You are here

Hajdú automata mosógép védőföld,vagy mosógéphiba MEGOLDVA

31 posts / 0 new
Last post
frankónéró
frankónéró picture

Sziasztok!

Szomszédomban elégtek az ezeréves.kismegszakítók laza betápbekötésből ill.halmozott kötésből adódóan. Kicseréltem,rendbe is lett volna a dolog amikor eljutottam a mosógép dugalj áramköréig ami egy mindentől független MT kábelen kapja a betápot. a mosógép védőföldjén 108V-ot mérek védősinre bekötve szépen szikrázik,ugyanez történik ha csak fázist adok a mosógépre szintén a védővezetőn 108V sinre kötve szikra mosógép burkolatán fázisceruza világít,ütni nem üt. Háztartási gépszerelő szerint ilyet mosógép nem csinál,szerinte rossz a hálózat,ismétlem bérházi egyszerű lakáselosztóbol független kábel megy a dugaljig.Furcsaságnak tűnik még hogy a mosógép dugvilláján a védőérintkezőhöz képest 5 megaohmot mérek amit szerintem nagyon nem kellene mérnem .. szerintetek tényleg jó a mosógép?

Itt akár meg is állhatunk. A gép megjavítva, a probléma elhárítva. Egyebekben ajánlom a Borozót!

Comments
DINO54
DINO54 picture

Heló !
Megoldva. Szerinted. Mi lett megoldva? A nadrágszíj esetleg... :)
Na elő a farbával!
Laci

0

frankónéró
frankónéró picture

A betáp zavarszűrő kondija be van kötve a védőföldre is (dupla) ez megtévesztett....

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
A zavarszűrő kondenzátor páros (még ha egy házban is lakik) a fázis és a nulla vezeték közé kötik, a háza (a két kondenzátor közös pontja) pedig az adott készülék fémvázára, azon keresztül pedig a védőföldre csatlakozik. A hálózati feszültséget nagyjából megfelezi ezen kapacitiv osztó ha nincs a védőföld bekötve. Vagyis a fémvázon a nullához vagy a talajhoz képest mérhető ez a feszültség. Megérintése nem jelent halálos veszélyt de a körülményektől függően rendkívül kellemetlen is tud lenni. A nyitóban feltett kérdésed nem támaszt alá nagy szakértést mert az előbb leírtak tudásának birtokában meg sem születik a kérdésed. Konkrétan. A mosógéphez létesített külön kábelcsatlakozáson NINCS védőföld!!! Vedd nyugodtan mind ezt (ki)oktatásnak, az ismeretek hiányát a sértődés nem pótolja.
.
Más. Ez a fórum egy nyílt fórum akar lenni ahol bárkinek egyformán joga van tudni az információkról, elvégre részben ezért is született. Ha valaki(k)nek arra van igénye hogy egymás között tárgyalják ki a dolgokat, alakítsanak egy arckönyvcsoportot és tegyék ott!
Laci

0

frankónéró
frankónéró picture

Szia!
Privátban egyik társunk segítségemre sietett ,ami által a probléma javításra került. Vagyunk egy páran már itt az oldalon akik priviben küldünk tanácsot egymásnak,mivel a nyilvános fórumot egy bizonyos csoportosulás a nevek állandóak,oktatási célra egymás szórakoztatására cukormázas elméletben való javításra használják és nagyon jól el vannak egymással,majd ha nem tetszik nekik valami oktató hangnemben irogatnak,holott fogalmuk nincs milyen szakemberrel beszélnek....Ugye tudjuk azt a közhelyet aki mindenhez ért az nem ért semmihez,mint ahogy neked is segéd fogalmad nincs mi volt a probléma (mint ahogy nekem is ) csak éppen unatkozol aztán papíron javítanál,,,Üdv Frankó

1

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Hajdan egy háztartási gép szerelő saját személyes tapasztalatom alapján minimális elektrotechnikai alapismeretekkel rendelkezett, alig akadt közöttük ez alól kivétel. Elboldogultak így is a motor, kapcsoló, fűtőbetétek világában s ha hibáztak nem csináltak nagy kárt a "kis szikra kis áram nagy szikra nagy áram" mentalitással. De változott a világ, a technológia rohamléptekkel fejlődik, így az ezen a területen tevékenykedők sem mellőzhetik a FOLYAMATOS önképzést. Erről sajnos sokan, így Te is megfeledkezel. Ma már az elektrotechnika igen nagy szeletét felöleli a különféle háztartási gépek működésének ismerete és azok szakszerű javítása. Igen! Akiknél ezen alapok vagy ennél jóval több is megvan az ha nem is szó szerint de hidd el, mindenhez ért(het). Nem kicsit! Nagyon! 45 év zömmel javító tevékenység után visszautasítom a "papíron javítás" -ra utaló mondatod.
A probléma felvetésed pedig egy igen csak alapismeretbe vágó dolgot érint amivel még néked is szégyen előjönni mert ilyesmit álmodból felkeltve is tudnod kell! A kitiltást pedig magadnak köszönheted.

Laci

0

Attee
Attee picture
*

Üdv!

Eddig nem akartam beleszólni, de ez a "privátba segítettek" dolgot egyre többször látom, és nagyon zavar. Ez, hogy privátba írunk a másiknak "megoldást", SZERINTEM teljesen idegen a tanya céljaitól, szellemiségétől. Oké, én elhiszem, hogy sokan nem szeretnek "szakmai titkokat" nyilvánosságra hozni, de aki így gondolja, annak nem való a tanya. Én, ha segítséget adok valakinek legjobb tudásom szerint, akkor ezt nyilvánosan, a topikba írva teszem mindig. Ha én kérdezek valamit, de időközben rájövök a megoldásra, azt is közkinccsé teszem, szerintem ezért van ez a közösség.
Ez az én véleményem, lehet vele egyetérteni, és nem egyetérteni.
De aki privátolni akar, az szerintem hozzon létre egy zárt fórumot, ahová csak a "beavatottak" léphetnek be...Az nem fáj senkinek.

Amúgy meg nincs kiépítve, vagy meg van szakadva a védővezető, így üzemeltetni a mosógépet a nedves, vizes helyiségben életveszélyes lehet. Az 5Mohm digitális műszerrel mérve normális, a mosógépnek nincs baja.

Egyébként boldogabb új esztendőt mindenkinek. És békességet.

0

city217
city217 picture

Szia.
Mi vagy ki az a "privi"?!
Tudod aki egy ilyen kérdést feltesz és így, az ne sértődjön és ne oktasson!
Tudom jobb privátban mert ott max csak egy ember röhögi halálra magát. :)
Egyet véss a fejedbe, a "messziről jött ember azt mond amit akar", ez érvényes a tanyára is. Ja és még egy a "sánta kutya esete", gondolom ezt nem kell jobban kifejtenem.
Én mindig megnézem kivel állok szembe /a saját oldalát/, és úgy próbálok segíteni.
Te "profi" vagy a távközlésben és valamilyen "Opsss" városban laksz. Ezt tedd rendbe, és ne akarj te se mindent megcsinálni, mert akkor mindent elbaltázol!

Üdv.

0

Atis57
Atis57 picture

Szia!
Sztem is homályos a kérdés.
Persze egy próbalámpával párhuzamos multiméter --rögtön helyre tenné ;
A dugalj rossz---jó! .......Onnan egyértelmű ,hogy a mosógép ?
Azt az 5Mohmot mivel mérted? remélem nem a multiméterrel !
Persze még lényeges milyen épület? vezeték? stb ... üdv; Atis

0

city217
city217 picture

Szia.
Mi a kérdés? Mert látok kérdőjelet, de nem tudom értelmezni.
A gép működik?
Üdv.

0

frankónéró
frankónéró picture

Szia!
Működik de a védőföld nélkűl nem lehet üzemeltetni, azon meg ott a 108V miért? Illetve valóban jó-e a mosógép,mert a háztartásigépszerelő telefonon megállapította hogy jó....

0

hjozsefgosfa
hjozsefgosfa picture

Szia!

Ne annak higgy, hogy mit mondott a szerelő telefonon! Ha bevállaltad a munkát, a tiéd a felelősség. Ha 5 MΩ-ot mérsz a mosógép védővezetője és bármely üzemi vezetője között multiméterrel, akkor a mosógép rossz. Fűtőbetétet mérd meg külön, leginkább ez a gyanús. Utána az esetleges beázások, motor testzárlatok jöhetnek szóba. Azt az MT-kábelt is nézd meg alaposan, annak kötéseit ellenőrizd, egészen az elosztótábláig! Réz-alu összesodrás veszélye fennáll, illetve a védővezető bekötését gyakran elhagyják ilyen utólagos MT-kábeleknél.

0

city217
city217 picture

:)
Bocs a nevetés de megnéztem hol laksz "Myiskolc", /..a szakmád és a hozzáértésedet inkább nem firtatom/ így nem tudtam belőni a távolságot. De legalább ezer mérföldről mondom hogy ne bántsd tovább.
A mosógép jó, a többi a villanyászok feladata.
Üdv.

0

frankónéró
frankónéró picture

Te kéményseprö vagy ugye?
Az előző hozzászólásodban már jeleztem, hogy mi a követendő eljárás. A következő szabályszegésnél 5 napra kispadra kerülsz!

0

Tivi
Tivi picture

Kedves Moderátor!
Mi a gond a fenti mondattal? Szerintem semmivel sem rosszabb,mint ebben a topikban továbbra is látható sértegető,kioktató hozzászólások! Persze az én tegnapi hozzászólásom hamar törlésre került....Csodálkoztok,sőt számonkéritek,hogy valaki privátban cserél tapasztalatot? Hát ezzel a hozzáállással a helyzet nem mostanában fog változni....Olvassatok csak régi topikokat,amiben Kolya,vagy éppen a Mosógépdoktor írt! A jelenlegi intelligencia meg sem közelíti az akkorit....Csatlakozom frankónéró hozzászólásához: "Vagyunk egy páran már itt az oldalon akik priviben küldünk tanácsot egymásnak,mivel a nyilvános fórumot egy bizonyos csoportosulás a nevek állandóak,oktatási célra egymás szórakoztatására cukormázas elméletben való javításra használják és nagyon jól el vannak egymással,majd ha nem tetszik nekik valami oktató hangnemben irogatnak..." Ennyire egyszerú a történet...
Üdv: Tivi

0

city217
city217 picture

Szia.
Csak azt nem értem miért nem nyugszol? Sajnos rossz vége lett a dolognak amivel én se értek egyet, de Kalex következetes volt, bár mindig tenné.
Neked is ajánlom a szövegértést, és ne zavarjon az őszinte igaz beszéd!
Simogathatjuk a Pistikéket, azzal szépek leszünk, de nem tanul belőle!
Írtam, mindig megnézem az embert kivel beszélek, neki is ajánlottam hogy ne bántsa tovább stb. Ha ez sértés akkor ez már a vég!
Nálam jobban nem ismeri senki a tanyát, amióta itt vagyok mindent olvasok tanulok, és a jó memóm se hagy cserben /sajnos!/.
Arról kellene már leszokni hogy ne sértődjünk hisztizzünk, hanem fogadjuk meg a netán még rosz tanácsot is! Sértődni utána még fokozva hülyét csinálni magunkból az egyszerű, ahhoz nem kell ész. Reméltem és figyelem, ki kért a jézuskától karácsonyra egy kis észt, nos nincs jó hírem, vagy még nem csomagolták ki. :)

Üdv.

0

DINO54
DINO54 picture

Szia Józsi !
"Sajnos rossz vége lett a dolognak amivel én se értek egyet," /idézet Tőled/
.
"TE az én szakmámat ,hozzáértésemet ne elemezd mert jogod nincs hozzá,röhögni meg otthon röhögj az infantilis kapcsolási rajzaid előtt,közöd az adott hibához nincs érdemben hozzászólni nem tudtál,ezt csináljátok több idióta társaddal együtt itt a tanyán boldog boldogtalannal.Ezek az emberek máris besorakoznak mögéd majd ömlengeni szájtépni a bejegyzés kapcsán"
./ez pedig a topiknyitótól/
Ez a bejegyzés bőven éri azt ami bekövetkezett. Tudni illik nem idiótázzuk egymást még akkor sem ha gyaníthatóan még is az valaki. Nehogy félre értsd! Ha valaki nem képes úriember módjára közölni a dolgokat akkor megérdemli amit kap és nehogy már sajnálkozz e fölött. Örülök hogy Kalex ragaszkodott a Tanya szabályzatához mert csak ez vezet(het) oda hogy azt mindenki következetesen betartsa.
Laci

0

Tivi
Tivi picture

Szia Laci!
Azt sem tudod,hogy mit írtam...Ugyanis az első mondat nekem szólt...és köze sincs az utolsó mondatodhoz....
Röviden: a békességről írtam.
Üdv: Tivi

0

Tivi
Tivi picture

Szia Józsi!
Látod levél eleje,megszólítás,tehát nem pont,hanem felkiáltójel!
"Csak azt nem értem miért nem nyugszol?" Én is ajánlom a szövegértést,mivel ezt már leírtam,olvasd el újra!
Nem zavar az őszinte beszéd,csak a kulturálatlan.
"Reméltem és figyelem, ki kért a jézuskától karácsonyra egy kis észt, nos nincs jó hírem, vagy még nem csomagolták ki."
Reméltem és figyelem, ki kért a Jézuskától karácsonyra egy kis intelligenciát, nos nincs jó hírem, vagy még nem csomagolták ki.
Tudod Józsi én kedveltem a humorodat,csak az a baj,hogy Te ezt nem viccnek szánod,hanem mások lejáratására.
Ja és a Jézuska személynév,így ezt nagy betűvel írjuk!
És akkor szerinted ezzel a stílussal előrébbre vagyunk? Hát nem! Tessék már tudomásul venni,hogy egy közösség vagyunk és az a célravezető,ha összefogunk! Látod ezért tart ott az ország is,ahol éppen tart...Pedig mindegyikőtöket kedvelem a maga nemében,de ez a folyamatos civakodás frusztrál....Rossz még olvasni is....
Azért bízom benne,hogy mindenki "észhez tér" és helyreáll a légkör! :)
Üdv: Tivi
Ui: rosz,helyesen így írjuk: rossz.

0

city217
city217 picture

Szia.
Pedig én viccelek állandóan, arról nem tehetek ha valaki magára ismer. :)
Buék Józsi.

0

Tivi
Tivi picture

Figyelj!
Szia Józsi!
Látom nem tanulsz! :)
Mondom,közel áll hozzám is ez a humor,kedvelem is! :)
Boldog új évet kívánok én is!
Üdv: Tivi

0

Attee
Attee picture
*

Üdv!

Ha ez a helyzet, ebből ki lehet hagyni a Tanyát, cseréljetek e-mail címet, és tessék levelezni egymással. De ha valaki ITT (!!!!) feltesz egy kérdést, igenis TESSÉK RÁ ITT válaszolni! EZ lenne a Tanya lényege SZERINTEM. Ha nem tetszik a válasz, vagy kioktató, nem lényegre törő, azt figyelmen kívül lehet hagyni. A segítséget el is lehet fogadni, akkor is, ha elméleti magyarázattal is jár, ebből lehet TANULNI, ami a mi szakmánkban azt hiszem, állandóan fennáll. Én is sokat tanulok itt. Abból viszont semmit, hogy "privátban válaszoltak". Ha meg valaki nincs tisztában az elméleti alapokkal, ENNEK ELLENÉRE azt írja az adatlapjára, hogy profi, az igenis tűrje a keményebb kritikát is. Vagy javítsa át az adatlapot "kezdő"-re. Mindenki mindenben természetesen nem lehet profi, ugyanakkor az ELMÉLETI ALAPOKKAL jó, ha tisztában van...Adott esetekben életeket menthet...

0

Tivi
Tivi picture

Szia Attee!

Kezdjük az elején! "Üdv!" Csak így a nagyvilágba? Tisztelj már meg azzal,hogy megszólítasz és a levél végén elbúcsúzol! Az,hogy ki-kivel levelezik,ahhoz szerintem Neked semmi közöd! Azt majd az adott személyek eldöntik maguk között...De ha ez ennyire zavar,akkor olvasd már el az okait is!
Továbbá nekem ne írogass nagybetűkkel,mert ez olyan,mintha kiabálnál! Hidd el,értem én ezt kis betűkkel is....Remélem ezzel nem voltam kioktató,bár ahogy írtad ezt figyelmen kívül lehet hagyni...
Na,hogy tetszik ez a stílus? Megmondom őszintén,hogy nekem nem tetszik és nem is szeretném gyakorolni.
Abban igazad van,hogy néha hiányzik a megfelelő párbeszéd,nincs válasz a kérdésre... Viszont kérdem én,szívesen beszélsz-e valakivel,aki modortalan Veled? Persze nem minden esetben ez a helyzet...
"Mindenki mindenben természetesen nem lehet profi, ugyanakkor az ELMÉLETI ALAPOKKAL jó, ha tisztában van...Adott esetekben életeket menthet..." Ez így van! Egyetértek!
Viszont megjegyzem,hogy adott esetben egy nemes emberi szó is életet menthet....!
Elnézést kérek mindenkitől,hogy felkavartam egy kicsit ezt az állóvizet,de nem győzöm hangsúlyozni Kolya,Mosógépdoktor és a többi égi műszerész szellemi örökségét folytassuk,ne a civakodás hagyományát!
Boldog új évet mindenkinek!
Üdv: Tivi

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

Melyik mondatra gondolsz?

Üdv! Kalex

0

Tivi
Tivi picture

Te kéményseprö vagy ugye?

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
A mondattal semmi baj. Ennyi még beleférne, de nyomatékosan kértem, hogy a söröskorsó használatáról ne felejtkezzen el. "Az ígéret szép szó, ha megtartják úgy jó!"

Üdv! Kalex

0

frankónéró
frankónéró picture

TE az én szakmámat ,hozzáértésemet ne elemezd mert jogod nincs hozzá,röhögni meg otthon röhögj az infantilis kapcsolási rajzaid előtt,közöd az adott hibához nincs érdemben hozzászólni nem tudtál,ezt csináljátok több idióta társaddal együtt itt a tanyán boldog boldogtalannal.Ezek az emberek máris besorakoznak mögéd majd ömlengeni szájtépni a bejegyzés kapcsán
Olvastad:"FONTOS!
Ha a hozzászólásod vagy annak egy része nem kapcsolódik szorosan a topik témájához, használd az alábbi ikonok közül az offtopik (söröskorsó) ikont!
Így a offtopik szöveg tag-ek közé írt szöveg halványabban fog majd megjelenni (lásd Előnézet)."

0

city217
city217 picture

Te-Te. :)
Több szerénység és még barátok is lehetünk. Nem firtattam a szaktudásod, biztos jó vagy telefonálásban, és sikítasz ha lefőtt a kávé. A szövegértés nálad se működik, ajánlom a többszöri olvasást.
Érthetetlen volt a nyitód arra válaszoltam, a nevetésem meg a lakhelyedre jött elő először.
Nem ragozom tovább, inkább tényleg olvasd el legalább még egyszer az írásaim.
Búcsúztassuk békével az évet, én elástam a bárdom.

Buék J.

0

frankónéró
frankónéró picture

Én is elástam a csatabárdot,illetve rá is gyújtottam egy békepipára,Neked is Békés Boldog ÚJ évet kívánok!
A lakcímet javítanám én de ha beirom mindig kiirja hogy "Opps" és kész..nem tudom változtatni...

Én szóltam!

0

city217
city217 picture

Szia.
"Saját adatok"-"Szerkesztés"-"Személyes információk (personal information)"
Itt újra rajzolhatod.
Üdv.

0

frankónéró
frankónéró picture

OK!

0

Sponsored links