizni? Mármint ha nem esik a nyomás, akkor ez a hiba kizárva?
  2. Illetve láttam fotón olyan hűtőt, aminek a hátoldalán a hab fel volt púposodva, ott könnyű lyukat keresni. Ilyet nem lehet? Mondjuk forró gőzt nyomni a rendszerbe, had púposodjon?
  3. A service manual 28. oldalán szépen megmutatják (lásd ábrák), mettől meddig kell megvágni a habot, az nem segít? A hőlégfúvó segíthet eltakarítani a habot ha a meleg zsugorítja, vagy arra rezisztens ez a hab?

Köszi!

0

lapatnet
lapatnet picture
*

Üdvözlet !

Ha vezérlés nélkül hajtod meg, akkor kiiktatod a gép egyik védelmi funkcióját, azért hűt le valamennyire. Az elektronika ha túl magas a hőmérséklet a fagyasztóban nem enged a normál térbe hűtőközeget. Az, hogy lederesedik nem jelenti azt, hogy kellő intenzitással hűt. A nyomáspróbát nitrogénnel lehet megcsinálni, de sokszor 3-4 nap mire látszik valami eredmény. Sajnos akkor is csak az derül ki, hogy szivárog a hűtőkör de, hogy hol az nem látszik. A néhány szétbontott gép utáni tapasztalat azt mutatja, hogy az elpárologtató alumíniumcsöve hozzáér a réz kapillárishoz és pontszerűen elkorrodál. De egy hűtős ha megszúrja a töltőcsövet, a nyomásviszonyokból már tud valamit mondani. Ha megtölteted a szivárgás elhárítása nélkül, akkor újra előjön a hiba egy idő múlva.

0

blacired
blacired picture

Tiszteletem. Öszintén szólva, sokszor már a kézrátétel is sokat elmond ezekröl a szivárgásokról. De megoldás az szerencsére létezik.

0

kisandras79
kisandras79 picture
*

Szia !

Forró gőzt a hűtőrendszerbe??? :jajj: Ember! Száraz nitrogénnel szoktunk nyomás próbázni.Ha a rendszerbe egy leheletnyi nedvesség is kerül,akkor a kapilláriscső vége rögtön befagy és ledugul az egész rendszer!Szerintem ha nincs meg hozzá a megfelelő szerszámozottságod és képesítésed,akkor most add át egy hűtős kollégának!

Üdv:András.

0

dankasan
dankasan picture

Szia! Azt mondod,hogy nemrég szervízben volt a gép előtte is ezt produkálta? A mágnesszelepre szerintem nem lehet fordítva rádugni(emlékeim szerint)de ha igen,(mert olyan is van)nem mindegy mert egyenáramú.Próbáld felcserélni.Igaza van a leírásnak mert a fagyasztónak mindenképp kell hűtenie. A motor biztosan szállít eleget?Bekepcsolás után kettőt vált a szelep az odáig jó,csak pont a fagyasztóval kellene kezdenie.Kellene egy másik elektronika kipróbálás céljából.Fényképezd már le milyen van benne hátha van!A szelep rásegítéssel működik tehát kell neki a nyomás,hogy át tudjon váltani.

0

sugark
sugark picture

Hello!

5 éve volt szervizben, akkor is ugyanúgy villogott, meg sípolt, nem hűtött. Akkor elektronikát cseréltek, és hozzányúltak a hűtőkörhöz is, de nem tudom pontosan mit is csináltak. A sípolás és villogás hibakód, ami annyit tesz, hogy az "élelmiszer hőmérséklete kritikusra emelkedett, ki kell dobni". Reset a két gombbal és utána pár óra múlva megint sípol. 1 hete produkálja újra a hibát.

Fordított bekötés alatt nem a vezérlésre, hanem a hűtőkörökre gondoltam. Nem találtam leírást a mágnesszelephez, de a mágnesszelephez csak két vezeték megy. Tehát ilyen vezérléssel csak az egyik kört tudja ki-be kapcsolgatni (gondolom a polaritást nem váltogatja), a másik kör pedig mindig nyitva van. Csak találgatok! :) Tehát

  1. vagy minden jól van bekötve és a fagyasztó el van dugulva
  2. vagy plusz logikai csavarként a hűtőkörök fordítva vannak bekötve, így a hűtő kör az állandó kör, ami rendesen hűt, a fagyasztó pedig mágneskapcsolóval aktíválódik. A hiba oka így vagy a fagyasztó kör el van dugulva, vagy a mágneskapcsoló nem kapcsol.

Hogyan tudom kipróbálni a mágnesszelepet?

  1. Fordítsam meg a polaritást?
  2. Hajtsam meg közvetlenül? Mi kell neki?

A kompresszort ha külön elindítom, akkor 3 óra múlva 7.5C, 5 óra múlva 4C fokra hűtötte a hűtőt. Az jó, vagy lassú?

Nincs másik elektronikám. Elektronika cikkszáma: C00082097 Az elektronikáról képet a mellékletben feltöltöttem.

Köszi!
Kr

0

dankasan
dankasan picture

A mágnesszelep kapilláris csövét nem hiszem,hogy megfordították mert az azért durva lenne és felesleges is mert ahoz nem szoktunk nyúlni!De,pontosan a polaritást váltogatja a szelepen!Szerintem gáz baj lesz! Az a hűtési intenzitás nem jó!Elég lassú!De ilyen "messziről"nehéz megmondani mert látni és érzékelni kellene! A kompresszorból jövő nyomócső milyen meleg? A szűrő milyen meleg? A hűtőkörre rá tudsz mérni? A mágnesszelep nem 220-al megy nehogy rákösd,kevesebbel,de szerintem az jó!Ritkán szokott elromlani.A hűtö keretfűtése még be van kötve?Megnéztem a panelom nem pont ilyen,pedig vadi új kár,hogy nem jó neked...mágnesszelepem van ha kell.Az ellenállása kb900 ohm.

0

sugark
sugark picture

Ha azt mondod a mágnesszelep egyenáramú és a vezérlés a polaritást váltogatja, akkor ne próbáljam meg megcserélni a mágnesszelep polaritását? Akkor a hűtőkör helyett a fagyasztókörnek kéne működnie. Nem? Az miért is lenne jó? Mert ha a fagyasztó rendesen hűt, akkor a vezérlés rossz.

0

dankasan
dankasan picture

Igen akkor úgy kellene! A mánnesszelepen asszimetrikus a csatlakozó!Jól van rádugva? Majd csak kiszűrjük a hibát...

0

sugark
sugark picture
  • nem sikerült nyomást mérnem. Eddig is nagyon nehezen tudtam csak rányomni a mérőt, de most már egyáltalán nem ment.
  • a kompresszor hőmérséklete 49C
  • a kompresszorból kijövő csövek 24C és 44C

Viszont most a mágnesszelep a váltóáramos próbálgatások után valószínűleg a másik állásban maradt. Mert most a hűtő egyáltalán nem hűt, viszont a fagyasztó már 9C fokra lehűlt. Bár ez 1 óra után nem túl kevés?

A mágnesszelepen két saru van.

0

blacired
blacired picture

Ezek szerint a mágnesszelep jó. Viszont a hűtöteljesitmény az nagyon kicsi.
ui. Ne méregesd a szervizszelepen át a nyomást nem megfelelö szerkezetekkel mert falslevegöt fog húzni a rendszer, vagy elillan a gáz.

0

sugark
sugark picture

Most két óra után a fagyasztó -2.5C, a hűtő nem megy, 22C.

A kis teljesítményt mi okozza? Elillant a gáz egy része? Kompresszor elgyengült?

Akkor most visszarakom a vezérlőt és a mágnesszelep polaritását megcserélem.

0

blacired
blacired picture

Nem érsz vele semmit. Most néztem meg egy ilyen mágnesszelepet, lebontva róla a műanyagházat ez van ráirva: 230V50Hz 7W. Tehát hálózati váltófesz a tápja.

0

sugark
sugark picture

Ezen felbuzdulva én is lebontottam, de nekem nincs felirat.

Ötlet?

0

blacired
blacired picture

Kisérletezgettem egy kicsit. Három mágnesszelepet találtam itthol, próbálgattam labortápról a max 64V egyenfeszkóval amit tud a gépem(Axiomet AX-3005L-3), de meg se pirulázta egyik szelep se. Viszont adtam neki a hálózati leválasztótrafómról váltófeszt, azzal irányt váltott rendesen mindegyik.

0

dankasan
dankasan picture

Ezt mondom,hogy elég karcsú ez a hűtés!Amit felsoroltál mind lehet!Plusz még az olajdugulás...

0

sugark
sugark picture

Tényleg aszimmetrikus a mágnesszelepen a saru. Nem tudom megcserélni.
Akkor ez most váltó vagy egyen feszültséges kapcsoló?

Blacired szerint ez 220V váltó.

Bár a lényegen nem változtat, gyenge a hűtés!
Ötlet? Hívjak szerelőt? Dugulás + gázcsere?

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Próbáld meg egyenirányított, de puffereletlen 220V-al.

Üdv: Jácint

0

blacired
blacired picture

Gyenge lehet a hűtöteljesitmény, emiatt nem éri el a megfelelö (hideg)höfokot az az elpárologtató amelyik épp kapcsolva van a mágnesszelep által, hogy az elektronika átkapcsoljon a másik irányba.

0

sugark
sugark picture

Logikusan hangzik.

Akkor még mindig marad gázszivárgás, dugulás, kompresszor hiba, olajdugulás.
Tudjátok mennyi lehet a javítási költsége egyes esetekben? Érdemes? Meg tudja szerelő állapítani? Vagy adjam el alkatrésznek?

0

dankasan
dankasan picture

A szerelő már hogyne tudná megállapítani!!!A gázfeltöltés,ami magában foglalja a gázszivárgás keresést,tisztítást,szűrőcserét,nálam 15000Ft fél év garanciával,számlával.Ha lyukas a hűtő, és nem találom meg, vagy nem lehet beragasztani-forrasztani a lyukat mert olyan helyen van vagy mert szita az egész javaslatot teszek a leselejtezésre...
Azt,hogy megéri-e a szerelővel közösen kell eldöntened!Helyileg merre vagy?

0

sugark
sugark picture

Az nem is vészes ár! És a kompresszort lehet, hogy cserélni kell? Meg az olaj dugulás?
Tordas, Fejér megye

0

sugark
sugark picture

Bekapcsoltam a kompresszort, fél óra múlva megmondom mi milyen meleg.

A kompresszor egyik ágára ráraktak egy szelepet (lásd kép), ott 1.5bar nyomást mértem többször is kikapcsolt állapotban, ezért gondoltam, hogy nem ment el a gáz. Bár a másik két ágon pedig látok kis fehér oxidációt (lásd kép).

Mágnesszelepre rámértem, 1.5KOhm.

képek a kompresszorról

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia Sugark!
Az a 1,5 Bár nyomás az nagyon karcsú nyugalmi nyomásnak!
Ha csak nem egy -4 fokos helyiségben volt a gép...
Erősen gázhiányos állapotra enged következtetni...
Üdv Tibi.

0

dankasan
dankasan picture

És menet közben mennyi a nyomás?Az oxidáció a nem letakarított folyósító miatt van én leszoktam mosni maradéktalanul mert csúnya tud lenni és elrothasztja a csövet.Látom a keret ki van kötve!

0

blacired
blacired picture

Szia. A mágnesszelepre csak egy pillanatig adj tápot, közben a kompresszor működjön.

0

sugark
sugark picture

Szia. OK. Mennyit adjak rá, 220V DC?
Nem találok a neten semmilyen adatlapot semmilyen mágnesszelephez. Jó lenne tudni, hogy mennyivel megy, alaphelyzetben mindkét irányba nyitva van-e, vagy csak az egyik irányba.

Ránézésre ilyen gagyi elosztószelep van benne. Mi kerül ezen a tekercsen 27e Forintba?
http://www.orczyalkatresz.hu/eloszto_szelep_eredeti_candy_huto_rendelesr...

0

blacired
blacired picture

Nézd meg mi hajtja meg, gondolom triak, akkor 220~ egy pillanatra. Csak egyik irányba van nyitva, olyan mint egy bistabil kapcsoló.

0

sugark
sugark picture

Egy MAC97A8 triac van rákötve.
Hozzáérintem egy pillanatra a 220V váltót, de csak berreg, nem marad bekapcsolva.

0

blacired
blacired picture

Ha átkapcsol, azután a másik elpárologtató fog hűteni. Motor működjön mikor teszteled a mágneskapcsolót, mert:
"A szelep rásegítéssel működik tehát kell neki a nyomás,hogy át tudjon váltani."

0

sugark
sugark picture

Kompresszort bekapcsoltam 5 percre és aztán rákötöttem a 220V váltót a mágneskapcsolóra. Berreg, gondolom nem szereti a váltót, de legalább jól megpörgettem :)

0

blacired
blacired picture

Nem pörög. A lényeg, hogy csak egy másodpercre adj neki naftát ameddig átkapcsol, akkor a gáz a másik irányba indul el és ott fog dolgozni.

0

sugark
sugark picture

ja, úgy értem faltól falig verte a csapot másodpercenként 50x. :)

0

Sponsored links