You are here

Az atomtudós villanyász nem egy PC-guru..

Tele van a világ BÁTOR emberekkel!
Bátran nyomjuk a gázt a belvárosban, bátran veszünk föl kölcsönöket, bátran hamisítják az akácmézet, a pirospaprika port, Kínában bátor vágottszeműek termesztenek „makói” fokhagymát, ami csöppet sem hasonlít a makói fokhagymára.. A közepe pudvás, élettani hatása meg nincsen neki, meg Makóhoz is csak annyi köze van, hogy ezek a sárgák egyszer már vettek makói fokhagymát.. Na ezt pl. egy nagyon bátor magyar áruházlánc árulta nekünk. NEKÜNK, akik tudjuk, milyen a makói! Ja és ki volt fölé írva, hogy: „MAKÓI”.
Csesszék meg!
Bátraké a szerencse!

Az én történetem egyik főszereplője is igen „bátor” ember! Az eset régen történt és képeim sincsenek róla, de tanulságos –azt hiszem-, ezért írom ide.

Panaszkodnak a csajok egy pc-re, hogy néha lefagy, meg kellene szakérteni, mert nem lehet vele dolgozni! Piszkálgatom, tesztelem a gépet, kérdezem a lányokat, hogyan jön elő a hiba? Mert azt tudni kell, hogy az Ügyfél mindig tudja a megoldást, csak nem tudja, hogy tudja!
MINDIG!!!
Csak rá kell venni, hogy mondjon el mindent az ügyről, ami az eszébe jut! Majd én kiválogatom az infókat! No kérem, miután (többek között) csattanásokról, villanásokról, meg sistergésről is szóltak az elbeszélések, valami hálózati izéére gondolok, ezért benézek a gép háta mögé, ahol szokás szerint kicsi a hely. Tutti, hogy valami kh. lesz a villanydrót környékén, azután uccu neki, megyünk HAZA!
Háppéntek van, vagy mi?
A félmeleg radiátorra támaszkodva, a gép mögé kucorodván egy rántás, egy villanás

---------------------------

Rövid filmszakadás után örömmel nyugtázom: szerencsére megmaradtam. Van egy szokásom, amit másoknak is melegen ajánlok!
Ha villamos berendezéshez nyúlsz, sose markold meg elsőre!
Először érintsd meg a jobb kezed hátával, csak úgy suhints oda, cirógasd meg VISSZAKÉZBŐL!!! Ha baj van, az áram miatt összehúzódó izmok be fogják csukni a tenyeredet és az ujjaid el fognak távolodni a veszélyforrástól. Persze nem előírás, hogy a bal kezeddel meg a radiátoron támaszkodj ezalatt, mert így az áram útja pont a szíveden által vezet és ugye egyszer élünk! Okos ember más kárán tanul! Ilyenek lehettek Ti..! Akinek esetleg nem esett le, megütött az áram! Ilyen pedig nincs, mert a gép háza, meg a radiátor bizony ugyanazon a potenciálon kellene, hogy legyen, már csak a védőföld miatt is ugye.. UGYE??? Fölocsúdva kirángatom a hosszabbítót a falból, kihúzogatom a bele csatlakoztatott villásdugókat és lám, a pc dugvillája alól kiesik egy helyes kis félrohadt gémkapocs!

Megvan az első számú gyanúsított az ügyben, de miért nem kapcsolt le a kismegszakító, mikor néha zárlatot csinált a gémkapocs? A fi-reléről már nem is beszélve!? Erre csupán egy magyarázat van: Valami nincs rendben a védőfölddel!
Remegő kézzel méregetek a Minimultival, de a fali védőföld a radiátor potenciálján van, tehát a bűnös vagy a hosszabbító, vagy maga a PC. Úgy gondoltam, hogy hanyag szerelés miatt valamelyik dugvilla, vagy az elosztó védőföldje az első zárlatocska alatt kimúlhatott, elfüstölt egy gyenge érintkezés, vagy ilyesmi.. De ami a hosszabbító dugvillájában fogadott, az minden képzeletemet fölülmúlta!
A védőföld KI VOLT KÖTVE!!!
Szándékosan elhajtogatta valaki a zöld-sárga madzag végét az ő csavaros szorítója mellől. A trehány disznó még arra sem vette a fáradságot, hogy levágja, vagy leszigetelje, nehogy a fázishoz érjen. Mert akkor gémkapocs nélkül is életveszélyt okozhat, hiszen egyenesen a védővezetéken jutna el a halál a készülék házára! Az ordításomtól megszeppent csajok nyomban bevallották, hogy eleinte a helyi villanyásznak szóltak párszor, a Pistának. Mert akkoriban még a kismegszakító is le-le csapogatott, de az megelégelte, hogy állandóan zaklatják az üggyel és nagy ravaszul kitalálta a fent említett szabadidő-megóvó intézkedést. És egyébként a Pista nagyon ügyes, mert azóta a kismegszakító nem vágott le, de persze a szar PC-t nem tudja megjavítani, mert az nem az ő dolga…

Vérben forgó szemekkel követeltem, hogy azonnal hívják ide a Pistát, de megérezték a bajt és egy emberként állították, hogy már biztosan hazament, azt meg persze senki sem tudta, hogy hol lakik.

Ugye, hogy tele vagyunk bátor emberekkel?

Comments
Boldogblog
Boldogblog picture

Szia, sziasztok!

Gondolod, hogy csak a "Makói" fokhagyma terem meg Kínában? Hi!

https://www.google.hu/search?q=h%C5%91s%C3%B6k+tere+k%C3%ADn%C3%A1ban&tb...

Vadászom, Utamból Kotródj! (Fekete István)

0

mihi69
mihi69 picture

Barátom megkért, vizsgáljam meg a feleségének ajándékba vett vasalót, melyet az első napon leejtett. Külsérelmi nyom nem volt, csupán nem fűtött. Szegény asszonyt a sors megmentette, ugyanis a védőföldeléses dugvilla ellenére a kábel csupán kéteres volt!!! Ez évekkel ezelőtt történt, mikor még piacokon is árultak ilyesmit.

A számítástechnikában meg elég gyakori, szerencsére csak a gépek elhalálozása védőföld hiánya miatt. A legtöbb pc-tápban a két hálózati bemenet között, két kapacitás van sorban, melynek középpontját a táp házára kötik. Ergo a 115V szinte garantált a házon, védőföld hiányában. Lakótelepeken sok PC megy tönkre emiatt.
Ezt akkor tanultam meg, mikor a kezdeteknél egy SCSI nyomtató kábelét kikötöttem a PC-ből. Egyik kezem a rossz földelésű PC-n, másikkal meg kihúztam a fémcsatlakozós kábelt aminek a másik végén a földelt nyomtató pihent. Húúú! Egyszerű volt a hiba. Az aljzatban visszagörbült a védőérintkező. Azóta én is csak egy kézzel fogom a készüléket, radiátoron, gépházon nem támaszkodom.

0

Vaki75
Vaki75 picture

Hol volt holnem volt egy XY válalkozó, aki elhatározta, hogy új épületrésszel bővíti vállalkozása telephelyét, de mivel Ő egy műszaki analfabéta, ezért szakemberekre bízta a kivitelezés mikéntjét. Megbízta Z villanyszerelő vállalkozót, hogy az újonnan létesített épületbe vezessen energiát és a munka végeztével mindenki legnagyobb megelégedésére kellőképpen honorálta is azt. Nem sok időre ennek XY-t jogszabályban kötelezték és Ő a kötelezettségnek megfelelően megbízta W vállalkozót, aki műszaki szabványossági valamint érintésvédelmi szempontból pöcséttel, aláirással, jegyzőkönyvvel tanusította, hogy minden a legnagyobb rendben találtatik. Természetesen ennek a műveletnek se volt kicsi az anyagi vonzata. Telt-múlt az idő, talán 4-5 évbe is került mire XY emberkénk Új berendezést vásárolt, amit az új épületbe való telepítést követően nem sikerült kellőképpen beüzemelni, mert az megmagyarázhatatlannak tűnő hibajelenségeket produkált. Nem volt mit tenni, XY megbízta AB gépszerelő szakembert, hogy segítsen megoldani a problémát. AB nem kevés időt eltöltve a vezérlőszekrényben történő bóklászással, saját szakmai tudását is megkérdőjelezve tanácstalanságában a telefonos segítség intézményéhez folyamodott. A javítás ezzel merőben más irányt vett. Egyre inkább valószínűnek tünt, hogy a jelenséget tápellátási/ellátatlansági hiba okozza, ezért faggatni kezdte az erősáramú hálózatot. Mit ad isten a hiba az ötpólusú falidugaljban, egy bekötetlen, visszahajlított és leszigetelt nullavezető személyében körvonalazódott...

A neveket és a címeket ismerem! Tanuim vannak!

0

Jaca
Jaca picture
****

Létrán csak óvatosan!
Kollégám neont szerelt a létra tetején az üzemben. Kapcsolót lekapcsoltuk, fázisceruza nem világított. Kicserélte a foglalatokat, kicserélte a folytót, majd kért egy csövet. Berakta, és abban a pillanatban világított is.. Azóta nem bízik a fázisceruzában. Ja, meg az aluminium létrának gumiból volt a lába..
Mi ott lent persze jót derültünk meglepődöttségén, meg persze örültünk, hogy mindig csak egy drótot fogott.

0

grofzero
grofzero picture

Erre mondják az öreg villanyszerelő szakik hogy "áram alatt dupla pééééénz" :D

0

husy
husy picture

Ez a kézháttal odasuhintós meg csak jobb kézzel odapróbálós fáziskeresést egy vén szakitól tanultam én is. Volt már, hogy alkalmaznom kellett.
Boldog születésnapot! :)

Husy

0

Szegedi
Szegedi picture

Jó estét!
Bár csak egy ilyen "bátor ember" garázdálkodna a műszaki szerkezetek körül! Mindenesetre mielőtt hozzányulok, a javitások előtt érdemes megkérdezni a kuncsaftot, hogy próbálta-e már más is megjavitani a gépet. Sok bosszuságtól lehet igy megmenekülni...
Üdv Szegedi

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz hamiskás!
Mint szoktam volt emlegetni:
A falu sámánja, és a körzeti villanyszerelő!
Azok megjavítják!
Üdv az élők sorában:
exGelkás

0

stomi
stomi picture

Szia!
Megfogatnám a Pistával a drót végét!
Hogy lehet valaki ekkora idióta?

0

Sponsored links