You are here

Samsung LE37A659 LCD - egyik oldalon nincs hang

Ez a készülék azzal a hibával került hozzám javitásra hogy fél oldalán nincs hang.
A tulaj megnyugtatott hogy több éve üzemel kifogástalanul nem lehet nagy a hiba ő mecsinálná de nincs ideje alkatrésze ő is javitott régen tévéket.Mit mondhattam? megnézem tőllem telhetőt megteszem.


A készüléket beüzemelve valóban korrektül indult, a kép is kifogástalan volt, de valóban csak az egyik oldali hangsugárzó ment.
Hátlap levéve ÁV-n generátorral színsáv beadva, így a szinusz analóg jobban lekövethető oszcilloszkóppal, hamar meg lett a hiba.

Mielőtt a konkrét hibát ismertetném tudni kell hogy egy ilyen hibát okozhat maga a BGA IC, abból kijőve útközben a passzív alkatrészek, ellenállás, kondi, és persze maga a hang ic is.
Remélve hogy maga a BGA nem hibás, meg, hogy a hang ic-t nem kell cserélnem (azt elég óvatosan, mivel a hűtőfelület az ic alja, nehéz hőléggel felvenni, meg a környező elemek is elszállhatnak).
Ez esetben a BGA kiadta a jelet, útközben a hang IC-ig is eljutott, jól lekövethető volt és abból is ki, majd egy smd ellenállás és kondi komplexumon halt el.
Nagyítóval nézve nem volt felfedezhető semmi, ezt követően befluxozva áthőlégezve lett hang.

Valószínűleg a gyártás során kissé szennyeződéses volt a pad, nem tudott elég ón felfutni rá, és a későbbi üzemeltetés során a keletkezett hő is megtette a magáét. Köztudott, hogy ezek a készülékekben lévő ic-k elég magas hőn dolgoznak.
A tulajnak igaza lett, "igazán nem nagy a hiba", nem kell mindjárt IC cserékben gondolkozni. Mielőtt azok cseréjéről döntenénk, jól nézzük át ezeket a készülékeket mert a termelt hő és az ólommentes anyag is sok hibaforrás okozója lehet.

Comments
józsef
józsef picture

Egyszóval ügyes!

Űdv.József :idea:

0

agressiv
agressiv picture
*

Az ilyen hiba a samsung védjegye, gyakran találkozom vele. :)

0

fater0827
fater0827 picture

Üdv !
Igen míg az ólmos forrasztás 150C addig az ólommentes 350c forró levegő kell ! Röntgennel nézve sem lehet mindig látni a forrasztási hibát .
Ugyan akkor az ólmos forrasz terül , felfut az alkatrészre , a mentes állandó gombóc akar lenni . Kínának nincs ólomja ezért veszélyes , Forint is veszélyes adják le nálam ínggyé .
Üdv

0