You are here

Audiobank PWM Power supply Mosfet Circuitry 21DXI autó-hifi végfok

Megosztok veletek egy érdekes autó-végfok hibajavítást, hátha valamikor hasznos lesz valakinek.
Rokongyerek hozta, "ingyé’ kapta mert rossz", én meg ugye értek hozzá.
Meg vagyok én áldva veletek, gondoltam...
A készülék egyébként az Audiobank PWM Power supply Mosfet circuitry 21DXI névre hallgat.

Állítólag 2x70W-os cucc. A srác betett a végfokok helyére 3055/2955 tranzisztorokat – mivel előzőleg valaki már kiszedte az eredetieket belőle –, kb. Sokol hangerőt produkáltak, meg jócskán torzítottak is.
Keresgettem a neten (meg a Tanyán..), de rajzot nem leltem, nem is akartam piszkálgatni, fogalmam sem volt mi ketyeg benne.
Annyit kitaláltam, hogy a KIA494AP-vel meg a két IRFZ44-gyel nagyobb tápfeszt állítanak elő, és így lehet ez 70W-os.
Égett fólia/alkatrész vagy szétdurrant elkó nem volt. Látszólag ép volt minden, forrasztgatva nem volt.
Néhány nap alatt átvette a műhelyszagot, és a kíváncsiságomat is azért piszkálgatta.
Adtam neki 12 V-ot, meg egy 9 W/9 Ohm terhelést és kézi műszerrel méregettem a végtranzisztorok körül. 350mA nyugalmi árama volt. Szóval nagy zárlat nem lehet, haladjunk!
Igencsak megörültem, mikor a kollektorokon megtaláltam +/- 20 V körüli feszültségeket, legalább az inverter-rész működget.
Ahogy próbáltam kisilabizálni mi hova lehet kötve, azt vettem észre, hogy a két nagy terhelhetőségű 2x0,15 Ohmos emitterellenállás kivezetésein hol tudok mérni feszültséget, hol meg nem.
A hangszóró kivezetésétől ellenállásmérővel tudtam folytonosságot mérni a közös lábig, az emitterektől pedig a kettős ellenállás két széléig.
Az emitterek nem „látszottak” a hangszóró felől.
Az alkatrész oldalon mérve a két ellenállás jó volt – majd’ 10 mm-es lábakon álltak, jól hozzáférhetően -, a nyákoldalról mérve bizonytalan.
Arra gondoltam, hogy akkora zárlatot idéztek elő, hogy még az ellenállások (is) tönkrementek.
Nincs mese, ezt már ki kell venni. Ónszívó harisnyával elkezdtem kiforrasztani. Amikor a két szélét levettem, az ellenállás kiesett a panelből. Ekkor vettem észre, hogy nem megszakadt, hanem a közös láb eltört a nyákfurat belsejében, a csúcs még ott díszelgett a panelon!
Ezért volt bizonytalan az a mérés, ha jobban rányomtam a mérőzsinórt érintkezett, ha nem közvetlenül a lábnál nyomtam nem volt kontaktus!
A láb törése teljesen észlelhetetlen volt. Pontosan ugyanez volt a másik csatornánál is!
Az ellenállások lábainak visszaforrasztása után már érdemesnek gondoltam bekapcsolni a szkópot-hf generátort: bizony az erősítő megindult rendesen! Nagyobb műteher hiányában kb 25 W-ig hajtottam csak meg, ezt a szintet 20 Hz---30 KHz között is produkálta.
Azt vélelmezem, hogy a jármű által keltett rezgés (mivel más módon rögzítve nem volt) elfárasztotta a viszonylag nagyobb tömegű alkatrész lábát, a törés ezért következhetett be.
Az eltört láb egyébként egyenesen volt beforrasztva, míg a két szélsőn „V”-alakú hajlítások voltak.
Pár képet csatolok hozzá. A nagy fehér téglák a 0,15 Ohmos ellenállások.

Féltem tőle, de végül is az egész egy óra alatt megvolt (hozzáteszem, mellettem állt a szerencse), ennek a szövegnek a megírása meg másfél... :)

Comments
szati77
szati77's picture

Nice job :D Jópár éve én is hasonlókép jártam egy Blaupunkttal. Hozták hogy hát nem szól a 4 csatornából 1 se. Széteszed próba szól. Mondom nem jól kötötték összarak kocsiba próba nem szól :( szétszedtem megint szólt, átnéztem és volt jó pár forrasztási hiba, és egy törött láb.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Edmundson
Edmundson's picture

Szia Enpesta!

Szép munka! Ezért szokták leragasztani, amit persze utálok, mert kondicserénél nehéz eldönteni, hogy a forrasztás vagy a ragasztás fogja. Találkoztam olyannal, ahol a tápcsatlakozó alulról csavarozva volt a panelre és még le is folt forrasztva. Mégis kikapcsolgatott az erősítő. Mint kiderült a csavar ki volt lazulva, csak a forrasztás miatt nem látszott. Az autós erősítőknél nagyon sok ilyen rejtett kh. van és még rosszabb mint az alkatrészhiba.

Üdv.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Istvan78
Istvan78's picture

Szia!

Szép munka :) Ügyes! Szeretem az ilyen lelkületű írásokat.

Üdv Istvan78

0

Vote up!

You voted ‘up’